A ​szuperlétra (Emma és a... 2.) 15 csillagozás

Mire jó a DNS?
Vibók Ildi: A szuperlétra

Gondolkoztál már azon, hogy a füled miért pont ugyanolyan, mint apué, az orrod meg, mint anyué, de egyébként egyáltalán nem hasonlítasz rájuk, hanem pont olyan vagy, mint… saját magad? Vajon mi az a titkos recept, amitől épp ilyen lettél, és hol rejtőzik benned? Honnan tudja a tested, hogy kisbaba korodban nem kell bajuszt növesztened, sőt, ha lány vagy, akkor lehetőleg soha?
Az öröklődés és a gének nyomába indul Emma és Doki – és persze megint egy csomó érdekes alakkal találkoznak, akik mind-mind Emmában laknak, és végzik a munkájukat: lemásolják a géneket, rohannak a fehérjegyárba dolgozni, vagy éppen megszerelik, ha elromlik valami. Sőt, van köztük igazi nyomozó is, akinek a segítségével akár bűnügyeket is fel lehet deríteni!
Vibók Ildi mindenre kiterjedő, mégis könnyen befogadható, mesés magyarázatait Mayer Tamás rajzai teszik még érthetőbbé.
Már megjelent:
A szupercsapat – Mire jó az oltás? (Emma és az immunrendszer)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2021
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158182089 · Illusztrálta: Mayer Tamás

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Vibók Ildi: A szuperlétra

Vibók Ildi: A szuperlétra Mire jó a DNS?

Rendkívül informatív, ugyanakkor érthető könyv a genetikáról. Gyerekként imádtam az ilyen színes, magyarázós ismeretterjesztőket, úgyhogy valószínűleg a töménysége sem zavart volna.

Nikolett0907 P>!
Vibók Ildi: A szuperlétra

Vibók Ildi: A szuperlétra Mire jó a DNS?

„Mi az, hogy átlagolódnak?
Ha valami igencsak nagyból meg valami egészen apróból egy közepes lesz, az az átlag. Szóval ha például Hamupipőke beleszeret Óriáslábba, nem kell attól rettegnie, hogy a születendő kislányuk lábmérete túlmegy minden határon. Üvegcipőt ugyan nem fog tudni hordani, de a lába nem lesz sem túl kicsi, sem túl nagy. A régi tudósok még nevet is adtak az elméletüknek, ez lett a keveredő öröklődés.”

Számomra nincs nagyobb öröm, amikor egy olyan könyvet veszek kézbe, ami a természettudományok egyik ágazatával foglalkozik érthető köznyelven. Ugyanis úgy hiszem, hogy sokkalta több embert érdekel például a saját teste és annak működése, csak sajnos kevesebb olyan alkotás lát napvilágot, amely jól érthetően és nem a szaknyelv zsargonján szemlélteti ezt olvasójával. A mostani értékelésem egy olyan mesekönyvről szól, amely jól összefoglalja a biológia azon ágazatát, amely a DNS-ről, öröklődésről és a genetikáról szól.

Vibók Ildi igazán testhezálló történetet álmodott meg olvasóinak, hiszen a szerző egyik szakismeretét állította a másik szolgálatába, tehát a mikrobiológus tudása nagyon jó alap volt ehhez a mesekötethez. A kötet számos érdekessége mellett, egy érthető és több oldalról vizsgálódó mesében adja át a tudást kis olvasóinak. Emellett Mayer Tamás rendkívül impozáns illusztrációi igazán kellemes és tanulságos szórakozást nyújthatnak.

Vibók Ildi – A szuperlétra avagy Mire jó a DNS? című mesekönyve 2021 egyik újdonsága, amely a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg. Ez a történet az Emma és a… sorozat második része, amelyben egy „királylány” világszépe szeretne lenni, de sajnos nem felel meg a kritériumoknak. Emma egy csupaszív, kíváncsi leány, aki nagy rajongója a hercegnőknek. Ezért amikor megtudja, hogy aranyhaj és porcelán bőr szükségeltetik eme titulus eléréséhez, elhatározza, hogy már pedig ő is azzá válik. Édesanyja sajnos nem tud ebben megfelelő segítséget nyújtani, de sebaj, hiszen Doki majd megmenti. Vajon sikerült –e Emma vágyát teljesíteni? És mi köze van mindehhez a DNS-nek?

Bővebben a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/11/vibok-ildi-szu…

>!
Pagony, Budapest, 2021
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158182089 · Illusztrálta: Mayer Tamás
krlany I>!
Vibók Ildi: A szuperlétra

Vibók Ildi: A szuperlétra Mire jó a DNS?

Jó a könyv nagyon, de a genetika akkor sem egy egyszerű dolog, és elmagyarázni sem az, és még így is maradt benne olyan, amit nem magyarázott meg, bár említi pl. Down-szindróma. Én mellé tenném az Egyszer volt… az élet francia rajzfilmsorozat idevágó részeit, és akkor kimaxoltuk a témát. Mindenesetre ezt Vibók Ildinél más nem csinálja jobban.

Nienna001 P>!
Vibók Ildi: A szuperlétra

Vibók Ildi: A szuperlétra Mire jó a DNS?

A genetikáról kicsiknek. A borító csodás a többi illusztráció is szép és jól kiegészíti a szöveget. A genetika bonyolult, itt követhetően van leírva.

Rózsabogár78>!
Vibók Ildi: A szuperlétra

Vibók Ildi: A szuperlétra Mire jó a DNS?

Zseniálisan jó könyv a genetikáról, öröklődésről, DNS-ekről. Részletes, értelmes, jól érthető magyarázatok arról, hogyan leszünk szeplősek, miért nem vagyunk szőkék stb. stb. Hátránya viszont, hogy nagyon sűrű, rengeteg információt tartalmaz, még felnőttként is többször vissza kellett olvasni, hogy mi és hogyan. Viszont akkor is ajánlom mindenkinek, aki szeretné elmagyarázni a gyermekének valahogy, hogy miért nincs vagy van szőrösfül-génje.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Ha már aranyhaj nincs, legalább a reggeli habos kakaó legyen meg, nem igaz?

6. oldal

Vibók Ildi: A szuperlétra Mire jó a DNS?

Honey_Fly P>!

– Ha van valakinek szőrösfül-génje, az is az Y-kromoszómáján tanyázik. Úgyhogy ha te vagy a mamád szőrös fület szeretnétek a farsangi bálra, hát hiába várjátok, hogy magától kinőjön.

29. oldal

Vibók Ildi: A szuperlétra Mire jó a DNS?


A sorozat következő kötete

Vibók Ildi: A szuperdió Mire jó az agy?

Emma és a... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon
Csapody Kinga: Irány Dél-Baranya!
Tóth Krisztina: Orrfújós mese
Szécsi Noémi: Tetűmese
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Gecsei Ádám – Gondár Flóra: Acca és Zokni felfedezi a Szigetközt
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen
Bartos Erika: Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével