Bölcsőrablók 62 csillagozás

Victor LaValle: Bölcsőrablók

Hátborzongató ​hajsza egy asszony és egy megbocsáthatatlan bűn nyomában. A 2018- as World Fantasy-Díj, a Locus-díj, a Brit Fantasy-Díj a legjobb horror regényért, és még számos díj nyertese!

Apollót, mióta gyermekkorában apja eltűnt, különös rémálmok kísértik. Felnőttként sikeres könyvkereskedővé vált, és saját családot alapított szerelmével. Boldogan élnének gyermekükkel, amikor felesége, Emma egyre furcsábban kezd viselkedni. Kiszámíthatatlan és egyre kevésbé törődik az újszülöttel, a szülés utáni depresszió jeleit mutatja, ám hamarosan egyértelművé válik, hogy a baj ennél jóval komolyabb. Mielőtt Apollo segíthetne rajta, a nő iszonyatos, felfoghatatlan tettet követ el, majd köddé válik. Apollót őrült és szürreális események sodorják magukkal az egyre ellenségesebb New Yorkban-amely többé nem az a város, amit eddig ismert. Már nincs más célja, mint hogy felesége nyomára bukkanjon, és valamiféle magyarázatot találjon a történtekre.

A Bölcsőrablók nagyívű,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2019
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700722 · Fordította: Acsai Roland
>!
Fumax, Budapest, 2019
440 oldal · ISBN: 9789634700968 · Fordította: Acsai Roland

Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Apollo Kagwa · Jorgen Knudsen

Helyszínek népszerűség szerint

Manhattan


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

LaValle már a regény címében (The Changeling) sem titkolja, hogy egy ősi, mitikus hiedelemhez, a „váltott gyerek”, vagy „elcserélt gyerek” mondájához nyúl vissza. Ez a történet számos európai nép folklórjában megtalálható, így jelen van a babonaság hazai történetében is. A babona hátterében a (bármely) gonosz által az egyszerű népekre hozott rontás képzelme és annak (különböző eszközökkel való) levételének, elhárításának tevőleges gyakorlata búvik meg. S milyen szép is lenne, ha a szerző maradt volna ezen a vonalon, és következetesen itt éli ki csapongó fantáziáját.
Ezzel szemben LaValle a csapongást nem tudja megzabolázni és százfelé szakad. Kezdetben belevág valami (egyébiránt számomra jóval érdekesebben alakuló) nagyvárosi misztikus thriller vonulatba, amely egyszer csak átcsap a rontásűzés fantasy elemekkel és a képzelet világának szereplőivel benépesített történetébe, egy – Gonosz utáni – különös hajszába, amely még mindig őriz bizonyos elemeket a kezdő irányból – ezzel végképp megzavarva az olvasó komfortérzetét.
S mindemellett folyamatosan sugall különféle modern gender-elméleti alapvetéseket, úgymint anya és apa szerepe a gyermekgondozásban, -nevelésben; a rohanó világunkban megjelenő, ún. új apák szerephatárai; a dolgozó anya motívuma, szemben a tűzhelyet őrző anyáéval stb.

Úgy gondolom, hogy LaValle egy hosszú ciklusra elégséges ötletet próbált meg beleerőltetni egyetlen regénybe. Ezzel azonban csak annyit ért el, hogy az olvasó úgy érzi, mintha egy sűrű, sötét erdőben járna, ahol minden második fa mögül feltűnik egy kivezető ösvény, amiről két lépés múlva kiderül, hogy nem vezet sehová, tehát felejtsük is el. Maradéktalanul egyetértek @Dávidmoly idevágó eszmefuttatásával, miszerint a számos mellékszál csak zavaróan hatott, alkalmazásuk igencsak ötletszerűnek tűnt.

Összességében úgy gondolom, hogy a regény jóval élvezetesebb lehetett volna, ha a szerző következetesen tartja magát egy vezérlő koncepcióhoz, és a hosszú alkotó folyamat során nem kukkant be minden útjába eső kavics alá, melyek közül szerintem többe bele is botlott.

3 hozzászólás
bartok_brigitta P>!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

//Első értékelőnek lenni molyon, nagy felelősség. Szóval most duplán rettegek attól, hogy nehogy butaságot írjak.//

A Bölcsőrablók már akkor felkeltette a figyelmemet, amikor az első hírek érkeztek a megjelenésről – pedig nem kifejezetten az én műfajom, viszont a Fekete Tom balladája komoly hatással volt rám, így tudtam, hogy mindenképpen szeretnék még Victor Lavalle-tól olvasni. Megérte. A Bölcsőrablók egy mélyenszántó könyv, ami kifacsart, és meggyötört, de minden fájdalmával együtt elvarázsolt.

A regény elemekről elemekre építkezik. Már a kezdőhangok, a szavak árnyalása, a próza borongóssága magában hordozza a feszültséget, amely szinte rögtön tudatja az emberrel, hogy itt valami borzalmas dolog fog történni. Nagyon tetszettek a mesei áthallások; a három kívánság, a burokban született gyermek, a jobblétért kötetett alku stb. Nekem kifejezetten tetszik Lavelle írói stílusa.

A Bölcsőrablók sokrétű. Egyaránt szól szerelemről, gyerekvállalásról, a szülői szerepekről, és arról, hogy milyen hatással tud lenni az ember múltja – akár generációkon keresztül átívelve – a kapcsolataira, a felnőtt életére. Bár a könyvet átszövi egyfajta misztikus elem, én mégis azt mondanám, hogy rendkívül realisztikus képet ad a szereplőiről. Érdekes volt látni, hogy miként változtat meg egy házasságot az érkező gyermek. Különösen életszagúnak azok a részletek, ahogy Apollo, mint fiatal édesapa a maga módján próbál beleszokni az új szerepébe, és rájönni, hogy miként lehetne jó apa úgy, hogy spoiler Jó volt látni a kételyeket, a próbálkozásokat, az igyekvést… Nekem ugyan nincs gyermekem, de úgy hiszem sok szülő találja szemben magát azzal a félelemmel, hogy valamit rosszul csinál.
Mindenki másféle áldozatot hoz a családjáért.

Talán nem ez volt a legmélyebb üzenet, mégis nagyon megragadott egy gondolat:

„Óvatosnak kell lennünk. Manapság nincsenek titkok. A vámpírok csak akkor léphetnek be az otthonodba, ha behívod őket. De amikor kiteszel valamit az internetre, az olyan, mintha nyitva hagynád a bejárati ajtót, és az éjszaka összes teremtményének engedélyeznéd a belépést.”

Manapság az emberek hajlamosak az interneten élni az életüket, és olyan dolgokat megosztani másokkal, amiről naivan nem is gondolnák, hogy bajt okozhat. Örülök, hogy erről is szó esett.

Mint mondtam, a karakterek kidolgozottak, sőt, azt kell mondanom, hogy magával a spoiler is lehet azonosulni, ha az ember megpróbál belelátni a fejébe. Az elején nagyon megijedtem, hogy nem leszek jóban a főhőssel, de Apollo végül bebizonyította nekem, hogy igaz a mantra, és valóban egy isten. Különösen jól voltak ábrázolva a kapcsolatok; anya-fia, barátság, házasság – ezektől olyan valódi az egész.
A történet vége tetszett, de be vallom, hogy az én kedvence jeleneteimet valahol a spoiler környékén kell keresni.

Nehezemre esik erről a regényről úgy beszélni, hogy közben ne áruljak el túl sok részletet, szóval jobbnak látom, ha gyorsan be is fejezem. Összességében: Nagyon szerettem ezt a könyvet, nem maradt hiányérzetem. Biztosan újra fogom olvasni.

