A ​nevető ember 145 csillagozás

Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember Victor Hugo: A nevető ember

A romantikus költészet, dráma- és regényirodalom legnagyobb francia klasszikusának hatalmas regénye a XVIII. század nemesi Angliájába vezet bennünket. Hugo színes és groteszk végletek közt csapongó képzelete viharos erővel sodorja az olvasót regényes tájakra, festői koldusnyomorba, hivalgó főúri pompába, de mindenütt az igaz emberséget, a szabadság nemes eszményeit kutatja, és egy nagy forradalmár szertelen gyűlöletét zúdítja a zsarnokság minden formájára. Victor Hugo csalhatatlan művészettel tárja fel a tragikus embersors lenyűgöző pátoszát, s a bohóctragédia hálás témája mindig megtalálja a szívünk titkos kamráihoz vezető utat, a részvét útját.

Eredeti cím: L'Homme qui rit

Eredeti megjelenés éve: 1869

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A Világirodalom Remekei, Horizont könyvek

>!
K.u.K., Budapest, 2010
534 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639887565 · Fordította: Németh Andor
>!
Alexandra, Debrecen, 1996
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633671329 · Fordította: Németh Andor
>!
Kriterion, Bukarest, 1986
568 oldal · ISBN: 9630738910 · Fordította: Németh Andor, Kassai György

9 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Lucifer · Gwynplaine · Ursus


Kedvencelte 44

Most olvassa 15

Várólistára tette 158

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Victor Hugo: A nevető ember

… és eljő a Halál, a megoldás … De addig is szenvedj csak, ember! Szenvedj, amiért élned kell! Kínlódj és fokozatosan rothadj meg belülről! Gyűlöljön mindenki, nevessenek a szenvedéseden…Hiszen az emberiség már csak ilyen…
Nagyon nehéz most szavakba foglalnom, mit is érzek….Iszonyatosan durván beleásta magát a lelki világomba ez a könyv, majd váratlanul széttört mindent és csak a könnyek maradtak….
Drága Gwynplaine! Mi ketten igazán jó barátok lehetnénk. Amennyit Te szenvedtél, akár testvéremmé is fogadhatnálak…
Drága Victor Hugo! Arany betűkkel a szívembe vésted örökre a neved. Soha ilyen megrázó könyvet nem olvastam eddig. Nem térek magamhoz…………

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Victor Hugo: A nevető ember

Abszolút erkölcsnemesítő olvasmány, ha Hugo csapongó, anekdotázó hajlama nem is kompatibilis maradéktalanul korunk életritmusával – egyszer le is vonok egy jó csomó csillagot ettől a fránya XXI. századtól, az tuti.
Hanem azért csak érdemes megbirkózni vele. Szerepjáték-nyelven szólva legalább két Emberség pontot visszanyertem az elolvasása által.

>!
le_miserable
Victor Hugo: A nevető ember

Nehezen tudom szavakba foglalni, mit éreztem miközben ezt a könyvet olvastam. Még soha nem találkoztam a nyomor és a fényűzés, a jóság és a gonoszság, a testi és lelki fogyatékosság ilyen hangsúlyos ellentétbe állításával. Bár sokaknak épp a hosszú leírások miatt nem tetszik, ha egy kicsit jobban odafigyel az ember ezekre a részekre is, éppen ezekkel teszi Hugo annyira kontrasztossá a társadalmi különbségeket, ahogyan senki sem képes rá. Zseniálisan lesújtó és megrázó az egész, és holott az egész történetet 50 oldalban is össze lehetne foglalni, éppen ez a csontig hatoló részletesség teszi zseniálissá, ami annyira jellemző az íróra. Abszolút kedvenc.

>!
DaTa P
Victor Hugo: A nevető ember

Jaj de jó kis könyv lenne ez, ha húzott volna belőle Hugo bő 150 oldalt…

>!
DTimi 
Victor Hugo: A nevető ember

Nem eseménydús. Akár unalmas is lehetne, de mint mindig, Hugo könyveiben a körítés az ami engem érdekel. Ha egy adott városról, korról, országról, szokásról akarsz valamit megtudni, nem kell történelem könyvet olvasni. Ott van Victor Hugo. :) A könyvet oldalakon keresztül idézni is lehetne olyan nagy igazságokat , eszmefuttatásokat tartalmaz.

>!
mordizomadta
Victor Hugo: A nevető ember

Még sosem olvastam Victor Hugotól ezelőtt, a nevét is csak a Nyomorultakkal kapcsolatban hallottam eddig. A nevető embert mégis könnyen nyitottam ki, és annál nehezebben csuktam be. Eleinte furcsák voltak a hosszú mondatok, a sok leírás szóval a Victor Hugo stílus, de mikor megismerkedtem Ursus és Homo bevezető történetével tudtam, hogy tetszeni fog ez a könyv. Számomra Ursus volt a legszimpatikusabb karakter, és a legérdekesebb Dea. Tudtam persze, hogy milyen szörnyű a vakoknak, de mind idáig bele se gondoltam valójában milyen és eleinte sajnáltam Deát vakságáért, aztán arra gondoltam, hogy bárcsak mindenki vak lenne, hogy láthasson. Nagyon tetszett Dea és Gwynplaine szerelmének leírása, egyszerűen gyönyörűen mutatta be oldalakon keresztül, hogy mit jelent egymásnak ez a két csodálatosan szép ember. Mikor kiderült, hogy Gwynplaine nem is Gwynplaine meglepődtem, és rögtön éreztem, hogy ennek nem lesz jó vége. Nehéz spoiler nélkül megfogalmazni mit is gondolok a befejezésről, de szerintem az is gyönyörű volt. Olvastam pár értékelést és véleményt Victor Hugo munkáiról, arról, hogy a szegény-gazdag réteget szereti fejtegetni és a különbségeit kiemelni, és mikor egy ilyet elolvas az ember rájön, hogy persze teljesen jogos minden amit Gwynplaine mond és becsülendő, hogy változtatni szeretne, de van amin nem lehet változtatni. Szegénységből gazdagságra törni rendkívül nehéz, ellenben gazdagságból szegénységbe süllyedni könnyű. Szomorú persze, hogy a szegények a gazdagokkal szemben milyen körülmények között élnek, de szerintem van, amin nem lehet változtatni, mert nagyon kevés a gazdag, aki lemondana saját vagyonáról(boldogságáról) csak, hogy más emberek is jobban élhessenek és véleményem szerint nem hibáztathatók ezért. Gwynplaine látta a különbségeket, mivel lehetősége volt megélni a nyomort, de aki gazdag, aki beleszületik ebbe inkább bele se gondol milyen lehet másoknak. Ha Gwynplaine nem tapasztalta volna meg a szegénységet, talán ő is ugyanúgy kinevette volna saját magát minden lorddal együtt. Ezt a könyvet, akárcsak az egész Földet áthatja az igazságtalanság, az emberiség hibái, a nyomor és mindeközben a boldogság is. Gwynplaine szegényen is boldog volt, mert mellette volt Dea, Ursus, Homo és ettől teljesnek érezte magát. Tudnék még írni, de félek keveset tudok még a témáról, hogy igazán bizonyosan ne írjak valami butaságot, viszont a könyvet kötelezővé tenném mindenkinek. Engem megérintett, természetesen 5 csillag.

2 hozzászólás
>!
ervinke73
Victor Hugo: A nevető ember

Victor Hugo, aki ringatta a romantika bölcsőjét, elmesél egy történetet, én, az olvasó pedig nem tudtam eldönteni, a sztorit használja arra, hogy történelemleckéket adjon, filozófiai eszmefuttatásokba bonyolódjon, kultúrtörténeti tudásával kérkedjen, vagy fordítva. Minden esetre, amennyire tartottam ettől a könyvtől, annyira élveztem, amíg benne voltam. Valamit tudott az öreg a nőkről ráadásul. Különdíj ezért.

>!
korkata
Victor Hugo: A nevető ember

Rég olvastam már klasszikust, ez most nagyon jól esett. A megszokott történet gyönyörű nyelvezettel. Lassan folydogál a történet, de megéri végig rágni magunkat a leíró részeken is. A végén összeáll minden. Részletes, pontos leírást kapunk a korról, a szokásokról. Kegyetlen egy világ ahova az író elkalauzol minket. A vége elszomorított.

>!
Amanda90
Victor Hugo: A nevető ember

Hugo bácsi ismét nagyot alkotott. Ezt a könyvet emészteni kell, még sokkal az elolvasása után is.

>!
Színek
Victor Hugo: A nevető ember

Ezt a könyvet már nagyon régen olvastam,de egyszerűen nem lehet elfelejteni Emlékszem már a 200-dik oldal körül jártam és nem tudtam össze rakni az eseményt a szereplőket, és egyszer csak helyére rakódott minden. Lett belőle egy nagyon felkavaró szomorú történet,középkori embertelenségekkel, tiszta szerelemmel, halállal.


Népszerű idézetek

>!
eriksa

A kutya a legfurcsább állat, mert a nyelvével izzad, és a farkával mosolyog.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kutya
2 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

– Ne káromkodj. A tenger minden szót hall. Ne bánts meg senkit. Csak figyelj.

80. oldal K.u.K. Kiadó, 2010

>!
Kahoko

Mesélték róla, hogy egy ideig a bolondokházában is volt. Megtisztelték azzal, hogy bolondnak tekintették, de aztán kiengedték, mert rájöttek, hogy csak költő.

11. oldal

>!
le_miserable

Hogy mért tudatlan a nép? Mert tudatlanságban kell maradnia. A tudatlanság az erény őre. Ahol nincs látókör, ott nincs becsvágy. A tudatlan hasznos sötétségben él, nem lát semmit, tehát nem is vágyódik semmire. Innen az ártatlansága. Aki olvas, gondolkodik, az okosodik. Nem okosodni kötelesség és egyúttal boldogság is. Ezek kétségtelen igazságok. Ezen alapul a társadalom.

>!
Kahoko

A lelkeknek nincs szemre szükségük, hogy lássák egymást.

272. oldal

>!
Lunemorte MP

Mily gyönyörűség megbotránkoztatni az ostoba embereket.

417. oldal K.u.K. Kiadó 2010

>!
Lunemorte MP

Megelégedtek egymással, s önmagukon kívül nem gondoltak semmire. Boldogság volt, ha beszélgettek egymással, gyönyörűség, ha közeledtek egymáshoz.

231. oldal K.u.K. Kiadó, 2010

Kapcsolódó szócikkek: Gwynplaine
>!
Lunemorte MP

Aki elvesztette lelkét, az csak egy helyen találja meg: a halálban.

497. oldal K.u.K. Kiadó 2010

>!
Alcyone P

A sátánt rágalmazzák. Nem ő kísértette meg Évát. Éva kísértette meg a sátánt. Az asszony kezdte. Lucifer nyugodtan sétált a kertben, észrevette a nőt és azon nyomban sátán lett.

Kapcsolódó szócikkek: Lucifer
1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Aki züllik, felszabadul. Elszakadni mindentől. Szembeszállni mindennel. Bontani, rontani, ez az élet.

415. oldal K.u.K. Kiadó 2010


Hasonló könyvek címkék alapján

Harsányi Zsolt: Szólalj, szólalj, virrasztó!
Irena Koberdowa: Garibaldi, a vörösinges hős
C. J. Sansom: Egy bűnös siralmai
Alison Weir: Lady Jane
Horváth Viktor: Török tükör
Ignácz Rózsa: Orsika
Paula McLain: Szerelmünk romjai
Laczkó Géza: Rákóczi
John Banville: Kepler
Donáth Regina: Krisztina királynő