Kiválasztottak 77 csillagozás

Veronica Roth: Kiválasztottak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tizenöt évvel ezelőtt egy prófécia alapján öt átlagos kamasznak meg kellett küzdenie a legyőzhetetlennek tűnő Sötét Nagyúrral, aki Észak-Amerikában pusztítva teljes városokat tett a földdel egyenlővé, és emberek ezreivel végzett. A Kiválasztottak néven ismertté vált csapatnak csak minden erejét beleadva sikerült felülkerekednie rajta.
Ezután az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket. Közülük legnehezebben Sloane viselte a sorsát: a lány olyan titkokat rejteget, amelyek még attól a négy embertől is elidegenítik, akik a világon egyedüliként képesek megérteni őt.
A Sötét Nagyúr felett aratott győzelem tizedik évfordulóján valami felfoghatatlan történik: az egyik Kiválasztott meghal. Amikor társai összegyűlnek a temetésére, rájönnek, hogy ellenségük végső célja sokkal nagyobb volt annál, amit ők, a kormányuk vagy akár a prófécia előre jelezhetett volna.

Eredeti megjelenés éve: 2020

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2021
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660094 · Fordította: Kleinheincz Csilla
>!
GABO, Budapest, 2021
512 oldal · ISBN: 9789635661114 · Fordította: Kleinheincz Csilla

Kedvencelte 1

Várólistára tette 149

Kívánságlistára tette 184

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

A Kiválasztottak kötetnek leginkább a fülszövege keltette fel az érdeklődésemet, hiszen van benne egy prófécia, pár Kiválasztott – mint, ahogy azt a cím is igen jól mutatja – valamint egy Sötét Nagyúr.
„Ez a Harry Potter!" – gondolhatnánk és jogosan merül fel bennünk, hiszen ott Harry a Kiválasztott és őt is összeköti egy jóslat az ottani Sötét Nagyúrral, Voldemorttal.
Sokak egyből legyintenek és leírják a könyvet, mondván koppintás, egy már meglévő és jól kidolgozott ötlet újrázása. Bevallom van benne az igazság, hiszen az alapkoncepció valóban kimondottan hasonló J. K. Rowling klasszikusához, mégis más, sok mindenben újít, éppen ezért arra kérek mindenkit, hogy adjatok neki egy esélyt mert nem fogjátok megbánni.
A Kiválasztottak Molyon lévő címkézése kitűnően mutatja, hogy a kötet egyszerre fantasy és sci-fi, ami első körben szinte lehetetlen egyezésnek tűnik. Számomra legalábbis mindenképpen annak tűnt. A disztópia is ráillik, hiszen megszokhattuk már, hogy az írónő igen kitnűen tud megalkotni egyedi és megismételhetetlen disztópikus társadalmakat, mindezek mellett pedig van egy kis plusz szuperhősök/gonosztevők beütése, ami ugyebár igen népszerű manapság.
A zsánerek és a műfajok bőven ötvöződnek, de a kivitelezés első osztályú, frappáns, nem mellesleg pedig interjúk, újságcikkek, könyvrészletek, versek és titkosított kormányzati anyagok vannak beékelve a fejezetek közé, amik így még inkább nem mindennapivá teszik ezt az egészet.
Spoilermentesen szinte lehetetlen erről a könyvről beszélni, szóval nem is folytatom, mert még a végén lelövök valami igazán nagy csattanót, hiszen mint azt fentebb is említettem már, azokból szép számmal akad.
Olvassátok, mert nem fogjátok megbánni. Akciódús, véres, erőteljes karakterdrámákkal, egy ígéretes főgonosszal, mágiával és tudománnyal, ármánnyal, hazugságokkal, cselszövéssel és egy talpraesett, bátor hősnővel.

Ennél is bővebben picit: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/07/konyvkritik…

deen>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Örülök, hogy nem egy újabb sorozat első kötetét olvastam, hanem egy igazán izgalmas és megrengető önálló történetet. A könyv erőssége a főszereplő Sloane, aki egyáltalán nem egy hétköznapi karakter: megküzdött a Sötét Nagyúrral és életre szóló sebeket szerzett, melyektől nem tud szabadulni. Most pedig ismét harcba kell szállnia azzal a mágiával, mait soha többet nem akar használni. Bár öt Kiválasztott van és az igazi kiválasztottként Mattet emlegetik, a csapat kapitányát, igazából Sloane az, aki viszi a történetet a hátán. Új dimenzió, ismeretlen világ, de a gonosz ugyanaz. Vagy mégsem? Roth kivételes fantáziával megáldott írónő, és ezúttal egy sokkal komolyabb és összetettebb világot teremtett, ami lenyűgöző és egyben nagyon ijesztő is. A történet kicsit lassan indult be, a könyv egyharmada a múlttal és Sloane jelenlegi életével foglalkozik, ami számára maga a gyötrelem, hiszen mindenki ismeri, mindenki ünnepelné, de ő inkább elbújna egy sarokban, csak hagyják végre békén. Ezt követően indulnak be az események, melyek próbára teszik a kiválasztottak barátságát, megkérdőjelezik a hűségüket és ismét tettekre sarkallják őket. Sloane nem egy szerethető karakter, mégis magával ragad az élete és a tettei, még ha helyenként megkérdőjelezhetők is. Összetett könyv volt, de megérte elolvasni.

1 hozzászólás
csfannie P>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

„Kifejezetten egyedi élményben volt részem a könyv által. Korábban csak névről ismertem az írónőt, de volt egy olyan érzésem, hogy erre a könyvre muszáj lecsapnom, már csak azért is, mert a Sötét Nagyúr nagyon a Harry Potterre hajazott. Szerencsére ez nem J. K. Rowling sorozatának újragondolása, hanem egy teljesen egyedülálló és remek sci-fi, ami minden gondolatomat lekötötte még akkor is, mikor éppen nem volt időm olvasni. Mostanában igencsak kevés könyv fog meg, de ennek sikerült, és nem tudom elégszer elmondani, hogy ezt bizony olvasni kell!”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2021/07/veronica-rot…

Noro >!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Az urban fantasy első ránézésre szokatlan eszköze annak, ha a szerző az epikus fantasy bizonyos toposzaival akar eljátszadozni, de ha jobban belegondolunk, érdekes ötlet. Hogyan lesz valakiből kiválasztott – itt: próféciában megjósolt, világmegmentő hős – a XXI. században? És hogyan élik meg Y-generációs fiatalok azt a terhet, amit mindez rájuk ró? A történet hőseit még tinédzserként választották ki az amerikai titkosszolgálatok, hogy egy mágikus erővel rendelkező terrorista ellen küldjék őket a darálóba. Nem különleges képességű gyerekekről, pláne nem szuperhősökről van szó! Egyszerűen olyanokról, akik megfeleltek egy ad hoc próféciából kiolvasott statisztikai adatoknak. Kiképezték őket, a kezükbe nyomtak néhány ismeretlen hatású „csodafegyvert”, és reménykedtek, hogy majd csak lesz valami. A mágia mibenlétéről ugyanis ekkoriban még mit sem tudott a világ. Viszont az amerikai kormány szemlátomást annyira kétségbeesett miatta, hogy nem volt jobb ötlete, mint gyerekkatonákat harcba küldeni.

Ez az utolsó mondat a központi gondolata a könyv első részének. Itt már 15 évvel később járunk, de az egykori gyerekek még mindig nem dolgozták fel mindazt, amin át kellett esniük. Mivel nyíltan nem is beszélnek róla, visszaemlékezésekből és titkos dokumentumokból rakhatjuk össze, hogy nagy vonalakban mi is történt a titkos háború folyamán, mit követtek el a „kiválasztottak” ellen, és milyen katasztrófákat okoztak esetenként ők maguk is, akaratlanul. Ez mindenképpen erős része a regénynek, bár én néhány részletet hiányoltam. Például hogyan jutott el az USA kormánya odáig, hogy próféciákat kezdjen követni?

Aztán egyszer csak történik valami, amivel jócskán kitágulnak a történet lehetőségei – a könyv második részét én mégis visszaesésnek értékelem. Igaz, sok érdekességet tudunk meg a hangfrekvenciás alapú technomágiáról, valamint a varázslásba egyre jobban belefeledkező emberiségről, de ezek a részletek nem adnak hozzá mélységében a regényhez. Megkockáztatom, a szerző nem igazán érzi, hogy a világ kidolgozása során mik a valóban fontos részletek, és mik a felszínes apróságok.

A harmadik rész aztán megint csak erőre kap, amikor ráfordulunk a valóban izgalmas kérdésekre: mi áll a „kiválasztottság” mögött, mi okozza a mágikus katasztrófákat, és miről lehet felismerni egy „sötét urat”? Itt sok minden átértékelődik, ami eddig nyilvánvalónak tűnt – köztük a könyv címe is – és szépen felhozza az egész kötetet.

Nem véletlenül hangsúlyoztam az első, második, harmadik részeket, a regény ugyanis feltűnően olyan hatást kelt, mintha eredetileg trilógiának készült volna. Három élesen elkülönülő, majdnem azonos hosszúságú részből áll, amelyek közül a középső messze a leggyengébb; jóformán csak arra szolgál, hogy felvezesse és előkészítse a harmadikat. Ez pedig már azért sem szerencsés, mert ez a történet felépítésében és muníciójában is nyilvánvalóan csak két részes szeretne lenni.

bartok_brigitta P>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Az első pillanatban szerelmes lettem a fülszövegbe, de bevallom, a végül elég sokáig tartott mire eljutottam a beszerzésig, onnantól pedig az olvasásig, ugyanis elég változékony a kapcsolatom az írónővel. Összességében nem csalódtam a Kiválasztottakban, de kissé lemaradt attól a ponttól, ahol azt mondhatnám, hogy igazán szerettem.
Mi történik a hősökkel azután, hogy megmentették a világot? Ez a téma olyasmi, ami ritkán kerül előtérbe a történetekben, hiszen mindenki a kalandokra kíváncsi, na meg arra, hogy hogyan sikerül legyőzni a nagy, gonosz ellent… Azt már kevesen mesélik el, hogy mi történik a megmentőkkel utána, hogy milyen belső démonokkal kell megküzdeniük azután, hogy kamaszként megmentették a világot. Úgy érzem, hogy az írónőnek remekül sikerült megragadnia, és a főszereplő szemén keresztül bemutatnia azt az utána állapotot. Sokkal inkább az érzelmekkel operál, és fontosabb a szereplők belső útja, mint a tényleges cselekmény. Ezt a részét érdekesnek találtam, és azt hiszem, ha Roth megmaradt volna ennél a fejtegetésnél, akkor jobban élveztem volna a regényt… Csak aztán jött a dimenzióugrás, és még inkább kirángatta az amúgy is instabil főszereplőnk lába alól a talajt, és beledobta egy olyan szituációba, amiben nemcsak ő, de az olvasó is nehezen boldogul.
A mágiarendszer érdekes, és a felfedezhető mitológiai áthallások ellenére is egészen egyedi. Tetszett, hogy ennyire fontos szerepe van a hangoknak, dallamoknak. Aztán megindulnak a kliséhegyek… Első pillanattól várható volt, hogy a szemszögkarakter nem nyugszik bele az új szituációba, és elszakadva a csapattól a saját szakállára kezd dolgozni, és olyan dolgokat derít ki, ami mindent megváltoztat. Eljut arra a pontra, hogy végre nem úgy cselekszik, ahogy mások elvárják tőle, hanem öntudatra ébredve a saját elgondolása szerint halad előre. (Nem hiszem, hogy spolier lenne, mert a legtöbb hasonló regényben is van.)
A történet vége kicsit nehezebben csúszott, mint az eleje, ráadásul olyan hiányérzetet hagyott bennem, amivel képtelen voltam megbarátkozni.

miluminal P>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Sok minden tetszett ebben a sci-fi & fantasy könyvben. Jók voltak az alapok, ott kezdődik a történet, ahol más könyvek általában véget érnek. off Kivéve, hogy itt ptsd – vel küzdenek.
Tetszett a könyv felépítése is, ahogy a fő szál mellett interjú részletek, cikkek színesítik a történetet.
A végére nekem mégis valahogy elfáradt a történet és nem ütött akkorát, mint amire számítottam.
Attól még a 4 csillag az jónak számít.

