Az ​Árpád- és Anjou-kor csatái, hadjáratai 5 csillagozás

Veszprémy László: Az Árpád- és Anjou-kor csatái, hadjáratai

A ​Zrínyi Kiadó rendkívül szép kiállítású Nagy csaták című soro­zata a magyar történelem egy-egy háborús korszakának csatáin és ütközetein keresztül történelmünk egészét kívánja bemutatni. Veszprémy László műve méltó párja a korábban megjelentetett Az 1848–1849-es szabadságharc nagy csatái, a Nikápolytól Mohácsig, A Zrínyiek a magyar és a horvát históriában és a Hazánk dicsőségére című köteteknek. A könyv a hadiesemé­nyekre összpontosít, ugyanakkor tárgyalja a korszak tágabb politikai körülményeit is.

Az olvasó megismerheti a honfoglaló magyarság fegyverzetét, az Árpád- és Anjou-kor címereinek katonai alkalmazását, a várostromok technikáját. A pozsonyi, a merseburgi, az augsburgi és a Fischa menti csata, a zimonyi és a morvamezei ütközet mellett a kötet feltárja II. András keresztes hadjáratának részleteit, és bemutat egy sikeres Árpád-házi hadvezért, V. Istvánt. Nagy Lajos olasz és litván földre vezetett hadjára­taival, a „török" elleni harcaival több fejezet is… (tovább)

>!
Zrínyi, Budapest, 2008
208 oldal · ISBN: 9789633274620

Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Guildenstern>!
Veszprémy László: Az Árpád- és Anjou-kor csatái, hadjáratai

Az elején a fegyvertörténeti fejezet Töll Lászlótól nagyon jó. A hadjáratok leírása nekem néhol csapongónak tűnik, de alapvetően korrektek. Tetszettek a fejezetek végén az eredeti forrás szövegek.

attatoth>!
Veszprémy László: Az Árpád- és Anjou-kor csatái, hadjáratai

Nagy csalódás nekem ez a könyv. A bevezető tanulmányok (fegyverek, zászlók és címerek, ostromok) jók. A cím alapján viszont azt vártam, hogy a korszak összes hadjáratát igyekszik bemutatni. Ez tévedés volt. A fő rész az 1044-es ménfői csatát fél mondatban említi. Az 1063-as sikeres német támadásnak egy teljes összetett mondat jutott. Szent László csatáiról egy szó sem esik. Sajnos a részletes hadjárat leírások némelyikénél úgy érzem, mintha a szerző feltételezné, hogy az olvasó már ismeri nagyjából az eseményeket. Ezeknél nem elég részletes a leírás. Hibái ellenére ez tényleg hiánypótló mű.


Hasonló könyvek címkék alapján

Benkő László: A pozsonyi csata
B. Szabó János: A középkor magyarországi könnyűlovassága
Somogyi Győző: The army of the Árpád dynasty 896-1301 / Az Árpádok hadserege 896-1301
Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj
Számvéber Norbert: Páncélosok a Dunántúlon
Punka György: A „Messzer”
Szakály Sándor: A magyar katonai elit
Csikány Tamás: Hadművészet az 1848–49-es magyar szabadságharcban
Maruzs Roland: Tábornoki kar 1945–1956
Barczy Zoltán – Sárhidai Gyula: A Magyar Királyi Honvédség légvédelme 1920–1945