Árnyak ​és jelek (Árnyak és jelek 1.) 95 csillagozás

Veronica Roth: Árnyak és jelek

Egy rejtélyes áram által átjárt galaxisban mindenki különleges adománnyal születik.
CYRA a shotet nép fölött uralkodó kegyetlen zsarnok húga, akit áramadománya fájdalommal és hatalommal ruház fel. A bátyja a képességeit kihasználva az ellenségei kínzására kényszeríti a lányt, ám Cyra nem csupán fegyver a testvére kezében: szívós, fürge és eszesebb, mint ahogy azt a zsarnok sejtené.
AKOS egy földműves és egy orákulum nagylelkű fia Thuvhe fagyott bolygójáról, akinek hűsége a családja iránt nem ismer határokat, és akit különleges áramadománya védelmez. Miután Akost és fivérét ellenséges shotet katonák ejtik foglyul, kétségbeesetten küzd azért, hogy a testvérét kimenekítse – kerüljön bármibe.
Akos Cyra világába kerül, és az országaik és családjaik közti viszály leküzdhetetlennek tűnik. Vajon segítenek-e egymásnak túlélni, vagy elpusztítják egymást?
Az Árnyak és jelek Veronica Roth lenyűgöző története a barátság – és szerelem – erejéről egy váratlan adományokkal teli galaxisban.

Eredeti mű: Veronica Roth: Carve the Mark

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Ciceró, Budapest, 2017
464 oldal · ISBN: 9789634320265 · Fordította: Kleinheincz Csilla
>!
Ciceró, Budapest, 2017
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320241 · Fordította: Kleinheincz Csilla

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Cyra Noavek · Akos Kereseth · Cisi Kereseth · Isae Benesit · Ryzek Noavek · Sifa Kereseth · Zosita Surukta


Kedvencelte 11

Most olvassa 24

Várólistára tette 180

Kívánságlistára tette 171

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Nem olvastam a Beavatott sorozatot, így Veronica Roth-ról sem tudtam semmit, teljesen ismeretlen írónő volt a számomra. Eddig valahogy nem is éreztem, hogy el szeretném olvasni, de most, az Árnyak és Jelek elolvasása után azt mondom, hogy mégiscsak teszek vele egy próbát.

Nem is tudom, hogy milyen kategóriába sorolható ez a történet, sci-fi és fantasy, vagy csak inkább sci-fi? De mindegy is, azt kell mondanom, hogy még én is meglepődtem saját magamon, de nekem ez a könyv nagyon tetszett. Tetszett az a világ, amit felépített Veronica Roth, a különböző áramadományokkal megáldott mindenféle népek és emberek kavarodása.
Elbűvöltek a világok, a szokások, a Thuvhe nép csendvirágának sokrétű felhasználása, a világításra használt fenzuk, az orákulumok szerepe, a sorskegyeltek sorsa, a shotet nép prédálása, az utazások a galaxisban, az áramadományok, a tollfű szerepe és a kis titkok, meglepetések, amelyeket azért elpotyogtatott a végére a szerző, hogy türelmetlenül várjam a folytatást.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.nl/2017/02/veronica-roth-arny…

>!
Levandra P
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Örülök, hogy kitartottam és nem hagytam magam félrevezetni és befolyásolni a negatív kritikák miatt.

Ez a könyv is elérte azt, amit kevésnek sikerül: darabjaira törte a szívem. Az elrabolt Kereseth testvérek nehézségei, Cyra és Ryzek tragédiája magával ragadott. Ó igen, Ryzek is csak egy áldozat. Lehet gyűlölni, de nem tudtam. Veronica Roth gondoskodott háttértörténetről és megmagyarázta, miért lett ilyenné ez a Noavek fiú. Lehet vitatkozni, ki az igazi kegyetlen, a Noavek család, Sifa Kereseth, Vas vagy maga az írónő, aki szemérmetlenül áldozza be karaktereit és senkit sem kímél. Nem egy unalmas tündérmese, ahol mindenki pompában él egy fényes palotában; ez a történet egy kegyetlen világot tár elénk, ahol küzdeni kell a túlélésért úgy, hogy mindenkinek meg kell hoznia az áldozatait. Az anyának, a testvérnek és a gyermeknek is. Mindenkinek van vesztesége, de mégis harcolnak tovább, teszik a dolgukat és túl akarják élni.
„– Te szélsőségesen akarod megítélni az embereket. Rossz-e vagy jó, megbízható vagy megbízhatatlan – mondtam. – Megértem. Úgy könnyebb. De az emberek nem ilyenek.”

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/02/veronica-roth-…

4 hozzászólás
>!
molly_
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Egy dupla matekóra is jobban lekötött volna.
Olvastam, és azon agyaltam, mikor lesz már vége… kábé 100 oldalanként történt valami, akkor egy-két jelenet erejéig úgy éreztem, nem is olyan rossz, de aztán megint belassult a sztori. Olyankor leginkább csak mérgelődtem, mert

a,) egy kitalált világról olvasok idegen bolygókkal meg minden, és Roth az orrom alá dug egyszerre vagy 40 totál idiótán hangzó nevet, de szinte semmit nem fejt ki normálisan, ezért nem értem, hogy ki kicsoda, mi micsoda, meg hogy most akkor mivan és miért. Elég soká tartott, mire belerázódtam.

b,) A váltott szemszög még soha nem zavart ennyire. Eleve nem szerencsés E/1 és E/3 személyt is használni, de akkor még jöttek a csodálatos hibák is a könyvben, például amikor rossz karakter nevét biggyesztették az aktuális fejezethez.

c,) A karakterek. Cyrát már nem is próbálom megérteni, Akos meg kb annyi érzelmet hozott ki belőlem (meg magából is), mint egy zsák krumpli. De komolyan, annak ellenére hogy főszereplő, olyan mintha nem is lenne jelen, ott van de mégse.

Pedig hogy virult a fejem, amikor kihoztam a Libriből… valakinek Árnyak és jelek könyv occón? :D

10 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Nagyon tartottam ettől a könyvtől, mert nagy reményeket fűztem hozzá és féltem, hogy túl magasra tettem a mércét és csalódni fogok benne. De szerencsére nem így lett!
Nem volt könnyű olvasmány számomra, az idegen kultúra követése és a nehezen kiejthető nevek, kifejezések nem könnyítették, gyorsították meg az olvasást, de annál inkább el tudtam mélyülni a könyvben. Nagyon tetszett ez az új világ, amit felépített az írónő a könyvben, bár tele van ármányokkal, cselszövésekkel és gyilkosságokkal, de mégis meg lehet benne találni az összetartást, a szeretetet. Akos anyját én egyáltalán nem bírtam, nagyon gyanús nekem, szerintem a következő részekben fog még galibát okozni a többieknek. Akos elég nagy veszteségen esett át, sok szeretett embert veszített el, elkerült az ellenséghez és összeismerkedett Cyra-val. Nemeslelkűségre vall, hogy a múltja ellenére is kész kedvesen és segítőkészen fordulni Cyra-hoz. Cyra….. Azt hiszi magáról, hogy egy szörnyeteg, közben meg csak a bátyja szörnyűsége csapódik le rajta. Még jó (legalábbis többnyire és ebből a szempontból), hogy összeismerkedett Akos-szal és ki tudott törni a rabláncai közül. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a következő kötetben, alig várom már, hogy olvashassam. Engem nagyon kíváncsivá tett az írónő!

>!
loveQhuay P
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Annyira örülök, hogy nem adtam fel, és nem hallgattam a negatív kritikákra, mert ez a könyv nekem nagyon tetszett.

Igaz, hogy nehezen indult, és ezt a sok új és fura névnek valamint új kifejezéseknek tudom be. Kellett egy kis idő mire minden helyreállt a fejemben és tudtam hogy mi micsoda és ki kivel van.

Tetszett, hogy két mesélő volt, Cyra és Akos, és az is jó volt, hogy 4 részre volt szedve a könyv. A szerelmi szálat nem vártam, de azért örültem neki, mert azért nem ez volt a fő eleme a történetnek.
Azért is tetszett, mert mostanában nem olvastam fantasy-t, pedig szeretem, és ez most tényleg jó lett.
Már az angol megjelenésre is figyeltem, és leginkább Veronica Roth neve miatt, na meg a borító is közre játszott. Azért örülök, hogy megvártam magyarul, mert angolul tuti nem élveztem volna ennyire, tekintve a sok új kifejezést amit VR megalkotott.

Mind a két főszereplőt sikerült megkedvelnem, és ez nagy szó! Mind a ketten céltudatosak, életre valók, és fejlődni képesek mind magukhoz, mind egymáshoz képest. A sok-sok mellékszereplőt egyelőre nem tudom hova tenni, mert VR Beavatott sorozatában is elég sok szereplőt kaptunk akik aztán sorra meghaltak… szóval szeretnék minél kevesebb embert megkedvelni, hogy aztán ne legyen fájdalmas az elvesztésük :D Szóval igen, befizetek a folytatásra is, mert azért ez a függővég folytatásért kiállt, de most azonnal!

Tudni akarom mi lesz Ryzek és Eijah sorsa, valamint maga a háború végkimenetele.

>!
pattsims97
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Nem leszek népszerű ezzel az értékeléssel, de fő az őszinteség, ahogy mondani szokás!

Ez a regény pont olyan volt, mint amire számítottam: egy teljesen középkategóriás YA sci-fi, ami csak az írónő miatt lett ennyire felfújva. Próbáltam szeretni, és egy darabig még élveztem is, de nem nyújtott semmiféle különösebb érzést. És valljuk be, rengeteg probléma van ezzel a könyvvel. A világfelépítés gyenge, a karaktereket talán Cyra kivételével egyáltalán nem éreztem egyedinek.

Videó: https://www.youtube.com/watch…

9 hozzászólás
>!
Ngie P
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Vártam, érdekelt, mindenképp el akartam olvasni… aztán olvasás közben, a csalódottságom közepén azt kérdezgettem magamtól – miért is akartam elolvasni?
Szerintem ez nem sikerült – még annyira sem, mint a Beavatott.
Az a véleményem, hogy Veronica Roth nagy erőssége a világok megalkotása, de azok felépítése és vezetése már nehezebben megy neki. A történet vezetés is problémás volt helyenként, legszívesebben hozzádobnék egy szerkesztőt. Nem teljesen értem, hogy ekkora névvel, hogy nem kapott ez a könyv nagyobb támogatást. Marketing az volt bezzeg!
Ez az egész áram dolog nekem nagyon tetszett, eredeti, érdekes, új. Ez az egyik, amit pozitív dologként tudok felhozni, és ha elolvasom a folytatást, akkor az emiatt lesz.
A másik pozitív dolog nekem Cyra volt, imádtam. Szerettem a személyiségét, a történetét.

Bővebben: https://youtu.be/whvg0ffFGpQ

1 hozzászólás
>!
Petrasek
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Jövője mindenkinek van, de sorsa csak
keveseknek.
Nagy bajba vagyok ezzel a könyvvel. Az első fele nem igazán nyerte el tetszésemet, míg a második részben, amikor igazán beindult a cselekmény, nem is tudtam letenni.
Az elején szörnyen vontatott volt, egy csomó információt, nevet zsúfoltak bele akár egy mondatba, így elég nehézkesen haladtam vele. A fura nevek, kifejezések sem segítettek a dolgomon. Kezdetben nem lett egyik szereplő sem szimpatikus, de be kell ismernem a történet és maga az ötlet nagyon érdekesen és izgalmasan hangzott. Egy olyan világba csöppentem, ahol egyrészt az űrben, különböző bolygókon, űrhajókon játszódik a cselekmény, és a nyers áram ural tulajdonképpen mindent, hisz nélküle ben tudnának megélni az emberek. Amikor kezdett kialakulni a karakterek személyisége és egyre többet kaptam belőlük, akkor egyre jobban kezdett előre haladni a cselekmény is ami előnyére vált a történetnek, sőt. A végére teljes katarzisba kerültem, kész érzelmihullámvasút volt az uccsó pár fejezet. Remélem a folytatás, ilyen pörgős és letehetetlen lesz, akkor garantált a siker.

>!
wzsuzsanna P
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ennek a könyvnek az egyik legjobb pillanata az volt, amikor 5 perccel ezelőtt végre kiolvastam, és túlestem rajta. Veronica Roth már a Beavatott-trilógia 2-3.részével sem győzött meg igazán, de gondoltam, adok egy esélyt ennek a regénynek, mert a fülszöveg alapján érdekesnek tűnt. És pont emiatt vagyok igazán mérges, mert az alapkoncepcióban rengeteg potenciál lett volna (mind a világban, ahol játszódik, mind a különböző áramadományokban), de olyan összecsapott és végiggondolatlan az egész (legalábbis számomra), mintha az írónő maga sem tudta volna, mit is akar ebből az egészből kihozni. Szeretem, ha egy kitalált világkép rendesen, részletesen ki van dolgozva, ha igazi munka van benne, de ezt itt sajnos nem tapasztaltam. A karakterek pedig olyan sablonosak, mintha kontrolcé-kontrolvével tették volna bele őket valamelyik másik történetből.
Tényleg kár érte, bízom benne, hogy én voltam csak túl szigorú vele, és mások nagyobb örömüket lelik majd benne.

3 hozzászólás
>!
ƨɔɴом
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Ez az ev eddig a csalodasokert… ez mar a masodik konyv, amin ekkorat koppanok, es amihez nagy remenyeket fuztem minden remenyem Ward-e mar.
Konkretan az utolso 30 oldalon meg a sajat kivegzesem is alairtam volna, ha az hamarabb vet veget a konyvnek.
Annyira de annyira erzodik benne az, hogy van mogotte egyfajta gondolatisag, otletek es meg nehol potencial, de nem tud az onnon maga altal krealt burokbol kitorni.
A tortenet mint olyan egy kozepes szintet ut meg, semmi extrat nem hoz magaval, nem nyujt olyan pluszt, amit ne olvastunk volna mar valahol. Pl. nekem vegig az jart a fejemben, hogy a Touch alapotlete mennyire hajaz erre…
Es ha ez meg nem lenne eleg, hogy tele van pumpalva elkonyvelheto dolgokkal. A szalak kimenetele elejtett felmondatokbol kitalalhato, es bar az irono probalta a medren kivul is vezetni a cselekmenyt, az sem jart tobb sikerrel, mert akkor olyan vontatotta valt az egesz, hogy meg a falioram kattogasa is erdekesebbnek tunt.
A szereplokrol sem tudok sokkal tobbet elmondani sajnos. Cyra-t egy pontig meg kedveltem, de aztan annyira irritativ modon kezdett viselkedni, hogy szivem szerint jol megrangattam volna. A kepessegei sem segitettek azon, hogy kedvelhetobb vagy erdekesebb legyen, sot… amiatt is csak a folyamatos hiszti es teketoria ment. A kedves battyrol nem is beszelve… ot is a lapokon keresztul rangattam volna ki a konyvbol par istenes pofonert.
Akos az egyetlen pontja a konyvre, aki szamomra total semleges marad, mint karakter es mint foszereplo ugy is. De azt vettem eszre rajta, hogy szamara is semleges a sztori. Szegenykem probalna felvenni a cselekmeny fonalat, de semmi melyseget nem sikerult beleszuszakolni es mindezek melle, olyan mintha csak allna onnon maga folott es nezni, hogy „je, ez a barom mit csinal…”.
Annyira de annyira sokat vartam ettol a konyvtol, es az meg egy dolog, hogy mekkora rizikofaktor volt az olvasas kozben, hogy vajon szethullik e vagy sem. Meg azt is elviseltem volna, ha a lapjaira esik, ha legalabb tortent volna valami erdekes benne, ha megmozgatott volna… es ha csak egy kicsivel is jobb lett volna. :(

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Levandra P

– Te szélsőségesen akarod megítélni az embereket. Rossz-e vagy jó, megbízható vagy megbízhatatlan – mondtam. – Megértem. Úgy könnyebb. De az emberek nem ilyenek.

381. oldal, 31. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cyra Noavek · Isae Benesit
3 hozzászólás
>!
Wonderwoman

A lágy szívek teszik a világot olyanná, amelyben érdemes élni.

225. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Zosita Surukta
>!
Pandalin

Jövője mindenkinek van, de sorsa csak keveseknek (…)

20. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Sifa Kereseth
>!
Levandra P

Nem tudhatod, hogyan fog rád találni a sorsod, és nem tudom én sem. De addig is, bármi lehet belőlünk.

349-349. oldal, 28. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cisi Kereseth
>!
Levandra P

– Megcsókolhatlak? – kérdezte Akos. – Vagy fájni fog?
Cyra szeme elkerekedett, majd elfúló lélegzettel mondta: – És ha fáj? – Kicsit elmosolyodott. – Az élet amúgy is csupa fájdalom.

370. oldal, 30. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Akos Kereseth · Cyra Noavek
>!
Levandra P

(…) az, ami most vagyok, nem kell, hogy állandó állapot legyen.
Talán megváltozom. Talán most is változom éppen, pusztán azáltal, hogy hiszek abban, hogy képes vagyok rá.

206-207. oldal, 16. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cyra Noavek
>!
molly_

Mit mond az ember, amikor rájön, hogy a szörnyeteg nem érdemli meg a szörnyeteg nevet?

344. oldal, 28. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Akos Kereseth · Cyra Noavek
>!
Sol

– Minden ember erőszakos. Némelyek ellenállnak a késztetésnek, mások nem. Jobb ezt elfogadni, és kiindulópontnak használni, hogy elfogadd az éned többi részét, mint hogy hazudj róla magadnak.

105. oldal, 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cyra Noavek
>!
Levandra P

Első lecke: a legkönnyebben úgy nyerhetsz meg egy küzdelmet, ha elkerülöd.

103. oldal, 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cyra Noavek
>!
Levandra P

– Azt hiszem, hazudsz magadnak arról, hogy ki vagyok.

128. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Akos Kereseth · Cyra Noavek

Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Origin
Rick Yancey: Az ötödik hullám
Ann Aguirre: Menedék
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Marissa Meyer: Scarlet
Beth Revis: Across the Universe – Túl a végtelenen
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás
Michael Grant – Katherine Applegate: Eve & Adam – Éva és Ádám
Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn