Négyes (Divergent 0,1-0,4) 593 csillagozás

Veronica Roth: Négyes

EGYETLEN DÖNTÉS
amely megszabadít a múltadtól
EGYETLEN DÖNTÉS
amely meghatározza a jövődet
EGYETLEN DÖNTÉS
amely végérvényesen megváltoztat
EGYETLEN DÖNTÉS
és szabad lehetsz.

A New York Times sikerszerzője, Veronica Roth könyve kiegészíti a világszerte kedvelt Beavatott-trilógia történeteit, és nem csak azért, mert a sokak által megkedvelt Tobias szemszögéből meséli el a márt ismert eseményeket. A négy novellából és három rövidebb jelenetből álló kötet bepillantást nyújt a Tobias múltjába és lelkivilágába, így szerves részét képezi a trilógiának

Veronica Roth: Four

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2014
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399109 · Fordította: Logos
>!
Ciceró, Budapest, 2014
260 oldal · ISBN: 9789635399390 · Fordította: Logos

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Négyes · Beatrice Prior (Tris) · Eric · Evelyn Eaton (Evely Johnson) · Marcus Eaton


Kedvencelte 54

Most olvassa 33

Várólistára tette 246

Kívánságlistára tette 345

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Kawaii_vIVIv>!
Veronica Roth: Négyes

Furcsa, mert nagyon vártam azokat a részeket, ahol febukkan Tris, ennek ellenére azok tetszettek kevésbé. :/ Semmilyen se volt, kicsit unalmasnak mondanám. A könyv nagy része, ahol láthatjuk Négyes életének alakulását az kifejezetten tetszett. A trilógia közelébe nem ér ez a kötet, de persze megérte legalább egyszer elolvasni, hogy egy kicsit más színben is megismerjük Négyest.

1 hozzászólás
Lanore P>!
Veronica Roth: Négyes

Tökéletes kiegészítése volt a sorozatnak, szerettem minden egyes sorát! Egy részét már olvastam angolul, de így is nagyon jó volt Négyes szemszögéből részletesebben látni a múltját, az apjával való kapcsolatát, és persze Tris-t. A 3 bónusz jelenet lett a kedvencem, ezekkel együtt sokkal jobban megismertem Négyest, és azt kell mondjam, a könyvet lapozgatva előjött a trilógia minden mozzanata, emléke, és elgondolkoztam rajta, hogy szívesen újraolvasnám, de a harmadik rész miatt még habozok… csak ne hiányoznának ennyire.

Nikolett0907 P>!
Veronica Roth: Négyes

Ha már kivégeztem a sorozatot, úgy voltam vele legyen teljes az olvasásom.
Megtörtént.
Helyenként érdekesnek találtam, ezen oldalak hamar el is fogytak.
A többi viszont kitöltése volt megint a helynek, semmivel sem kaptam több információt, mint azt amit már előtte olvastam.
Ez a karakter a sorozat egyik alapköve, talán az egyetlen olyan személy, aki végig érdekelt és tudtam vele azonosulni.
Így külön olvasni róla csalódás volt, amit nagyon sajnálok.

Könyvmolylány20 P>!
Veronica Roth: Négyes

Nagyon sokáig halogattam ennek a könyvnek az olvasását, pedig nem kellett volna, mert nagyon tetszett. Jó volt látni, hogy válik az elnyomott Tobias az erős Négyessé. Jó volt követni az ő gondolkodásmenetét, bepillanthattunk így azokba a dolgokba is, amiket akkor csinált, amikor Tris nem volt ott vele, vagy amikről Tris nem tudott. Ezzel a kötettel válik kerek egésszé a Beavatott trilógia.

Csoszi>!
Veronica Roth: Négyes

Rövid történetek Négyesről. Igazából semmi extraélményt nem nyújtott nekem a könyv, és időnként bizony untam. Lehet, hogy azért, mert a befejező kötet is már elég szenvedősre sikerült. Nem sok újdonságot tudtam meg Tobias-ról, aki számomra egy magányos farkas, egy kívülálló, de azért jó volt az ő szemszögéből olvasni. A kötetben, illetve az egész sorozatban bemutatott világ sötét, reménytelen. Nem tudok kiragadni kedvenc jelenetet. Egynek elment. Ennyi.

13 hozzászólás
perpetua P>!
Veronica Roth: Négyes

A sorozat, illetve főleg a harmadik rész nagy csalódás volt, de Négyest tényleg nagyon szerettem mindegyik könyvben, úgyhogy nem volt kérdést, hogy ezt még el fogom olvasni. :)
Az első novellát már korábban elolvastam, és már akkor is szerettem:
"Négyes nagyon szerethető, főleg, hogy még jobban beleláttunk a múltjába. Szörnyű lehetett ilyen apával felnőni, nagy lelki erő kellett, ahhoz, hogy kitörjön onnan. Az egész beavatását szívesen olvasnám, de már az eleje is izgalmas volt, most már még jobban értjük, hogy miért is négyes, Négyes. Féltem, hogy Tris-hez hasonlóan kezdődik a dolog, de szerencsére nem. Érdekes volt Eric feltűnése is.
Összegezve most is csak annyit tudok mondani, hogy még több Négyes szeretnék. :) <3"
Itt pont hiányoltam, hogy a beavatást is jobban megismerjem és teljesült a kívánságom. :) Eric végig jelen van, és igazából irritál, hogy ennyire beképzelt, ilyen nagyra tartja magát, pedig tényleg csak bábként funkcionál végig. Nem emlékeztem, hogy Négyes már ilyen korán belelátott a háttérben zajló dolgokra, főleg arra nem, hogy Evelyn-el is ilyen hamar találkozott már. Most is újra csak beleszeretni tudtam, ebbe az erős, tiszta szívű, bátor, kitartó fiúba. Nagyon hamar átlátta a készülő dolgokat, és nem arra koncentrált, hogy friss helyét megszilárdítsa új csoportjában, hanem azonnal a a megoldáson gondolkodott, hogyan védje meg a gyengébbeket.
Tökéletes kiegészítő kötet volt, mert jobban megérhettük Négyes jellemét, személyiségét is, nagyon örülök, hogy elolvashattam. :)

11 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Veronica Roth: Négyes

Örülök, hogy megismerhetem a fiúk szemszögéből is a könyveket. Négyest még mindig imádom.

schesztiஐ P>!
Veronica Roth: Négyes

A Beavatott trilógia olvasása közben azt gondolom, Négyes az a karakter, aki szinte minden lány figyelmét azonnal felkelti. :) Rajongani lehet érte, fel lehet rá nézni, és el lehet merengeni azon, hogyan került a bátrakhoz, hogyan kapta a nevét, miért nem lett a bátrak egyik vezetője. Ez a kiegészítő kötet választ ad ezekre a kérdésekre, bepillantást nyújt a fiú apjával való kapcsolatába, a csoportváltás részleteire és kapunk néhány közös jelenetet Tris-szel is. :)

A bevezetésben rögtön meglepett az írónő azzal, hogy elmeséli, először egy fiú szemszögéből kezdte ez írni a Beavatottat. Az első három novella – talán ennek a sok évvel ezelőtti próbálkozásnak a része volt, talán utólag írta meg Roth – Négyes múltjába enged bepillantani. A fiú magára találása, akinek apjával való kapcsolata meghatározta egész életét, félelmeit, vágyait, döntéseit.
Nagyon jól sikerült írások, imádtam őket!

A negyedik novellában már a Tris-szel közös, a Beavatott-ból már ismert történeteket, eseményeket élhetjük át újra, Négyes szemszögéből. Nekem A Hűségesben is borzalmasan tetszett a váltott szemszög, így nagyon élveztem, hogy a már ismerős helyzeteket a fiú szavaival, az ő gondolataival, érzéseivel is megismerhetem. :)
Ahogy persze a 3 rövid jelenetet is nagyon szerettem, annyira édesek Tris-szel! :))

Nagyon jó volt újra belebújni A Beavatott világába, mely így, Négyes múltjával és érzelmeivel vált igazán teljessé.

Ibanez P>!
Veronica Roth: Négyes

Nem unatkoztam rajta, bár kétségkívül jobban tetszettek azok a részek, amelyek még a Tris előtti korszakba vezetnek. Itt a Tris-es részek voltaképpen ismétlések voltak. Persze a korábbiak javát is már tudjuk (vagyis aki olvasta a trilógiát vagy látta a filmeket), de mégis jó volt Négyes szemszögéből nézni az eseményeket. Ugyanakkor sokkal jobban ki lehetett volna dolgozni az apjával való viszonyt spoiler, a kiképzést is akár, illetve néha lehetett volna „férfiasabb” is, talán ez is hozzájárult, hogy végig a trilógia Négyese volt a fejemben, nem pedig egy nála jóval fiatalabb kölyök, aki épp csoportot váltott és nagyon-nagyon fiatal… Összességében azonban érdekes volt, nagyon megkönnyebbültem, hogy nem a trilógiát olvashattuk újra az ő szemszögéből, mint sok más ilyen „más szemszögből” megírt könyvek esetében.

AniTiger P>!
Veronica Roth: Négyes

Egyszerűen imádom Négyest! Az ő szemszögéből olvasni hatalmas élmény, sokkal élettel telibb, mint Tris, sokkal szerethetőbb számomra! Imádtam a balul sikerült randijáról, a beilleszkedéséről, a barátairól olvasni, és átélni vele a tetoválásainak a létrejöttét. Ejj, nagyon kegyetlenül utáltam mindig is Ericet, de komikus volt végigélni az egyre szaporodó piercingeket a fején. A történetekből több kedvencem van, mint gyűlöltem – imádom Torit, Zeke-et, Amart, Uriaht, Shaunát!

Engemet ezek a novellák győztek meg arról, hogy Négyesért rajongani KELL, mert egy törékeny, mélyen érző cukorpofa és nem egy kifejezéstelen arcú, durva stílusú robot (akinek Tris kapcsán láttam anno). Azt ajánlom, hogy a második kötet után olvassa el a novellákat, akiket érdekel, mert elég fontos dolgokat spoilerez le Négyes családjára nézve. Mindenkinek csak ajánlani tudom a kiegészítő kötetet.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/04/veronica-ro…


Népszerű idézetek

Hotaru_Bia P>!

Egyvalamit biztosan tudok. Ha arra van szükségem, hogy megfeledkezzek a világ borzalmas mivoltáról, hát inkább Trist választom – és nem az alkoholt.

251. oldal

Ninácska P>!

– Ha most a te félelem-szimulációdban lennénk… – szólalok meg. – Benne lennék egyáltalán?
– Én nem félek tőled.
– Persze hogy nem. Nem is úgy értettem.
Nem így értettem: Félsz tőlem? Hanem így: Elég fontos vagyok neked ahhoz, hogy szerepelhessek a félelem-szimulációdban?

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris)
Regina_Rudolf>!

– Neked kell viselned majd a döntéseid következményeit – közli velem. – Mindenki más túllép majd rajtuk, akárhogyan is döntöttél. Te azonban sohasem leszel képes erre.

15. oldal

Ninácska P>!

A széndarabok fölé tartva szétnyitom a tenyeremet. Olyan érzésem van, mintha a gyomromban égnének, csurig töltenék a bensőmet tűzzel és füsttel.
Szabad vagyok.

37 .oldal

Kapcsolódó szócikkek: Négyes
Csoszi>!

[…] a nemtörődöm és veszélyt kereső őrülteket könnyebb manipulálni és irányítani.

A fiú

ƨɔɴом P>!

Nem léteznek biztonságos helyek, mint ahogyan biztonságos hazugságok és nyugodtan elárulható titkok sem.

14. oldal

Pandaaaa P>!

– Most sírnom kellene? – kérdezi. Beletelik egy kis időbe, mire rájövök, hogy érti. Ismét Alről beszél. Még jó, mert ha ettől az öleléstől sírhatnékja támad, akkor be kell látnom, halványlila gőzöm sincs a romantikáról.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes
Viktória_Erdei P>!

– Te is csoportváltó voltál?
– Gondoltam, hogy sokat fogok bosszankodni az Őszintékkel, mert túl sokat kérdezősködnek – vágom rá. – Erre most itt boldogítanak a Szerencsétlenek is.
Az történt most, ami korábban Christinával is. Azért teszek ilyen éles megjegyzéseket, hogy becsapódjanak az ajtók, még mielőtt kinyílnának előttem. Tris szája azonban megrándul, mintha valami savanyút érezne. Aztán megszólal.
– Biztos azért van ez, mert olyan barátságos vagy. Tudod, mint egy halom vasszög.

245. oldal, Vigyázz, Tris

DoreenShitQ>!

Minden embernek jogában áll megőrizni a maga titkait.

Az áruló

AniTiger P>!

– Vigyázz, Tris! – mondom neki. Vigyázz, mit mondasz nekem, mert ez a csoport , amelyik olyan nagyra értékel mindent, ami rossz, egyszerűen képtelen megérteni, hogy ha az Önfeláldozóktól jöttél át ide, hogy kiállj önmagadért minden egyes pillanatban, az a bátorság netovábbja.

245-246. oldal, Vigyázz, Tris!

Kapcsolódó szócikkek: Négyes

A sorozat következő kötete

Divergent sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer E. Smith: Ilyen a boldogság
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Az éjféli örökös
Annie BluE: Morgana, az álmodozó
Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
Altay Margit: Rózsaszínű felhők
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája
Isaac Marion: Eleven testek
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Stephenie Meyer: A burok
Tahereh Mafi: Ne keress