Lesznai ​Anna élete 5 csillagozás

Vezér Erzsébet: Lesznai Anna élete

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Róla szól: Lesznai Anna

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nők a történelemben Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 1979
154 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630911604 · Illusztrálta: Lesznai Anna

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Lesznai Anna


Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

szp79>!
Vezér Erzsébet: Lesznai Anna élete

Úgy olvastam, hogy sosem hallottam Lesznai Anna költőnőről. A könyv az elvarhato, lényegre törő gondossággal ismerteti a költőnő életét és művészetét. A túl gyakori idézetek azonban olykor zavaróak, hiszen ezek csak részletek. Viszont idézetek nélkül hiányos lenne a könyv. Mivel ez egy Kádár-kori kiadvány, nem található meg Lesznai Anna konkrét állásfoglalása az országcsonkitasrol, ugyanígy a holokauszt is csak legfeljebb két felmondat erejéig téma. Szépek a színes oldalak, de a fekete-fehér képek is hasznosak.

Könyveslány P>!
Vezér Erzsébet: Lesznai Anna élete

Lesznai Anna, a ma már kevésbé ismert író, költő, festő, hímző, pedagógus és kritikus hihetetlenül sokoldalú alkotóművész volt, nagyon örültem, hogy kezembe került az életrajza és még többet megtudhattam a munkásságáról. Vezér Erzsébet könyve 1979-ben íródott, így a kornak megfelelő életrajzokat követve sokkal inkább koncentrál a művész alkotó munkásságára, mint a szűk értelemben vett életére, ez utóbbi csak annyiban jelenik meg amennyiben az alkotások ezt szükségessé teszik. A kötet nyelvezete néhol kissé túl tudományos, viszont előnyére válik a sok mű-, illetve eredeti napló- vagy levél részlet megjelenítése.

Véda P>!
Vezér Erzsébet: Lesznai Anna élete

A lelkemnek esett jól még többet megtudni, erről a csodákat lélegző és adó varázslónőről. Egyszerre volt költő, lírikus, esztéta, gondolkodó, képzőművész, nő, barát, anya, feleség, gyermek és még annyi minden más! Tudom elfogult vagyok, de engem mindig elvarázsol…


Népszerű idézetek

Emmi_Lotta I>!

Az olvasónak, aki a „Nők a történelemben” című sorozatot figyelemmel kíséri, magyarázattal tartozunk, hogy került ide Lesznai Anna portréja, melynek természetesebb lenne egy irodalmi vagy képzőművészeti sorozatban. A magyarázat nemcsak a művész sokoldalúságában rejlik, tehát abban, hogy az általa egyforma tehetséggel művelt, szerteágazó művészeti ágak jobban összefoghatók egy életrajzi sorozatban, hanem inkább abban, hogy a különböző művészi alkotások, vers, regény, festmény és hímzés mélyén ugyanaz a gazdag személyiség keresi a kifejezési formát, és ez a műben tükröződő személyiség egymaga is sokféle tanulsággal szolgál. Lesznai Anna nemcsak kitűnő költő, festő és iparművész volt, hanem nagyon eredeti, nagyon sokszínű egyéniség is, aki szoros baráti kapcsolatot tartott fenn kora minden haladó csoportosulásával, rajta keresztül tehát az egész századeleji magyar progresszió keresztmetszetét is kapja az olvasó. Nem volt ugyan a történelem első vonalbeli szereplője. Ő maga írja egy önéletrajzi versében: „Azt mi közben történt velem / Nem írja meg történelem.” De a nőemancipáció magyarországi kezdeti szakaszában minden, bármely téren kiemelkedő asszony történelmi jelentőségre tett szert…

Előszó

Véda P>!

Nem az a mese lényege – írja ebből az alkalomból –, hogy csudálatos dolgok esnek meg benne, de hogy győzedelmeskedik, megvalósul, mintegy világalkotó princípiummá válik benne a csuda… A mese beteljesedik, befejezése van, de nincs belőle ébredés, mert valóságosabb a valódiságnál. Létezését nem korlátozzák és nem bontják fel a lehetőség kicsinyes ellenvetései.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese
Könyveslány P>!

Bírálatainak alaphangja a megértő, baráti szeretet, mely ha gáncsolni valót talál is, és nem ritkán talál, azt is annyi tapintattal és gyöngédséggel közli, hogy a legérzékenyebbeknek sem okoz vele fájdalmat; a bírálatot úgy ágyazza jóságos szavak közé, hogy az is simogatásnak tetszik.

Véda P>!

Apám alakját rém nehéz megformázni, az csak az Úristennek egymagának sikerült ilyen pompásan egyszer. Mert azt, ami páratlan volt benne, és igazolta hibáit is, melyek mint mindenkinek, őneki is voltak, az egységes testi-lelki, másokra ársugárzó vitalitást, az abszolút meggyőző jószándékúságot és jóhiszeműséget, mely minden cselekedetét, a téveset is bélelte és alapozta, ötletességét, barokk aforizmáit, melyeket világnézetté ötvözött össze nem egy teória, de maga a lénye – alig lehet irodalmilag kifejezni.

12. oldal

Könyveslány P>!

De nem utolsósorban azért volt jó tanár Lesznei Anna, mert jó tanuló is volt, örök diák, aki még öregkorában sem röstellt bárkitől tanulni, aki valami érdemlegeset tudott.

Könyveslány P>!

A valóság sokértelmű, a költő pedig Isten akrobatája, aki egyik lábát a konkrétum romhalmazára támasztja, a másikat meg az öröklét szilárd kék páráján veti meg.

Könyveslány P>!

Nem kérek mást tőled Istenem, egy percnyi öröklétet adj nekem.

Könyveslány P>!

Nem művészeket szeretek idomítani, de embereket, akiknek felébred és él a szemük, kezük, és akik megértik a vers, a kép titkos tanítását: életretanítását.

Könyveslány P>!

Nem győzöm eléggé határozottan hangsúlyozni az egyszerű, de jól megcsinált, ízléses tárgyak nevelő hatását.

Ezvan_Gida>!

A szeretetnek nem mennyisége, hanem intenzitása van, s így nem térséget követel magának, de a legkisebb kuckóban is szívesen meghúzódik…

109. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

S. Nagy Katalin: Marc Chagall
Borbély Sándor: Juhász Gyula
Bánszky Pál: Süli András
Claudio Pescio (szerk.): Leonardo
Pataki Gábor: Vajda Lajos
S. Nagy Katalin: Bolmányi Ferenc
Arany Zsuzsanna: Kosztolányi Dezső élete
Tüskés Tibor: Pilinszky János
Balogh László: József Attila
Nyáry Krisztián: Festői szerelmek