Árnyak ​és jelek (Árnyak és jelek 1.) 150 csillagozás

Veronica Roth: Árnyak és jelek

Egy rejtélyes áram által átjárt galaxisban mindenki különleges adománnyal születik.
CYRA a shotet nép fölött uralkodó kegyetlen zsarnok húga, akit áramadománya fájdalommal és hatalommal ruház fel. A bátyja a képességeit kihasználva az ellenségei kínzására kényszeríti a lányt, ám Cyra nem csupán fegyver a testvére kezében: szívós, fürge és eszesebb, mint ahogy azt a zsarnok sejtené.
AKOS egy földműves és egy orákulum nagylelkű fia Thuvhe fagyott bolygójáról, akinek hűsége a családja iránt nem ismer határokat, és akit különleges áramadománya védelmez. Miután Akost és fivérét ellenséges shotet katonák ejtik foglyul, kétségbeesetten küzd azért, hogy a testvérét kimenekítse – kerüljön bármibe.
Akos Cyra világába kerül, és az országaik és családjaik közti viszály leküzdhetetlennek tűnik. Vajon segítenek-e egymásnak túlélni, vagy elpusztítják egymást?
Az Árnyak és jelek Veronica Roth lenyűgöző története a barátság – és szerelem – erejéről egy váratlan adományokkal teli galaxisban.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2017
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320241 · Fordította: Kleinheincz Csilla
>!
Ciceró, Budapest, 2017
464 oldal · ISBN: 9789634320265 · Fordította: Kleinheincz Csilla

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Cyra Noavek · Akos Kereseth · Cisi Kereseth · Isae Benesit · Ryzek Noavek · Sifa Kereseth · Zosita Surukta


Kedvencelte 18

Most olvassa 11

Várólistára tette 215

Kívánságlistára tette 173

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Nem olvastam a Beavatott sorozatot, így Veronica Roth-ról sem tudtam semmit, teljesen ismeretlen írónő volt a számomra. Eddig valahogy nem is éreztem, hogy el szeretném olvasni, de most, az Árnyak és Jelek elolvasása után azt mondom, hogy mégiscsak teszek vele egy próbát.

Nem is tudom, hogy milyen kategóriába sorolható ez a történet, sci-fi és fantasy, vagy csak inkább sci-fi? De mindegy is, azt kell mondanom, hogy még én is meglepődtem saját magamon, de nekem ez a könyv nagyon tetszett. Tetszett az a világ, amit felépített Veronica Roth, a különböző áramadományokkal megáldott mindenféle népek és emberek kavarodása.
Elbűvöltek a világok, a szokások, a Thuvhe nép csendvirágának sokrétű felhasználása, a világításra használt fenzuk, az orákulumok szerepe, a sorskegyeltek sorsa, a shotet nép prédálása, az utazások a galaxisban, az áramadományok, a tollfű szerepe és a kis titkok, meglepetések, amelyeket azért elpotyogtatott a végére a szerző, hogy türelmetlenül várjam a folytatást.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.nl/2017/02/veronica-roth-arny…

>!
Levandra
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Örülök, hogy kitartottam és nem hagytam magam félrevezetni és befolyásolni a negatív kritikák miatt.

Ez a könyv is elérte azt, amit kevésnek sikerül: darabjaira törte a szívem. Az elrabolt Kereseth testvérek nehézségei, Cyra és Ryzek tragédiája magával ragadott. Ó igen, Ryzek is csak egy áldozat. Lehet gyűlölni, de nem tudtam. Veronica Roth gondoskodott háttértörténetről és megmagyarázta, miért lett ilyenné ez a Noavek fiú. Lehet vitatkozni, ki az igazi kegyetlen, a Noavek család, Sifa Kereseth, Vas vagy maga az írónő, aki szemérmetlenül áldozza be karaktereit és senkit sem kímél. Nem egy unalmas tündérmese, ahol mindenki pompában él egy fényes palotában; ez a történet egy kegyetlen világot tár elénk, ahol küzdeni kell a túlélésért úgy, hogy mindenkinek meg kell hoznia az áldozatait. Az anyának, a testvérnek és a gyermeknek is. Mindenkinek van vesztesége, de mégis harcolnak tovább, teszik a dolgukat és túl akarják élni.
„– Te szélsőségesen akarod megítélni az embereket. Rossz-e vagy jó, megbízható vagy megbízhatatlan – mondtam. – Megértem. Úgy könnyebb. De az emberek nem ilyenek.”

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/02/veronica-roth-…

4 hozzászólás
>!
molly_
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Egy dupla matekóra is jobban lekötött volna.
Olvastam, és azon agyaltam, mikor lesz már vége… kábé 100 oldalanként történt valami, akkor egy-két jelenet erejéig úgy éreztem, nem is olyan rossz, de aztán megint belassult a sztori. Olyankor leginkább csak mérgelődtem, mert

a,) egy kitalált világról olvasok idegen bolygókkal meg minden, és Roth az orrom alá dug egyszerre vagy 40 totál idiótán hangzó nevet, de szinte semmit nem fejt ki normálisan, ezért nem értem, hogy ki kicsoda, mi micsoda, meg hogy most akkor mivan és miért. Elég soká tartott, mire belerázódtam.

b,) A váltott szemszög még soha nem zavart ennyire. Eleve nem szerencsés E/1 és E/3 személyt is használni, de akkor még jöttek a csodálatos hibák is a könyvben, például amikor rossz karakter nevét biggyesztették az aktuális fejezethez.

c,) A karakterek. Cyrát már nem is próbálom megérteni, Akos meg kb annyi érzelmet hozott ki belőlem (meg magából is), mint egy zsák krumpli. De komolyan, annak ellenére hogy főszereplő, olyan mintha nem is lenne jelen, ott van de mégse.

Pedig hogy virult a fejem, amikor kihoztam a Libriből… valakinek Árnyak és jelek könyv occón? :D

10 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Nagyon tartottam ettől a könyvtől, mert nagy reményeket fűztem hozzá és féltem, hogy túl magasra tettem a mércét és csalódni fogok benne. De szerencsére nem így lett!
Nem volt könnyű olvasmány számomra, az idegen kultúra követése és a nehezen kiejthető nevek, kifejezések nem könnyítették, gyorsították meg az olvasást, de annál inkább el tudtam mélyülni a könyvben. Nagyon tetszett ez az új világ, amit felépített az írónő a könyvben, bár tele van ármányokkal, cselszövésekkel és gyilkosságokkal, de mégis meg lehet benne találni az összetartást, a szeretetet. Akos anyját én egyáltalán nem bírtam, nagyon gyanús nekem, szerintem a következő részekben fog még galibát okozni a többieknek. Akos elég nagy veszteségen esett át, sok szeretett embert veszített el, elkerült az ellenséghez és összeismerkedett Cyra-val. Nemeslelkűségre vall, hogy a múltja ellenére is kész kedvesen és segítőkészen fordulni Cyra-hoz. Cyra….. Azt hiszi magáról, hogy egy szörnyeteg, közben meg csak a bátyja szörnyűsége csapódik le rajta. Még jó (legalábbis többnyire és ebből a szempontból), hogy összeismerkedett Akos-szal és ki tudott törni a rabláncai közül. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a következő kötetben, alig várom már, hogy olvashassam. Engem nagyon kíváncsivá tett az írónő!

>!
loveQhuay
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Annyira örülök, hogy nem adtam fel, és nem hallgattam a negatív kritikákra, mert ez a könyv nekem nagyon tetszett.

Igaz, hogy nehezen indult, és ezt a sok új és fura névnek valamint új kifejezéseknek tudom be. Kellett egy kis idő mire minden helyreállt a fejemben és tudtam hogy mi micsoda és ki kivel van.

Tetszett, hogy két mesélő volt, Cyra és Akos, és az is jó volt, hogy 4 részre volt szedve a könyv. A szerelmi szálat nem vártam, de azért örültem neki, mert azért nem ez volt a fő eleme a történetnek.
Azért is tetszett, mert mostanában nem olvastam fantasy-t, pedig szeretem, és ez most tényleg jó lett.
Már az angol megjelenésre is figyeltem, és leginkább Veronica Roth neve miatt, na meg a borító is közre játszott. Azért örülök, hogy megvártam magyarul, mert angolul tuti nem élveztem volna ennyire, tekintve a sok új kifejezést amit VR megalkotott.

Mind a két főszereplőt sikerült megkedvelnem, és ez nagy szó! Mind a ketten céltudatosak, életre valók, és fejlődni képesek mind magukhoz, mind egymáshoz képest. A sok-sok mellékszereplőt egyelőre nem tudom hova tenni, mert VR Beavatott sorozatában is elég sok szereplőt kaptunk akik aztán sorra meghaltak… szóval szeretnék minél kevesebb embert megkedvelni, hogy aztán ne legyen fájdalmas az elvesztésük :D Szóval igen, befizetek a folytatásra is, mert azért ez a függővég folytatásért kiállt, de most azonnal!