EssentialHencsi P>!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

Sajnos elvesztem az egymillió cimke tengerében, és az agyam csak a horror, thriller, misztikus szavakat értette, a fantasyt megszűrte. Mire meg észrevettem, benne voltam a sztoriban.
Ettől függetlenül úgy tűnik, még ez az urban fantasy az, amit hellyel-közzel bevesz a gyomrom, mert legalább elképzelhető környezetben voltunk. A történet is jó volt, ha néhol érthetetlen ia volt számomra, nem is értettem, hogy spoiler. Egyébként egy mese volt felnőtteknek, és az író stílusa lehengerlő, ezt meg kell hagyni, nekem nagyon hasonlít Zafòn-hoz. Lényegében ez mentette meg, mert egyébként nekem a boszorkányok meg a trollok igencsak kívül esnek a komfortzónámon.
Érdekes utazás volt, fantasykedvelőknek ajánlom inkább, a thriller-cimkét pedig tüntessük el onnan. Enyi erővel Bűn és bűnhődés is az.

Lisie87 P>!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

Furcsa ez a molyos százalék, néha, az alacsonyra értékelt könyveknél nálam pont fordítva játszik és bejön a könyv. Most is így történt, az első ~ 100 oldal teljesen magával ragadott és alig bírtam este letenni a könyvet. Még nem olvastam az írótól, így a stílusa először szokatlan volt, kicsit nyers ( nem tudom jobban megfogalmazni) de tetszett. A legeleje leginkább mesélés és rákészülés a múlt által a jelenre, valahogy szeretem az ilyet, amikor az író csak előadja nekünk a történteket és külső szemlélőként figyelünk.
Majd a gyerekszületés és nevelés Apollo szemszögéből, aki tényleg igyekszik és próbál jó apa lenni. Eddig a hangulat olyan sejtelmes, rosszat sejtető, felkészítő, thriller szerű. A felétől végül átcsap fantasyba, ami lehet sokaknál kicsapta a biztosítékot, nem mindenki szereti az ilyen műfaji kavalkádot, de nekem ez is bejött. spoiler
Nem csalódtam, jó olvasmány volt, számomra igazi könyv élményt nyújtott. :)

Noro >!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

Egy jól ismert mítosz rejlik a könyv története mögött, de olyan jól elrejtve, hogy sokáig észre sem vehetjük a valós élet problémái, tragédiái mögött. A gonosz egy afroamerikai család életébe szivárog be fokozatosan, mindennapi gondoknak, a modern világban nem éppen ismeretlen lelki nyavalyáknak álcázva magát. A történetet a családapa szemszögéből ismerjük meg, aki a saját apja nélkül nőtt fel, így talán már csak ezért is rendkívül lelkiismeretes, és újszülött fia körül forog az egész élete. De hiába minden odafigyelés, valamit mégsem vesz észre.

A történet könnyed stílusban indul, helyenként bújtatott humorral fűszerezve, az olvasó nem is hinné, milyen tragédiát készít elő mindezzel a szerző. A főhőst eddigre mélységében is megismertük, így nem nehéz átérezni a helyzetét, veszteségét és bizonytalanságát. Ezen a ponton még mindig csak egy hajszálnyival több elképzelésünk lehet az események mögötti valóságról spoiler, így vele együtt eredhetünk a rejtély nyomába. Sajnos minél közelebb jutunk a megoldáshoz, a regény annál többet veszít kezdeti vonzerejéből. És most nem arra gondolok, hogy a klasszikus mítoszhoz nagyon keveset adott hozzá, még csak nem is arra, hogy egyes misztikus elemeket spoiler pedig különösebb megalapozás nélkül dobta be a történetbe. Bár ez is igaz. Ezek mégsem lennének feltétlenül hiányosságok, ha megmaradna a könyv korábbi hangulata, a kívülálló rácsodálkozása az eseményekre. De én úgy érzem, hogy az előadásmód, az eleinte prímán felépített hangulat fárad ki a könyv végére. Ennek ellenére érdekes olvasmány, legfőképpen a főhős habitusa miatt. Hasonló figurát talán az 1943-as megjelenésű Boszorkányfeleség c. regényben láttam utoljára Fritz Leiber tollából, de ott is teljesen más stílusban előadva.

Dávidmoly>!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

Bizonyos gyerekek számára a felügyelet nélküli olvasás igen áldásos hatású lehet.
*
Aki becsípett, az fecseg; aki részeg, az szónokol.
*
A szörnyek csak addig nem valódiak, amíg nem találkozol eggyel.

Két könyv után úgy tűnik, hogy Victor LaValle az írói mesterség elsajátításában spoiler addig jutott, hogy tud szépen, gördülékenyen fogalmazni. Persze ez se kevés, és azok a bizonyos jól megcsinált mondatok a Bölcsőrablók azon részei, ahol látszik is a beleölt munka spoiler. Ámde a gördülékeny próza csak az egyik eleme az írásnak. Szívesen mondanám, hogy az a fő probléma, hogy a regény szerkezete recseg-ropog a cselekmény hajtűkanyarainak szelében, de ez sajnos hazugság lenne. Ugyanis a történet bizonyos pontján spoiler kiderül, hogy a konzisztens világépítés, a karakterek cselekedetei mögötti logika illetve a minimális józanész vagy eddig sem tartott velünk az utazásunkra, vagy pedig a spoiler előtt könnyes búcsút vettek tőlünk, és távoztak a regényből, a szerkezet pedig ezek hiányában összeomlik, kigyullad, hamuvá ég, és szertefújja a szél.
Már a szerző előző könyve kapcsán is pedzegettem, hogy nincs a történet rendesen kitalálva spoiler, és itt is ugyanezt a problémát érzem. LaValle-nek volt egy jó alapötlete, voltak érdekes karakterek, helyszínek és élethelyzetek a fejében, és látom a beleölt munkát a mondatszintű szövegben – de összességében ez a történet egyáltalán nem lett átgondolva spoiler. Így viszont összességében a regény slendrián és kidolgozatlan, és természetesen az ilyenkor szokásos IMH spoiler is felüti a fejét.* Roppant szomorú, mert a történet elemeiben benne volt a lehetőség egy remek regényre.
Nagyon zavaróak volt a felesleges mellékszálak és kitérők is. A szerkesztőségbe várjuk a megfejtéseket, hogy mi értelme és/vagy jelentősége volt spoiler?
Hozzá kell tennem, hogy a regény első cirka kétszáznegyven oldala kifejezetten tetszett – ezért is fáj annyira a későbbi visszaesés. Az elején kifejezetten szerettem a lassú, tündérmesei építkezést, a baljós előjelektől fojtogatóvá váló hangulatot, illetve a szimpatikus fiatal pár életének és mindennapjainak leírását. Hogy parafrazeáljam a regényt, amíg a regény fecseg, addig szórakoztató, de amikor szónokolni kezd, akkor már nem. Akár azzal is kiegyeztem volna, ha a regény véget ér ott, ahol spoiler.
Amíg azon tipródtam, hogy a Bölcsőrablók biztosan fantasy-e**, elég sok külföldi értékelést átnéztem, hátha valahol találok valami cáfolatot. Ilyet nem találtam, de többen arra panaszkodtak, hogy a spoiler jelentek meg. Nos, tekintettel arra, hogy a regény színvonala pontosan akkor kezd meredek zuhanásba, amikor a spoiler, szerintem spoiler.
Nem kapcsolódik szorosan a regény értékeléséhez, spoiler.
Úgy tűnik, hogy a Fumaxnál is okozhatott némi fájdalmat a regény olvasása, mert a szokásosnál lényegesen több hiba (elsősorban hiányzó gondolatjelek a párbeszédek belsejében) maradt a szövegben. A szöveg amúgy jól olvasható, a kötés masszív, a kötet külalakja kellemes, valamint könnyű kézbe venni és tartani. A borító is szép spoiler.
Két váltott gyermek az ötből spoiler.

*: Példálózó jelleggel: spoiler

** Van egy alternatív magyarázatom a történetre. Eszerint spoiler. Ennek az értelmezésnek megvan az az előnye, hogy a fentebb taglalt problémák jelentős részét áthidalja; hátránya, hogy egy kicsit olcsónak érzem.

Trixi >!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

Amit vártam: szellemek, démonok, boszorkányok vagy legalábbis némi misztikum (amolyan Odaát-os áthallással). A cím csöppet félrevezető, így amit kaptam az leginkább egy Ádámtól és Évától kezdődő családregény, rengeteg mellébeszéléssel. A családregénnyel se lenne baj, de azokat nem így szokás megírni. Olyan érzésem volt, mintha a leírt szavak száma után kapná a pénzt az író. Pedig a stílusa nem volt rossz. Könnyen lehet olvasni, gördülékenyen és olvasmányosan ír, de sok a lényegtelen duma. A történet ötlete – még ha kicsit lerágott csont is, és zs kategóriás horrorfilmek ihletője – tetszett. A misztikum se maradt el, de néha a közbeszúrt „misztikum” erőltetett volt. Pl: a szigeten a nők, először csak simán nők voltak, másodjára már javasasszonyok. Miért is? Szóval van, amit tudok értékelni a könyvből, és azzal a felével nincs is bajom. De sajnos az van többségben, amivel nem tudok mit kezdeni, a sok-sok semmivel.

Szentinel>!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

Ez egy olyan könyv, ami nagyon sok mindenről akar szólni, több-kevesebb sikerrel.

LaValle már a Fekete Tom balladájával sem tudott meggyőzni arról, hogy kimagasló író lenne, ez pedig a Bölcsőrablókra ugyanúgy vonatkozik. Az eredeti címén „Cseregyermek” című regény New Yorkban játszódik, főszereplője pedig Apollo, a könyvszakmában dolgozó fekete férfi. A könyv már a prológusban egyértelművé teszi, hogy itt valami nincs rendben. Apollo egyébként békés felesége egyik pillanatról a másikba kattan be, és forróvízzel öli meg közös gyermeküket. A férfi bosszúszomjasan áll neki az asszonya felkutatásának, mely végigvezeti az egész városon. Sok cifra dologba botlik útja során, de persze a legborzalmasabb dolog, mint mindig, most is egy kérdés: mi van akkor, ha az őrült gondolatok a leglogikusabbak az egészből?

Viking mítoszok, boszorkánytörténetek, félig-meddig valóságon alapuló tündérmesék, rejtett snuff film livestreamek, titkos okkultista irodalom stb. Ezek mind jelen vannak a könyvben, ahogy a regény részét képezi még a szülői szerepkör modern és hagyományos körbejárása, a férfi és a nő felelőssége a társadalomban, a technológia mindennapjainkra mért hatása és érintőlegesen a faji előítéletesség is. Közben pedig elég sokat látjuk magát New Yorkot, ami nyilván egy ottan élő ember számára sokat jelent, de nekem, aki még életében nem járt ott, minden utca egyforma volt. Ahogy egy idő után a regény maga is.

Amilyen érdekesen és izgalmasan indul, annyira laposodik el a végére. Egy idő után már azt kívántam, hogy legyen elég a Nagy Almából, legyen elég a válaszok nélkül maradt kérdésekből, legyen elég a folytonos töltelékoldalakból, és végre kerüljünk vissza a sínekre! Egy horror történetnél szerintem az egyik legrosszabb, ami megtörténhet, az az elnyújtott felvezetésen túl a rendszeres fókuszvesztés. Avagy, egy idő után már nem tudod követni, miről is kíván szólni a könyv. A Bölcsőrablók sajnos beleesett ebbe a hibába. Túl sokat akar a szarka, ugyebár.

Ettől függetlenül a regényt nem nevezném rossznak, de a díjesőt nem érdemelte meg. Az alapötlet izgalmas, a történetnek vannak ijesztő pillanatai, és vannak itt jó ötletek meg karakterek is. Ugyanakkor érezhető a vége felé a kapkodás, a regény néhol túl lett írva, elveszti a fókuszt, és ellaposodik az utolsó oldalakra. A középszerűnél jobb írás, de csodát nem érdemes várni tőle.

Viichaan>!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

Először is úgy gondolom, hogy tudtomon kívül elég magasra tettem azt a mércét, amikor belekezdtem ebbe a könyvbe.
Rendkívül szerteágazó történettel találkoztam, ami mindenképp megérdemel majd egy újraolvasást – legfőképpen amiatt, hogy minden egyes mozzanatnak jelentősége van/lehet és a legtöbbre talán nem is figyeltem fel.

Az elején kapunk egy kis előzményt Apollo szüleiről, hogy s mint találkoztak és hogy alakult a kapcsolatuk. Majd eltűnik az apja, a rémálmok pedig megjelennek.
Aztán megismerjük jobban Apollo mindennapjait, hogyan is ismerkedett meg a feleségével és hogyan lett belőle egy igazi 21. századbeli Új Apuka. Látszólag minden rendben, aztán jön a hidegzuhany – ami sokkal előbb jött mint vártam. A fülszöveg alapján úgy véltem sokkal többször leszünk tanúi Emma furcsa viselkedésének.

A könyv hangulatát legjobban a komor és baljós szavakkal tudnám jellemezni, ami az elejétől majdnem a legvégéig jelen van és meghatározó szerepet játszott abban, hogy mind a tíz körmömet lerágjam. Amikor valami új és eddig ismeretlen dolog bukkant fel (új szereplő, új nyom), akkor végre azthittem, hogy közelebb jutunk ezeknek a megmagyarázhatatlan történéseknek a megoldásához, de ehelyett úgy éreztem, hogy egyre csak meszebb és messzebb kerülünk. Nem láttam semmi összefüggést a történések között, majd amikor elértünk a végkifejlethez valamennyire megvilágosodtam. (De sajnos még mindig maradtak homályos pontok a történetben, amiken remélem segíteni fog egy jó alapos újraolvasás.)

Megemlítésként: A könyv fő bonyodalma visszavezethető arra a jelenségre – ami még egyáltalán nem számít misztikumnak –, amit egy orvosi lapban olvastam nemrég: az emberek egy kevés százalékánál előfodul, hogy egy általuk ismert személy ugyanúgy néz ki, ugyanúgy viselkedik mégis idegennek érzik. Nem tudom, hogy az író akarata ellenére vagy pedig célirányosan eköré építette a történetet, de értékeltem, hogy az alapötlet valós lábakon áll.

Több napos filozofálás után sem tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem. Csillagozásomban sem vagyok teljesen biztos. Meglátjuk egy év múlva!

