Red ​Queen (Red Queen 1.) 38 csillagozás

Victoria Aveyard: Red Queen Victoria Aveyard: Red Queen Victoria Aveyard: Red Queen Victoria Aveyard: Red Queen

Mare ​Barrow's world is divided by blood--those with red and those with silver. Mare and her family are lowly Reds, destined to serve the Silver elite whose supernatural abilities make them nearly gods. Mare steals what she can to help her family survive, but when her best friend is conscripted into the army she gambles everything to win his freedom. A twist of fate leads her to the royal palace itself, where, in front of the king and all his nobles, she discovers a power of her own--an ability she didn't know she had. Except . . . her blood is Red.

To hide this impossibility, the king forces her into the role of a lost Silver princess and betroths her to one of his own sons. As Mare is drawn further into the Silver world, she risks her new position to aid the Scarlet Guard--the leaders of a Red rebellion. Her actions put into motion a deadly and violent dance, pitting prince against prince--and Mare against her own heart.

From debut author Victoria Aveyard comes a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
HarperCollins, London, 2017
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780062840004
>!
HarperTeen, New York, 2016
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780062310644
>!
Orion, London, 2015
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781409150725

7 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Mare Barrow · VII. Tiberias Calore (Cal) · Maven Calore · Julian Jacos


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

Orsi_olvas>!
Victoria Aveyard: Red Queen

Hát igen, bedőltem a borítónak.
Mert az bizony gyönyörűségesen szép sőt lenyűgöző – a történet már kevésbé.

Kezdjük ott, hogy a világ felépítése számomra nem elég kidolgozott, olyan, mintha az Éhezők viadala, a Párválasztó, a Beavatott és az X-men egyes elemeit beleszórták volna egy nagy üstbe, hogy valami csak lesz belőle. Hát lett is: katyvasz.
Semmi nem volt elég kidolgozott, és értem én, hogy kezdő kötet, de arról, hogy mi, miért és hogyan van, nos arról semmit nem tudtunk meg. Mind a kül-, mind a belpolitikai szál harmatgyenge volt. Se a csaták, se a „romantikus” részek nem voltak részletesek, kidolgozottak.

A másik dolog, ami nagyon zavart, hogy egyik szereplőt sem tudtam megkedvelni. Talán Mare hugát, Gisát, de a többiek… Mare buta és befolyásolható, nem szerettem a fejében lenni, nem szerettem hallgatni a gondolatait. Idegesített. Nyafogott és pár oldalanként ellentmondott önmagának. Ismétlődő eszmefuttatásokba bocsátkozott saját kétségbe ejtő helyzetéről, lázadó eszméiről, a fiúkról… Unalmas és bosszantó volt.
Cal hol rajongott, hol szörnyen kemény fejű volt, hol melegszívű kiskutyus volt, hol érett hadvezér, de nem tudott egységes karakterré összeállni. Maven kedvessége mögött túl sok volt a sértettség, amiért ő csak a második. Kilorn meg szimplán nem tudta megemészteni, hogy a friend zone-ba került. A királynő illetve Evangeline karaktere nagyon sablonosra sikerült.

A cselekmény, a történet vezetés tempója nem volt kiegyensúlyozott, hol szörnyen belassult, hol túlzottan felpörgött és szinte varázsütésre oldódtak meg a promlémák.

Az viszont tény, hogy olvastatta magát, és mikor épp nem olvastam lekötötte a gondolataimat (hol bosszankodással, hol töprengéssel) de meg tudott fogni magának. Illetve a vége….! Nos igen, az meglepett és fel is tudta kelteni annyira a kíváncsiságomat, hogy el akarjam olvasni a következő részt. Majd egyszer. De nem mostanában.

zsebibaba007>!
Victoria Aveyard: Red Queen

Újabb olyan könyv, amit nagyon régóta szeretnék elolvasni, és hatalmasat koppanok, mert hiába a sok dicsérő komment, értékelés, pozitív blogbejegyzés, én határozottan nem szerettem se a szereplőket, se a történtet.

Igazából rohadtul ideges vagyok, mert tényleg szeretni akartam ezt a könyvet, ami simán ment volna, ha az írónő egy picit megerőlteti magát, és nem más történetekből rakja össze a könyvét. Ez lehet, hogy kicsit erős számotokra, de végig ezt éreztem olvasás közben. A végén már listát írtam azokról a regényekről, amelyek elemeit tartalmazta a Vörös királynő cselekménye. Van egy pár, van olyan, aminél hiába agyaltam nem jutott eszembe a könyv címe, de így is bosszantó volt. Főleg úgy, hogy tényleg csak pozitív dolgokat hallottam róla több blogger társamtól is.

