Vörös ​királynő (Vörös királynő 1.) 889 csillagozás

Victoria Aveyard: Vörös királynő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

AZ ISKOLÁBAN TANULTUNK AZ ELŐTTÜNK LÉTEZETT VILÁGRÓL, az angyalokról és istenekről, akik az égben laktak, és szelíd szeretettel uralkodtak a Földön.
Egyesek szerint ezek csak mesék, de én nem hiszem.

Még mindig uralkodnak fölöttünk az istenek.
Lejöttek a csillagok közül.
ÉS MÁR NEM SZELÍDEK.

A közrendű, nyomorgó Vörösök az Ezüstök uralma alatt élnek, akik isteni hatalommal bíró harcosok.
Mare Barrow, a tizenhét éves falusi Vörös lány számára úgy tűnik, soha semmi nem fog megváltozni.
Mare az Ezüstök palotájába kerül, hogy azok között dolgozzon, akiket legjobban gyűlöl. Hamar felfedezi azonban, hogy vörös vére ellenére ő is halálos hatalommal bír, amely az Ezüstök uralmának végét jelentheti.

A hatalom játszmája azonban veszedelmes, és ki tudná megmondani, hogy ebben a vér által kettéosztott világban ki kerül ki győzedelmesen?

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2021
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660926
>!
GABO, Budapest, 2015
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634061144 · Fordította: Kleinheincz Csilla
>!
GABO, Budapest, 2015
424 oldal · ISBN: 9789634061793 · Fordította: Kleinheincz Csilla

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Mare Barrow · VII. Tiberias Calore (Cal) · Maven Calore · Shade Barrow · Diana Farley · Evangeline Samos · Julian Jacos · Kilorn Warren · Lucas Samos · VI. Tiberias Calore · Ann Walsh · Bess Blonos · Daniel Barrow · Elara Merandus · Gisa Barrow · Rane Arven · Will Whistle


Kedvencelte 187

Most olvassa 48

Várólistára tette 652

Kívánságlistára tette 799

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Mulán P>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Először a fülszöveg vert át – másra számítottam azt hittem lesznek benne istenek erre kiderül hogy az ezüstök az „istenek”
A cím megtévesztő is lehet mert én végig azt hittem hogy egy vörösből királynő lesz a végére de mekkorát tévedtem. A történet cselekmény és akció dús hozza az alap fantasy követelményt, de nem hagyott bennem semmilyen nyomot, ez viszont a sorozat végéig ugye még változhat. Jól felépített világ, érdekes, helyenként durva, a karakterek hasonlóak számomra, senki nem lett nagyon nagy kedvenc talán Farley-t bírtam jobban mint bárki mást mert ő olyan megtörhetetlen olyan kitartó, tudja mit akar és hogyan érje el. Mare nagyon nem lett a szívem csücske a kishúga bátorsága és önfeláldozása viszont nagyon megérintett.

perpetua P>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Főleg az Üvegtrón óta, de egyre jobban tetszenek ezek a hősöket felvonultató ifjúsági fantasy-k. Eddig is olvastam ilyen stílusúakat, de egyre jobban megszeretem ezeket a könyveket.
Annyira magával ragadnak, mint a Vörös Királynő is, hogy hiába keresek, még hibát se találok. Biztos bele lehetne kötni dolgokba, de a cselekmény annyira magával ragadó, hogy egyszerűen csak olvasom és olvasom, alig tudom letenni, és teljesen beleélem magam a világba. A felvezetés nem volt túl hosszú, de teljesen lényegre törő. Megismerjük gyorsan ezt a világot, ahol a Vörösök az Ezüstök árnyékában és nyomorban élnek. Hiába az Ezüstök a „gonoszak” nagyon érdekeltek a különleges képességeik miatt. Már az elején nagyon jó volt a felismerés, hogy Mare maga is ilyen adottságot birtokol. Emiatt hamar a palotában találja magát, ahol jobban beleláthat az éppen folyó háborúkba.
A számomra elmaradhatatlan szerelmi szál rengeteg meglepetést tartogatott. Igazából három irányban is elindulhatott a dolog és én mindegyikben láttam fantáziát. Még olvasás után se tudom egyértelműen eldönteni, hogy kinek szurkolok és hogy tényleg mindenkit kizártam-e már a „versenyből”.
Mare gyakran megingott mindkét herceggel kapcsolatban. Cal és Maven is igyekszik folyamatosan mellette állni, segíteni őt a beilleszkedésben, de ahogy zajlanak az események újabb és újabb részletek tárulnak fel, ami miatt mindig változik a fiúkhoz való hozzáállás. Tulajdonképpen én is folyamatosan ingadoztam velük kapcsolatban. Annyit biztos, hogy engem meg tudott vezetni az írónő, mert nem tudtam kitalálni az igazi fordulatot, amit a történet végére tartogatott.
Nagyon boldog vagyok, hogy ez a fantasztikus könyv is elérkezett hazánkba is, és tényleg epekedve várom a folyatást, még ha tudom is, hogy meg se jelent a második rész. :D De azért remélem hamar elszállnak a hónapok. :D

6 hozzászólás
Deziréé>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Amikor jobban beindult a történet egyből az X-Menek jutottak eszembe, mivel nagy rajongójuk vagyok, így nem csoda, ha imádtam a könyvet.
Mindig, amikor már úgy gondoltam, hogy tudom mi fog történni a történet teljesen másképp folytatódott, átvert teljes mértékben és ennek örülök. Imádom, amikor egy történet nem kiszámítható és folyamatosan meglepő fordulatokba ütközök. Folyamatosan csak néztem, hogy ez hihetetlen ilyen nem lehetséges, de mégis, csak olvastam és olvastam, az oldalak száguldoztak én pedig egyre jobban elvesztettem az időérzékem és csak azt vettem észre, hogy már este van és eltelt a nap.
Fantasztikus egy könyv, minden olyan tulajdonság megtalálható benne, ami szükséges egy izgalmas történetnek. Vannak benne a meglepő fordulatok (amiről már beszéltem), a sok fantasztikus képesség, a rengeteg izgalom, a feszültség, jó néhány gonosz szereplő és persze a veszély. Még sorolhatnám itt rengeteg ideig, de inkább csak buzdítalak titeket, hogy olvassátok, amint tudjátok, mert nem fogja senki sem megbánni, aki elolvassa.
Várom nagyon a folytatását, egész biztos nem fogok csalódni.

A borító nagyon tetszik, elégé elgondolkodtatott amikor megláttam először. Vajon mitől véres a korona? Hm-hm. Én már tudom. Olvassátok el a könyvet és ti is megtudjátok.

Kate20>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Az igazság az, amivé én teszem. Az egész világot lángba boríthatnám, és esőnek nevezhetném.

Ez a könyv megtanított arra, hogy bárki bárkit elárulhat. A legkedvesebb, legodaadóbb ember is lehet lélekben gonosz. A vér elárulhat vért. Bár az Ezüstöknél ez nem újkeletű, hiszen nem olyan hűségesek a koronához, mint ahogy mutatják. Ez az álca. Az álca, ami idővel megreped, és felfedi a valóságot. Ez az, amit Mare látott a palotai élete során. Azt a sok ridegséget, közönyt… acsarkodást. De ott volt neki a két testvér : Cal és Maven. Akik nem úgy kezelték, mint valami söpredéket. Akik kiálltak mellette, bármi is volt, megvédték őt és a hatalmas titkot amit rejtegetett: Vörösként hatalmasabb erővel rendelkezik, mint az Ezüstök.
Hárman próbálják túlélni az udvart, a feléjük állított elvárásokat. De ezeknek egyáltalán nem egyszerű megfelelni. Maven már csak tudja. Árnyékban felnőni a nagytestvér mellett, szinte kitaszítottként, mert Cal mindig jobb volt mindenben nála. És mindig elvett tőle mindent. Szinte sajnálom Őt amiatt, hogy milyen belső harcok dúlhattak benne nap mint nap. A megfelelési kényszert ne is említsem.
Emiatt jöttek ki olyan jól Mare-rel mert ő is hasonlóképp érzett éveken át Gisa árnyékában. A tolvaj és a dolgos, kedves lány. Elég nagy kontraszt.

Szinte elszomorító volt olvasni, hogy a Vörösöket hogyan taszították rabszolgasorba csak azért mert „képesség nélküliek”. Az Ezüstök meg persze parádéztak, ettek – ittak, de a kinti sanyarú világról hallani sem akartak, sőt … Nem érdekelte őket egy cseppet sem. Ez a fajta társadalmi hierarchia nem örökéletű, nem lehet fenntartani évszázadokon át. Ezért is döbbenet mikor egy Vörös lány megjelenik a villámjaival. Mert tudják. Tudják, hogy el fognak bukni. És ez a lány lesz a végzetük.

Kawaii_vIVIv>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Annó már a borítóba beleszerettem úgy, hogy a fülszöveget el sem olvastam. Amikor eljutottam odáig, hogy azt is elolvastam tudtam, hogy nekem kell ez a könyv.
Szerencsére ez a fantasztikus borító nem csak külcsíny, mert a könyv tartalma még ennél is jobb.
Mare egy Vörös lány, akinek mint kiderül különleges képessége van, holott ez nem történhetne meg a származása miatt. Az Ezüstök világába lépve azonban egyre inkább rádöbben, hogy az általa ismert világ sokkal több annál mint amit ő korábban megismert. Persze Mare sem tökéletes és néha naív, ami később gondot fog okozni. A szerelmi háromszög részét nem is igazán nevezném annak, mert végül is egyértelmű ki iránt mit érez.
Néhol meglepően véres a könyv, tele akcióval, az írónő aztán tud bőven meglepetéssel szolgálni.
Maven mihez is kezdjek veled..spoiler
És egy ilyen világban mint ez, ahol kasztok vannk persze, hogy lesznek ellenlábasok, itt a Skarlát Gárda az, aki szembe próbál szállni az Ezüstökkel. Nagyon kíváncsi leszek a további szerepükre.
A kedvenc mondatom a könyvből: „Bárki bárkit elárulhat.”

bhannaa>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Picit csalódott vagyok :((
Ezt a könyvet még tavaly rendeltem meg, a BookTok hatására. Haha ismét befolyásoltak, szóval mivel annyi sok jót láttam róla és mindenki ezen a történeten csámcsogott kb 2 hónapig, így rávettem magam hogy elolvassam. Nem mondom azt, hogy hiba volt mert fantasztikus volt a világfelépítés, a szereplők és az egész hierarchia. Viszont nem hatott rám úgy ahogy kellett volna. Lehet az én hangulatom nem volt megfelelő a könyvhöz, vagy tényleg csak egy erős 4-es szintet tud hozni ez a történet.
Voltak részek amiket imádtam, és szerintem ugyanúgy egy szuper történet volt a 4-es csillagozás ellenére, hisz ahogyan Victoria bemutatta ezt a világot az mesés volt. Gyönyörűen bánik a szavakkal, és ő is nagyon ügyesen áttudja adni az érzelmeket. Döbbenet,harag,öröm,veszteség.

Mare karakterét szerettem! Nagyon! Hisz ő egy nagyon erős lány annak ellenére hogy mindig próbálták a földbe tiporni. Kiállt magáért és a szeretteiért! Rendkívül önfeláldozó. Néha túl nagy szíve volt ehhez a romlott világhoz!
Cal…
Hmmm, nem is tudom. Szerettem egy bizonyos szintig. Először nagyon tetszett az, ahogy bánik Mare-rel és gondoskodik róla de semmi szikra nem volt köztük. Túl “nyálas” volt màr a végére. Nagyon ritka pillanataimba sajnáltam.
Maven :)
Először is a videók szerint azt gondoltam, hogy tipikus rossz fiú, és ez tényleg egy erős “enemies to lovers trope” (ellenségekből szeretők) miatta de nem.
Nagyon nem, mert ő is kedves volt Mare-rel… Amit csodáltam, na és aztán elolvastam azt a bizonyos 26. fejezetet. (Bár NE tettem volna:)) Ennek ellenére is szeretem, mert közte és Mare között MEGVAN a szikra!!!
Ez a bizonyos csavar nagyon meglepett, hisz nem nagyon számítottam rá.
Igazából a vége mégjobban felkeltette az érdeklődésemet és ezért mindenképp elszeretném olvasni a második részt!
A történet végig izgalmas volt, fenttartotta az érdeklődésem, mert folyamatosan történet valami. Ellenszenves karakterből sem volt sok csak kettő, igaz néha ők is 4000-nek hatottak. Szerintem a király igazából csak egy megtört apuka volt, aki próbálta egyben tartani az “országot”.

Összegségében szerettem, egyszer mindenképpen elkell olvasni.
Remélem a második résztől már nagyobb robbanást kapok a fejembe :)

ViveEe P>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Kedvenc! :) Úgy tűnik a színkasztokkal meg lehet engem venni. Bár itt csak kettő van még.
Lehet nem a legpörgősebb könyv, de egy jól felépített, átgondolt történetet vázol fel.
Minden jó benne. Megismerjük nagyvonalakban a jelenlegi világot, a társadalmat, az Ezüstök képességeit és kb. az egymás közötti viszonyokat is. Nekem tökéletesen megfelelt minden kezdeti infó.
Nem árulok el nagy titkot, mivel a fülszöveg is utal rá, de Mare képessége nagyon ütős! Én is ilyet akarok. Na jó, teleportálni is szeretnék, meg telekinézist, meg Magneto is lennék… Hova küldjem a rendelést?
Ami először zavaró lehet a történet során ez az enyhe kis szerelmi háromszög érzés. Tényleg nem gáz, és a csaj nem is szerelmes, semmi belső vívódás, meg mindenféle légyott, csak hát mégis ott a két fiú. :) Maven megvett magának engem is, de végig Calhoz húzott a szívem. Ez van, ha valakit titokzatosnak hagy meg az író. Szóval Team Cal, de tuti senki nem mond mást. :D
És ha valakit esetleg eltántorítana a lassabb felvezetés, igaz, hogy az utolsó 60 oldalon, de ott kapunk egy akkora badass áruláshullámot és ezüstharcot, hogy teljesen odavagyok. Ezazfiúk! :)
Ez egy tipikus disztópia a műfajra jellemző társadalmi tagozódással, elnyomással, lázadással, de nekem pluszt adnak a fantasy elemek és a jól megírt karakterek. Komolyan még a gonoszokat is imádom. A királynő egy megfelelően félelmetes és kompetens ellenség. Okos és jól csinálja, amit csinál. Bár azért remélem csak beletörik a bicskája..
Tessék elolvasni! ^^ Még a férfi nemnek is ajánlom. :)

6 hozzászólás
Csabii>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Köszönöm a páromnak, hogy a karácsonyi ajándék könyvek között ez is szerepelt!
Mikor a végére értem olyan magasröptü gondolataim voltak mint például a „hűűű, wáó, mia$#&@”. Az egész történet nagyon el van találva. A világ és benne élő társadalom, az alá-fölé rendeltségi viszony. Victoria azt kell, hogy mondjam sikerült lenyűgözni. Sikerült elérned a szereplőkért való aggódást és reménykedést, ennek ne essen baja de az haljon meg és legyen még más baja is. Engem úgy vezetett az orromnál fogva a történet ahogy lehetett. Beszippantott és tehetetlenül sodrodtam a történettel, csak olvastam a döbbenet meg jött, hogy fordulat aztán egy újabb és ez így ment a történet végéig. Izgalmas történet, szerethető és utálható karakterek, fordulat. Mi kell még? Minden megvan benne ahhoz, hogy egy jó könyv legyen és az is lett. A borító is nagyon szép és én már tudom miért véres a korona. :)

1 hozzászólás
Niitaa P>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/09/victoria-aveyar…

"A Vörös királynő egy ígéretes sorozat első része, mely többnyire megvett magának. Néhány oldal kivételével, mikor krónikus unalom tört rám, a körmömet is lerágtam, annyira magával ragadott a cselekmény. Érdekes, egyedi az alapkoncepció, olyan, mely még kevés – általam – olvasott könyvben jelent meg. Tetszett, hogy disztópikus volta ellenére végig két lábbal a földön maradt, s az alapvető fantasy elemeken kívül nem mentünk el a tündérmesék boldog világába.
A folytatását illetően nagyon bizakodó vagyok. Úgy érzem, Victoria Aveyard igazán élvezhető fantasztikus sorozatot tudott alkotni, s remélem, a későbbiekben egyre magabiztosabban fogja róni oldalakon keresztül a sorokat. Amint lesz időm rá, mindenféleképp folytatni fogom. A z első kötet végén a történet nyitva hagyott egy kaput, sarkáig kifordítva a szárnyait, mégsem érzem befejezetlennek. A függővég pont az elviselhető méretet ölti, mely ingerli az olvasót arra, hogy vegye kézbe a folytatást, ám nem átkozza el az író nevét, ha nem kaphatja meg azonnal. A kezdeti nehézségek ellenére kifejezetten pozitív élménnyel csuktam be a könyvet."

R4ms3s>!
Victoria Aveyard: Vörös királynő

Ebben a könyvben tényleg „Bárki bárkit elárulhat”.

Bevallom, féltem ettől a regénytől, a sok negatív értékelés miatt, amiknek a hatására lelkileg felkészítettem magam arra, hogy fogok benne klisékkel találkozni. Mégis teljesen meglepett, hogy az írónő milyen jól ki tudta vitelezni az ötleteket, nem csúszott el ott, ahol a legtöbb hasonló könyv, hanem ügyesen vette az akadályokat. Igaz, hogy olvasás közben éreztem párszor, hogy egyes jelenetek hajaznak más történetekre, de mindig azt mondom, hogy újítani márpedig tudni kell, és ez az írónőnek valamennyire sikerült is! Kedveltem az írását: pörgős, nem szájbarágós, könnyedt. A világot és a szereplők jellemeit inkább cselekményekkel mutatja be.

A főszereplő, a harcias lány tettei érthetőek, hiszen nem volt könnyű az élete. Az elején kedveltem Maret, hiszen bátor, okos, kicsit nagyszájú, és egy igazi túlélő. Nagyon tetszett a Palpatine-ereje! Nem félt kimutatni érzelmeit, de számomra a könyv közepétől kicsit túl sok lett a nyavalygása és panaszkodása, még ha az írónő azt is írta „most összeszedi magát” a következő mondatban megint eszébe jutott valami, ami nem tetszett neki. Bár korából és tapasztalatlanságából fakadóan ezeket is meg lehetett érteni. A mellékszereplők is érdekesek, jellemük kapott már az első fejezetben elég mélységet, hogy mindegyikük sorsa érdekeljen. Cal és Maven jelleme folyamatosan változott előttünk, ugyanis sokszor segítették a főhősünket, mégis tetteik néha kifürkészhetetlenek voltak. A kezdetektől érezhető volt, hogy lesz itt szerelmi háromszög, amiket nagyon nem szeretek, de a végére szerencsére ez is megoldódott. Igazából én is sokáig nem tudtam eldönteni melyiküket kedveltem jobban, bár tény és való, hogy Maven engem jobban lenyűgözött! Szerintem az összes karakter közül (beleértve a főszereplőt is) ő a legérdekesebb, a legfigyelemfelkeltőbb, akinek igazán érdekelt a teljes története. Mindemellett szerintem több volt/lehetett volna a spoiler Fájt a könyv befejezése, amely pofoncsapásként ért, mert én is végig reménykedtem és hittem a pozitív végkifejletben, magában a szereplőkben.

Az alap története ugyanaz, mint más ifjúsági fantasynak: egy szegényes környezetből jövő, alapjáraton mellőzhető lány bekerül felsőbbrendűbb emberekből álló, gazdagabb környezetbe és kiderül róla, hogy különleges. A könyv legnagyobb pozitívuma a világ, ami nemcsak, hogy érdekes, hanem kifejezetten tetszett is. Kicsit sötét, kicsit fantasy, modern köntösben. Hasonló a mi világháborús történelmi korunkhoz megfűszerezve Aang legendájából ismert erőkkel. Szerettem az intrikákat, és politikát, ami megjelent benne és ahogy azt a főszereplőnk látta, azáltal az írónő komoly társadalomkritikát is megfogalmazott.

Szóval én várom a folytatást, kíváncsi leszek mi fog még itt történni, bár voltak hiányérzeteim, mégis bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek!


Népszerű idézetek

perpetua P>!

– Egyszer azt mondtam neked, rejtsd el a szívedet. Hallgatnod kellett volna rám.

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow · Maven Calore
VNoémi>!

– Hogy mire van szükségem és mit akarok, az két különböző dolog.

296. oldal - 21. fejezet (Gabo, 2015)

Vanessza_Dénes>!

Bárki bárkit elárulhat.

251. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Julian Jacos
anikho>!

A régi tündérmesékben eljön egy hős. De minden hősöm eltűnt vagy meghalt. Értem senki sem jön el.

388. oldal

perpetua P>!

Ajka az enyémre tapad forrón. Érintése felvillanyoz, de nem úgy, ahogy a hatalom. Ez nem a pusztítás, hanem az élet szikrája.

18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow · VII. Tiberias Calore (Cal)
johnrider>!

Ha. A világ legszörnyűbb szava.

114. oldal, 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow
VNoémi>!

Láng és árnyék. Az egyik sem létezhet a másik nélkül.

367. oldal - 26. fejezet (Gabo, 2015)

Vanessza_Dénes>!

– Az igazság az, amivé én teszem. Az egész világot lángba boríthatnám, és esőnek nevezhetném.

386. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maven Calore
1 hozzászólás
Estheer>!

– Tudod, gyorsabban odaérnénk, ha közben mozognál.

141. oldal

VNoémi>!

A félelem megöl.

253. oldal - 19. fejezet (Gabo, 2015)


A sorozat következő kötete

Vörös királynő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Soman Chainani: Jótett helyébe
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Amira Stone: Kitaszítottak
Sara Raasch: Hó mint hamu
Stephanie Garber: Finale
Tea Stilton: Az álom királynője
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.