Az ​Árpád- és Anjou-kor csatái, hadjáratai 5 csillagozás

Veszprémy László: Az Árpád- és Anjou-kor csatái, hadjáratai

A ​Zrínyi Kiadó rendkívül szép kiállítású Nagy csaták című soro­zata a magyar történelem egy-egy háborús korszakának csatáin és ütközetein keresztül történelmünk egészét kívánja bemutatni. Veszprémy László műve méltó párja a korábban megjelentetett Az 1848–1849-es szabadságharc nagy csatái, a Nikápolytól Mohácsig, A Zrínyiek a magyar és a horvát históriában és a Hazánk dicsőségére című köteteknek. A könyv a hadiesemé­nyekre összpontosít, ugyanakkor tárgyalja a korszak tágabb politikai körülményeit is.

Az olvasó megismerheti a honfoglaló magyarság fegyverzetét, az Árpád- és Anjou-kor címereinek katonai alkalmazását, a várostromok technikáját. A pozsonyi, a merseburgi, az augsburgi és a Fischa menti csata, a zimonyi és a morvamezei ütközet mellett a kötet feltárja II. András keresztes hadjáratának részleteit, és bemutat egy sikeres Árpád-házi hadvezért, V. Istvánt. Nagy Lajos olasz és litván földre vezetett hadjára­taival, a „török" elleni harcaival több fejezet is… (tovább)

>!
Zrínyi, Budapest, 2008
208 oldal · ISBN: 9789633274620

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Guildenstern>!
Veszprémy László: Az Árpád- és Anjou-kor csatái, hadjáratai

Az elején a fegyvertörténeti fejezet Töll Lászlótól nagyon jó. A hadjáratok leírása nekem néhol csapongónak tűnik, de alapvetően korrektek. Tetszettek a fejezetek végén az eredeti forrás szövegek.

attatoth P>!
Veszprémy László: Az Árpád- és Anjou-kor csatái, hadjáratai

Nagy csalódás nekem ez a könyv. A bevezető tanulmányok (fegyverek, zászlók és címerek, ostromok) jók. A cím alapján viszont azt vártam, hogy a korszak összes hadjáratát igyekszik bemutatni. Ez tévedés volt. A fő rész az 1044-es ménfői csatát fél mondatban említi. Az 1063-as sikeres német támadásnak egy teljes összetett mondat jutott. Szent László csatáiról egy szó sem esik. Sajnos a részletes hadjárat leírások némelyikénél úgy érzem, mintha a szerző feltételezné, hogy az olvasó már ismeri nagyjából az eseményeket. Ezeknél nem elég részletes a leírás. Hibái ellenére ez tényleg hiánypótló mű.


Hasonló könyvek címkék alapján

Somogyi Győző: The army of the Árpád dynasty 896-1301 / Az Árpádok hadserege 896-1301
Kristó Gyula: Az Árpád-kor háborúi
Csoma Mózes: Koreai csaták és harcosok
B. Szabó János – Somogyi Győző: Elfeledett háborúk – Magyar-bizánci harcok a X-XIII. században
Kristó Gyula: Az Anjou-kor háborúi
Szűcs Jenő: Az utolsó Árpádok
Kristó Gyula: Háborúk és hadviselés az Árpádok korában
Benkő László: A pozsonyi csata
Kertész István: A görög-római hadművészet fejlődése
Harsányi Lajos: A szent asszony