Lövészárok ​Pasaréten 3 csillagozás

Verrasztó Gábor: Lövészárok Pasaréten

Egész ​életemben Budát szerettem a legjobban, meg Pestet, meg Bécset, meg Torontót, meg Floridát, Las Vegasról nem is beszélve. Ám Buda az mégiscsak Buda!
Csaknem tizenhétezer négyszögöles területen létezett itt egykor a Pasaréti lövészárok, az ország legnagyobb hadi látványossága, amelyet a Júlia utca, a Pasaréti út, az Ákos (ma Gábor Áron) utca és a Hidegkúti út (a mai Szilágyi Erzsébet fasor) határolt. A lövészárok tehát nem húzódott el a Pasaréti út végén lévő erdőig, de ­Verrasztó Gábor kultúrtörténeti tárlatvezetése – a szó átvitt értelmében – az erdőn túlra is utat mutat, hiszen ott, „túl az Óperen­cián” is van élet, még az erdőn túl is, ahol bizony fantasztikus dolgok történtek és történnek még ma is.
A szerző pedig emberfeletti szorgalommal, kutatómunkával gyűjti az adatokat, érdekességeket, hogy azokat csodálatos történetekbe ágyazva az olvasók elé tárja – legyen szó akár a külön könyvet megérdemelt Körszállóról, a „félig bevert szegről”, vagy éppen „Az ajtó… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Budai históriák Napkút

>!
Napkút, Budapest, 2018
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632638188

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Alíz_Simon>!
Verrasztó Gábor: Lövészárok Pasaréten

Szuper kis könyv és mint született pasaréti, nekem kötirodalom is :D Nem is tudtam, hogy itt a szomszéd utcától húzódott ez a "skanzen"lövészárok 1915-ben! Igazán kreatív adománygyűjtő ötlet volt, ami naná hogy egy Habsburg hercegnőtől jött! És nagy köszönet Verrasztó Gábornak a többi környékbeli építmény izgalmas történetének a felkutatásáért is!

1 hozzászólás
Bori_Banhegyi P>!
Verrasztó Gábor: Lövészárok Pasaréten

Nagyon élvezetesen és olvasmányosan megírt kis kötet, jól adagolja a neveket, évszámokat, helyszíneket és izgalmas színes történeteket. Ötletes, hogy a helyszínek mellett a korabeli mindennapokba is visszarepülhetünk az első önkiszolgáló bolt, a jeges és egy-egy ház „keresztmetszetének” leírásának olvasása közben. Az összegyűjtött és bemutatott képek szintén emelik a könyv színvonalát. Alig várom, hogy tavasszal bejárjak pár helyszínt, amikről szó esik a könyvben.

Verrasztó Gábor további könyveit is biztosan kézbe veszem a közeljövőben!


Hasonló könyvek címkék alapján

Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Ralph Brewster: Hontalanul Budapesten
Zolnay László: Az elátkozott Buda / Buda aranykora
Lukács Anikó: Nemzeti divat Pesten a 19. században
Bierbauer Virgil: A magyar építészet története
Németh István: Török építészeti emlékek Magyarországon
Bartos Erika: Buda hegyei
Papp Luca (szerk.): Háztól házig utcától utcáig
Hanga Zoltán: Állatkerti műemlékek
Lakner Judit: Halál a századfordulón