A ​vég és más kezdetek (Árnyak és jelek) 16 csillagozás

Veronica Roth: A vég és más kezdetek

A beavatott és A kiválasztottak nagy sikerű szerzőjétől.

Veronica Roth novelláskötetének minden egyes novellája különös és csodálatos világba vezet, amelyben szokatlan technológiák és lények találhatók. Legyen azonban bármilyen fejlett a jövő, a történetek szereplői mélyen emberi gondokkal küzdenek. Az ismeretlenbe vezető út ismerős dilemmák és döntések között vezet.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 13 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635662777 · Fordította: Márton Zsófia · Illusztrálta: Ashley Mackenzie
>!
GABO, Budapest, 2022
288 oldal · ISBN: 9789635663248 · Fordította: Márton Zsófia · Illusztrálta: Ashley Mackenzie

Enciklopédia 1


Most olvassa 3

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csfannie P>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

"Egy olyan időszakomat élem, mikor a hosszabb távú koncentrálás nehézséget okoz, ezért most tökéletes választásnak bizonyult A vég és más kezdetek. Roth munkásságával tavaly ismerkedtem meg, teljesen magába szippantott a stílusa, és ez most is hasonlóképpen volt. Bár voltak novellák, amelyek kevésbé tetszettek, szerencsére túlsúlyban voltak azok, amelyekben megtaláltam azt a plusz értéket, amit a jó olvasmányokban keresek. A számomra kedves novellák túl rövidek, a nem kifejezetten nekem való novellák pedig túl hosszúnak érződtek, de nyilván ízlések és pofonok. :)
Ha egy olyan kötetet keresel, ami nem igényel magasfokú koncentrációt, mégis érdekfeszítő és teljesen emberi érzéseket dolgoz fel még a nem evilági környezetben is, akkor teljes szívből tudom ajánlani ezt! Remélem, téged is magával ragad majd."

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2022/06/veronica-rot…

FélszipókásŐsmoly >!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Az írónőtől (a filmeken keresztül) a Beavatott sorozatát ismertem, de kíváncsi voltam erre a novelláskötetére. Olvastam már, hogy a világteremtésben remekel, és nagyon is igazat kell adnom ennek a megállapításnak. Régebbi és újabb válogatott történetek szerepelnek benne lehetséges jövőkről, de nem is annyira a jövőn van a hangsúly, mert a technológiát leszámítva bármikor megtörténhetnének – az emberek állnak a művek középpontjában. Az emberi érzések, kapcsolatok, drámák, életek és halálok, véget érő életszakaszok és más, új kezdetek. A science fiction tudományos része nem jelentős, legtöbbször pár mondattal elintézi a magyarázatot, ám szerencsére ez nem hagy hiányérzetet. Sokkal inkább romantikus (de hála az égnek, nem pararomantikus) történetek ezek, némelyik ténylegesen a szerelem/vonzódás motívuma miatt, némelyik csak az erős érzelmi töltete és ábrándos hangulata miatt. Többjükben is megjelenik a zene mint a történet fontos eleme. Mindegyikük ifjúsági, kamaszokkal vagy fiatal felnőttekkel a főszerepben.

Hat hosszabb novellát tartalmaz a kötet, amiből az utolsó kettő az Árnyak és Jelek duológia univerzumában játszódik. Mindegyik gazdagon illusztrált – tetszett a rajzfilmes stílus, bár sajnos a legtöbb rajzot úgy helyezték el, hogy gyakran alig vehető ki a közepük a kötés miatt. Ez a tervezési hiba kissé csalódást keltett. Viszont örültem, hogy a GABO-nál egyre több könyvet végre új nyomdánál készítenek, így hajlékony és ruganyos, remekül lapozható kötet született. Apró zavar, hogy oldaltördelési baki miatt kimaradt a 94. oldal, és utólag külön lappal pótolták (de a pótlap színe elüt a kötetétől).

Tehetetlenség (2017) ★★★★★
A cím egy zeneszámra utal, ami egymás felé sodorja a két szereplőt. Ebben a világban a haldoklóknak megadatik az a lehetőség, hogy egy gép segítségével újraéljék és megosszák valakikkel néhány emléküket egy utolsó látogatás során. A felidézett emlékeken keresztül tárul fel a két szereplő kapcsolatának öröme, a szakítás komorsága, a bennük dúló érzelmek mélysége, a depresszió és az alkotóvágy vívódása, a gyász és a kötődés huzavonája. Szép mondanivalót hordoz az önkifejezésről.

A párkák (2019) ★★★★★
Piócaszerű, az emberek gerincére tapadó és az elméjük fölött irányítást átvevő földönkívüliekre vadászó testvérpár újbóli egymásra találásáról szól. Akciódús, lendületes a cselekmény, a hajsza mellett a testvérek kapcsolatát helyezi a középpontba. Kíváncsi lennék más történetekre is e világból, például arra, hogy a sokféle érdekes földönkívüli faj hogyan és miért jött a Földre, miként illeszkedtek be a társadalomba, hogyan élnek együtt az emberekkel. E vonatkozásokról csak szösszeneteket kaptam a novellából.

Halljátok hát! (2013) ★★★★★★★
Csodálatos az elejétől a végéig! Pedig disztópia, a világvégehívők biobombáitól megritított és fenyegetett, a túlélés lehetőségeit a zenében kereső emberiséggel. Káprázatos leírások, az érzések és zenei hasonlatok mélysége pillanatok alatt bevonzott a történetbe. Ebben a világban az abszolút hallással rendelkezőknek lehetősége van ún. dallamhalló iskolában kibontakoztatni a tehetségüket. Egy implantátum segítségével – melynek működése a húrelméleten alapul – képesek hallani az élet, illetve a halál dalát. Nagyszerű, kerek, teljes és tartalmas novella. Imádtam!

Fitt és Forte (2017) ★★☆☆☆
A rajzok és a cím alapján ezt akartam a leginkább szeretni, de sajnos ez lett a kötet legrosszabbja. Képregényhősökre utal a cím (eredetileg Vim and Vigor), és néhány kamasz szerelmi kapcsolatáról szól. Ezzel valahogy egyáltalán nem tudtam kapcsolódni, túl hangsúlyos volt benne a romantikus szál és minden más kevés. Valami fanfiction jelleget próbált hozni, de nálam nagyon mellé ment az egész.

Páncélosok (2019) ★★★★☆
Nem olvastam még az Árnyak és Jelek duológiát, de nem szükséges hozzá előismeret a regény fülszövegén túl. Érdekes világot ábrázol: egy áramjelenség folytán mindenkinek van egy különleges képessége, amin keresztül képes hatni dolgokra. Valójában két történetet foglal magába, egy-egy mellékszálon halad, ami rálátást ad a két főszereplőre, Cyrára, illetve Ákosra (valójában csak A-val írja, de nehéz nem belelátni az ékezetet). Az elsőnél merényletet készül elkövetni (a disztópikus elnyomónak tartott) Cyra ellen a nézőpontkarakter, de a regény tükrében nyilvánvaló, hogy sikertelen lesz. De nem is ez a lényeg, hanem az ok, amiért meghiúsul – és ezt szépen építette fel. Ákos pedig egy páncélos bestiával teszi magát próbára, hogy jobban becsüljék. Kíváncsivá tett a regényekre, a jellemábrázolás terén jól szerepelt, bár összességében kicsit kevésnek éreztem. Bizonyára a duológia rajongóinak sokkal többet ad visszatérni a kedvenceikhez.

A transzformáció-hívők (2019) ★★★☆☆
Az Árnyak és Jelek univerzumában, de egy másik bolygón játszódik, ahol egy helyi szektát állít a középpontba. A kamasz főszereplő gyilkosság miatt börtönben van, a képességéről szinte semmit nem tudunk meg, mert végig blokkolót visel, így akár teljesen függetleníthető a duológiától. Itt sajnos nem sikerült eléggé bevonódnom, de az ijesztő, életidegen vallási dogmák hatása a főszereplőre átérezhető, a kapcsolatát a szomszéd lánnyal és annak családjával is szépen bontja ki. Mégis sutának éreztem mind a karakterépítést, mind a történetet, ami túlságosan szűk fókuszú, alig tudtam meg valamit a szektáról és a világról, ahol élt (pár környezeti jellemzésen túl). Tetszettek viszont az apróságok: a hangszerek hatása a korábban zenétől eltiltott főhősre, a színvakság és a szürke növényzet, a vallás alapjául szolgáló, átalakuló madarak ábrázolása.

hmelcsi>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Köszönöm szépen a @gabokiado -nak a gyönyörű könyvet <3

Ez volt az első kötet, amit az írónőtől olvastam, habár a Kiválasztottakkal régóta szemezek. A Beavatott filmek nekem nagyon tetszettek, ezért mindenképpen szerettem volna egy próbát tenni ezzel a könyvvel. Nem igazán tudtam elképzelni, hogy mire számítsak, ezért egy igazi meglepetés volt számomra. Nagyon érdekes világot teremtett ezzel a novelláskötettel az írónő, ahol nem is igazán a science fiction a főeleme, inkább háttérként működik, ahol a lényeges mondanivaló, az érzelmek és a kapcsolatok sokkal jobban kitűnnek.

Számomra már a borító és a cím is abszolút figyelemfelkeltő volt, azonban a legnagyobb meglepetést a könyv belső illusztrációi és a szöveg elrendezése okozták. Régóta nem olvastam olyan könyvet, ahol ilyen érdekes és szép megoldása volt az illusztrációk elhelyezésének.

A hat novella közül volt, ami jobban és volt, ami kevésbé tetszett mégis mindegyik tudott adni valit számomra.

~Tehetetlenség~
Szerintem remek választás volt ezzel a novellával kezdeni, mert megteremti azt a futurisztikus hangulatot, ami a kötetet jellemzi, ugyanakkor még veszi el a figyelmet a történetről. Szerintem gyönyörű gondolat, hogy a jövőben lehetőség lesz, arra, hogy egy gép segítségével, a halálunk előtt újraéljünk pillanatokat egy számunkra fontos személlyel együtt. Felkavaró és megindító romantikus történet, ami abszolút elnyerte a tetszésem.

~A párkák~
Ennél a novellánál sokkal jobban éreztem a sci-fi vonalat, ugyanis itt a Földön különböző idegen fajok illeszkedtek be az emberi társadalomba, azonban ezek között vannak olyanok, akik az embereken élősködnek megfosztva a tudatuktól. Egy testvérpár néhány napos utazását követhetjük nyomon, akik az anyjuk gyilkosa és az élősködők után nyomoznak. Nagyon érdekes volt ez a világ, ezért szívesen olvastam volna még róla.

~Halljátok hát!~
Ez volt a kedvenc novellám. Az elejétől a végéig egy kerek jól felépített történet. Egyszerűen magával ragadott és faltam az oldalakat. Ebben a disztópikus világban az emberiség küzd a túlélésért. Egy fanatikus csoport, akik a világ végét várják, biobombákkal betegítik meg és ítélik halálra az embereket, akik csak élnék a mindennapi életüket. Az abszolút halással rendelkezőknek esélye van, hogy a dallamhaló iskolát kijárva jobb életet biztosíthassanak maguknak és a családjuknak. Két lehetséges út áll egy dallamhalló előtt, ami közül választhat: az élet dala vagy a halál dala…

~Fitt és Forte~
Ettől a novellától a képek alapján mást vártam… Leginkább különböző barátok kapcsolatát és szerelmi szalát boncolgatta, akik rajonganak egy szuperhős csapatért.
Nekem picit kevés volt ez a novella az előzőekhez képest.

~Páncélosok~
Ez egy hosszabb hangvételű novella volt, ugyanis két részből áll, ahol a két főszereplőnkkel ismerkedhetünk meg.
Cyra éppen merényletre készül, hogy megszabaduljon az elnyomó hatalomtól és személyes bosszúját is beteljesítse… Azonban idővel megismeri a másik oldalt is és egy érdekes fordulat miatt meghiúsul a bosszúja…
Akos története rövid, de lényegre törő. Nem tisztelik a többiek és gyengének tartják. Azonban, amikor eljön az ideje bebizonyítja, hogy tévedtek vele kapcsolatban…

~A transzformációhívők~
Itt Otho sorsával ismerkedhetünk meg, aki gyilkosság miatt börtönbe kerül, azonban valaki az ártatlansága mellett tanúskodik, így el kell döntenie, hogy megtagadja a vallomást és tovább bünteti magát vagy elfogadja az igazságot és a szabadságot.
Rendkívül izgalmas volt belelátni ennek a szektának a működésébe illetve megismerni, hogy mi is történt Othoval valójában. Szintén kedvencem lett ez a történet.

Ha tetszett az utolsó két novella, a Páncélosok és A transzformációhívők, akkor érdemes beszerezni az írónő Árnyak és jelek duológiáját, ami ehhez a világához kapcsolódik.

Összességében abszolút nem bántam meg, hogy kimozdultam a komfortzónámból ezzel a novelláskötettel. Abszolút ajánlom, ha kicsit is felkeltette az érdeklődésedet

Hails>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Nagyon vagány novellák voltak benne. Futurisztikus és különleges mesébe szőtte bele az írónő az amúgy egyszerű emberi dolgokat, mint a barátság, család, szerelem. :)

whisperingwithwolves>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Veronica Roth munkásságával a Kiválasztottak kapcsán ismerkedtem meg, és már akkor elhatároztam, hogy fogok még olvasni tőle. A Beavatott könyvek eddig kimaradt nekem, pedig a filmeket szeretem. Az Árnyak és jelek duológiával régebben már szemeztem, ugyanakkor nem voltam biztos benne, hogy tetszene e, de jó hír, hogy van ebben a novelláskötetben egy novella, ami a világhoz kapcsolódik, így ha ti is bizonytalanok vagytok, akkor a Páncélosok novella segíthet eldönteni, hogy bele merjétek e vágni a fejszéteket. Többnyire a novellák a halálra és az elmúlásra épülnek, de egytől-egyig különleges közegben játszódnak, és emiatt lesznek csak igazán szerethetőek. Az írónő 6 novelláját tartalmazza ez a kötet és gyönyörű illusztrációkkal színesíti (igazából fekete-fehérek) a kiadványt. Nemcsak a szöveghez illenek ezek a rajzok, hanem a kötetnek is adnak egyfajta pluszt. Imádtam bennük, hogy habár látszólag csak kiegészítői a történeteknek, mégis megmutatják a novellák lényegét.

JuhKriszti P>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Pár novella jobban tetszett, mint a többi, de összességében jó volt. Eddig csak a Beavatott sorozat első két részét olvastam az írónőtől, de az tetszett. Ez a novellàskötet sem volt rossz, bàr valamiért az utolsó pàr novellàval lassan haladtam.

domka_konyvmoly>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

A jövőben vagy, ha úgy tetszik, más világokban, más körülmények között játszódó novellák. Egyedi ötletekre épül mindegyik történet, különleges helyszínek, ahol a szerelem, a család, a barátság és a túlélés áll a középpontban. A Halljátok hát! tetszett a legjobban, mert megható és szép történet, egy valóban különösre sikerült világban.


Népszerű idézetek

csfannie P>!

– A művészet – mondtam neki, amikor elvált egymástól az ajkunk – egyszerre feltárulkozás és merészség.

csfannie P>!

Tudta, hogy rettenetes lesz emlékezni, de néha a jó és a rettenetes együttesen is létezhet, nem? Muszáj, hogy így legyen. Hiszen az ember is érezhet egyszerre örömöt és szomorúságot.

csfannie P>!

A kötelezettségérzet veszélyes, mert megzavarja az ember gondolkodását.

csfannie P>!

Bizonyos szokások éppúgy bevésődnek egy barátságba, mint a megszokott mozdulatok az izmokba, és akkor is kitartanak, amikor már minden más megváltozott.

csfannie P>!

Az életet már értjük. A halál még rejtély számunkra.

FélszipókásŐsmoly >!

Feltárulkozott előttünk. Ez mind az életben, mind a művészetben elképesztően ritka jelenség. A művészet mindenekelőtt feltárulkozás és merészség.

47. oldal - Tehetetlenség

Kapcsolódó szócikkek: művészet
csfannie P>!

Az idő legnagyobb részében olyan közel álltam ahhoz, hogy belezuhanjak önmagam legsötétebb, legüresebb mélységeibe, hogy inkább próbáltam egyáltalán nem érezni semmit.

whisperingwithwolves>!

Még mindig jobb élőhalottnak lenni, mint azt érezni, hogy haldoklik a szívünk.

csfannie P>!

– Ki szerint muszáj egyáltalán bármit is éreznem?
– Szerintem. Azért választottalak utolsó látogatónak, mert… még egyszer, utoljára el akartam neked mondani, hogy sokkal, de sokkal több vagy, mint csupán a benned lévő fájdalom.


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Esővágy
Stephenie Meyer: A burok
Alexandra Bracken: Sötét örökség
S. J. Kincaid: A kárhozott
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Lauren Oliver: Káosz
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem
Julianna Baggott: Tiszták
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája
Tahereh Mafi: Ne hazudj