Hotel ​Sanghai 9 csillagozás

Vicki Baum: Hotel Sanghai Vicki Baum: Hotel Sanghai Vicki Baum: Hotel Sanghai Vicki Baum: Hotel Sanghai Vicki Baum: Hotel Sanghai Vicki Baum: Hotel Sanghai

A Sanghai nevű szálloda valóban Sanghajban van. Ennek luxus díszei között gyűlnek össze a regény furcsa figurái. Az alkoholista angol arisztokrata, az ópiumtól ronccsá vált kínai riksaukuli, a származását gondosan titkoló orosz emigráns, a költészetet szerető, ám a fenyegető háború miatt kémkedésre kényszerített japán hivatalnok, továbbá más európaiak, ázsiaiak és amerikaiak, akiknek indulása olyan messze esett egymástól, akiknek sorsát mégis most olyan tragikus módon összekuszálja a huszadik század, jelen esetben a kínai polgárháború, a forradalom, no meg Japán beavatkozása.

Eredeti megjelenés éve: 1939

>!
Trivium, Budapest, 2008
682 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639711297 · Fordította: Szalay Gyula
>!
Polygon, Budapest, 1989
538 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630273047 · Fordította: Szalay Gyula
>!
Hungária, Budapest
542 oldal · keménytáblás · Fordította: Szalay Gyula

1 további kiadás


Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Naoko>!
Vicki Baum: Hotel Sanghai

Nem mai könyv, de meglepően olvasmányos a stílusa, a fordítás szerintem remek. Általában nem szeretem az olyan történeteket, amiknek előre ki tudom számítani a végét. Itt viszont éppen az adta sztori pikantériáját, hogy pontosan tudni lehet, mert már a bevezetésben nyilvánvalóvá teszi az író, hogy mi is lesz az egész kifutása. Éppen ez adja hozzá azt a nyomasztó atmoszférát az egészhez. Az elején mondjuk kicsit zavart a sok főszereplő, nehezen jegyeztem meg, ki kicsoda, de ezen viszonylag hamar túl lehet lépni, ahogy összefonódnak a szálak.
Szereplők maguk egyébként jól összerakott jellemek, tetszett, hogy egyikük sem egyértelműen pozitív, vagy negatív karakter. Nagyon emberiek. Nem feltétlenül ért velük egyet mindig az ember, nem is feltétlenül szimpatizál egyikükkel-másikukkal, de motivációik jól megérthetőek.
Alapvetően tudom ajánlani ezt a könyvet mindenkinek, aki nem valami szirupos, rózsaszín, habos-babos, negédes, idealisztikus történetre vágyik és esetleg kicsit érdeklődik a történelem iránt, meg bírja a gyomra a háború és a halál helyenként kissé naturalisztikus leírását és nem ragaszkodik a happy endhez. Engem meggyőzött, nem véletlenül adják még ki mindig ezt a könyvet újra és újra, annak ellenére, hogy nem éppen mai gyerek.

Macskamancs>!
Vicki Baum: Hotel Sanghai

A könyv első felében a kilenc ember életútját ismerjük meg, születésüktől Shanghai – ba kerülésükig. A második részben pedig ezeknek az embereknek a sorsa kapcsolódik össze a történetben, és végül az előre ismertetett végkifejletbe torkollik. A karakterek igazán kidolgozottak. El – elcsodálkoztam azon, hogy az írónő mennyire részletgazdagon és hitelesen tudja ábrázolni a különböző nemű, korú, származású és társadalmi elhelyezkedésű emberek gondolatait, érzéseit, személyiségét. Ami a történetet illeti, volt olyan szál, amit feleslegesnek éreztem benne, és volt olyan is, ami szerintem önmagában is megállná a helyét. A történet is érdekes, és teljes egész, mégis nekem a karakter leírások miatt lett nagyon kedves ez a könyv – annak ellenére hogy egyikőjükkel sem tudtam igazán szimpatizálni. Ahogy tesznek egy-egy dolgot, ahogy mondanak valamit, amilyen mozdulatokat tesznek, ahogy az írónő leírja ugyanazt a cselekményt más – más szereplő szemszögéből, és a hangulatok leírása teljesen magával ragadott. Nem egy nagyon pörgős könyv, inkább igazi elmélyülős, egy – egy mondatot, részt újra meg újra elolvasós. Találtam benne néhány pontatlanságot, logikai bukfencet, de ez összességében nem von le a könyv értékéből.

Erika_Molnar>!
Vicki Baum: Hotel Sanghai

Azert vettem meg egy antikvariumban (kemeny 50 forintert), mert gyerekkoromban ott diszelget a polcon es megragadt a sarga gerince az emlekezetemben. Nagyon tetszett, eleinte fura volt a stilusa, de annyira lekotott, hogy sajnaltam, mikor vegel lett! Nagyon jo, olvasmanyos, erdekes, lenyugozo, ahogy osszefonodik annyi, kulonbozo orszagokbol tarsadalmi osztalyokbol szarmazo emberek elete. Fantasztikus.

Pszilvy>!
Vicki Baum: Hotel Sanghai

Nagyon tetszett! Izgalmas, érdekes, olvasmányos, remek a stílusa.
Megismerünk több egymástól igen eltérő sorsot, melyek a végén összekapcsolódnak.
Bár már az elején megtudjuk, hogyan végződik, ez semmit nem von el a könyv értékéből.


Hasonló könyvek címkék alapján

Friedrich Torberg: A Gerber érettségije
Ödön von Horváth: Az örök kispolgár
George Saiko: Ember a nádasban
Robert Seethaler: A trafikos
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti
Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Szabó Magda: Katalin utca / Ókút
Závada Pál: Természetes fény
Eoin Dempsey: Fehér rózsa