Vörös ​királynő (Vörös királynő 1.) 333 csillagozás

Victoria Aveyard: Vörös királynő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

AZ ISKOLÁBAN TANULTUNK AZ ELŐTTÜNK LÉTEZETT VILÁGRÓL, az angyalokról és istenekről, akik az égben laktak, és szelíd szeretettel uralkodtak a Földön.
Egyesek szerint ezek csak mesék, de én nem hiszem.

Még mindig uralkodnak fölöttünk az istenek.
Lejöttek a csillagok közül.
ÉS MÁR NEM SZELÍDEK.

A közrendű, nyomorgó Vörösök az Ezüstök uralma alatt élnek, akik isteni hatalommal bíró harcosok.
Mare Barrow, a tizenhét éves falusi Vörös lány számára úgy tűnik, soha semmi nem fog megváltozni.
Mare az Ezüstök palotájába kerül, hogy azok között dolgozzon, akiket legjobban gyűlöl. Hamar felfedezi azonban, hogy vörös vére ellenére ő is halálos hatalommal bír, amely az Ezüstök uralmának végét jelentheti.

A hatalom játszmája azonban veszedelmes, és ki tudná megmondani, hogy ebben a vér által kettéosztott világban ki kerül ki győzedelmesen?

Eredeti mű: Victoria Aveyard: Red Queen

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
GABO, Budapest, 2015
424 oldal · ISBN: 9789634061793 · Fordította: Kleinheincz Csilla
>!
GABO, Budapest, 2015
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634061144 · Fordította: Kleinheincz Csilla

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Mare Barrow · VII. Tiberias Calore (Cal) · Maven Calore · Julian Jacos · Diana Farley · Kilorn Warren · shade barrow · Evangeline Samos · Lucas Samos · Elara Merandus · VI. Tiberias Calore · Ann Walsh · Bess Blonos · Daniel Barrow · Rane Arven · Will Whistle


Kedvencelte 88

Most olvassa 34

Várólistára tette 340

Kívánságlistára tette 435

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Deziréé
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Amikor jobban beindult a történet egyből az X-Menek jutottak eszembe, mivel nagy rajongójuk vagyok, így nem csoda, ha imádtam a könyvet.
Mindig, amikor már úgy gondoltam, hogy tudom mi fog történni a történet teljesen másképp folytatódott, átvert teljes mértékben és ennek örülök. Imádom, amikor egy történet nem kiszámítható és folyamatosan meglepő fordulatokba ütközök. Folyamatosan csak néztem, hogy ez hihetetlen ilyen nem lehetséges, de mégis, csak olvastam és olvastam, az oldalak száguldoztak én pedig egyre jobban elvesztettem az időérzékem és csak azt vettem észre, hogy már este van és eltelt a nap.
Fantasztikus egy könyv, minden olyan tulajdonság megtalálható benne, ami szükséges egy izgalmas történetnek. Vannak benne a meglepő fordulatok (amiről már beszéltem), a sok fantasztikus képesség, a rengeteg izgalom, a feszültség, jó néhány gonosz szereplő és persze a veszély. Még sorolhatnám itt rengeteg ideig, de inkább csak buzdítalak titeket, hogy olvassátok, amint tudjátok, mert nem fogja senki sem megbánni, aki elolvassa.
Várom nagyon a folytatását, egész biztos nem fogok csalódni.

A borító nagyon tetszik, elégé elgondolkodtatott amikor megláttam először. Vajon mitől véres a korona? Hm-hm. Én már tudom. Olvassátok el a könyvet és ti is megtudjátok.

