Abel ​szava 24 csillagozás

Véronique Petit: Abel szava

Eldöntheti-e ​egyetlen szó a jövőnket?

„A megvilágosodás mindig ugyanúgy történik. Egy reggel arra ébredsz, hogy a szó nyilvánvalóvá vált benned. Ott visszhangzik a fejedben, a szívedben. Minden sejtedet átitatta. A részeddé lett, beléd vésődött. Mindörökre. Akár szép, akár csúnya, akár erős, akár nevetséges, akár kicsi, akár nagy, ezzel a szóval kell élned. Nincs más választásod.”

Abel már nagyon várja, hogy kiderüljön a szava, a szó, mely meghatározza majd az életét.
Természetesen az az álma, hogy nagy vagy erős szava legyen, dicsőséget és boldogságot hozó.
Egy nap valaki galádul felírja az iskola falára Clara szavát, a lányét, akibe Abel titkon szerelmes. Pedig elvileg a szavunkat senki nem ismerheti, a szó titkos, lényünk legrejtettebb mélyéhez tartozik.
És Clara szava egyáltalán nem olyan, amire büszke lehet az ember.
Hitvány kis szó.
Ki követhette el ezt a gaztettet, és honnan tudhatta Clara szavát?
Néhány nappal később… (tovább)

Eredeti cím: Le mot d'Abel

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576440 · Fordította: Réti Blanka

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Molymacska P
Véronique Petit: Abel szava

A könyvvel még decemberben találkoztam, ahol (valószínűleg életemben először) egy csoportban elolvastam a könyv fülszövegét (notórius fülszöveg el nem olvasó vagyok :D ). Így akkor az a néhány mondat már magával ragadt, viszont nagyon halogattam ezt a könyvet, méghozzá a borító miatt. Valahogy úgy éreztem, mintha ez a könyv úgy tíz évvel ezelőtt jelent volna meg, valahogy túl semleges volt a borító egy ekkora könyvhöz. Annyi mindent lehet belőle megfogni, és ebből annyira kevés minden látszik a borítón. Bár be kell valljam, az eredeti borítót is meglestem, és bár értem, de nem igazán tetszett az sem. Végül győzött a józan ész és a fülszöveg, és ennek azért nagyon örülök.
A történet egy olyan világban játszódik, ahol mindenkinek van egy szava, amit nagyjából tizenkét évesen fog tudni. Ez a szó, nem tudjuk pontosan, hogy hogyan kapcsolódik a személy életéhez, de azt igen, hogy élete fontos szava. Abelnek pedig késik a szava, így pedig megismerhetjük a világot is picit jobban, miközben elmélyedhetünk a szavak értelmében is.
Az első dolog, amit le kell szögeznem, hogy ez a történet nem titkoltan a tinédzseréletről szól: milyen vágyakozni egy olyan dologért, ami már másoknak megvan és tudod, hogy neked is lesz egyszer. egy dolog, amit úgy érezzük, megváltoztatja az egész életünket, amitől már nem leszünk valójában önmagunk. Nem ilyen egy átlagos tinédzser átlagos mindennapjai? Dehogynem. Ebben a könyv a fantasztikus szál próbálja picit jobban bemutatni az önelfogadást és önkifejezést, de ettől még a történet alapja (nagyon jól láthatóan) a felnövésről, felnőtté válásról, és ennek a problematikájáról szól. Emiatt is hiszem, hogy egy tini teljesen mást lát benne, mint egy felnőtt, és lehetséges az is, neki jobban is tetszik emiatt.
A fantasztikus szál nagyon érdekes volt benne: egyrészről a világépítésben is, hogy mennyi minden történik a szó hatására. Hogy csalnak és hazudnak, vagy hogy a politika hogyan próbálja ezen keresztül átvenni az irányítást. Bár elsődlegesen nem erről szólt (és nem is ez a legmélyebb mondanivalója), de közben mégis érdekes, hogy mit kezdhetnek az emberek egy ilyen értékes dologgal. Elvenni a szabadságodat, vagy éppen kiterjeszteni azt?
Abel szemszögéből is érdekes a történet, hiszen a könyv első felében azon rágódik, hogy milyen szót szeretne, és valójában odáig jutunk, hogy nincs tökéletes szó. Nincs olyan szó, mely ne lenne teher az embernek: mert a szó lehet túl nagy, túl kicsi, értékes, vagy értéktelen, ahogyan lehet sötét szó is (ebben a világban nagyon félreértelmezhető a sötét szó jelentése: ha például valaki a fekete szót kapja az is sötét, de lehet, hogy szimplán csak gót a csaj). De ettől függetlenül is az ember már attól bepánikolhat, hogy látja a lehetőségeket: a rengeteg szót, a rengeteg jelentéssel, amiből akármi lehet.
A történet második része pedig arról szól, hogy Abel megkapja a szavát, és mi történik vele. Hogyan irányítja azt, hogy a szava ne nyomja el, hogy tudja élni az életét, és a szavától függetlenül be tudja teljesíteni az álmát. Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen a szó (vagy az, honnan jöttünk), nem befolyásolható, de az, hogyan használjuk fel, már igen. Nagyon jó volt pont emiatt a vége (ami egy kicsit olyan, mint egy másik történet kezdete), hogy Abel egyszerűen megért dolgokat, és megpróbál önmaga lenni. Abel lenni.
A könyv borzasztóan sokat foglalkozik a szavakkal, és ha valaki egy történet orientált könyvre vágyik, annak ez a kötet nem fog tetszeni. Ami van is történet, és rejtély, nagyon könnyen kitalálható, a történetvezetés is egyszerű. Közben viszont Abel rengeteget gondolkozik a szavakról, a jelentésekről, az életutakról, valamennyire, ha fogalmazhatok így, nagyon lírai, könnyed, elrugaszkodott történet. Ez benne a szép, ha valaki ezt tudja értékelni, annak tetszeni fog a könyv.
Nagyon ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, aki érteni szeretné a szavakat, amik bennünk rejtőzik. Gyönyörű könyv, a szövege nagyon egyszerű, csak úgy suhantam olvasás közben vele, miközben mégis az egyszerűsége miatt szép is. Váratlan kedvenc lett számomra ez könyv, és remélem, sokan mások is megtalálják ezt a különleges kisregényt :)

2 hozzászólás
>!
ap358 P
Véronique Petit: Abel szava

Na kérem, ilyen az igazi Vörös Pöttyös könyv! Az ifjúságnak szól, egyszerű, olvasmányos szöveg, mégis van benne mélység, a történet mai problémákat fest fel, miközben a fiatalkori útkereséssel foglalkozik.
Az alapszituáció szerint mindenkinek van egy szava, és a történelemből kiindulva úgy vélik, ez a szó hatással van az életükre is. A szó megjelenése egyben a felnőtt lét kezdetét is jelenti, tehát a könyv alapjaiban ezzel foglalkozik. Milyen felnőni? Tudni, mi vár ránk, milyen úton indulunk el? Amikor a fiatalok már nem csak álmodoznak a dolgokról, hanem kijelölnek egy utat, és elindulnak azon. Hogy utána merre kanyarodnak, az az ösvény merre vezet, még rejtély, de mint mindenhol, itt is az első lépések a legnehezebbek.
A háttérvilág elég alaposan ki van dolgozva, némi politikát is csempész bele az író, elsősorban a szavak ellenőrzése kerül fókuszba, ami hasonlatos a mai online lekövetésekhez. A mindent látó szemnek is nevezhetném, ami a legtöbb disztópiában feltűnik.
Ami még nagyon tetszett a könyvben, az az, miként bélyegzik meg a fiatalokat, és ezek az ifjonti sérelmek mennyire képesek befolyásolni egy egész életet. Ebben a korban még kevésbé lehet rugalmasan kezelni a sértéseket, sokkal nagyobb a hatásuk, mint egy felnőtt esetében, mély nyomot hagynak, és előbb-utóbb, ha sokat mondogatják, eggyé válnak az illetővel.
Ezt a könyvet minden kamasznak érdemes lenne elolvasnia, ha lehetne ajánlott olvasmányokat javasolni a tanrendbe, megtenném. Olvassátok!

>!
bodor_regina 
Véronique Petit: Abel szava

Nagyon izgalmas világ tárul az olvasó felé, amint kézbe veszi ezt a kis rövidke könyvet. Nagyon gyorsan haladtam vele, olvasmányos volt, könnyed, mégis néhol elgondolkodtató. Nagyon sajnálom, hogy ezt nem 12-13 éves koromban olvastam. Tudom most ez egy kicsit furcsa meg off topic.. de arra az érzésre emlékeztetett az elején a könyv, amikor egy lány várja az első menstruációját, valahogy utána már minden megváltozik. És ha késik(az első), akkor valahogy olyasmi játszódik le a fejedben, mint amit olvashattunk.
DE persze a történet ennél sokkal távolabb mutat, nagyon izgalmas volt számomra, ahogy kutattunk a szavakban, megismertünk más jelentéseket. Azt az üzenetet közvetítette még felém is így felnőtt fejjel, hogy merjünk más perspektívával nézni a dolgokra. Amikor pedig egy ilyen fontos dologról van szó, ami meghatározza az életünket, akkor végképp.
Az is érdekes volt, hogy ki hogy fogadta el a szavát, ki hogy reagált rá, főképp Camillenél, Abel barátjánál volt látványos.
Tényleg szuper mű, viszont belőlem nem váltott ki elég érzelmet ahhoz, hogy 5 csillagot adjak rá. Ettől függetlenül, mindenkinek ajánlom, egy kellemes délutáni időtöltésnek, egy kis elgondolkodásnak.. Fiataloknak pedig teljesen tökéletes választás.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Véronique Petit: Abel szava

Az Abel szava egy nagyon elgondolkodtató regény, ami egy baromi jó ötlettel reflektál nagyon erősen a világunkra. Emellett a története, a karakterei is erősek. Az írónő itt-ott egyszerűen fogalmaz, hiszen a főhős is tizenhárom éves, de talán pont ezért is jól félelmetesen jól át a mögöttes mondanivaló. Nagy élmény volt számomra ez a történet, örülök, hogy elolvastam.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/12/konyvkritika-veronique-p…

>!
BBetti86
Véronique Petit: Abel szava

Komoly témák fiatalabbaknak is könnyen emészthetően, egy kicsit mesés történetbe csomagolva. Engem megfogott, és azon kaptam magam, hogy az eleve elrendelésen és az önbeteljesítő jóslatokon merengek a történet közben.
Egy olyan világot teremtett Petit, melyben minden embernek megvan a szava, amely meghatározza az ő elemi lényegét. Kamaszok, amikor ráébrednek, mi ez a szó. Abel már nagyon várja, hogy meglegyen a saját szava. Miközben van egy iskolai botrány, a fiú megismeri a szavát, és minden a feje tetejére áll körötte. Mert nagyon nem olyan a szava, amire életet tudna építeni magának.
Sok szimpatikus szereplő van a történetben, sok-sok kamasz, aki keresi a helyét a világban. Van abban valami ártatlan és kedves, ahogy szembesülnek magukkal, és igyekeznek belenőni a szavukba. Talán azért is tetszett ennyire, mert az ember a saját kamaszkori én-keresését látja benne viszont, csak a mi életünkben magunknak kell kitalálni, mi lesz a szó, amire ráépítjük az életünk.
Tetszett, ahogy azzal játszik el a szerző, hogy nem lehet címkének venni a szavakat. Mindenki maga tölti meg jelentéssel – pl. ha gyilkos a szavad, nem feltétlenül kell a következő Hasfelmetsző Jacknek lenni. Lehet az új Sherlock Holmes is sorozatgyilkosok nyomába járva. Vannak is benne jó ötletek, mennyi mindent ki lehet ebből hozni, pl. a felhővel sem kell asztrológusnak lenni.
Érthetően és érzékletesen ír a szavak, egy kitalált téma alapján előítéletekről és rasszizmusról a szerző. Hogy születnek, az egyén hogyan lehet képes harcolni ellene.
Szerettem a történelmi példákat, hogy kinek milyen szava volt korábban. Egy példát mutatok: Mozart szava: zongora. De ennél kevésbé nyilvánvalóak és ötletesek is vannak a kötetben, csak túl nagy Mozart rajongó vagyok, hogy ne ő legyen a példám.
Könnyen olvasható, hangulatos darab, talán helyenként túl nyilvánvaló példázat, de jó az üzenete és éppen megfelelő a hossza is.

>!
Detty77
Véronique Petit: Abel szava

Egy igazán különleges történet egy 13 éves fiúról, a társadalmi különbségekről és az útkeresésről.♥

>!
vikiniki2
Véronique Petit: Abel szava

Elképesztően elrugaszkodott, de közben gyönyörű ötletből születő könyv.
Mindenkinek van egy szava, ami őt jellemzi, ami csak az övé, de mi van ha ez a szó, nem egy jó szó vagy még csak nem is semleges szó, mint például a felhő?
Eléggé burkoltan, de nagyon szépen foglalkozik ez a könyv az előítéletekkel, és azzal, hogy milyen nehéz megfelelni az elvárásoknak, bármilyen nagyok vagy éppen hogy kicsik azok.
Amiért mégsem tudtam rá öt csillagot adni, az Clara személye, aki számomra már érthetetlenül túl volt bonyolítva, és Abel és Clara, számomra, visszatetsző kapcsolata.

>!
Saci19
Véronique Petit: Abel szava

Igazi ifjúsági regény, amely valóban egy Gulli díjat érdemel. Az Abel szava tökéletes kezdés azok számára, akik még csak most ismerkednek meg a regényekkel, és nem akarnak valami eget rengetően nehéz olvasmánnyal kezdeni. A karakterek szerethetőek, a szavak felfedése igen meghökkentő, a vége pedig olyan mintha a csatába hívnák az ember érzéseit. Regény a barátságról, a bátorságról, a merészségről, és hogy mire nem képes egy tini szerelem.
Egy picikét többet vártam, de ettől függetlenül minden korosztálynak ajánlani tudom ♥

>!
molfanad
Véronique Petit: Abel szava

Csodálatos volt. Egyetlen szóval leírhatatlan.
Megérintette a lelkemet.

>!
_Carol_
Véronique Petit: Abel szava

Fantasztikus délutánt töltöttem a könyvvel. Letehetetlen olvasmány, zseniális ötlet. Kedves, bölcs, izgalmas. Nagyon szerettem.<3


Népszerű idézetek

>!
bodor_regina 

Néha, amikor az eget nézem nyári éjszakákon, arra gondolok, hogy valahol ott vannak fenn, hogy még a halálnak sincs hatalma egy ennyire erős szeretet fölött.

>!
bodor_regina 

Clarának mindene megvolt. Hogy lehet valaki szomorú, ha mindene megvan?

75. oldal

>!
bodor_regina 

Összehúzom magam a székemen. Amikor Angie néni bedühödik, csak egyet lehet tenni: meg kell várni, amíg elül a vihar

29. oldal

>!
bodor_regina 

Az, ha valaki nagy szót kap, szükségszerűen azt jelenti, hogy fel kell áldoznia magát?

58. oldal

>!
bodor_regina 

-Mintha a szavunk, mihelyt nyilvánossá lesz, címkévé válna?-kérdezi Lou
-Pontosan, címkévé válik- zárja le a nagynénénk.

31. oldal

>!
bodor_regina 

A kerítésnek támaszkodva áll egyedül, réveteg tekintettel bámulja az udvart, Fiúk és lányok jönnek-mennek körülötte, kíváncsi, gúnyos vagy zavart pillantásokat vetve rá. Senki nem szól hozzá. Clara még mindig ugyanolyan szép, ugyanolyan okos, de a koronája semmivé vált, amikor a trónját hokedlire cserélte.

46. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
Amy Plum: Álomfogó
Timothée de Fombelle: A hazátlan herceg
George Sand: A kis Fadette
Timothée de Fombelle: Perle könyve
Jules Verne: Sándor Mátyás
Jules Verne – Korcsmáros Pál: Sándor Mátyás
Patrick Besson – Daniele Thompson: Házibuli
Louis Pergaud: Miraut kutya nem eladó