Tudni akarom mi lesz Ryzek és Eijah sorsa, valamint maga a háború végkimenetele.

>!
pattsims97
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Nem leszek népszerű ezzel az értékeléssel, de fő az őszinteség, ahogy mondani szokás!

Ez a regény pont olyan volt, mint amire számítottam: egy teljesen középkategóriás YA sci-fi, ami csak az írónő miatt lett ennyire felfújva. Próbáltam szeretni, és egy darabig még élveztem is, de nem nyújtott semmiféle különösebb érzést. És valljuk be, rengeteg probléma van ezzel a könyvvel. A világfelépítés gyenge, a karaktereket talán Cyra kivételével egyáltalán nem éreztem egyedinek.

Videó: https://www.youtube.com/watch…

9 hozzászólás
>!
Ngie
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Vártam, érdekelt, mindenképp el akartam olvasni… aztán olvasás közben, a csalódottságom közepén azt kérdezgettem magamtól – miért is akartam elolvasni?
Szerintem ez nem sikerült – még annyira sem, mint a Beavatott.
Az a véleményem, hogy Veronica Roth nagy erőssége a világok megalkotása, de azok felépítése és vezetése már nehezebben megy neki. A történet vezetés is problémás volt helyenként, legszívesebben hozzádobnék egy szerkesztőt. Nem teljesen értem, hogy ekkora névvel, hogy nem kapott ez a könyv nagyobb támogatást. Marketing az volt bezzeg!
Ez az egész áram dolog nekem nagyon tetszett, eredeti, érdekes, új. Ez az egyik, amit pozitív dologként tudok felhozni, és ha elolvasom a folytatást, akkor az emiatt lesz.
A másik pozitív dolog nekem Cyra volt, imádtam. Szerettem a személyiségét, a történetét.

Bővebben: https://youtu.be/whvg0ffFGpQ

1 hozzászólás
>!
ViveEe P
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Nekem ez tetszett! Teljesen bele tudtam rázódni a népek közötti harcba, a gyűlöletbe, a reménybe.
Semmi nem volt benne, ami ne működött volna nálam.
Egy nép, aki egy zsarnok alatt nyög, miközben azt hiszik, más az ellenség. Emberek, akik nem hiszik el, hogy másmilyenek, többek is lehetnek.
És nekem tetszik a fantasy/sci-fi vonal is.
Nagyon szimpatikusak az egyes bolygók, már a kevés alapján amit megtudunk. A sorsok/jővök is érdekesek. No, meg az áram által kapott képességek. Tiszta X-men. Nekem ez mind bejött.
Szerettem Akost, nagyon szurkoltam neki. Szerintem szépen alakultak a dolgai Cyrával is, semmit nem éreztem erőltetettnek vagy gyorsnak.
Szerintem mindent megkapunk, ami kell. Harcokat, jellemfejlődést, taktikázást, és egy csepp romantikát.
Remélem kijön a folytatás, mert szívesen elolvasnám. :)

4 hozzászólás
>!
deen
Veronica Roth: Árnyak és jelek

A negatív kritikák ellenére nekem nagyon tetszett ez a könyv. Nagyon érdekesnek találom ezt a világfelépítést, noha az elején elég kevés információval látott el az írónő. Így egy kicsit nehéz volt belerázódni, de végül maguk a főszereplők mutatták be saját életükön keresztül a kultúrájukat, világszemléletüket. A két helyszín ugyanazon bolygó, Thuve két nemzetét mutatja be, akik nem is különbözhetnének jobban egymástól. Cyra magas rangú shotet, míg Akos a thuvei orákulum másodszülött fia. Ők ketten soha nem találkozhatnának, ha nem lennének elrendelt sorsok, és nem lenne Ryzek a shotet vezető, aki meg akarja változtatni a sorsát. Az emberek mindegyike rendelkezik többé vagy kevésbé hasznos áramadománnyal: Cyra fájdalmat ad, Akos megszünteti az áram hatását. Nem lehet azt mondani, hogy hogy ez a könyv vidám és eseménydús, pörgős, vagy romantikus. Az írónő egy kemény világot ír le, ahol a büntetések brutálisak, vannak vezetők és vannak alárendeltek, és így vagy úgy, de a hataloméhesek mindig előre törnek. A szereplők érdekes karakterek és bár némelyiküket nehéz elfogadni, mindegyiküknek megvan a saját indoka, hogy miért vált olyanná amilyenné. A cselekmény lassan haladt, így a szereplőknek volt idejük megismerni és elfogadni egymást (aki itt instant szerelemre vár, az csalódni fog!), és nekem ez tetszett. Nem éreztem azt, hogy unalmas vagy kevés benne a történés, főleg a könyv vége tartogat izgalmakat, szerencsére igazi függővég nélkül.

>!
Petrasek
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Jövője mindenkinek van, de sorsa csak
keveseknek.
Nagy bajba vagyok ezzel a könyvvel. Az első fele nem igazán nyerte el tetszésemet, míg a második részben, amikor igazán beindult a cselekmény, nem is tudtam letenni.
Az elején szörnyen vontatott volt, egy csomó információt, nevet zsúfoltak bele akár egy mondatba, így elég nehézkesen haladtam vele. A fura nevek, kifejezések sem segítettek a dolgomon. Kezdetben nem lett egyik szereplő sem szimpatikus, de be kell ismernem a történet és maga az ötlet nagyon érdekesen és izgalmasan hangzott. Egy olyan világba csöppentem, ahol egyrészt az űrben, különböző bolygókon, űrhajókon játszódik a cselekmény, és a nyers áram ural tulajdonképpen mindent, hisz nélküle ben tudnának megélni az emberek. Amikor kezdett kialakulni a karakterek személyisége és egyre többet kaptam belőlük, akkor egyre jobban kezdett előre haladni a cselekmény is ami előnyére vált a történetnek, sőt. A végére teljes katarzisba kerültem, kész érzelmihullámvasút volt az uccsó pár fejezet. Remélem a folytatás, ilyen pörgős és letehetetlen lesz, akkor garantált a siker.


Népszerű idézetek

>!
Wonderwoman

A lágy szívek teszik a világot olyanná, amelyben érdemes élni.

225. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Zosita Surukta
>!
Levandra

– Te szélsőségesen akarod megítélni az embereket. Rossz-e vagy jó, megbízható vagy megbízhatatlan – mondtam. – Megértem. Úgy könnyebb. De az emberek nem ilyenek.

381. oldal, 31. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cyra Noavek · Isae Benesit
3 hozzászólás
>!
Levandra

Nem tudhatod, hogyan fog rád találni a sorsod, és nem tudom én sem. De addig is, bármi lehet belőlünk.

349-349. oldal, 28. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cisi Kereseth
>!
Pandalin

Jövője mindenkinek van, de sorsa csak keveseknek (…)

20. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Sifa Kereseth
>!
Levandra

– Megcsókolhatlak? – kérdezte Akos. – Vagy fájni fog?
Cyra szeme elkerekedett, majd elfúló lélegzettel mondta: – És ha fáj? – Kicsit elmosolyodott. – Az élet amúgy is csupa fájdalom.

370. oldal, 30. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Akos Kereseth · Cyra Noavek
>!
Levandra

(…) az, ami most vagyok, nem kell, hogy állandó állapot legyen.
Talán megváltozom. Talán most is változom éppen, pusztán azáltal, hogy hiszek abban, hogy képes vagyok rá.

206-207. oldal, 16. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cyra Noavek
>!
Emese_Szalai

– Minden ember erőszakos. Némelyek ellenállnak a késztetésnek, mások nem. Jobb ezt elfogadni, és kiindulópontnak használni, hogy elfogadd az éned többi részét, mint hogy hazudj róla magadnak.

105. oldal

>!
Levandra

Első lecke: a legkönnyebben úgy nyerhetsz meg egy küzdelmet, ha elkerülöd.

103. oldal, 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cyra Noavek
>!
lafayette

– Már ébredés előtt vesztettél – közöltem vele. – Első lecke: a legkönnyebben úgy nyerhetsz meg egy küzdelmet, ha elkerülöd. Ha az ellenfeled mély alvó, vágd el a torkát még ébredés előtt. Ha lágy a szíve, játssz rá az együttérzésére! Ha szomjas, mérgezd meg az innivalóját. Fogod?
– Vagyis dobjam ki a becsületességet az ablakon?
– Becsületesség – fújtam megvetően. – A becsületnek nincs szerepe a túlélésben.

103. oldal, 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Akos Kereseth · Cyra Noavek
>!
molly_

Mit mond az ember, amikor rájön, hogy a szörnyeteg nem érdemli meg a szörnyeteg nevet?

344. oldal, 28. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Akos Kereseth · Cyra Noavek

A sorozat következő kötete

Árnyak és jelek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Anna Banks: Szövetség
Stephanie Garber: Legendary
Leigh Bardugo: Ruin and Rising – Pusztulás és felemelkedés
Sara Raasch: Hó mint hamu
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia
Victoria Aveyard: Vörös királynő