Vörös ​királynő (Vörös királynő 1.) 733 csillagozás

Victoria Aveyard: Vörös királynő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

AZ ISKOLÁBAN TANULTUNK AZ ELŐTTÜNK LÉTEZETT VILÁGRÓL, az angyalokról és istenekről, akik az égben laktak, és szelíd szeretettel uralkodtak a Földön.
Egyesek szerint ezek csak mesék, de én nem hiszem.

Még mindig uralkodnak fölöttünk az istenek.
Lejöttek a csillagok közül.
ÉS MÁR NEM SZELÍDEK.

A közrendű, nyomorgó Vörösök az Ezüstök uralma alatt élnek, akik isteni hatalommal bíró harcosok.
Mare Barrow, a tizenhét éves falusi Vörös lány számára úgy tűnik, soha semmi nem fog megváltozni.
Mare az Ezüstök palotájába kerül, hogy azok között dolgozzon, akiket legjobban gyűlöl. Hamar felfedezi azonban, hogy vörös vére ellenére ő is halálos hatalommal bír, amely az Ezüstök uralmának végét jelentheti.

A hatalom játszmája azonban veszedelmes, és ki tudná megmondani, hogy ebben a vér által kettéosztott világban ki kerül ki győzedelmesen?

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2021
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660926
>!
GABO, Budapest, 2015
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634061144 · Fordította: Kleinheincz Csilla
>!
GABO, Budapest, 2015
424 oldal · ISBN: 9789634061793 · Fordította: Kleinheincz Csilla

Kapcsolódó zóna

!

Red Queen series

4 tag · 0 karc


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Mare Barrow · VII. Tiberias Calore (Cal) · Maven Calore · Shade Barrow · Julian Jacos · Diana Farley · Evangeline Samos · Kilorn Warren · Lucas Samos · Ann Walsh · Bess Blonos · Daniel Barrow · Elara Merandus · Gisa Barrow · Rane Arven · VI. Tiberias Calore · Will Whistle


Kedvencelte 172

Most olvassa 51

Várólistára tette 588

Kívánságlistára tette 718

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

perpetua P>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Főleg az Üvegtrón óta, de egyre jobban tetszenek ezek a hősöket felvonultató ifjúsági fantasy-k. Eddig is olvastam ilyen stílusúakat, de egyre jobban megszeretem ezeket a könyveket.
Annyira magával ragadnak, mint a Vörös Királynő is, hogy hiába keresek, még hibát se találok. Biztos bele lehetne kötni dolgokba, de a cselekmény annyira magával ragadó, hogy egyszerűen csak olvasom és olvasom, alig tudom letenni, és teljesen beleélem magam a világba. A felvezetés nem volt túl hosszú, de teljesen lényegre törő. Megismerjük gyorsan ezt a világot, ahol a Vörösök az Ezüstök árnyékában és nyomorban élnek. Hiába az Ezüstök a „gonoszak” nagyon érdekeltek a különleges képességeik miatt. Már az elején nagyon jó volt a felismerés, hogy Mare maga is ilyen adottságot birtokol. Emiatt hamar a palotában találja magát, ahol jobban beleláthat az éppen folyó háborúkba.
A számomra elmaradhatatlan szerelmi szál rengeteg meglepetést tartogatott. Igazából három irányban is elindulhatott a dolog és én mindegyikben láttam fantáziát. Még olvasás után se tudom egyértelműen eldönteni, hogy kinek szurkolok és hogy tényleg mindenkit kizártam-e már a „versenyből”.
Mare gyakran megingott mindkét herceggel kapcsolatban. Cal és Maven is igyekszik folyamatosan mellette állni, segíteni őt a beilleszkedésben, de ahogy zajlanak az események újabb és újabb részletek tárulnak fel, ami miatt mindig változik a fiúkhoz való hozzáállás. Tulajdonképpen én is folyamatosan ingadoztam velük kapcsolatban. Annyit biztos, hogy engem meg tudott vezetni az írónő, mert nem tudtam kitalálni az igazi fordulatot, amit a történet végére tartogatott.
Nagyon boldog vagyok, hogy ez a fantasztikus könyv is elérkezett hazánkba is, és tényleg epekedve várom a folyatást, még ha tudom is, hogy meg se jelent a második rész. :D De azért remélem hamar elszállnak a hónapok. :D

6 hozzászólás
Deziréé>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Amikor jobban beindult a történet egyből az X-Menek jutottak eszembe, mivel nagy rajongójuk vagyok, így nem csoda, ha imádtam a könyvet.
Mindig, amikor már úgy gondoltam, hogy tudom mi fog történni a történet teljesen másképp folytatódott, átvert teljes mértékben és ennek örülök. Imádom, amikor egy történet nem kiszámítható és folyamatosan meglepő fordulatokba ütközök. Folyamatosan csak néztem, hogy ez hihetetlen ilyen nem lehetséges, de mégis, csak olvastam és olvastam, az oldalak száguldoztak én pedig egyre jobban elvesztettem az időérzékem és csak azt vettem észre, hogy már este van és eltelt a nap.
Fantasztikus egy könyv, minden olyan tulajdonság megtalálható benne, ami szükséges egy izgalmas történetnek. Vannak benne a meglepő fordulatok (amiről már beszéltem), a sok fantasztikus képesség, a rengeteg izgalom, a feszültség, jó néhány gonosz szereplő és persze a veszély. Még sorolhatnám itt rengeteg ideig, de inkább csak buzdítalak titeket, hogy olvassátok, amint tudjátok, mert nem fogja senki sem megbánni, aki elolvassa.
Várom nagyon a folytatását, egész biztos nem fogok csalódni.

A borító nagyon tetszik, elégé elgondolkodtatott amikor megláttam először. Vajon mitől véres a korona? Hm-hm. Én már tudom. Olvassátok el a könyvet és ti is megtudjátok.

Kate20>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Az igazság az, amivé én teszem. Az egész világot lángba boríthatnám, és esőnek nevezhetném.

Ez a könyv megtanított arra, hogy bárki bárkit elárulhat. A legkedvesebb, legodaadóbb ember is lehet lélekben gonosz. A vér elárulhat vért. Bár az Ezüstöknél ez nem újkeletű, hiszen nem olyan hűségesek a koronához, mint ahogy mutatják. Ez az álca. Az álca, ami idővel megreped, és felfedi a valóságot. Ez az, amit Mare látott a palotai élete során. Azt a sok ridegséget, közönyt… acsarkodást. De ott volt neki a két testvér : Cal és Maven. Akik nem úgy kezelték, mint valami söpredéket. Akik kiálltak mellette, bármi is volt, megvédték őt és a hatalmas titkot amit rejtegetett: Vörösként hatalmasabb erővel rendelkezik, mint az Ezüstök.
Hárman próbálják túlélni az udvart, a feléjük állított elvárásokat. De ezeknek egyáltalán nem egyszerű megfelelni. Maven már csak tudja. Árnyékban felnőni a nagytestvér mellett, szinte kitaszítottként, mert Cal mindig jobb volt mindenben nála. És mindig elvett tőle mindent. Szinte sajnálom Őt amiatt, hogy milyen belső harcok dúlhattak benne nap mint nap. A megfelelési kényszert ne is említsem.
Emiatt jöttek ki olyan jól Mare-rel mert ő is hasonlóképp érzett éveken át Gisa árnyékában. A tolvaj és a dolgos, kedves lány. Elég nagy kontraszt.

Szinte elszomorító volt olvasni, hogy a Vörösöket hogyan taszították rabszolgasorba csak azért mert „képesség nélküliek”. Az Ezüstök meg persze parádéztak, ettek – ittak, de a kinti sanyarú világról hallani sem akartak, sőt … Nem érdekelte őket egy cseppet sem. Ez a fajta társadalmi hierarchia nem örökéletű, nem lehet fenntartani évszázadokon át. Ezért is döbbenet mikor egy Vörös lány megjelenik a villámjaival. Mert tudják. Tudják, hogy el fognak bukni. És ez a lány lesz a végzetük.

Kawaii_vIVIv>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Annó már a borítóba beleszerettem úgy, hogy a fülszöveget el sem olvastam. Amikor eljutottam odáig, hogy azt is elolvastam tudtam, hogy nekem kell ez a könyv.
Szerencsére ez a fantasztikus borító nem csak külcsíny, mert a könyv tartalma még ennél is jobb.
Mare egy Vörös lány, akinek mint kiderül különleges képessége van, holott ez nem történhetne meg a származása miatt. Az Ezüstök világába lépve azonban egyre inkább rádöbben, hogy az általa ismert világ sokkal több annál mint amit ő korábban megismert. Persze Mare sem tökéletes és néha naív, ami később gondot fog okozni. A szerelmi háromszög részét nem is igazán nevezném annak, mert végül is egyértelmű ki iránt mit érez.
Néhol meglepően véres a könyv, tele akcióval, az írónő aztán tud bőven meglepetéssel szolgálni.
Maven mihez is kezdjek veled..spoiler
És egy ilyen világban mint ez, ahol kasztok vannk persze, hogy lesznek ellenlábasok, itt a Skarlát Gárda az, aki szembe próbál szállni az Ezüstökkel. Nagyon kíváncsi leszek a további szerepükre.
A kedvenc mondatom a könyvből: „Bárki bárkit elárulhat.”

ViveEe P>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Kedvenc! :) Úgy tűnik a színkasztokkal meg lehet engem venni. Bár itt csak kettő van még.
Lehet nem a legpörgősebb könyv, de egy jól felépített, átgondolt történetet vázol fel.
Minden jó benne. Megismerjük nagyvonalakban a jelenlegi világot, a társadalmat, az Ezüstök képességeit és kb. az egymás közötti viszonyokat is. Nekem tökéletesen megfelelt minden kezdeti infó.
Nem árulok el nagy titkot, mivel a fülszöveg is utal rá, de Mare képessége nagyon ütős! Én is ilyet akarok. Na jó, teleportálni is szeretnék, meg telekinézist, meg Magneto is lennék… Hova küldjem a rendelést?
Ami először zavaró lehet a történet során ez az enyhe kis szerelmi háromszög érzés. Tényleg nem gáz, és a csaj nem is szerelmes, semmi belső vívódás, meg mindenféle légyott, csak hát mégis ott a két fiú. :) Maven megvett magának engem is, de végig Calhoz húzott a szívem. Ez van, ha valakit titokzatosnak hagy meg az író. Szóval Team Cal, de tuti senki nem mond mást. :D
És ha valakit esetleg eltántorítana a lassabb felvezetés, igaz, hogy az utolsó 60 oldalon, de ott kapunk egy akkora badass áruláshullámot és ezüstharcot, hogy teljesen odavagyok. Ezazfiúk! :)
Ez egy tipikus disztópia a műfajra jellemző társadalmi tagozódással, elnyomással, lázadással, de nekem pluszt adnak a fantasy elemek és a jól megírt karakterek. Komolyan még a gonoszokat is imádom. A királynő egy megfelelően félelmetes és kompetens ellenség. Okos és jól csinálja, amit csinál. Bár azért remélem csak beletörik a bicskája..
Tessék elolvasni! ^^ Még a férfi nemnek is ajánlom. :)

6 hozzászólás
Csabii P>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Köszönöm a páromnak, hogy a karácsonyi ajándék könyvek között ez is szerepelt!
Mikor a végére értem olyan magasröptü gondolataim voltak mint például a „hűűű, wáó, mia$#&@”. Az egész történet nagyon el van találva. A világ és benne élő társadalom, az alá-fölé rendeltségi viszony. Victoria azt kell, hogy mondjam sikerült lenyűgözni. Sikerült elérned a szereplőkért való aggódást és reménykedést, ennek ne essen baja de az haljon meg és legyen még más baja is. Engem úgy vezetett az orromnál fogva a történet ahogy lehetett. Beszippantott és tehetetlenül sodrodtam a történettel, csak olvastam a döbbenet meg jött, hogy fordulat aztán egy újabb és ez így ment a történet végéig. Izgalmas történet, szerethető és utálható karakterek, fordulat. Mi kell még? Minden megvan benne ahhoz, hogy egy jó könyv legyen és az is lett. A borító is nagyon szép és én már tudom miért véres a korona. :)

1 hozzászólás
Niitaa P>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/09/victoria-aveyar…

"A Vörös királynő egy ígéretes sorozat első része, mely többnyire megvett magának. Néhány oldal kivételével, mikor krónikus unalom tört rám, a körmömet is lerágtam, annyira magával ragadott a cselekmény. Érdekes, egyedi az alapkoncepció, olyan, mely még kevés – általam – olvasott könyvben jelent meg. Tetszett, hogy disztópikus volta ellenére végig két lábbal a földön maradt, s az alapvető fantasy elemeken kívül nem mentünk el a tündérmesék boldog világába.
A folytatását illetően nagyon bizakodó vagyok. Úgy érzem, Victoria Aveyard igazán élvezhető fantasztikus sorozatot tudott alkotni, s remélem, a későbbiekben egyre magabiztosabban fogja róni oldalakon keresztül a sorokat. Amint lesz időm rá, mindenféleképp folytatni fogom. A z első kötet végén a történet nyitva hagyott egy kaput, sarkáig kifordítva a szárnyait, mégsem érzem befejezetlennek. A függővég pont az elviselhető méretet ölti, mely ingerli az olvasót arra, hogy vegye kézbe a folytatást, ám nem átkozza el az író nevét, ha nem kaphatja meg azonnal. A kezdeti nehézségek ellenére kifejezetten pozitív élménnyel csuktam be a könyvet."

anikho>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Nagyon élveztem!
Hiába van ebben a világban kamera, áram és híradó, nem tudtam elvonatkoztatni; végig úgy éreztem egy feudális világban vagyok. És én imádom az ilyet.
A történet igazi YA, de nem kell félni, nem ütközünk bele a stílus kolosszális hibáiba. Mare tökös, és hiába követ el hibákat, én megértettem mit és miért tett, ahogy azt is, hogy mikor, mit, miért gondolt. Ez így lehet nyakatekertnek tűnik, de ha elolvasod a könyvet, egyből megérted.

A politikai adok-kapok-ot enyhíti a szerelmi szál, ami semmiképp nincs elnagyolva, megjegyzendő én sokkal többet elbírtam volna még. Sok lehetőség felvetődik itt, és hiába tudnék elképzelni több végkimenetelt is, engem Cal nyert meg magának. ♥ (valahogy muszáj állást foglalnom mindig ilyen helyzetekben. :D)
A végén a csavar meglepett volna, ha nincs az a rossz szokásom, hogy mindig elolvasom a legeslegutolsó mondatot. Mindennek ellenére frappáns meglepi, ami szinte Cal karjaiba lökött – bár már amúgy is ott voltam. :)
Kíváncsian várom a folytatást, hiszen sok még itt a megoldandó probléma. A harc csak most kezdődik.

Kedvenc lett.
http://anikhomolyol.blogspot.hu/2016/02/victoria-aveyar…

1 hozzászólás
lind>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

A „hibái” ellenére TELJESEN élvezhető volt!
Az alapkoncepció és annak a bemutatása látványos és LEBILINCSELŐ volt. Adottak az Ezüstök és a Vörösek, akiket például két szembenálló etnikumnak vagy vallási csoportosulásnak is le lehetett volna írni, ha a MI világunkra képeznénk le őket. A hatalmon lévő szűk elit réteg a képességeiket kihasználva elnyomásban és terrorban tartja a nagyobb létszámú szervezetlen embertömeget. Na igen… ez egy sor etikai, erkölcsi, jogi, stb. kérdést vet fel és KÍVÁNCSIAN vártam, hogy ezt az író mégis hogyan tudja átadni nekem elgondolkodtatóan, érzékletesen. És a válasz erre a kérdésre: MEGLEPŐEN JÓL! Az elnyomás súlyát át tudta adni Mare karakterén keresztül, a kiszolgáltatottságot, a folytonos félelmet is. Gisa története egy szép alternatívája volt az életért való küzdelemnek, a reménynek, amit szintén át tudtam élni a karakterrel (már ameddig tartott). Cal és Maven egy elég kidolgozatlan volt az elején a szerelmi szálakkal együtt, amit ELÉG nagy hibának érzek. A történet alakulását a szerelmi szál kihasználása eredményezte volna, de ez eleve HIÁNYZOTT! A vonzalom egyik percről a másikra alakult ki INDOKOLATLANUL és így az események is komolytalanok lettek, semmi mélységük nem lett. A harcjelenetek viszont igazán látványosak voltak a politikai szervezkedés mellett egyetemben!
A mű vége hozott olyan FORDULATOKAT, amiknek a hatásaira kíváncsi vagyok, ezért FOLYTATOM!

Nikyy18>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Imádtam az elejétől a végéig .A szereplőket is hamar megkedveltem, bár Mare néha bosszantott. Érdekes volt az egész világ amit az író nő megalkotott.Bár hasonlított egy könyvre amit régebben olvastam. És a végén nagyon meglepődtem csak kapkodtam a fejem, hogy akkor most mi is van. Maven-ben nagyot csalódtam, de a királynőn nem lepődtem meg inkább azon lepődtem volna meg ha nem csinál valami aljasságot. Már várom a folytatást.


Népszerű idézetek

VNoémi>!

– Hogy mire van szükségem és mit akarok, az két különböző dolog.

296. oldal - 21. fejezet (Gabo, 2015)

perpetua P>!

– Egyszer azt mondtam neked, rejtsd el a szívedet. Hallgatnod kellett volna rám.

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow · Maven Calore
anikho>!

A régi tündérmesékben eljön egy hős. De minden hősöm eltűnt vagy meghalt. Értem senki sem jön el.

388. oldal

perpetua P>!

Ajka az enyémre tapad forrón. Érintése felvillanyoz, de nem úgy, ahogy a hatalom. Ez nem a pusztítás, hanem az élet szikrája.

18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow · VII. Tiberias Calore (Cal)
Vanessza_Dénes>!

Bárki bárkit elárulhat.

251. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Julian Jacos
johnrider>!

Ha. A világ legszörnyűbb szava.

114. oldal, 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow
VNoémi>!

Láng és árnyék. Az egyik sem létezhet a másik nélkül.

367. oldal - 26. fejezet (Gabo, 2015)

Estheer>!

– Tudod, gyorsabban odaérnénk, ha közben mozognál.

141. oldal

Vanessza_Dénes>!

– Az igazság az, amivé én teszem. Az egész világot lángba boríthatnám, és esőnek nevezhetném.

386. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maven Calore
1 hozzászólás
VNoémi>!

A félelem megöl.

253. oldal - 19. fejezet (Gabo, 2015)


A sorozat következő kötete

Vörös királynő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Sara Raasch: Hó mint hamu
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Amira Stone: Kitaszítottak
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Stephanie Garber: Legendary
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Veronica Roth: Árnyak és jelek
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs