Dewey ​– A könyvtár macskája 232 csillagozás

Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

    Mekkora ​hatással bírhat egy állat? Hány ember életét érintheti meg egyetlen macska? Hogyan lehetséges, hogy egy elhagyott macskakölyök megváltoztathat egy kis könyvtárat, megmenthet egy klasszikus amerikai várost, és idővel világhírre tehet szert? Ha választ keresel ezekre a kérdésekre, hallgasd meg az iowai Spencer városka szeretett könyvtári macskája, Könyvmoly Dewey elbűvölő történetét.
    Dewey története a lehető legkeservesebb módon kezdődik. Alig néhány hetesen, az esztendő legdermesztőbb éjszakáján bedugták Spencer Közkönyvtárának könyvledobójába. Másnap reggel talált rá Vicki Myron, a könyvtár igazgatója, gyermekét egyedül nevelő anya, aki túlélte családi gazdaságuk elvesztését, a fenyegető mellrákot és alkoholista férjét. Dewey azonnal elnyerte Vicki szívét, akárcsak a könyvtár valamennyi dolgozójáét, amikor összeszedte magát, fagyos lábacskáin odatotyogott hozzájuk, és köszönete, szeretete jeléül megbökdöste mindegyikük lábát. Az ezután következő tizenkilenc… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
258 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453354 · Fordította: Borbás Mária, Szakál Gertrúd

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Dewey


Kedvencelte 34

Most olvassa 4

Várólistára tette 215

Kívánságlistára tette 187

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Amál P>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Imádom a macskákat (nekem is van három) és ha találok egy macskás könyvet, akkor azt biztos, hogy elolvasom. Dewey, akit a leghidegebb éjszakán dobnak be a a könyvtár könyvledobójába, ki tudja, hogy milyen célból, talán pont így mentve meg az életét, mindenkit elvarázsol, aki betér a könyvtárba. Általa ismerjük meg Vicki életét, a kisváros életét, az ott élő embereket. Sokszor szorult el olvasás közben a torkom, és lett könnyes a szemem, ahogy haladtunk előre a könyvben. De azt is be kell valljam, hogy nekem kicsit sok volt, amikor nem a cicáról, hanem az emberekről olvashattunk. Ennek ellenére megadtam az 5 csillagot, mert Dewey a szeretet, a hűség, az összetartozás jelképe, aki mindig megérezte, hogy kinek van a legnagyobb szüksége rá, és igyekezett meggyógyítani az illető szívét, lelkét.

B_Tünde P>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Egy nagyon kedves, szívhez szóló történet egy macskáról, és a könyvtár igazgatójáról, Vicki-ről. Mivel Dewey egyből a szívembe lopta magát, folyamatosan róla olvastam volna, ezért zavart, hogy folyton megszakítják a Vicki magánéletéről és a város gazdaságáról, annak hanyatlásáról/fejlődéséről szóló fejezetek. Ez persze más könyvekben is van így, hogy az eredeti történetet megszakítja egy-egy másik történetszál, ami talán egyfajta feszültségoldásra – vagy éppen feszültségkeltésre – szolgál, de úgy, hogy az olvasó érdeklődését végig fenn tudja tartani. Ezt most nem éreztem, sőt: céltalannak és zavarónak tűnt, sokszor nem kapcsolódott az eredeti történethez, és hát… közben hiányzott Dewey.
Maga a történet viszont csodás. Mire képes egy kis állat: közösséget kovácsol, beteg vagy magányos emberek napjait teszi szebbé, és a feltétlen szeretetével majd mindenkit levesz a lábáról. (Magam is macska tulajdonos lévén tudom hogy elfogult vagyok, ezért vontam le végül csak egy fél csillagot. )

Algernon P>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Dewey-t Macskát minden könyvtárba! :)

(néha sok volt a várostörténet, ezért a 4 csillag)

3 hozzászólás
ppeva P>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Nem vagyok egy nagy macskarajongó (Micu, te most ne figyelj ide!!!), bár képen vagy tisztes távolból nagyon szeretem nézni őket. Lenyűgöző a mozgásuk, az öntudatos képük. Dewey egyszerűen gyönyörű, sokszor elgyönyörködtem a borítón lévő fotójában, sőt, végignéztem a neten fellelhető fotóit is. Sajnáltam, hogy a könyvben csak aprócska és fekete-fehér fotók voltak.
A történet nemcsak macskatörténet volt, hanem Iowa, Spencer város és környéke, a könyvtár, Vicki nagy és kisebb családja története is. Érdekesek voltak a kapcsolatok: macska-ember, ember-ember, ember-macska-ember kapcsolata, a családon és a városon belüli viszonyok, valamint a könyvtári munka, mindennapi könyvtári élet leírása is.

3 hozzászólás
krlany IP>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

A könyvet csillagoztam, meg Vicki Myront, mint írót. A stílust, vagy éppen azt, hogy az hiányzott. Durrell kezei között kivirult volna ez a történet, így elég átlagosra sikeredett.
Szeretem a macsekokat (és ők is engem, még a szomszéd félvad macskája is bizalommal van irántam), de nem vagyok macskabolond. Így Dewey-tól sem estem hanyatt, bár azt gondolom remek szőrmók volt. Nem gondolom, hogy egyszeri és utánozhatatlan (lsd: https://moly.hu/idezetek/47977), de mindenképpen figyelemreméltó.
Amitől viszont el vagyok ájulva, az az ötlet, és az, hogy egy intézményben, ami nem magán, lehet ilyet. Mindezt 1988-ban. Most 2018 írunk, számtalan kutatás, tudományos cikk megjelent a macskák terápiás hasznáról. Kórházak, nyugdíjas házak bizonyítják a jótékony hatásukat, és még sincsen elterjedve alkalmazásuk, pláne könyvtárakban… Pedig mint olvassuk, dokumentált példánk is van… Ha nekem lenne egy könyvtáram, tele lenne állatokkal… igen, többek között macska is lenne benne.
Kifejezetten szerettem olvasni a városról, a háttérről. Kibújt belőlem a közösségfejlesztő. Jó volt olvasni, hogy milyen környezetben tud szárba szökkenni, és sikert aratni egy ilyen ötlet. Nyilván semmi ezirányú tudatosság nem volt Vickiben az elején, ő csak szeretett volna megmenteni egy kiscicát, de aztán nyitott szemmel járt, és jó érzékkel figyelte a környezete rezdüléseit. Ilyen egy jó könyvtáros. Ha nem irodalomként tekintek erre a könyvre, hanem szakmai szemmel, akkor egy települési közösségfejlesztő programról olvashattam, aminek az eszköze egy macska, és amiből sok mindent megtudhatunk a „közösségépítő szakemberről” is, aki még csak azt sem tudja, hogy az, csak jó érzéke volt a dolgok felismeréséhez… Hátha még ez lett volna a szakmája is, és mindezt tudatosan csinálta volna!
Ez egy jó gyakorlat, tekinthetjük pilot programnak is, és nyugodtan át lehetne venni sok-sok helyen a világon, pl. Debrecenben is!

8 hozzászólás
ggizi P>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Ez a könyv nemcsak a címadó, könyvtárban lakó macskáról, de a hozzá szorosan kötődő igazgatónő életéről és az Iowa állambeli Spencer város történetéről is szól. Dewey különleges macska volt, jelleméből adódóan nagyon szoros kötelékeket tudott kialakítani a környezetével és a könyvtárlátogatókkal, hatással volt a könyvtár életére és így a városéra is. Híre az évek folyamán messze földre is eljutott.

A könyvből sugárzik a mérhetetlen Dewey imádat, aminek egyes megnyilvánulásai (főleg a magasztos hangvételű belemagyarázások) nekem azért igencsak zavaróak voltak.
„Dewey […] Megtalálta a helyét. Szenvedélye, életcélja volt, hogy ezt a helyet, akármilyen kicsi, akármennyire távol esik is a forgalomtól, jobbá tegye mindenki számára.”
"Dewey a Country cikke után sem volt szebb vagy barátságosabb; a hírnév nem változtatta meg.”
Ó, ugyan már! Mégiscsak egy macskáról van szó! Őket hol izgatja a hírnév és az életcél … Ha az ilyen és ehhez hasonló túlzások kimaradtak volna, sokkal jobban tetszett volna a könyv.

Bur3sz>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Könyvmoly Dewey csodálatos cica lshetett. Nem véletlen gyakorolt akkora hatást az egész világra. Hogy találtak egymásra Vickyvel, és a könyvtár többi dolgozóján át a város lakóival, mindezt jól ábrázolja a regény. Igazán átélni és megérteni csak az tudja, aki napi szinten van állatokkal kapcsolatban. Érezni egy állat szeretetét, ragaszkodását, az valami nagyszerű! Hát erről szól Dewey meséje!
„Én pedig köszönöm, Dewey. Köszönöm. Akárhol vagy is – köszönöm.”

10 hozzászólás
Nikymeria P>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Kezdeném azzal, hogy a cím megtévesztő. Vicki és Dewey, a könyvtáros és macskája cím megfelelőbb lett volna. Na meg a város.
Rosszkor talált meg most ez a könyv, pontosabban rosszkor vettem a kezembe. Nem is tudom miért.
Sok helyen untam. Nem igazán voltam kíváncsi Spencer város gazdaságára, iparára. Az írónő is szépen kifejtette az életét. Nem lenne ezzel gond, de mivel így már csak a könyv fele maradt Dewey-nak, kicsit mérges vagyok. Az is igaz, hogy nem biztos, hogy tudtak volna 250 oldalon keresztül csak egy macskáról írni, de ha egyszer ezt a címet adjuk valaminek, hogy A könyvtár macskája… Meg amúgy is imádom a cicákat, macskákat. :D
Hiányoltam a nagyobb képeket, többet, esetleg színes képeket, mellékletként. Úgyis sok szó esett arról, hogy cicahősünk állta a kamerát.
Mindezek ellénere azt mondom, érdemel 4 csillagot a könyv. Pontosabban Dewey. Nem is! Dewey 5-öt, mert szeretnivaló kis válogatós galád jószág. Különleges is. De minden valamirevaló állatbarát tudja, hogy minden macska különleges. Minden macska más.

Ananiila>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Nagyon kedves történet, de inkább dokumentumregény, nem egy habos-babos cuki macskás sztori. Nincs benne romantika, annál több várostörténet és az elbeszélés is száraz.
De ezek ellenére is élveztem az olvasását és a végén bőgtem is egy jó nagyot, miközben néztem az én kis vörös-fehér exkandúromat. (profilképemen ő van)
Mau egyik pillanatban maga a cukiság, a következőben pedig a sátán fattya. Gyakran okoz álmatlan éjszakákat nekem, de sokáig nem tudok rá haragudni. Néha nagyon butának tűnik, máskor meg rácsodálkozok, hogy milyen okos. Szóval tipikus macska.
Dewey-nek küldetése volt ebben a nagy könyvtárban, sok ember életét tette boldogabbá. Maunak csak egy garzon jutott meg az én boldogításom.

wzsuzsanna P>!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája

Tudtam, hogy most szükségem van egy csöpögős-szentimentális-macskás-sírós könyvre, de nem gondoltam volna, hogy ennyire be fog találni.:) Dewey története különleges, és az olvasása közben egy egész kisváros életébe, gondolkodásmódjába is bepillantást nyerhetünk. Nevettem, sírtam, jólesett- és te jó ég, mennyire szeretem a macskákat! :)


Népszerű idézetek

szibolya>!

Könyvmolyok volnánk mindannyian? Legyünk azok! Kapjuk el a könyvolvasó lázat.

33. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
7 hozzászólás
sassenach>!

[…] olvassatok könyveket, és a fejetekben lévő tévét nézzétek!

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · televízió
8 hozzászólás
kvzs P>!

Az a legfontosabb, hogy legyen ott valaki, aki felnyalábol, magához ölel, és elmondja, hogy semmi, de semmi baj.

252. oldal

szibolya>!

Amíg a macska nem tudja, hogy valami létezik, nem nehéz távol tartani tőle. De ha rábukkan valamire és kedvet kap hozzá, szinte lehetetlen visszafogni. A macska nem lusta; még a legcsavarosabb terv meghiúsítására sem sajnálja a fáradtságot.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
szibolya>!

És ha belépsz a könyvtárba, ma is polcokra és a polcokon könyvek sorára esik a pillantásod. Lehet, hogy a borítók tarkábbak, az illusztráció kifejezőbb, a tipográfia korszerűbb, de a könyvek általában ugyanolyanok, mint 1982-ben és 1962-ben és 1942-ben. És ez nem fog változni. A könyvek túlélték a televíziót, a rádiót, a hangosfilmet, a folyóiratokat, a napilapokat, a vásári komédiát és Shakespeare drámáit. Még a sötét középkort is túlélték, amikor jóformán senki sem tudott olvasni, és kézzel másolták a könyveket. És nem fogja őket megölni az internet sem.
Ahogyan a könyvtárat sem. Lehet, hogy már nem vagyunk a közelmúlt megnyugtatóan csendes könyvraktára, de jobban szolgáljuk a közösséget mint valaha.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtár
kvzs P>!

A valódi igazság az, hogy annyi éven át, rossz napokon, jó napokon és számolatlan olyan napokon, amelyek életünk valódi könyvének lapjait alkotják, Dewey volt az, aki ölelt engem.

253. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dewey
1 hozzászólás
TTiti>!

Találd meg a helyedet! Légy boldog azzal, amid van! Bánj jól mindenkivel! Élj jó életet! Nem anyagiakról szól: szeretetről. És a szeretetet sohasem lehet siettetni.
Mindezt persze Dewey-tól tanultam…

251-252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dewey

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Bächer Iván: Klétka
Szin János: Medvepásztor
Gárdos Péter: Hajnali láz
Delphine de Vigan: Semmi nem áll az éjszaka útjába
Zavodni Gréta Virág: A szívem ezerkétszázat ver egy perc alatt
David Wagner: Élet
Matthew McConaughey: Zöldlámpa
Tara Bahrampour: Visszatérés Iránba
Lisa Brennan-Jobs: Kisvakarcs
Diane Keaton: Játszd újra, Diane!