Dewey ​– A könyvtár macskája 190 csillagozás

Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

    Mekkora ​hatással bírhat egy állat? Hány ember életét érintheti meg egyetlen macska? Hogyan lehetséges, hogy egy elhagyott macskakölyök megváltoztathat egy kis könyvtárat, megmenthet egy klasszikus amerikai várost, és idővel világhírre tehet szert? Ha választ keresel ezekre a kérdésekre, hallgasd meg az iowai Spencer városka szeretett könyvtári macskája, Könyvmoly Dewey elbűvölő történetét.
    Dewey története a lehető legkeservesebb módon kezdődik. Alig néhány hetesen, az esztendő legdermesztőbb éjszakáján bedugták Spencer Közkönyvtárának könyvledobójába. Másnap reggel talált rá Vicki Myron, a könyvtár igazgatója, gyermekét egyedül nevelő anya, aki túlélte családi gazdaságuk elvesztését, a fenyegető mellrákot és alkoholista férjét. Dewey azonnal elnyerte Vicki szívét, akárcsak a könyvtár valamennyi dolgozójáét, amikor összeszedte magát, fagyos lábacskáin odatotyogott hozzájuk, és köszönete, szeretete jeléül megbökdöste mindegyikük lábát. Az ezután következő tizenkilenc… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
258 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453354 · Fordította: Borbás Mária, Szakál Gertrúd

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Dewey


Kedvencelte 29

Most olvassa 6

Várólistára tette 171

Kívánságlistára tette 171

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
B_Tünde P
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Egy nagyon kedves, szívhez szóló történet egy macskáról, és a könyvtár igazgatójáról, Vicki-ről. Mivel Dewey egyből a szívembe lopta magát, folyamatosan róla olvastam volna, ezért zavart, hogy folyton megszakítják a Vicki magánéletéről és a város gazdaságáról, annak hanyatlásáról/fejlődéséről szóló fejezetek. Ez persze más könyvekben is van így, hogy az eredeti történetet megszakítja egy-egy másik történetszál, ami talán egyfajta feszültségoldásra – vagy éppen feszültségkeltésre – szolgál, de úgy, hogy az olvasó érdeklődését végig fenn tudja tartani. Ezt most nem éreztem, sőt: céltalannak és zavarónak tűnt, sokszor nem kapcsolódott az eredeti történethez, és hát… közben hiányzott Dewey.
Maga a történet viszont csodás. Mire képes egy kis állat: közösséget kovácsol, beteg vagy magányos emberek napjait teszi szebbé, és a feltétlen szeretetével majd mindenkit levesz a lábáról. (Magam is macska tulajdonos lévén tudom hogy elfogult vagyok, ezért vontam le végül csak egy fél csillagot. )

>!
Algernon +SP
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Dewey-t Macskát minden könyvtárba! :)

(néha sok volt a várostörténet, ezért a 4 csillag)

3 hozzászólás
>!
ppeva P
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Nem vagyok egy nagy macskarajongó (Micu, te most ne figyelj ide!!!), bár képen vagy tisztes távolból nagyon szeretem nézni őket. Lenyűgöző a mozgásuk, az öntudatos képük. Dewey egyszerűen gyönyörű, sokszor elgyönyörködtem a borítón lévő fotójában, sőt, végignéztem a neten fellelhető fotóit is. Sajnáltam, hogy a könyvben csak aprócska és fekete-fehér fotók voltak.
A történet nemcsak macskatörténet volt, hanem Iowa, Spencer város és környéke, a könyvtár, Vicki nagy és kisebb családja története is. Érdekesek voltak a kapcsolatok: macska-ember, ember-ember, ember-macska-ember kapcsolata, a családon és a városon belüli viszonyok, valamint a könyvtári munka, mindennapi könyvtári élet leírása is.

3 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

A könyvet csillagoztam, meg Vicki Myront, mint írót. A stílust, vagy éppen azt, hogy az hiányzott. Durrell kezei között kivirult volna ez a történet, így elég átlagosra sikeredett.
Szeretem a macsekokat (és ők is engem, még a szomszéd félvad macskája is bizalommal van irántam), de nem vagyok macskabolond. Így Dewey-tól sem estem hanyatt, bár azt gondolom remek szőrmók volt. Nem gondolom, hogy egyszeri és utánozhatatlan (lsd: https://moly.hu/idezetek/47977), de mindenképpen figyelemreméltó.
Amitől viszont el vagyok ájulva, az az ötlet, és az, hogy egy intézményben, ami nem magán, lehet ilyet. Mindezt 1988-ban. Most 2018 írunk, számtalan kutatás, tudományos cikk megjelent a macskák terápiás hasznáról. Kórházak, nyugdíjas házak bizonyítják a jótékony hatásukat, és még sincsen elterjedve alkalmazásuk, pláne könyvtárakban… Pedig mint olvassuk, dokumentált példánk is van… Ha nekem lenne egy könyvtáram, tele lenne állatokkal… igen, többek között macska is lenne benne.
Kifejezetten szerettem olvasni a városról, a háttérről. Kibújt belőlem a közösségfejlesztő. Jó volt olvasni, hogy milyen környezetben tud szárba szökkenni, és sikert aratni egy ilyen ötlet. Nyilván semmi ezirányú tudatosság nem volt Vickiben az elején, ő csak szeretett volna megmenteni egy kiscicát, de aztán nyitott szemmel járt, és jó érzékkel figyelte a környezete rezdüléseit. Ilyen egy jó könyvtáros. Ha nem irodalomként tekintek erre a könyvre, hanem szakmai szemmel, akkor egy települési közösségfejlesztő programról olvashattam, aminek az eszköze egy macska, és amiből sok mindent megtudhatunk a „közösségépítő szakemberről” is, aki még csak azt sem tudja, hogy az, csak jó érzéke volt a dolgok felismeréséhez… Hátha még ez lett volna a szakmája is, és mindezt tudatosan csinálta volna!
Ez egy jó gyakorlat, tekinthetjük pilot programnak is, és nyugodtan át lehetne venni sok-sok helyen a világon, pl. Debrecenben is!

5 hozzászólás
>!
ggizi P
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Ez a könyv nemcsak a címadó, könyvtárban lakó macskáról, de a hozzá szorosan kötődő igazgatónő életéről és az Iowa állambeli Spencer város történetéről is szól. Dewey különleges macska volt, jelleméből adódóan nagyon szoros kötelékeket tudott kialakítani a környezetével és a könyvtárlátogatókkal, hatással volt a könyvtár életére és így a városéra is. Híre az évek folyamán messze földre is eljutott.

A könyvből sugárzik a mérhetetlen Dewey imádat, aminek egyes megnyilvánulásai (főleg a magasztos hangvételű belemagyarázások) nekem azért igencsak zavaróak voltak.
„Dewey […] Megtalálta a helyét. Szenvedélye, életcélja volt, hogy ezt a helyet, akármilyen kicsi, akármennyire távol esik is a forgalomtól, jobbá tegye mindenki számára.”
"Dewey a Country cikke után sem volt szebb vagy barátságosabb; a hírnév nem változtatta meg.”
Ó, ugyan már! Mégiscsak egy macskáról van szó! Őket hol izgatja a hírnév és az életcél … Ha az ilyen és ehhez hasonló túlzások kimaradtak volna, sokkal jobban tetszett volna a könyv.

>!
Bur3sz
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Könyvmoly Dewey csodálatos cica lshetett. Nem véletlen gyakorolt akkora hatást az egész világra. Hogy találtak egymásra Vickyvel, és a könyvtár többi dolgozóján át a város lakóival, mindezt jól ábrázolja a regény. Igazán átélni és megérteni csak az tudja, aki napi szinten van állatokkal kapcsolatban. Érezni egy állat szeretetét, ragaszkodását, az valami nagyszerű! Hát erről szól Dewey meséje!
„Én pedig köszönöm, Dewey. Köszönöm. Akárhol vagy is – köszönöm.”

10 hozzászólás
>!
Nikymeria P
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Kezdeném azzal, hogy a cím megtévesztő. Vicki és Dewey, a könyvtáros és macskája cím megfelelőbb lett volna. Na meg a város.
Rosszkor talált meg most ez a könyv, pontosabban rosszkor vettem a kezembe. Nem is tudom miért.
Sok helyen untam. Nem igazán voltam kíváncsi Spencer város gazdaságára, iparára. Az írónő is szépen kifejtette az életét. Nem lenne ezzel gond, de mivel így már csak a könyv fele maradt Dewey-nak, kicsit mérges vagyok. Az is igaz, hogy nem biztos, hogy tudtak volna 250 oldalon keresztül csak egy macskáról írni, de ha egyszer ezt a címet adjuk valaminek, hogy A könyvtár macskája… Meg amúgy is imádom a cicákat, macskákat. :D
Hiányoltam a nagyobb képeket, többet, esetleg színes képeket, mellékletként. Úgyis sok szó esett arról, hogy cicahősünk állta a kamerát.
Mindezek ellénere azt mondom, érdemel 4 csillagot a könyv. Pontosabban Dewey. Nem is! Dewey 5-öt, mert szeretnivaló kis válogatós galád jószág. Különleges is. De minden valamirevaló állatbarát tudja, hogy minden macska különleges. Minden macska más.

>!
wzsuzsanna P
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Tudtam, hogy most szükségem van egy csöpögős-szentimentális-macskás-sírós könyvre, de nem gondoltam volna, hogy ennyire be fog találni.:) Dewey története különleges, és az olvasása közben egy egész kisváros életébe, gondolkodásmódjába is bepillantást nyerhetünk. Nevettem, sírtam, jólesett- és te jó ég, mennyire szeretem a macskákat! :)

>!
Judit91
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Imádtam. Folyamatosan mosolyogtam, ahogy olvastam a könyvet. Vicki hatalmas szerettel ír Dewey-ról, érezhető ez minden lapon.
Nagyon kedves, szerethető, szívhez szóló történet egy cicáról, és az őt körülvevő emberekről, a városról, könyvtárról. Dewey egyből a szívembe lopta magát. Megváltoztatta a város lakóinak életét: mosolyt csalt az arcokra, szebbé tette a napjaikat, közösséget kovácsolt.
Ami zavart, az a városról, a történetéről, a gazdaságáról szóló részek. Feleslegesnek éreztem, nem kapcsolódott a történethez.

>!
kritta
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Volt egyszer egy könyvtár, egy könyvtáros, egy macska és egy könyv, amit 2,5 óra alatt elolvastam. Remekül szórakoztam, annak ellenére, hogy kő keményen a tényekre támaszkodott a könyv, mindent a maga nyers valójában tárt elénk, nem próbált szépíteni és elkendőzni, vagy ami a legjobb eltúlozni dolgokat. Tetszett, hogy nem próbáltak szentet csinálni egy macskából, kizárólag egy szerethető szőrgombócot mutattak be az olvasónak, tele érzelmekkel és emiatt olvasás közben valóban elhittem, hogy ez így szép hiszen egy korrekten megírt történet volt. Látszott, hogy a szeretet vitte előre Vickit a könyv írása során is, mert hiába volt egy írótársa Bret Writter személyében látszott, hogy nem törekszenek arra, hogy a stílussal elkápráztassák az olvasót, inkább csak azt szerették volna, hogy mindenki megismerje, hogy létezett egy cica, aki képes volt megszépíteni a körülötte élők életét és kizárólag emléket kívántak neki állítani olyan élvezhető formában, ami megfogja az olvasót, de nem érzi azt, hogy egy mese részese. Iowa picit számomra sok volt, a könyvtár rész picit kevés, Dewey, hát ő pedig Dewey én nem gondoltam, hogy egyszer még ennyire fog tetszeni egy könyv, amiben cica a főszereplő, de ezt most nagyon szerettem.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti az állatokat és nem fél elolvasni egy történetet, ami a csodához közelít és mégis hiteles tud maradni, mert annyira emberi arcát mutatja a szerző is, hogy elhisszük, hogy Dewey tényleg csodát tudott tenni a puszta lényével.

http://konyvlelo.blogspot.hu/2015/08/vicki-myron-bret-w…


Népszerű idézetek

>!
szibolya

Könyvmolyok volnánk mindannyian? Legyünk azok! Kapjuk el a könyvolvasó lázat.

33. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
6 hozzászólás
>!
sassenach

(…) olvassatok könyveket, és a fejetekben lévő tévét nézzétek!

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · televízió
6 hozzászólás
>!
kvzs P

Az a legfontosabb, hogy legyen ott valaki, aki felnyalábol, magához ölel, és elmondja, hogy semmi, de semmi baj.

252. oldal

>!
szibolya

Amíg a macska nem tudja, hogy valami létezik, nem nehéz távol tartani tőle. De ha rábukkan valamire és kedvet kap hozzá, szinte lehetetlen visszafogni. A macska nem lusta; még a legcsavarosabb terv meghiúsítására sem sajnálja a fáradtságot.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
>!
szibolya

És ha belépsz a könyvtárba, ma is polcokra és a polcokon könyvek sorára esik a pillantásod. Lehet, hogy a borítók tarkábbak, az illusztráció kifejezőbb, a tipográfia korszerűbb, de a könyvek általában ugyanolyanok, mint 1982-ben és 1962-ben és 1942-ben. És ez nem fog változni. A könyvek túlélték a televíziót, a rádiót, a hangosfilmet, a folyóiratokat, a napilapokat, a vásári komédiát és Shakespeare drámáit. Még a sötét középkort is túlélték, amikor jóformán senki sem tudott olvasni, és kézzel másolták a könyveket. És nem fogja őket megölni az internet sem.
Ahogyan a könyvtárat sem. Lehet, hogy már nem vagyunk a közelmúlt megnyugtatóan csendes könyvraktára, de jobban szolgáljuk a közösséget mint valaha.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtár
>!
kvzs P

A valódi igazság az, hogy annyi éven át, rossz napokon, jó napokon és számolatlan olyan napokon, amelyek életünk valódi könyvének lapjait alkotják, Dewey volt az, aki ölelt engem.

253. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dewey
1 hozzászólás
>!
szibolya

Dewey mint hamarosan rájöttem, nem tekintette magát mindennapi macskának. Igen helyesen úgy vélekedett magáról, hogy egyszeri és utánozhatatlan.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dewey · macska
>!
szibolya

Cleghorn Közkönyvtára, ott a szomszéd sarkon, valóban kölcsönöz süteményformákat látogatóinak. Legalább tucatnyi könyvtárat ismerek Iowában, amelynek kiterjedt süteményforma-gyűjteménye van. A formákat a falra akasztják. Ha különleges süteményt kívánsz sütni, például Micimackó-tortád a gyereked születésnapi zsúrjára, felkeresed a könyvtárat. Nos, ezek a könyvtárosok vérbeli közszolgák!

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár

Hasonló könyvek címkék alapján

Gwen Cooper: Homér
Lauren Fern Watt: Egy kutya bakancslistája
James Herriot: A repülő állatorvos
Jeannette Walls: Az üvegpalota
John Grogan: Marley & Mi
John Grogan: Marley meg én
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
Justin Cronin: A tizenkettek
Komal Kant: Mire jó a rosszfiú?
Kien Nguyen: Amerika hazavár!