Dominik_Blasir>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Meglepően kreatív, még akkor is, ha félúton rájön, hogy nem tud mit kezdeni a saját premisszáival.
Az első szakasz egészen kiváló: PTSD-s fiatalok szenvedése. Érdemi kamaszkor nélkül felnőni kénytelen hősök, akik az elhívás után végigjárták a kötelező utat – de mi van utána? Traumafeldolgozás, soha ki nem próbált társadalmi együttélés, mindez rivaldafényben és emlékezve a Nagy Napokra. Roth remek érzékkel mutatja be a főszereplőket, izgalmas lehetőségeket és kibogoznivalókat villant fel, a modern környezet pedig az egészre egy sokkal érdekesebb réteget is rárak… csak aztán kiderül, hogy ez nem az a regény, amit meg akart írni.
Az ugyanis egy sokkal klasszikusabb fantasy. Ismerős toposzok, ismerős fordulatok, ismerős megoldások, bár legalább egy ötletes mágiájú környezetben (ami az én ízlésemnek kissé túl csillogó, noha tényleg érdekes). Persze itt is megmutatkozik, hogy Roth profi: nem túlbonyolított, de könnyen szerethető/utálható figurák, tempós, jó ütemben működő cselekmény a megfelelő mennyiségű rejtéllyel és fordulattal.
Csak a regény harmadánál akkorát sóhajtottam, hogy majdnem abba is hagytam. Mert nem sok hiányzott egy bátor könyvhöz.

Criala P>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

A beavatott sorozat régebb óta megvan, mégis ez volt az első könyv, amit elolvastam az írónőtől. Mivel nagyon tetszett a stílusa, szerintem a többi könyvét is elfogom. :)
Nagyon megfogott a történet, a szereplők, akik élénken jelentek meg előttem és hamar megkedveltem őket, főleg Sloane-t, akinek a szemszögéből az egész cselekmény zajlott. Az írónő ügyesen adagolta a csavarokat, és mikor már megharagudtam volna rá valami miatt, akkor azt "kijavította"spoiler. :D Nagyon jól vezette a történetet, és én végig izgultam, aggódtam, dühöngtem és abszolút együttéreztem a csapattal!

whisperingwithwolves>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Még sosem olvastam az írónőtől, de végre ezt a hiányosságomat is be tudtam pótolni a Kiválasztottakkal, amiről már nagyon sok jót hallottam, és a fülszövege is csábítóan hangzik, maga a sztori is eléggé érdekesnek tűnik. Ezután a kötet után biztos vagyok benne, hogy fogok még olvasni Veronica Roth tollából, mert ezt a kötetet nagyon megszerettem, és úgy érzem a Kiválasztotakkal egy új kapu nyílt meg előttem.

Eleinte kicsit fura volt, be kell valljam. Olyan érzésem volt, mintha egy HP fanficet olvastam volna, de ahogy egyre jobban elmélyedtem a sztoriban, rá kellett jöjjek, hogy ez bizony nem a Harry Potter, s igaz, hogy a Sötét Nagyúr akár Voldemort is lehetne, de nem az. Ez a történet sokkal árnyaltabb, nem fekete-fehér, hanem egy sokkal több rétegű, a felszín alá leásós sztori. A kötet középpontjában 5 kiválasztott áll, legalábbis eleinte, aztán ahogy egyre többet olvas az ember el a kötetből, úgy változik minden, a helyszín, a főszereplők, a légkör, a tudás és a kötet cselekménye is. Tele van hihetetlen fordulatokkal, meglepésekkel, váratlan eseményekkel, és egy nem szokványos világfelépítéssel, ami csak még izgalmasabbá és letehetetlenebbé teszi a kötetet. Egészen érdekes, ahogy az elejétől a végéig változik a regény, ahogy egyik információ söpri el a már eddig ismertet, és ahogy semmi sem az, aminek elsőre tűnik. Igazi élmény, s nemcsak azért, mert ez az első könyvem az írónőtől, hanem azért is, mert valóban olvastatja magát, van benne valami különleges, és végig fenn tudja tartani a figyelmet. Igazából nehéz bármi mást csinálni azon kívül, hogy falja az ember a sorokat, mert ez a kötet tipikusan az a kötet, ami olvasás után is sokáig veled marad.

Szerettem benne, hogy kiszámíthatatlan volt, és fejezetről fejezetre képes volt meglepetést okozni, nem is egyszer. Maga a kötet három részből áll, s mind a három részben történik valami olyan, ami miatt teljesen új megközelítésben látjuk az eseményeket. Eleinte, az első résznél még nem éreztem a szikrát, persze érdekes volt olvasni, és imádtam, hogy nem az a tipikus szöveg tárul élem, hanem vannak benne email részletek, kutatási anyagok és ez eléggé sokat is dob a köteten.

Aztán a második résznél az a bizonyos szikra is megérkezett, és szó szerint a kezemhez tapadt a könyv, nem tudtam és nem is akartam letenni. Villám sebességgel faltam a sorokat, és alig vártam az újabb csavarokat, és azt, hogy újra mutassa meg az írónő azt, amiért bizalmat szavaztam neki. Egyszer sem kellett csalódjak, mert nemcsak a felépített világot döntötte romokba, hanem az addigi ismereteket is, és egyszerűen csak lenyűgözött úgy, ahogy volt.

Nagyon erős a második része a kötetnek, és ezt is sikerült a leggyorsabban elolvasnom. Ha valaki megkérdezné mi mást csináltam aznap, amikor elkezdtem, nem tudnám megmondani, mert csak a Kiválasztottak cselekményére emlékszem, és arra, hogy mennyire felüdülés volt olvasni és elmerülni ebben a világban. Sloane egy igazán különc karakter, aki semmilyen skatulyában nem állná meg a helyét, aki badass hősnő, s aki a kötet elejétől a végéig szórakoztat minket, s a harsány gondolataival oldja a feszültséget.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Veronica Roth most aztán száz százalékosan bebizonyította, hogy érdemes rá odafigyelni, mert nagyon tehetséges író. Kicsit aggódtam, hogy a zseniális alapötlet eltemeti-e őt, de nem, maximálisan jól dolgozta ki minden szempontból. Alig várom már, hogy mivel örvendeztet meg minket legközelebb.

Bővebben a blogomon:
» https://sorok-kozott.hu/2021/09/konyvkritika-veronica-r…


Népszerű idézetek

csfannie P>!

Úgy értették egymás fájdalmát, ahogyan senki más.
Most pedig nem maradt senki, aki úgyanígy értette volna.

csfannie P>!

A könyvek illata minden dimenzióban ugyanolyan.

csfannie P>!

– Nem lehet kényszeríteni valakit arra, hogy akarjon valamit – mondta Mox.

csfannie P>!

– Azok, akik a halhatatlanságra áhítoznak, nem értik, mi az.

csfannie P>!

Senkinek nem lenne szabad egyedül lennie a halálban.

csfannie P>!

– Sosem jó az idő – mondta Ziva. – Sem az elengedéshez, sem a pihenéshez.

csfannie P>!

Sloane-ban olykor felmerült, érdemes volt-e megmenteni a világot.

csfannie P>!

– Csak azért, mert te nem vagy hajlandó élvezni az életedet, nem jelenti azt, hogy mi sem élvezhetjük – mondta Ines.

csfannie P>!

– Otthon az emberek a zsebükben hordják az internetet – mondta Sloane. – Minden, amit valaha tudni akartál, minden nyelven ott lapul benne. Én így szoktam információhoz jutni.
– És még azt mondod, nincsen mágiátok.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Justin Cronin: A szabadulás
Marissa Meyer: Winter
Szergej Lukjanyenko: Világok őre
Peter Clines: 14
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Lauren Beukes: Zoo City
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Nigel D. Findley: A nap háza