Kiválasztottak 39 csillagozás

Veronica Roth: Kiválasztottak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tizenöt évvel ezelőtt egy prófécia alapján öt átlagos kamasznak meg kellett küzdenie a legyőzhetetlennek tűnő Sötét Nagyúrral, aki Észak-Amerikában pusztítva teljes városokat tett a földdel egyenlővé, és emberek ezreivel végzett. A Kiválasztottak néven ismertté vált csapatnak csak minden erejét beleadva sikerült felülkerekednie rajta.
Ezután az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket. Közülük legnehezebben Sloane viselte a sorsát: a lány olyan titkokat rejteget, amelyek még attól a négy embertől is elidegenítik, akik a világon egyedüliként képesek megérteni őt.
A Sötét Nagyúr felett aratott győzelem tizedik évfordulóján valami felfoghatatlan történik: az egyik Kiválasztott meghal. Amikor társai összegyűlnek a temetésére, rájönnek, hogy ellenségük végső célja sokkal nagyobb volt annál, amit ők, a kormányuk vagy akár a prófécia előre jelezhetett volna.

Eredeti megjelenés éve: 2020

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2021
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660094 · Fordította: Kleinheincz Csilla
>!
GABO, Budapest, 2021
512 oldal · ISBN: 9789635661114 · Fordította: Kleinheincz Csilla

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 187

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Klodette >!
Veronica Roth: Kiválasztottak

A Kiválasztottak kötetnek leginkább a fülszövege keltette fel az érdeklődésemet, hiszen van benne egy prófécia, pár Kiválasztott – mint, ahogy azt a cím is igen jól mutatja – valamint egy Sötét Nagyúr.
„Ez a Harry Potter!" – gondolhatnánk és jogosan merül fel bennünk, hiszen ott Harry a Kiválasztott és őt is összeköti egy jóslat az ottani Sötét Nagyúrral, Voldemorttal.
Sokak egyből legyintenek és leírják a könyvet, mondván koppintás, egy már meglévő és jól kidolgozott ötlet újrázása. Bevallom van benne az igazság, hiszen az alapkoncepció valóban kimondottan hasonló J. K. Rowling klasszikusához, mégis más, sok mindenben újít, éppen ezért arra kérek mindenkit, hogy adjatok neki egy esélyt mert nem fogjátok megbánni.
A Kiválasztottak Molyon lévő címkézése kitűnően mutatja, hogy a kötet egyszerre fantasy és sci-fi, ami első körben szinte lehetetlen egyezésnek tűnik. Számomra legalábbis mindenképpen annak tűnt. A disztópia is ráillik, hiszen megszokhattuk már, hogy az írónő igen kitnűen tud megalkotni egyedi és megismételhetetlen disztópikus társadalmakat, mindezek mellett pedig van egy kis plusz szuperhősök/gonosztevők beütése, ami ugyebár igen népszerű manapság.
A zsánerek és a műfajok bőven ötvöződnek, de a kivitelezés első osztályú, frappáns, nem mellesleg pedig interjúk, újságcikkek, könyvrészletek, versek és titkosított kormányzati anyagok vannak beékelve a fejezetek közé, amik így még inkább nem mindennapivá teszik ezt az egészet.
Spoilermentesen szinte lehetetlen erről a könyvről beszélni, szóval nem is folytatom, mert még a végén lelövök valami igazán nagy csattanót, hiszen mint azt fentebb is említettem már, azokból szép számmal akad.
Olvassátok, mert nem fogjátok megbánni. Akciódús, véres, erőteljes karakterdrámákkal, egy ígéretes főgonosszal, mágiával és tudománnyal, ármánnyal, hazugságokkal, cselszövéssel és egy talpraesett, bátor hősnővel.

Ennél is bővebben picit: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/07/konyvkritik…

deen>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Örülök, hogy nem egy újabb sorozat első kötetét olvastam, hanem egy igazán izgalmas és megrengető önálló történetet. A könyv erőssége a főszereplő Sloane, aki egyáltalán nem egy hétköznapi karakter: megküzdött a Sötét Nagyúrral és életre szóló sebeket szerzett, melyektől nem tud szabadulni. Most pedig ismét harcba kell szállnia azzal a mágiával, mait soha többet nem akar használni. Bár öt Kiválasztott van és az igazi kiválasztottként Mattet emlegetik, a csapat kapitányát, igazából Sloane az, aki viszi a történetet a hátán. Új dimenzió, ismeretlen világ, de a gonosz ugyanaz. Vagy mégsem? Roth kivételes fantáziával megáldott írónő, és ezúttal egy sokkal komolyabb és összetettebb világot teremtett, ami lenyűgöző és egyben nagyon ijesztő is. A történet kicsit lassan indult be, a könyv egyharmada a múlttal és Sloane jelenlegi életével foglalkozik, ami számára maga a gyötrelem, hiszen mindenki ismeri, mindenki ünnepelné, de ő inkább elbújna egy sarokban, csak hagyják végre békén. Ezt követően indulnak be az események, melyek próbára teszik a kiválasztottak barátságát, megkérdőjelezik a hűségüket és ismét tettekre sarkallják őket. Sloane nem egy szerethető karakter, mégis magával ragad az élete és a tettei, még ha helyenként megkérdőjelezhetők is. Összetett könyv volt, de megérte elolvasni.

csfannie P>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

„Kifejezetten egyedi élményben volt részem a könyv által. Korábban csak névről ismertem az írónőt, de volt egy olyan érzésem, hogy erre a könyvre muszáj lecsapnom, már csak azért is, mert a Sötét Nagyúr nagyon a Harry Potterre hajazott. Szerencsére ez nem J. K. Rowling sorozatának újragondolása, hanem egy teljesen egyedülálló és remek sci-fi, ami minden gondolatomat lekötötte még akkor is, mikor éppen nem volt időm olvasni. Mostanában igencsak kevés könyv fog meg, de ennek sikerült, és nem tudom elégszer elmondani, hogy ezt bizony olvasni kell!”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2021/07/veronica-rot…

Noro>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Az urban fantasy első ránézésre szokatlan eszköze annak, ha a szerző az epikus fantasy bizonyos toposzaival akar eljátszadozni, de ha jobban belegondolunk, érdekes ötlet. Hogyan lesz valakiből kiválasztott – itt: próféciában megjósolt, világmegmentő hős – a XXI. században? És hogyan élik meg Y-generációs fiatalok azt a terhet, amit mindez rájuk ró? A történet hőseit még tinédzserként választották ki az amerikai titkosszolgálatok, hogy egy mágikus erővel rendelkező terrorista ellen küldjék őket a darálóba. Nem különleges képességű gyerekekről, pláne nem szuperhősökről van szó! Egyszerűen olyanokról, akik megfeleltek egy ad hoc próféciából kiolvasott statisztikai adatoknak. Kiképezték őket, a kezükbe nyomtak néhány ismeretlen hatású „csodafegyvert”, és reménykedtek, hogy majd csak lesz valami. A mágia mibenlétéről ugyanis ekkoriban még mit sem tudott a világ. Viszont az amerikai kormány szemlátomást annyira kétségbeesett miatta, hogy nem volt jobb ötlete, mint gyerekkatonákat harcba küldeni.

Ez az utolsó mondat a központi gondolata a könyv első részének. Itt már 15 évvel később járunk, de az egykori gyerekek még mindig nem dolgozták fel mindazt, amin át kellett esniük. Mivel nyíltan nem is beszélnek róla, visszaemlékezésekből és titkos dokumentumokból rakhatjuk össze, hogy nagy vonalakban mi is történt a titkos háború folyamán, mit követtek el a „kiválasztottak” ellen, és milyen katasztrófákat okoztak esetenként ők maguk is, akaratlanul. Ez mindenképpen erős része a regénynek, bár én néhány részletet hiányoltam. Például hogyan jutott el az USA kormánya odáig, hogy próféciákat kezdjen követni?

Aztán egyszer csak történik valami, amivel jócskán kitágulnak a történet lehetőségei – a könyv második részét én mégis visszaesésnek értékelem. Igaz, sok érdekességet tudunk meg a hangfrekvenciás alapú technomágiáról, valamint a varázslásba egyre jobban belefeledkező emberiségről, de ezek a részletek nem adnak hozzá mélységében a regényhez. Megkockáztatom, a szerző nem igazán érzi, hogy a világ kidolgozása során mik a valóban fontos részletek, és mik a felszínes apróságok.

A harmadik rész aztán megint csak erőre kap, amikor ráfordulunk a valóban izgalmas kérdésekre: mi áll a „kiválasztottság” mögött, mi okozza a mágikus katasztrófákat, és miről lehet felismerni egy „sötét urat”? Itt sok minden átértékelődik, ami eddig nyilvánvalónak tűnt – köztük a könyv címe is – és szépen felhozza az egész kötetet.

Nem véletlenül hangsúlyoztam az első, második, harmadik részeket, a regény ugyanis feltűnően olyan hatást kelt, mintha eredetileg trilógiának készült volna. Három élesen elkülönülő, majdnem azonos hosszúságú részből áll, amelyek közül a középső messze a leggyengébb; jóformán csak arra szolgál, hogy felvezesse és előkészítse a harmadikat. Ez pedig már azért sem szerencsés, mert ez a történet felépítésében és muníciójában is nyilvánvalóan csak két részes szeretne lenni.

Criala P>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

A beavatott sorozat régebb óta megvan, mégis ez volt az első könyv, amit elolvastam az írónőtől. Mivel nagyon tetszett a stílusa, szerintem a többi könyvét is elfogom. :)
Nagyon megfogott a történet, a szereplők, akik élénken jelentek meg előttem és hamar megkedveltem őket, főleg Sloane-t, akinek a szemszögéből az egész cselekmény zajlott. Az írónő ügyesen adagolta a csavarokat, és mikor már megharagudtam volna rá valami miatt, akkor azt "kijavította"spoiler. :D Nagyon jól vezette a történetet, és én végig izgultam, aggódtam, dühöngtem és abszolút együttéreztem a csapattal!

whisperingwithwolves>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Még sosem olvastam az írónőtől, de végre ezt a hiányosságomat is be tudtam pótolni a Kiválasztottakkal, amiről már nagyon sok jót hallottam, és a fülszövege is csábítóan hangzik, maga a sztori is eléggé érdekesnek tűnik. Ezután a kötet után biztos vagyok benne, hogy fogok még olvasni Veronica Roth tollából, mert ezt a kötetet nagyon megszerettem, és úgy érzem a Kiválasztotakkal egy új kapu nyílt meg előttem.

Eleinte kicsit fura volt, be kell valljam. Olyan érzésem volt, mintha egy HP fanficet olvastam volna, de ahogy egyre jobban elmélyedtem a sztoriban, rá kellett jöjjek, hogy ez bizony nem a Harry Potter, s igaz, hogy a Sötét Nagyúr akár Voldemort is lehetne, de nem az. Ez a történet sokkal árnyaltabb, nem fekete-fehér, hanem egy sokkal több rétegű, a felszín alá leásós sztori. A kötet középpontjában 5 kiválasztott áll, legalábbis eleinte, aztán ahogy egyre többet olvas az ember el a kötetből, úgy változik minden, a helyszín, a főszereplők, a légkör, a tudás és a kötet cselekménye is. Tele van hihetetlen fordulatokkal, meglepésekkel, váratlan eseményekkel, és egy nem szokványos világfelépítéssel, ami csak még izgalmasabbá és letehetetlenebbé teszi a kötetet. Egészen érdekes, ahogy az elejétől a végéig változik a regény, ahogy egyik információ söpri el a már eddig ismertet, és ahogy semmi sem az, aminek elsőre tűnik. Igazi élmény, s nemcsak azért, mert ez az első könyvem az írónőtől, hanem azért is, mert valóban olvastatja magát, van benne valami különleges, és végig fenn tudja tartani a figyelmet. Igazából nehéz bármi mást csinálni azon kívül, hogy falja az ember a sorokat, mert ez a kötet tipikusan az a kötet, ami olvasás után is sokáig veled marad.

Szerettem benne, hogy kiszámíthatatlan volt, és fejezetről fejezetre képes volt meglepetést okozni, nem is egyszer. Maga a kötet három részből áll, s mind a három részben történik valami olyan, ami miatt teljesen új megközelítésben látjuk az eseményeket. Eleinte, az első résznél még nem éreztem a szikrát, persze érdekes volt olvasni, és imádtam, hogy nem az a tipikus szöveg tárul élem, hanem vannak benne email részletek, kutatási anyagok és ez eléggé sokat is dob a köteten.

Aztán a második résznél az a bizonyos szikra is megérkezett, és szó szerint a kezemhez tapadt a könyv, nem tudtam és nem is akartam letenni. Villám sebességgel faltam a sorokat, és alig vártam az újabb csavarokat, és azt, hogy újra mutassa meg az írónő azt, amiért bizalmat szavaztam neki. Egyszer sem kellett csalódjak, mert nemcsak a felépített világot döntötte romokba, hanem az addigi ismereteket is, és egyszerűen csak lenyűgözött úgy, ahogy volt.

Nagyon erős a második része a kötetnek, és ezt is sikerült a leggyorsabban elolvasnom. Ha valaki megkérdezné mi mást csináltam aznap, amikor elkezdtem, nem tudnám megmondani, mert csak a Kiválasztottak cselekményére emlékszem, és arra, hogy mennyire felüdülés volt olvasni és elmerülni ebben a világban. Sloane egy igazán különc karakter, aki semmilyen skatulyában nem állná meg a helyét, aki badass hősnő, s aki a kötet elejétől a végéig szórakoztat minket, s a harsány gondolataival oldja a feszültséget.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Veronica Roth most aztán száz százalékosan bebizonyította, hogy érdemes rá odafigyelni, mert nagyon tehetséges író. Kicsit aggódtam, hogy a zseniális alapötlet eltemeti-e őt, de nem, maximálisan jól dolgozta ki minden szempontból. Alig várom már, hogy mivel örvendeztet meg minket legközelebb.

Bővebben a blogomon:
» https://sorok-kozott.hu/2021/09/konyvkritika-veronica-r…

H_Bianca_BandtheBooks>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Titokzatos, letehetetlen, pörgős, meghökkentő, kiszámíthatatlan.

Ezek a jelzők, jellemzik a legjobban Veronica Roth legújabb könyvét. Az írónő neve, sokak számára ismerős lehet, hisz a már sokak által jól ismert A beavatott sorozattal robbant be, igazán a köztudatba.⁣⁣
A történet középpontjában 5 kiválasztott áll, kiknek sorsa az, hogy megöljék a Sötét nagyurat (nem, nem Voldemortot, pedig ezt hihetné az ember) , aki pusztulást hoz a világba. Ám a történet nem itt válik izgalmassá, hanem akkor, amikor hőseink egy párhuzamos világban találják magukat, ahol újabb megmérettetés vár rájuk.⁣⁣
A cselekményt Sloane szemszögéből ismerhetjük meg, aki az egyik kiválasztott. Igazi erős női karaktert ismerhetünk meg személyében (imádom, az erős női karaktereket) aki nem fél az emberi oldalát mutatni és mindemellett néha úgy viselkedik, mint egy eszelős őrült. Mindezt, persze okkal, de ezt majd úgy is még tudjátok, ha kezetekbe veszitek a könyvet.⁣⁣
Ami számomra még igazán izgalmassá tette a Kiválasztottakat, hogy Roth újból alkotót, egy igazán különleges disztópikus társadalmat és világot, mindezt elegyítette a fantasyval és a sci-fivel. Hihetetlennek tűnik, de tényleg jól működik együtt a sok műfaj. Sőt, a történetet egyéb „extrákkal” fűszerezi az írónő. Ilyenek például az újság cikkek, titkosított akta leírások és még sorolhatnám.⁣⁣
⁣⁣
Nehéz szavakba önteni és spoiler mentesen írni a könyvről, de bátran merem ajánlani mindenkinek. Egy újabb kedvencet avatta 2021!⁣⁣

korbács>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

“Hogyan fonjuk újra a régi élet fonalát? Hogyan folytatod tovább, ha a szíved mélyén kezded megérteni, hogy nincs már visszaút? Vannak dolgok, amiket az idő sem képes helyrehozni, olyan túlságosan mély sebek, amelyek hatalmukba kerítenek.”

Mondaná Zsákos Frodó, és akár ezt a kérdést is feltehetné magának Veronica Roth 5 Kiválasztottja. 10 év telt el, hogy megmentették a világukat a legnagyobb pusztítástól, ami csak eljöhetett a Földre. Minden igyekezetük ellenére, még mindig hordozzák magukban a fájdalom tüskéit, és harcuknak koránt sincs még vége. Legfőbbképp főszereplőnk Sloane az, aki nem akar többé hős lenni, csak hátrahagyni mindent és a névtelenségbe zuhanni. Az ő szemszögén keresztül ismerjük meg történetünk múltját és jelenét.

Őszintén? Szerettem.
Nem egy tökéletes történet, de ahogy Veronica Roth felépít nem csak egy, hanem két világot is egyszerűen egyedülálló.
A szereplők közül is sikerült párat a szívembe zárnom, és nagy meglepetésemre nem mind Kiválasztott. Leginkább Slo, Albie, és Max voltak a kedvenceim, de Esthert is bírtam.
Nagyon tetszett, hogy a múltat titkosított dokumentációkkal magyarázzák, és hogy a jelen eseményeinek Slo visszaemlékezései adják a keretet.
Összességében a főszereplőnk minden negatív és antihős érzései ellenére igenis szeretnivaló. Megszerettem nem csak őt, hanem a történetet is. A végére és nagyon sajnáltam, hogy nem lehetek részese annak, ahogy egy olyan életet él, amelyet elképzelt magának, vagy legalábbis nem tárja elénk az írónő. Hogy ezzel szerette volna nyitottnak hagyni a sztorit? Remélem igen, mert ha valaha is jelenik meg folytatás, én biztos vevő leszek rá.
Bővebben: https://www.breathingofbooks.de/l/veronica-roth-kivalas…

noncsemma>!
Veronica Roth: Kiválasztottak

Nem igazán tudom, mit gondoljak erről a könyvről.

Tetszett, mert egy egyedi világot épített fel az írónő. Egy kicsit fantasy, egy kicsit sci-fi, egy kicsit disztópia, egy kicsit karakterdráma. Nagyon ötletes volt a mágiahasználat spoiler, a spoiler, és az spoiler.

off

Viszont ez a sokféle műfajbeli keveredés talán egy kicsit az ellensége is lett a könyvnek. Minden műfajt felszínesen érintettünk, és ebből lett egy egyveleg. Erre még nem mondanám, hogy rossz volt, de végig az volt az érzésem, hogy várok valamire, végig a könyv olvasása alatt, de sosem kaptam meg ezt.
Főleg egy kicsit több akcióra vártam egyébként, amit csak az utolsó kb 70 oldalon kaptam meg.

Ami viszont nagy pozitívum, az a felépítés. Nagyon tetszett, hogy a múltat újságkivágásokból, ügynökök jelentéséből tudjuk meg nagyrészt, ahol a nevek még most is titkosítva voltak. Egy kicsit titkos ügynöknek éreztem én is magamat emiatt az olvasás közben :)

A legnagyobb negatív pontja pedig a karakterek. Mindegyik faék egyszerűségű, karakterépítésről szó sincs. Állítólag 30 évesek lassan a fővőseink, mégis azt gondoltam végig, hogy egy young adult könyvről van szó off. Fejlődni is talán Sloane fejlődött valamicskét, de azért a végén spoiler nagyon gyerekes volt.

Az utolsó gondolat pedig maga a kiadás: a borító gyönyörű, szerintem sokkal szebb lett, mint az eredeti, ezért gratulálok a kiadónak! De jár nekik egy fekete pont is: a betűk olyan picik a könyvben, hogy olvasás közben néha már jojózott a szemem, cserébe az 500 oldalból kb 50 teljesen üres volt a fejezetek közötti váltások miatt. Ezt szerintem jobban lehetett volna egyensúlyozni, és akkor még élvezhetőbb lett volna az olvasás :)
Piros pont viszont, hogy végre nem kellett „feszegetni” a könyvet, hogy a kötés melletti szavakat is rendesen lehessen látni, mint általában a Gabo kiadós könyveket, ezért nem fáradt el a kezem olvasás közben :D


Népszerű idézetek

csfannie P>!

Úgy értették egymás fájdalmát, ahogyan senki más.
Most pedig nem maradt senki, aki úgyanígy értette volna.

csfannie P>!

A könyvek illata minden dimenzióban ugyanolyan.

csfannie P>!

– Azok, akik a halhatatlanságra áhítoznak, nem értik, mi az.

csfannie P>!

– Nem lehet kényszeríteni valakit arra, hogy akarjon valamit – mondta Mox.

csfannie P>!

– Sosem jó az idő – mondta Ziva. – Sem az elengedéshez, sem a pihenéshez.

csfannie P>!

– Csak azért, mert te nem vagy hajlandó élvezni az életedet, nem jelenti azt, hogy mi sem élvezhetjük – mondta Ines.

csfannie P>!

Senkinek nem lenne szabad egyedül lennie a halálban.

csfannie P>!

– Nem te vagy az egyetlen, aki túl régóta van már egyedül.

csfannie P>!

– Otthon az emberek a zsebükben hordják az internetet – mondta Sloane. – Minden, amit valaha tudni akartál, minden nyelven ott lapul benne. Én így szoktam információhoz jutni.
– És még azt mondod, nincsen mágiátok.


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony
Marissa Meyer: Cinder
Szergej Lukjanyenko: Világok őre
Peter Clines: 14
Alexandra Bracken: Sötét elmék
J. D. Robb: Halálos látomás
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Nigel D. Findley: A nap háza