Karanténszótár 1 csillagozás

Virális tartalom
Veszelszki Ágnes: Karanténszótár

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, közgazdász, újmédia-kutató. A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetében működő Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. Fő kutatási területei: a digitális kommunikáció megújuló formái; marketing és nyelvészet; tudománykommunikáció, borkommunikáció, protokoll. Deme László-díjas (2018); 2020-ban az év oktatójává választották.

Kereken 400 szó vagy kifejezés. Egy számmal jellemezve ez a 2020-as Karanténszótár tartalma. A világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk teljes megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek megnevezésére. Ez a nyelven kívüli ok indokolhatja az új szóteremtések robbanásszerű megjelenését. A magyarázatokkal és valós példamondatokkal ellátott szógyűjtemény a 2020 januárja és júniusa között megjelent új szavakat, ún. neologizmusokat tartalmazza. Kór- és kordokumentum.

>!
Interkulturális Kutatások, Budapest, 2020
84 oldal · puhatáblás · ISBN: 978615556197

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Veszelszki Ágnes: Karanténszótár

Vannak dolgok, amiket még nem csináltam az életemben: nem ejtőernyőztem, nem utaztam Európán kívülre, nem ültem repülőre. Eddig nem értékeltem szótárat. Mindennek meg kell történnie egyszer.
Ez a könyv gyakorlatilag egy négyszáz szavas szógyűjtemény a karanténnel, a vírusos időszakkal kapcsolatban. Minden olyan szó, ami ehhez kapcsolatos, a szerző próbálta összegyűjteni több-kevesebb sikerrel.
A pozitívuma, hogy nagyon változatos gyűjtés: szakszavak és szleng teljesen jól megfér egymás mellett, miközben a szavakon keresztül tényleg betekintést nyújt a karanténhelyzetbe, aminek a részesei lehettünk. Rengeteg kifejezéssel itt találkoztam először, mert egyes dolgok egyszerűen kimaradtak az én helyzetemből (oktatás, zoom, home office), de talán pont ezért is tetszett annyira, mert az élőnyelv kicsit rejtetebb, nem annyira ismertebb szlengjét is beillesztette a kötetbe.
Közben pedig a magyarázatok érdekesek, érthetőek, ám az is igaz, sokszor kevés, amit a szerző hozzáfűz, sokkal szélesebb, kiterjedtebb magyarázatot is adhatna (hogy a koronaválság utáni generáció megértse a helyzeteket). A szakszavaknál nekem sokszor hiányzott a háttérismeret, miközben néhány kifejezésnél azt éreztem, hogy a szerző szándékosan rövidíti le ilyen egyszerűen, miközben nem feltétlenül kellett volna.
Ami számomra furcsa volt, hogy rengeteg szónak különféle változatai bekerültek a szótárba, de sok egyéb kifejezés nem. Ezzel kapcsolatban pedig nagyon érdekes volt, hogy a szerző próbálta a népszerűbb karanténban használt hastageket off. Szóval ez a gyűjtés érdekes volt, mert valóban sok hastag beszirvárgott a mindennapjainkba is, másrészről viszont kicsit furcsa is volt, hiszen a legtöbbet tényleg csak mondjuk Instagramon használtuk. Ennyi erővel lehetett volna külön tanulmány a karanténhelyzettel kapcsolatos új hastagek megjelenésével kapcsolatban is (milyen menő kutatási terület!), hiszen maga a téma kevésbé kapcsolódik a nyelvészethez, mégis egy nagyon érdekes eredménye lehetne több terület szempontjából is off
Mindenképpen érdekes olvasmány volt. Egyrészről baromi menő, hogy ilyen könyvet kiadtak, és csak ajánlani tudom, hogy mindenki forgassa, mert roppant érdekes. Másrészről ez inkább valószínűleg nekem (és más magyar nyelvhez drasztikusan vonzódó személynek) lehet igazán érdekes. Ettől függetlenül ha nem is végigolvasásra, de belelapozásra, nézegetésre, idegen szavak keresésére mindenképpen ajánlom. Zseniális kötet!

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karim Reza: Vírus neve: Korona
Michael Mosley: Covid19
Nemere István: A vírusok könyve
Michael T. Osterholm – Mark Olshaker: Halálos ellenségünk
Zhang Wenhong (szerk.): Tanácsok a koronavírus megelőzéséhez
A teremtés koronája
Kovalovszky Miklós – Juhász József – Szőke István – O. Nagy Gábor: Magyar értelmező kéziszótár
Győri Gyula: Nota bene!
Hernádi Miklós: Közhelyszótár
Tótfalusi István: Vademecum