Az ​Operaház meséi 13 csillagozás

Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Mikor egy esős, szeles, barátságtalan estén a két idegen – egy ázott, fáradt postagalamb és egy magányos Operaház – találkoznak, még egyikük sem sejti, hogy nemcsak egy varázslatos éjszakának néznek elébe, hanem egy örök barátság is elkezdődik. Vagy talán nem is egy? Ahogy ők ketten ismerkednek és barátkoznak, úgy ismerkedünk és barátkozunk meg mi is az Operaház építésének történetével és az operák világával.

A mesés keretbe ágyazott ismeretterjesztő könyvből kiderül, hogy milyen szerepet játszott az Operaház építtetésében Fridmaniczky Poci, mire való a vasfüggöny, mi a különbség a mezzoszoprán és a tenor között, és miért egy ajtó alatt csúsztatva adagolta zenészeinek Mozart a Don Giovanni nyitányát. Vibók Ildi finom humorral megfestett írása Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációin elevenedik meg.

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Holnap, Budapest, 2019
88 oldal · ISBN: 9789633492413 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Ismeretterjesztő mese az Operaházról, tele színes, érdekes anekdotákkal, amelyek közül sok még a felnőtt olvasóknak is szolgálhat újdonságokkal. Szép, békebeli hangulatú illusztrációk, a szöveg pedig kiválóan ötvözi a mai nyelvezetet a békebelivel, hiszen a kerettörténet az, hogy az Operaház meséli el napjainkban egy galambnak (!) az „életét”.
Nagyon kerek az egész, a nyelvezet, a grafika, minden. Nyolc-tízéveseknek ajánlanám, akár önálló olvasásra is, esetleg némi segítséggel, mert idegen nevek azért vannak dögivel. Informatív, ugyanakkor olvasmányos, és fizikai megjelenését illetően is gyönyörű könyv. Ismét egy valóban gyerekeknek való mesekönyvhöz lehetett szerencsém, mely a legteljességesebben megérdemli az öt csillagot.

krlany IP>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Az ötlet nagyon rendben van, de a tananyag kicsit tömény, ráadásul egy éjszaka alatt kapja meg Galamb, mikor megkaphatná, akár több éjszaka is, felvonásonként, hogy mondjuk legyen ideje megemészteni a hallottakat… Operaház- és operatörténet laza stílusban, finom humorral, és nagyon sok tényanyaggal, idegen szóval, amelyek közül van, ami meg van magyarázva, de van, ami nincs (intendáns, partitúra, vagy pl. ha a cseh zeneszerzők, a cseh muzsika megteremtésén ügyködnek, köztük Smetana is, aki megalkotta a cseh nemzeti operát, emellett sokáig nem tudott csehül beszélni, és ezt fontosnak is tartjuk közölni, akkor tessék már odaírni, hogy miért?). Szóval nem egy könnyed esti olvasmány, pedig tök jó és érdekes anekdotákat szed össze, csak aztán nyakon borít egy zenei lexikonnal.
Ettől függetlenül még sok ilyet, csak egy kicsit ráncfelvarrva.

4 hozzászólás
sztinus>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Nagyon nagy csillagos ötös. Pazar. Imàdtam. Kötelezővè tennèm az ènekórakon.

PTJulia P>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Jól megírt, követhető, értékes történet az Operaház és az opera történetéről. Iskolás korosztály számára tartalmas, figyelmet lekötő olvasmány. Sok olyan információ volt benne, amit én sem ismertem, jó volt ezekről tudomást szerezni.
Az illusztrációk gyönyörűek.

Meryl>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Mindenképpen egy nagyon igényes és szépen illusztrált mesekönyv, de talán inkább ismeretterjesztő mesének kéne titulálni. Nagyon sok minden kiderül az operáról, opera művekről, zeneszerzőkről. Rengeteg információ van benne a nemzetközi operákról is, így elég tömény, de mindenképpen ajánlom nagyobb gyerekek számára vagy zenei témájú foglalkozásokhoz.

Rózsabogár78 P>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Nagyon komoly, igényes zenetörténeti áttekintés, igazán elhivatottaknak. Egy galamb testesíti meg az Operaház hallgatóságát, aki neki mesél a saját építésének történetéről, és az operákról. Igazán komoly zenei érdeklődésű gyerekeknek és felnőtteknek ajánlott olvasmány. Sok-sok zárójeles magyarázatra van szükség, ha gyerekkel olvassuk. Az illusztrációk nagyon szépek, de kicsit zavaró, hogy nincsenek összhangban a szöveggel, például jó lett volna egy-két alkotóról, mondjuk Beethoven, Mozart, Erkel, Rossini, Verdi egy-egy szép arckép, ha már egyik másikukról elég komoly bemutatást olvashatunk. A szöveg egyébként is nagyon tömény, túlságosan sok mindent akar elmondani tömören, és így egy kicsit zsúfolt lesz. Nem derül ki az sem, hogy hány éves korosztálynak szánták, de inkább iskolai segédkönyvnek mondanám zenetörténeti órákon, mint mesekönyvnek. Ennek ellenére nagyon élveztük, nagyon jó kezdeményezés.

Lexen P>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Ez nagyon jó volt, még felnőtt fejjel is voltak benne újdonságok. Egy-két dolog lehet, hogy gyerekeknek sok, de alapvetően nagyon elégedett vagyok a könyvvel. Az egész operamese-sorozat nagyon jó ötlet. (Még ha ez nem is annak a része.) Egyedül a galamb zavart kicsit. Gyerekként sem bírtam, amikor az írók hülyére vettek, valamint a szerző nem tud párbeszédet írni, vagy nem tartotta lényeges elemnek, ezért nem feketett bele energiát. De ezeket leszámítva tetszett.

petrozy>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Nagyon tetszett a mesébe illesztett ismeretterjesztő könyv. Humoros, érdekes jó meseszövés, sajnos kicsit nagyobb gyerekeknek szól, mint az én lányaim. 8 és 6 évesek. Nekik még így is kicsit tömény volt az információ áradat. Arra lennék kíváncsi, hogy a náluk idősebb gyerekek kézbe veszik-e maguktól.


Népszerű idézetek

dtk8 P>!

Vagy itt van Márta István globális mobiltelefon operája, A csodálatos mobilvilág. Ez bizony a kőkemény jelen. A szereplőit – Moby-t, Mobilát, Sam Sungot, Motor Rollát, No ki a?-t, Wiffyt és Eric Sonyt – mind jól ismerjük. Szerencsére vagy sajnos? Nem is tudom…

83. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bartos Erika: Buda tornyai
Bartos Erika: Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével
Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Tasi Katalin: Vízcsepp
Marék Veronika: Hol terem a sok gyümölcs?
Telegdi Ágnes: Állatok erdőn-mezőn
Fedina Lídia: Akikről a mesék szólnak
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról
Varga Domokos: Erdei esztendő