>!
perpetua P
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Főleg az Üvegtrón óta, de egyre jobban tetszenek ezek a hősöket felvonultató ifjúsági fantasy-k. Eddig is olvastam ilyen stílusúakat, de egyre jobban megszeretem ezeket a könyveket.
Annyira magával ragadnak, mint a Vörös Királynő is, hogy hiába keresek, még hibát se találok. Biztos bele lehetne kötni dolgokba, de a cselekmény annyira magával ragadó, hogy egyszerűen csak olvasom és olvasom, alig tudom letenni, és teljesen beleélem magam a világba. A felvezetés nem volt túl hosszú, de teljesen lényegre törő. Megismerjük gyorsan ezt a világot, ahol a Vörösök az Ezüstök árnyékában és nyomorban élnek. Hiába az Ezüstök a „gonoszak” nagyon érdekeltek a különleges képességeik miatt. Már az elején nagyon jó volt a felismerés, hogy Mare maga is ilyen adottságot birtokol. Emiatt hamar a palotában találja magát, ahol jobban beleláthat az éppen folyó háborúkba.
A számomra elmaradhatatlan szerelmi szál rengeteg meglepetést tartogatott. Igazából három irányban is elindulhatott a dolog és én mindegyikben láttam fantáziát. Még olvasás után se tudom egyértelműen eldönteni, hogy kinek szurkolok és hogy tényleg mindenkit kizártam-e már a „versenyből”.
Mare gyakran megingott mindkét herceggel kapcsolatban. Cal és Maven is igyekszik folyamatosan mellette állni, segíteni őt a beilleszkedésben, de ahogy zajlanak az események újabb és újabb részletek tárulnak fel, ami miatt mindig változik a fiúkhoz való hozzáállás. Tulajdonképpen én is folyamatosan ingadoztam velük kapcsolatban. Annyit biztos, hogy engem meg tudott vezetni az írónő, mert nem tudtam kitalálni az igazi fordulatot, amit a történet végére tartogatott.
Nagyon boldog vagyok, hogy ez a fantasztikus könyv is elérkezett hazánkba is, és tényleg epekedve várom a folyatást, még ha tudom is, hogy meg se jelent a második rész. :D De azért remélem hamar elszállnak a hónapok. :D

3 hozzászólás
>!
ViveEe P
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Kedvenc! :) Úgy tűnik a színkasztokkal meg lehet engem venni. Bár itt csak kettő van még.
Lehet nem a legpörgősebb könyv, de egy jól felépített, átgondolt történetet vázol fel.
Minden jó benne. Megismerjük nagyvonalakban a jelenlegi világot, a társadalmat, az Ezüstök képességeit és kb. az egymás közötti viszonyokat is. Nekem tökéletesen megfelelt minden kezdeti infó.
Nem árulok el nagy titkot, mivel a fülszöveg is utal rá, de Mare képessége nagyon ütős! Én is ilyet akarok. Na jó, teleportálni is szeretnék, meg telekinézist, meg Magneto is lennék… Hova küldjem a rendelést?
Ami először zavaró lehet a történet során ez az enyhe kis szerelmi háromszög érzés. Tényleg nem gáz, és a csaj nem is szerelmes, semmi belső vívódás, meg mindenféle légyott, csak hát mégis ott a két fiú. :) Maven megvett magának engem is, de végig Calhoz húzott a szívem. Ez van, ha valakit titokzatosnak hagy meg az író. Szóval Team Cal, de tuti senki nem mond mást. :D
És ha valakit esetleg eltántorítana a lassabb felvezetés, igaz, hogy az utolsó 60 oldalon, de ott kapunk egy akkora badass áruláshullámot és ezüstharcot, hogy teljesen odavagyok. Ezazfiúk! :)
Ez egy tipikus disztópia a műfajra jellemző társadalmi tagozódással, elnyomással, lázadással, de nekem pluszt adnak a fantasy elemek és a jól megírt karakterek. Komolyan még a gonoszokat is imádom. A királynő egy megfelelően félelmetes és kompetens ellenség. Okos és jól csinálja, amit csinál. Bár azért remélem csak beletörik a bicskája..
Tessék elolvasni! ^^ Még a férfi nemnek is ajánlom. :)

6 hozzászólás
>!
anikho P
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Nagyon élveztem!
Hiába van ebben a világban kamera, áram és híradó, nem tudtam elvonatkoztatni; végig úgy éreztem egy feudális világban vagyok. És én imádom az ilyet.
A történet igazi YA, de nem kell félni, nem ütközünk bele a stílus kolosszális hibáiba. Mare tökös, és hiába követ el hibákat, én megértettem mit és miért tett, ahogy azt is, hogy mikor, mit, miért gondolt. Ez így lehet nyakatekertnek tűnik, de ha elolvasod a könyvet, egyből megérted.

A politikai adok-kapok-ot enyhíti a szerelmi szál, ami semmiképp nincs elnagyolva, megjegyzendő én sokkal többet elbírtam volna még. Sok lehetőség felvetődik itt, és hiába tudnék elképzelni több végkimenetelt is, engem Cal nyert meg magának. ♥ (valahogy muszáj állást foglalnom mindig ilyen helyzetekben. :D)
A végén a csavar meglepett volna, ha nincs az a rossz szokásom, hogy mindig elolvasom a legeslegutolsó mondatot. Mindennek ellenére frappáns meglepi, ami szinte Cal karjaiba lökött – bár már amúgy is ott voltam. :)
Kíváncsian várom a folytatást, hiszen sok még itt a megoldandó probléma. A harc csak most kezdődik.

Kedvenc lett.
http://anikhomolyol.blogspot.hu/2016/02/victoria-aveyar…

1 hozzászólás
>!
VNoémi P
Victoria Aveyard: Vörös királynő

A könyv egy olyan disztópikus világba repít el bennünket, ami egyrészt a középkorra emlékeztetett a maga királyságával és rabszolgáival, másfelől mégis modern volt, hiszen olyan technikai vívmányok is helyt kaptak a műben, amik korunk nagy felfedezései. Engem a Párválasztó történetek színterére emlékeztetett az egész kontextus, és helyenként a történet is. Ebben a jövőbeli világban az emberek két csoportra oszlanak: Vörösökre és Ezüstökre. Elnevezésüket vérük színéről kapták. Ebből kifolyólag más lesz a két embercsoport külső megjelenése. Míg az Ezüstöket különleges képességeik, mint például a gondolatolvasás, vagy az elemek uralása a birodalom csúcsára emelték, addig a Vörösöket emberi mivoltuk rabszolgasorsra taszította. Ők vívják meg országuk csatáit, hisz pótolhatóak. A regényt kétségkívül ezek az Ezüstöknek adott képességek emelték egy érdekes fantasy szintjére. Véleményem szerint, ez az elgondolás nem volt teljesen újszerű, és ahogy már többektől is hallottam, erősen emlékeztetett más regényekre, mint ahogy írtam a Párválasztókra, és az Éhezők viadalára is. Ennek ellenére azonban azt kell, hogy mondjam, szerettem és megnyert magának. Olyan történetekhez hasonlóra mindig is szükség lesz, ami levette az embereket a lábáról.

https://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2016/04/vict…

>!
Nikyy18
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Imádtam az elejétől a végéig .A szereplőket is hamar megkedveltem, bár Mare néha bosszantott. Érdekes volt az egész világ amit az író nő megalkotott.Bár hasonlított egy könyvre amit régebben olvastam. És a végén nagyon meglepődtem csak kapkodtam a fejem, hogy akkor most mi is van. Maven-ben nagyot csalódtam, de a királynőn nem lepődtem meg inkább azon lepődtem volna meg ha nem csinál valami aljasságot. Már várom a folytatást.

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Nekem tetszett ez a könyv. Lehet, hogy emlékeztetett egy másik történetre, vagy többre, végül is nincsúj a nap alatt, de akkor is jó volt. A szerelmi háromszög ne riasszon el senkit, ugyanis NINCS ilyen. Van két herceg, az egyikhez vonzódik, de nem szerelmes belé, a másikat pedig kedveli a főhősünk. Én az Ezüstöket találtam érdekesnek. Vagy idegenek, vagy tündék. És akkor ez a történet lehet disztópia vagy sima fantasy.
Várom a folytatást.

>!
White 
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Megint hummogok.
A sztori valoban osszemixelt, bar nekem ez nem volt annyira fajo, mint sokaknak. Bosszantobb volt, hogy akadt logikai baki benne, amit a forditaskor meg lehetett volna oldani, ha jobban odafigyelnek. Kar erte.
Ezen felul valamiert furcsa erzes volt olvasni ezt a konyvet. Duhongtem, megis vitt magaval, erdekelt mi lesz a vege. (pedig sok spoileres ertekelest elolvastam) valami hianyzott ebbol az egeszbol, ami nem a magyar kiadas hibaja, magae az ironoe.
De erdekelt, olvasni akartam, es ez jo. Akkor is, ha ez az egesz megis tobb sebbol is verzett.

>!
Levandra P
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Régóta vártam már egy ilyen könyvre. Sokféle fantasy van, de igazán jól kidolgozott világgal ritkán találkozom. Ebben a regényben a világ fogott meg. Már az első sorok annyira felkeltették az érdeklődésemet és kényszeríteni kellett magamat, hogy letegyem a könyvet és foglalkozzak mással is. Ezt azért ritkán olvassátok tőlem.

A világ hihetetlenül gazdag és színes, olyan amibe szívesen menekül egy átlagos e világi halandó. Érdekes, jól megalkotott, igényesen felépített díszlet egy erős sztorihoz. Kijavítom magam: kicsit több, mint díszlet, már majdnem valóság. Olvasás közben kinyílt az a bizonyos átjáró és ott találtam magam abban a másik dimenzióban, ahol átutazóként tanúja lehettem az eseményeknek.

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/06/victoria-aveya…

>!
Navi
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Ez most nem, nagyon nem :( Idegesített minden szó és mondat. A mi kedvenc főhősnőnket legszívesebben megfojtottam volna egy kanál vízben, még egy ennyire undok, hisztis, zsémbes csajt, nem volt olyan megmozdulása, amit szerettem volna. Szinte minden mozzanata a könyvnek máshonnan lett kiollózva, alap a Párválasztó, de még jó néhány disztópia megtalálható benne. Rendszeresen belealudtam. Nem, ez a könyv az év csalódása. Soha többet.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
VNoémi P

– Hogy mire van szükségem és mit akarok, az két különböző dolog.

296. oldal - 21. fejezet (Gabo, 2015)

>!
anikho P

A régi tündérmesékben eljön egy hős. De minden hősöm eltűnt vagy meghalt. Értem senki sem jön el.

388. oldal

>!
perpetua P

Ajka az enyémre tapad forrón. Érintése felvillanyoz, de nem úgy, ahogy a hatalom. Ez nem a pusztítás, hanem az élet szikrája.

18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow · VII. Tiberias Calore (Cal)
>!
perpetua P

– Egyszer azt mondtam neked, rejtsd el a szívedet. Hallgatnod kellett volna rám.

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow · Maven Calore
>!
VNoémi P

A félelem megöl.

253. oldal - 19. fejezet (Gabo, 2015)

>!
VNoémi P

Láng és árnyék. Az egyik sem létezhet a másik nélkül.

367. oldal - 26. fejezet (Gabo, 2015)

>!
Vanessza_Dénes

Bárki bárkit elárulhat.

251. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Julian Jacos
>!
Estheer

– Tudod, gyorsabban odaérnénk, ha közben mozognál.

141. oldal

>!
perpetua P

Fejben Vörös, szívben Ezüst.

10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elara Merandus · Mare Barrow
>!
Estheer

– Hasonlóképpen, úrnőm.
– Ne nevezz így!
– Ahogy kívánod, úrnőm.

131. oldal


A sorozat következő kötete

Vörös királynő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan
Colleen Houck: A tigris küldetése
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont
Kristin Cashore: Graceling – A garabonc
Arwen Elys Dayton: Seeker
Sara Raasch: Hó mint hamu
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Kae Westa: Karvalyszárnyon