(…)

Tudom, hogy manapság nehéz olyat írni, ami teljesen új gondolat lenne, és első szótól az utolsóig olyan lenne, amiről még nem írt senki, sőt szinte lehetetlen, de azért próbálkozzanak már az írók! A végén lévő csavar is fullosan levágható volt annyiszor ismételgették a szereplők, hogy bári bárkit elárulhat, és különben is, az alma sosem esik messze a fájától.

Úgy gondolom, hogy alapvetően nem lenne ez rossz, de a szereplők idegesítőek, a könnye kitalálható fordulatok, és az eredetiség hiánya pedig nem valami vonzó tulajdonság, főleg akkor nem, ha egy igazán jó könyvet szeretnél olvasni.

Bővebben: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2016/02/victoria-av…

kikki P>!
Victoria Aveyard: Red Queen

Az elején kicsit szkeptikus voltam, megvolt ez az egész „te különleges vagy, mást érdemelsz” szituáció, és a sztori is elég kiszámítható volt spoiler

3 hozzászólás
Serenity87 P>!
Victoria Aveyard: Red Queen

Nem sok előzetes információval indultam neki a könyvnek, így elvárásaim se voltak, valószínűleg ez jót tett a dolognak, mert nagyon tetszett. Voltak teljesen előre kiszámítható dolgok, rengeteg klisé előjött más hasonló ifjúsági disztópikus könyvekből, de volt 1-2 dolog amit nem jól tippeltem be, vagy nem pont úgy történt ahogy számítottam rá olvasás közben, szóval kellemes meglepetés is volt. Érdekes volt a világ is, erről szívesen olvasnék még többet, a történelem például elég minimális, pedig volna itt miről beszélni, remélem ez esetleg később részekben pótlásra kerül. Mare nem annyira nőtt a szívemhez egyelőre, de ez még később változhat. A mellékszereplők közül Julian volt nagy kedvencem és Elaráról olvasnék még szívesen, mert nagyon érdekes karakternek tűnik, még akkor is ha olyan a könyvben, amilyen. A romantikus részek nagyja megközelítőleg kihagyható lett volna és semmi sem változott volna, nem éreztem úgy, hogy előrébb vitték volna a történetet.

Azoknak ajánlom akik szeretik az ilyen disztópikus ifjúsági könyveket és nem bánják, ha klisés a történet.

5 hozzászólás
Lex>!
Victoria Aveyard: Red Queen

Hú de jó, hogy nem adtam fel! Pedig közel jártam hozzá a könyv kb. ¼-énél, de kitartottam, és így egész kellemesen csalódtam. :) Nem minden fenékig tejfel, de nem is egy rossz darab.

Az hatalmas teljesítmény, hogy az embert annyira lekösse a történet, annyira érdekelje a cselekmény, hogy majdhogynem sikerüljön teljesen megfeledkeznie a hiányosságokról. Nekem a végére szinte ki is mentek a fejemből, annyira izgultam, ezért is jó, hogy jegyzetelgettem közben. ;) De azért gratula az írónőnek a cselekményvezetésért. :D

Nem egy, nem kettő másik történet jutott eszembe, mikor belekezdtem a könyvbe. Egyrészt a Vörös lázadás trilógia, aminek ráadásképp épp a második részét olvastam ezzel párhuzamosan. Másrészt nagymértékű Éhezők viadala érzetet kelt a könyv. És harmadrészt a Grisa trilógia is beugrott, és elmondhatatlanul rettegni kezdtem, hogy afelé megy el az írónő (ezért fontolgattam a félbehagyását). (Utóbbiból kiindulva a Párválasztó sorozatra is hajaz, bár azt én nem olvastam.) Ebben még az a szépség, hogy az írónőt az X-men filmek inspirálták, tehát még ezt is csapjuk hozzá a brancshoz. Én nem láttam egyet se, de leírás és trailer alapján valóban eléggé inspirálódott belőlük. :D

Kezdem azzal, hogy a világ csak úgy oda van lökve elénk, és már megint nincsen semmi sem megmagyarázva. Ha valóban az X-men-ből indult ki, akkor feltételezem, arról van szó, hogy genetikailag mutálódtak az emberek, ezüst vérük lett és szuper képességeket kaptak. De vegyük úgy, hogy ezt az infót nem láttam, és akkor most nagyon bután nézek magam elé, hogy mégis hogyan alakult ki ez az egész. Nem tudni, mikor történt a faji kettéválasztódás, ha már itt tartunk azt sem tudni, mitől vált ketté az emberi faj, nem tudni, hogy mi történt a világ többi részével, nem tudni semmit a múltról, nem tudni, hogy hányféle képességük lehet (nincs összefoglalva), nem tudni, hogyan alakultak ezek ki, stb. Szóval nagy lukak tátongnak itt. Nagyon remélem, hogy azért kapunk válaszokat a későbbiekben. De ezek ellenére is érdekel. Na, ez aztán a valami! Így kell csinálni. :D Nem hibátlan, voltak olyan dolgok benne, amiknél csak fogtam a fejemet, de összességében azt kell mondanom, ez jó volt.

A karakterek a már jól megszokott és bevált YA szereplők, semmi különösebb újdonság nincs bennük. Időnként fárasztó volt Mare lassú felfogása, de találkoztam már sokkal rosszabb főhőssel is. Az írónő amúgy egy szép szerelmi négyszöggel dob meg minket; természetesen ahány fiatal férfi csak a közelébe kerül a csajnak, az azonnal beleszeret. -.- Eléggé tipikus YA románc alakul ki, ami nem hiszem, hogy csak engem kezd fárasztani. De megnyugtatásul (avagy elkeserítőül – nézőpont kérdése :)) szólok, hogy a csöpögős, nyáladzós, habos-babos romantika szerencsére elmarad, és sokkal inkább a lázadásra fekteti az írónő a hangsúlyt. Ez mindenképp plusz pont.

A borítója csodálatos, lélegzetelállító, egyszerűen imádom! Nagyon tetszik, hogy ennyire letisztult, imádom az ilyeneket.

Zeneajánló:
Körülnéztem a neten, és találtam egy zenei válogatást a regényhez, amiből ezt ragadtam ki:
The Lumineers – Scotland
https://www.youtube.com/watch…

Lorelei>!
Victoria Aveyard: Red Queen

Victoria Aveyard nagyot alkotott. Egy világot, amelyet a vér határoz meg. A könyv bemutatja a nemes Ezüstvérűeket, a büszkeségükkel, méltóságukkal, kegyetlenségükkel és intrikájukkal együtt, ugyanakkor az őket kevesebbre tartott Vörösvérűeket is akik 'arra születtek, hogy szolgálják őket.' Mare a két világ között áll, elmosva az éles határvonalakat. Belecsöppen egy hatalmi játszma kellős közepébe, ahol ha azt hiszed, hogy egy kis dolgot is irányíthatsz, nagyon tévedsz. Soha nem tudhatod éppen kinek játszol a kezére, kiben bízhatsz meg és ki hozza meg a helyes döntéseket. Egyáltalán mi számít helyesnek és meddig mehetsz el, hogy elérd azt, mielőtt olyanná változol, mint ők? Néhány élet megéri a milliókét? Mi határozza meg azt, hogy ki uralkodjon, döntsön mindenki felett? Számos hasonló kérdés merül fel Mare kalandjai során, amely alatt megismerhetjük az Ezüstvérűek hierarchiáját, a képességeikkel együtt. Csak néhány említésképpen: vannak erőskarúak, telekinetikusak, zöldikék, fényhajlítók stb. Az egész fantasztikus volt. Nem mondom, hogy a 'két legnagyobb csavart' nem lehetett kitalálni, de kellőképpen lekötött a történet és külön kiemelném, hogy Mare hiába különleges, mint általában a főhősök, egyáltalán nem legyőzhetetlen, tökéletes vagy tévedhetetlen. Ez még 'emberibbé' tette a számomra az egész világot. Végül ezzel a pár sorral adnám meg a könyv alaphangulatát:
„Az iskolában tanultunk a miénk előtti világról, angyalokról és istenekről, akik az égben éltek, kedves, szerető kezekkel irányítva/uralva a földet. Van, aki azt mondja ezek csak történetek, de én ezt nem hiszem el. Az istenek most is uralnak minket. Leereszkedtek a csillagok közül. És többé már nem kedvesek."

Bővebben: http://maybeitisaboutthestory.blogspot.hu/2015/04/victo…

Vivien_>!
Victoria Aveyard: Red Queen

2015 első olyan könyve amely teljes egészében magába szippantott és megint éjszakába nyúlóan olvastatta magát. Régóta szerettem volna YA fantasy-t olvasni, de állandóan belefutottam az unalmas, elcsépelt történetekbe és az egysíkú még unalmasabb karaterekbe. A nyálas, semmilyen szerelmi szálakról pedig ne is beszéljünk.
Erre jött ez a könyv és imádtam minden sorát. A világfelépítés nagyon tetszett, érdekes egyvelege a modern technikának és a tipikus fantasy világhoz tartozó elemeknek. A képességek szintén tetszettek, olyan X-men érzésem volt kicsit.
A karakterek közül többet is nagyon megszerettem, bár meglepődésemre azért nem kímélte az írónő, még azokat a szereplőket sem, akikről azt hittem biztos életben maradnak.
A cselekmény meg tudott lepni, bár a könyv végén bekövetkező csavart már jó előre sejtettem, de ettől eltekintve fenn tudta tartani az érdeklődésemet végig.
A szerelmi szálért külön plusz pont jár. Az elején megijedtem a belebegtetett szerelmi sokszögtől, de az írónő ezt is jól oldta meg, nem éreztem nyálasnak vagy szenvedősnek a kapcsolatok alakulását. Bár az én fejemben már a könyv elejétől megvolt az a pár, akit szeretnék együtt látni, de úgy érzem az írónő nem fogja olyan egyszerűen ezt megadni nekem.
Nagy bánatomra a könyv folytatására még sokat kell várni, de örülök, hogy elolvastam és alig várom a második részt. :D

Rileey>!
Victoria Aveyard: Red Queen

Éppenséggel nem mondhatni, milyen egyedi könyv ez, inkább úgy mondanám, hogy egy jól összerakott turmix.
Tetszett a világfelépítésben az éles társadalmi különbség, a szuperképességek régi-modern helyszínbe oltása, és a sakkjátszma, amit a szereplők folytattak, noha eléggé kiszámítható a fordulat, de még így is remek volt.
Ez egy korrekt regény, ami nem váltja meg a világot, de roppant szórakoztató, és ezért megérdemli az ötöst.
Bővebben: http://chasingcraziness.blogspot.hu/2015/08/victoria-av…

áfonyamuffin>!
Victoria Aveyard: Red Queen

Az elején eléggé kettős érzéseim voltak ezzel a könyvvel szemben, a végére viszont kimondottan megszerettem. Kicsit ilyen Éhezők Viadalás érzése van a könyvnek, nekem legalább is az elején teljesen ez volt az érzésem, folyton az Éhezők viadala jutott eszembe. Persze nincs sok közös a két könyvben, de Mare és Katniss helyzete és személyisége egészen hasonló, és ahogy a Kapitólium uralkodik a körzetek felett, úgy uralkodnak a Silverek az Redek felett. Valahogy Mare karaktere nem igazán fogott meg. Főleg az elején tűnt az ő karaktere nagyon sutának, valahogy nem tudtam teljesen átérezni. Viszont remélem, hogy a folytatásban már több mindent, több karakterfejlődést láthatunk nála, mivel itt én úgy éreztem, hogy egészen egy síkon mozgott végig.
A szerelmi szál nekem kicsit furcsa volt, nem is igazán a szerelmi háromszög, négyszög volt az, ami zavart bár ezt az instant szerelem dolgot soha sem fogom megérteni. Valahogy nem igazán volt a helyén. Viszont tetszett, hogy nem teljesen ez volt a központban, tetszett hogy inkább az akcióra volt helyezve a hangsúly.
Szerintem sok mindent előre lehetett tudni, ha az ember sok ilyen típusú könyvet olvas akkor már előre látja, hogy mi fog történni. spoiler
Összességében egy igen szórakoztató olvasmány a Red Queen. Jobban élveztem, mint például a Curt of Mist and Fury-t, és kíváncsian várom mi lesz a folytatásban.

Ngie P>!
Victoria Aveyard: Red Queen

Ez a könyv tele volt klisé halmokkal, és mégsem volt unalmas. Érdekes. A mai napig kicsit tanácstalan vagyok, mert nem rossz regény ez, de csak azoknak ajánlanám igazán akik még keveset olvastak a műfajon belül, mert aki esetleg még nem ismeri Az éhezők viadalát, vagy épp a Párválasztó sorozatot, annak biztos jobban fog hatni.


Népszerű idézetek

Lorelei>!

The truth is what I make it. I could set this world on fire and call it rain.

Kapcsolódó szócikkek: Maven Calore
Lorelei>!

The truth doesn't matter. It only matters what the people believe.

Lorelei>!

This world is Silver, but it is also gray. There is no black-and-white.

215. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow
ℕnabella >!

I can’t believe I didn’t see him for what he was from the beginning: a wolf in sheep’s clothing. And now I’m the sheep pretending to be a wolf.

147. oldal

Lorelei>!

In school, we learned about the world before ours, about the angels and gods that lived in the sky, ruling the earth with kind and loving hands. Some say those are just stories, but I don't believe that.
The gods rule us still. They have come down from the stars. And they are no longer kind.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mare Barrow
ℕnabella >!

You want me to pin my entire operation, the entire revolution, on some teenaged love story? I can't believe this!


A sorozat következő kötete

Red Queen sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Empire of Storms
Holly Black: The Wicked King
Alexandra Christo: To Kill a Kingdom
Soman Chainani: The School for Good and Evil
V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Renée Ahdieh: The Wrath & the Dawn
Leigh Bardugo: Ruin and Rising
Kristin Cashore: Fire
Sara Raasch: Snow Like Ashes
Erin A. Craig: House of Salt and Sorrows