Divergent (Divergent 1.) 129 csillagozás

Veronica Roth: Divergent Veronica Roth: Divergent Veronica Roth: Divergent Veronica Roth: Divergent Veronica Roth: Divergent Veronica Roth: Divergent Veronica Roth: Divergent Veronica Roth: Divergent

In ​Beatrice Prior's dystopian Chicago, society is divided into five factions, each dedicated to the cultivation of a particular virtue—Candor (the honest), Abnegation (the selfless), Dauntless (the brave), Amity (the peaceful), and Erudite (the intelligent). On an appointed day of every year, all sixteen-year-olds must select the faction to which they will devote the rest of their lives. For Beatrice, the decision is between staying with her family and being who she really is—she can't have both. So she makes a choice that surprises everyone, including herself.

During the highly competitive initiation that follows, Beatrice renames herself Tris and struggles to determine who her friends really are—and where, exactly, a romance with a sometimes fascinating, sometimes infuriating boy fits into the life she's chosen. But Tris also has a secret, one she's kept hidden from everyone because she's been warned it can mean death. And as she discovers a growing conflict that… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Katherine Tegen Books, New York, 2021
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780063040519
>!
HarperCollins, London, 2014
490 oldal · ISBN: 9780007538065
>!
Katherine Tegen Books, New York, 2014
576 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780062352170

9 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Négyes · Beatrice Prior (Tris)


Kedvencelte 16

Most olvassa 14

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

FairyDust P>!
Veronica Roth: Divergent

Teljesen el vagyok maradva a népszerű könyvekkel, a Divergent is közéjük tartozott. Régebben csak filmben láttam, túl sokra ugyan nem emlékeztem, de pozitív élményként maradt meg bennem.
Nagyon tetszik az egész disztópikus jövőkép, Veronica jól kitalálta az öt csoportot. Érdekes, hogy miként lehet kategóriákra osztani az embereket. Sokat gondolkoztam hogy én hova kerülnék, vagy mit választanék, és arra jutottam hogy Erudite-ot vagy Amity-t választanám. Ettől függetlenül nyilván a Dauntlessek a legkirályabbak. :D A könyv legelején nagyon sokat szenvedtem a megnevezésekkel, nagyon nehéz volt megtanulni melyik melyik, hisz nekem a magyar fordítás rémlett.
A történet folyása roppant izgalmas, egy pillanatig sem unatkoztam, pedig a könyv nagy százaléka ugyan azt tartalmazza. Tris küzdelme, fejlődése, kiképzése.
A szereplők… óóó, hogy nekem mekkora shippem volt már a filmnél is spoiler. Imádom őket, alig várom hogy több közös jelenetet kapjanak.

Biztosan meg lehet találni a fogást a világfelépítésen, biztosan bele lehet kötni ezer meg egy dologba, de az a helyzet hogy nem akarok kötekedni, mert kifejezetten jól szórakoztam olvasás közben. Kár hogy nem fiatalabb koromban olvastam ezt, akkor instant kedvenccé vált volna, így szimplán egy nagyon jó élmény.

Rémálom P>!
Veronica Roth: Divergent

Azt mondják, ez olyan, mint egy akció film. Egy valamit felejtettek el velem közölni, hogy olyan mint egy Sy-fy original vagy egy Asylum film. (Stonehenge Apocalypse vagy Titanic 2.) Veronica Roth 22 éves és látszik, hogy szeret innen-onnan ötletet belopni, ami nem lenne gond, ha legalább értelmesen építené fel a történetét. A világ rossz, a karakterek semmilyenek, a történetet pedig, ha azt mondom sablonos és kiszámítható… akkor keveset mondtam. A fogalmazás. meg. elég. idegesítően. gyerekes. Szerkesztőt. sem. sokat. látott. a könyv. És hogy ti is átéljétek a Divergent hatást, íme egy rövid szórólap:

„MEG AKAROD MENTENI A VILÁGOT? JELENTKEZZ A DIVERGENT PROGRAMUNKRA!

Amit elvárunk:
LEGYÉL! BÁTOR!
Legyél sötét, ha háromszor eléd tesznek valamit, fel ne fogd, csak akkor, mikor már túl késő.
Ölesd meg az összes barátodat és ismerősödet, mert TE BÁTOR VAGY!
Legyél mindenkinél szebb, okosabb, ügyesebb. (Nem baj, ha gyerekesnek tartod az alakod, garantáltan csatoljuk az akciós három pasit a programhoz, akik habzó szájjal ugranak a golyók elé.)
NEM MELLESLEG! LEGYÉL! BÁTOR!
Ha fegyveres embert látsz, legyen a reakciód az, hogy feléjük szaladsz és megöleled és/vagy orrba vered őket ÚGYHOGY NEM LŐNEK MEG!
Ha meglőnek, akkor még fuss három órán keresztül és rambózz le mindenkit!
ÉS LEGYÉL BÁTOR!

Amit mi nyújtunk:
Kiképző programunkból egy hét alatt garantáltan megtanulsz minden létező fegyverrel bánni és mindenből fekete öves leszel.
Olyan proteinben, nutreinben és szeretetben gazdag kaját adunk, amitől egy hét alatt olyan izmos leszel, hogy nem férsz bele a régi ruháidba.
A második és harmadik héten a kiképzés keretei között szexi ruhákat, fájdalommentes tetoválásokat és sminket is biztosítunk.

FIGYELEM! Felelősséget nem vállalunk véletlen szemkiszúrásért és nemi erőszak próbálkozásért, ezeken amúgy is túl kell tenni magad, HA BÁTOR VAGY! És azért egy süti mindig segít, vagy egy szemceruza.

Tanoncainknak bármikor rendelkezésére áll a permetuum mobile vonat, amit a SZERETET HAJT! (Ezt az üzemanyag ötletet @Nancy-től loptam.)

Jelige: Disztópiás regényt akarok írni, sok regényből összeollózva, de nem ment.
Határidő: A zombi apokalipszis vége
NE FELEDJÉTEK! BE! BRAVE!”

>!
HarperCollins, London, 2011
490 oldal · ISBN: 9780062024022
28 hozzászólás
funkypigeon>!
Veronica Roth: Divergent

Before Divergent: <3
After Divergent: <4

Szerintem ez mindent megmagyaráz. :-)
UPDATE: A cselekményvezetés izgalmas, egyedül a zászlókereséses rész volt számomra vontatott a történetben. Ellenben a félelemszimulációk brutáljól vannak megírva. Tetszik Roth stílusa, tulajdonképpen már az első mondattal megfogott.

Hotaru_Bia P>!
Veronica Roth: Divergent

Tudom, hogy erről a történetről már egyszer írtam véleményt. Viszont ha úgy vesszük, ez egy másik sztori, mivel angolul olvastam.
Mikor először megláttam az angol felnőtt borítót, azonnal szerelembe estem. Olyan gyönyörű! Aztán láttam, hogy meg lehet rendelni a Libritől, így rögvest lecsaptam rá. Sajnos vegyesek az érzéseim. Élőben még szebb a könyv, mint képeken. Viszont! A gerinc… szörnyen gyenge. Még a felénél sem tartottam, mikor sikeresen betörött. Pedig ha valaki, én vigyázok a könyveimre.
Annyira más volt angolul olvasni Tris történetét. Adtam időt a cselekménynek ezúttal, és csak napi 2-3 fejezetet olvastam, és most sikerült belevesznem a részletekbe. Például arra teljesen nem emlékeztem, hogy Négyesnek szeplős lenne az orra. Pedig az!
És így, hogy lassan haladtam, még inkább élvezetes volt olvasni, ahogy Tris és Négyes kapcsolata szép lassan kibontakozik. Egy-egy lopott pillantás, vagy egy érintés. Ami a legjobban tetszett, hogy Tris sosem úgy látta Négyest, mint egy hű de dögös pasit. Pedig a legtöbb YA könyvnél így van. A főhős meglátja a férfi főszereplőt és oda-vissza van tőle.
Imádtam olvasni a kedvenc részeimet eredeti nyelven. Annyira jól hangzanak az idézetek. Meg így kicsit olyan volt, mintha én írtam volna a sztorit, mert fejben le is kellett fordítanom, és biztos nem úgy sikerült, mint a magyar kiadásban. Bár azt nem értem, miért múlt időbe fordítottam magamban, mikor jelen időben van írva…
Jó volt feleleveníteni, mi is történt az első kötetben még a film előtt. Sok mindent elfelejtettem szeptember óta, és így, hogy angolul faltam a sorokat, még inkább magával ragadott a könyv.

martonka77>!
Veronica Roth: Divergent

Régóta kedvencem ez a történet, már vagy négyszer olvastam.
Megfogott ez a kitalált világ, a csoportok, még ha kicsit furcsa is a gondolat, hogy a tulajdonságok szerint be lehet sorolni az embereket. A mai világban szerintem ez lehetetlen lenne.
Imádtam a szereplőket, és magát a történetet is.
A nyelvezet néha fura volt, olyan pongyolának éreztem, és mivel az eredeti nyelven olvastam, nem a fordítás hibája volt, hanem az íróé.

Gubbooks>!
Veronica Roth: Divergent

A filmet nagyon rég láttam, ezért kifejezetten élveztem olvasni. Imádom a disztópiás regényeket, ezért igazán a szívemhez nőtt ez a könyv. A benne ábrázolt világ, a társadalom különös felépítése, ami a kasztrendszerre emlékeztet, elgondolkodtatott. Tris alakja igazi főszereplő, akit nagyon szimpatikusnak találtam, többek között azért, mert nem egy tulajdonságában hasonlítok rá. Engem inspirált a bevállalósága, bátorsága, amelyet a cselekmény előrehaladtával fedezett fel ő is magában, ezért egyben fejlődésregényként is tekinthetünk a történetre. A romantikus szál kellő súlyt kapott, és szükség is volt rá, mert megszínesítette a könyvet.

hablaty P>!
Veronica Roth: Divergent

Még a múlt héten befejeztem a sorozatot, de még eddig sokkos voltam…
Tudom, tudom, YA, meg elnagyolt meg sok minden visszaköszön innen onnan, és mégis…. engem beszippantott szőröstől bőröstől.

Megismertem a társadalom felépítését, hogy melyik csoportnak mi a jellemzője. Sok minden kiderült Trisről. Komoly belső életet él…. elég kemény lehet felnőni olyan környezetben ahol mindenki más fontosabb mint te magad… én sem lennék jó Önfeláldozó…. meg ezek a fura életvezetési szabályok…

Tüli P>!
Veronica Roth: Divergent

Nagyon szeretem ezt a sorozatot, történjen bármi. ;)
Évekkel ezelőtt magyarul olvastam el az egész sorozatot, és hála az én drága memóriámnak, alig emlékeztem most valamire. Főleg a film képkockái maradtak meg, amit amúgy nagyon imádok. Úgyhogy szinte alig tudtam elvonatkoztatni a filmtől, ami nem is volt baj, sőt.
Most egy új technikát próbáltam ki, egyszerre olvastam a könyvet és hallgattam a hangoskönyvet. Tetszett ez a megoldás nagyon, valószínűleg fogom még ezt alkalmazni. ;)
A könyv amúgy tényleg király. Csodálom az olyan embereket, mint Veronica Roth, aki ilyen világot ki tud találni. Elképesztő. A csoportok, a problémák…
Marad kedvenc, az tuti. :)

szeptember99>!
Veronica Roth: Divergent

A könyvben ábrázolt világ nagyon érdekes, nem nehéz elképzelni, hogy egy hasonló forgatókönyv akár meg is történhet a való világban is. Örültem, hogy találtam plusz infókat a könyvben, amik nem voltak a filmben, szerintem a könyv sokkal durvább és brutálisabb, mint a könyv. Szurkoltam Trisnek és Négyesnek, szívesen elolvasnám a következő kötetet.

wolfy27>!
Veronica Roth: Divergent

Tartottam tőle, hogy idegesítő lesz a főszereplő, és béna nyáladzás lesz a szerelmi szál, szerencsére teljesen alaptalan volt a félelmem. Nagyon örülök, hogy a kezembe került.

A világfelépítés az öt kaszttal nagyon tetszett, mert alapvetően nagyon érdekes koncepció. A kasztok funkciói és a tagok „kiválasztása” is ötletes. Tris és Tobias szerethető karakterek és a köztük lévő lassan kibontakozó szerelmi szál is jól felépített és aranyos, sokkal hihetőbben ábrázolt, mint a legtöbb YA sorozatban. Nagyon szerettem ezeket a jeleneteket olvasni. A többi szereplőt annyira nem kedveltem, mert Christina álszentsége számomra elég kiborító volt, Will pedig elég semmilyen volt. Uriah volt még a legszimpatikusabb közülük. Torit is megkedveltem, a többiek viszont a negatív karaktereken kívül mind sablonszereplő volt. A történet izgalmas volt, olvastatta magát, voltak érdekes fordulatok is, amikre nem számítottam.

A levonás azért van, mert pár dolog kissé sántított számomra, főleg az elején, a kiképzés része, mikor egy hét alatt úgy megizmosodott, hogy nem fért bele a korábbi ruháiba… khm… meg hogy egy hét alatt teljesen elsajátították az önvédelmet/pusztakezes harcot, és akkor már profi harcosok… ez is khm… meg a legvégén nekem kicsit olyan Bruce-Willises-Die-Hardos-meglőttek-vérzek-de-mezítláb-járkálok-az-üvegszilánkokon-emellett-tornyokból-ugrálok-le-puszta-szórakozásból-és-tökig-gázolok-a-töltényhüvelyekben-utóérzésem volt, elvégre Trist mégiscsak meglőtték, néhányszor rommá verték, rohangált egy sort, vonatból meg mittudomén honnan ugrált le, de még mindig úgy harcolt, mint Rambo… ez kissé khm…. ezektől függetlenül nagyon király könyv, örülök, hogy elolvastam és mindenképp a kezembe veszem a folytatást, és a filmre is nagyon kíváncsi vagyok.


Népszerű idézetek

Bakondi_Ágnes>!

I believe in ordinary acts of bravery, in the courage that drives one person to stand up for another.

Fleur_Rouge_Cerise>!

I am not Abnegation. I am not Dauntless.
I am Divergent. And I can’t be controlled.

Rémálom P>!

I don’t know where my bullet went, but I know it’s not near the target.
I fire again and again and again, and none of the bullets come close.
“Statistically speaking,” the Erudite boy next to me—his name is Will—says, grinning at me, “you should have hit the target at least once by now, even by accident.” He is blond, with shaggy hair and a crease between his eyebrows.
“Is that so,” I say without inflection.
“Yeah,” he says. “I think you’re actually defying nature.”

búzakalász>!

Awkwardness aside, it is nice to be liked.

CHAPTER SIXTEEN

Hotaru_Bia P>!

His eyes hold mine, and as the silent seconds pass, he looks less and less stern. I hear my heartbeat. I have been looking at him too long, but then, he has been looking back, and I feel like we are both trying to say something the other can't hear, though I could be imagining it. Too long – and now, even longer, my heart even louder, his tranquil eyes swallowing me whole.

265. oldal

strawberryxxo>!

– […] please, when you see an opportunity… – he presses his hand to my cheek, cold and strong, and tilts my head up so I have to look at him. His eyes glint. They look almost predatory. – Ruin them.
I laugh shakily. – You’re a little scary, Four.
– Do me a favor – he says – and don’t call me that.
– What should I call you, then ?
– Nothing. – he takes his hand from my face. – Yet.

Rémálom P>!

“Oh, come on. You don’t remember me?” Christina asks Al as she makes a sandwich. “We were in Math together just a few days ago. And I am not a quiet person.”
“I slept through Math most of the time,” Al replies. “It was first hour!”

Szelén>!

“I have something I need to tell you," he says. I run my fingers along the tendons in his hands and look back at him. „I might be in love with you.” He smiles a little. „I'm waiting until I'm sure to tell you, though.”
„That's sensible of you,” I say, smiling too. „We should find some paper so you can make a list or a chart or something.”
I feel his laughter against my side, his nose sliding along my jaw, his lips pressing my ear.
„Maybe I'm already sure,” he says, „and I just don't want to frighten you.”
I laugh a little. „Then you should know better.”
„Fine,” he says. "Then I love you.” Four and Tris.

ftpetra>!

My natural tendency towards sarcasm is still not appreciated. Sarcasm is always at someone's expense.

28


A sorozat következő kötete

Divergent sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Ee: World After
Kiera Cass: The One
Kresley Cole: Poison Princess
Marie Lu: Legend
Dan Wells: Partials
Stephenie Meyer: The Host
Mary E. Pearson: The Adoration of Jenna Fox
Alexandra Bracken: The Darkest Legacy
Tahereh Mafi: Shatter Me
Kerri Maniscalco: Capturing the Devil