Belle_Maundrell >!
Victor LaValle: Bölcsőrablók

A Fekete Tom balladája nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet, de elég ígéretes volt ahhoz, hogy lelkesen várjam az író új könyvének megjelenését. És annyira tudtam volna imádni, ha végig tartja a kezdeti színvonalat és hangulatot, de sajnos ugyanúgy vesztett a lendületből – vagy csak én a lelkesedésből –, ahogy a Fekete Tom.
Az elején teljesen beszippantott a hangulata, nekem kifejezetten tetszett, hogy Apollo szüleinek megismerkedésével kezdődik a történet, és a családi hátterébe is bepillantást nyerhettünk, ami az apaként tanúsított viselkedésére is magyarázatot ad. LaValle nagyon jól megalapozta a karaktereket mielőtt még beütött a krach; maguk a jellemek is életszerűek, és azzal, hogy milyen realisztikus helyzetekkel és problémákkal szembesülnek az elején, sokkal közelebb kerülnek az olvasóhoz. Így a család tragédiája is sokkal nagyobbat üt, mintha eleve ezzel indított volna. Apollo nagyon jó és érdekes főhős, talán ő az egész könyv legnagyobb erőssége. Könnyű vele együttérezni, és szívesen kísértem figyelemmel a sorsát.
A misztikus szál megoldása elég könnyen kikövetkeztethető, elég meglesni az eredeti címet, és egy picit képben lenni mitológiailag. Magamat is megleptem vele, amikor rájöttem, hogy a realitás talaján maradva kivételesen jobban tetszett volna a történet, de ez van. Már biztos én sem vagyok önmagam. Szerintem úgy is egy nagyon érdekes történetet lehetett volna kihozni belőle, ha Emma egyszerűen megőrül valami agymosás vagy zaklatás hatására, és azért teszi azt, amit, aztán Apollo ezt próbálja megérteni és feldolgozni. Vagy csak a fantasy részét is olyan jól kellett volna kidolgozni, mint előtte mindent. Pedig a javasasszonyok emlegetésének még örültem is, de inkább csak úgy be lettek dobva, aztán ennyi. Lehettek volna valami jó kis őrült szekta.
Az én szememben akkor kezdett elindulni egy nem túl meredek lejtőn az egész, amikor odaértek a szigetre. A mítoszokat és meséket idéző elemek között voltak, amik tetszettek (pl. a három kívánság), amúgy is szeretem az ilyesféle feldolgozásokat, és a norvég tata meséje is érdekes volt, de itt valahogy pont a varázslattal vesztette el a sztori a varázsát. Ráadásul nagyon kiszámítható volt, hogy kiben nem lenne szabad megbízni.
Mindenesetre nagyon sokrétű a történet, a központi témán kívül is sok érdekes kérdést vet fel, és nekem ezek tetszettek benne igazán. Az anya-fia kapcsolat, az apai példa nélkül eltöltött gyerekkor és az ebből fakadó törekvés a jó-apaság iránt, a közösségi média használata és befolyása az életünkre, vagy az, hogyan reagál a társadalom egy személyes tragédiára; ezek mind nagyon jól lettek kezelve. A sötét, komor hangulata is bejött, és kifejezetten jót tett neki az időnként megcsillogtatott fanyar humor. Kár, hogy a vége olyan összecsapott lett, nagyon gyorsan és egyszerűen elintézték a dolgokat. spoiler
Sajnálom az utolsó harmadánál tapasztalt visszaesést, de azért így is tetszett. Egyébként érdekes, hogy anno a Fekete Tom balladájával is ugyanez volt a bajom, annak is sokkal jobban szerettem az első felét. Lelkesen fogom várni az író következő könyvét, de nagyon remélem, hogy addigra kiküszöböli ezt a hibát, mert ebben is simán benne lett volna az öt csillag.


Népszerű idézetek

bartok_brigitta P>!

Óvatosnak kell lennünk. Manapság nincsenek titkok. A vámpírok csak akkor léphetnek be az otthonodba, ha behívod őket. De amikor kiteszel valamit az internetre, az olyan, mintha nyitva hagynád a bejárati ajtót, és az éjszaka összes teremtményének engedélyeznéd a belépést.

235. oldal

Noro >!

A tündérmesék nem gyerekeknek valók.

257. oldal

gesztenye63 P>!

– Köszönjük, nagyi.
– Nekem ugyan ne köszönd! Az unokámmal eltöltött minden perc ajándék (…)

113. oldal

EssentialHencsi P>!

Manapság nincsenek titkok. A vámpírok csak akkor léphetnek be az otthonodba, ha behívod őket. De amikor kiteszel valamit az internetre, az olyan, mintha nyitva hagynád a bejárati ajtót, és az éjszaka összes teremtményének engedélyeznéd a belépést.

bartok_brigitta P>!

– Az ördög mindig a kereszt mögé rejtőzik – búcsúzott Igor, és becsapta az ajtót.

50. oldal

bartok_brigitta P>!

A történelem nem egyetlenegyszer elmondott mese, hanem revíziók sorozata.

199. oldal

Viichaan>!

A szörnyek csak addig nem valódiak, amíg nem találkozol eggyel.

328. oldal, 77. fejezet

Noro >!

Bizonyos gyerekek számára a felügyelet nélküli olvasás igen áldásos hatású lehet.

22. oldal

bartok_brigitta P>!

Ha olyan dolgokban hiszel, amiket nem értesz, szenvedni fogsz.

STEVIE WONDER: Superstition

Viichaan>!

Most már tudom, mi számít. Annyira szeretem a lányaimat, de sosem mondtam nekik. Azt hittem, nyilvánvaló, vagy nyilvánvalónak kellene lennie azok miatt, amiket megtettem értük. De az embereknek hallaniuk kell, hogy szereted őket, és én erre huszonöt évig nem jöttem rá.

213. oldal, 44. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Joe Hill: NOS4A2
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: Álom doktor
Stephen King: Nem jön szememre álom
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák