A ​vég és más kezdetek (Árnyak és jelek) 33 csillagozás

Veronica Roth: A vég és más kezdetek

A beavatott és A kiválasztottak nagy sikerű szerzőjétől.

Veronica Roth novelláskötetének minden egyes novellája különös és csodálatos világba vezet, amelyben szokatlan technológiák és lények találhatók. Legyen azonban bármilyen fejlett a jövő, a történetek szereplői mélyen emberi gondokkal küzdenek. Az ismeretlenbe vezető út ismerős dilemmák és döntések között vezet.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 13 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635662777 · Fordította: Márton Zsófia · Illusztrálta: Ashley Mackenzie
>!
GABO, Budapest, 2022
288 oldal · ISBN: 9789635663248 · Fordította: Márton Zsófia · Illusztrálta: Ashley Mackenzie

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Amál P>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Nem olvastam még az írónőtől, és úgy gondoltam, hogy egy novellagyűjteménnyel kezdem az ismerkedést. Mindössze hat történetet rejt a gyönyörűen illusztrált könyv, amelyek nagyon változatosak. Érdekes módon, ahogy haladtam a történetekkel egyre kevésbé tetszettek. Az első három a Tehetetlenség, a Párkák és a Halljátok hát! viszik a prímet, aztán utána esik a színvonal. Talán még ebben a sorrendben is, ahogy a könyvben van : Fitt és Forte, Páncélosok és A transzformációhívők. Nálam nagyot dobott az értékelésen az illusztráció, csak gratulálni tudok a Gabo kiadónak hozzá!

KingucK P>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Veronica Roth munkássága számomra is, mint oly sokaknak a Beavatott filmadaptációjával indult, megfogott az a különös disztópikus világ és társadalmi normák, amit teremtett. Bár nem vagyok száz százalékig elégedett a karakterábrázolásaival és néhol a világok kidolgozása sem tökéletes, mégis annyi új és érdekes ötlete van, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni az írásait.

Hasonlóan jártam ezzel a novellagyűjteménnyel is.
Az ellentmondásos cím valóban utal a novellák témájában, legtöbbször az elmúlás, elköszönés és gyász feldolgozása, valamint az ebből felszabaduló energiák, életerő és új kezdet felismerése. Az illusztrációk feldobják és hozzátesznek a kötet hangulatához. A novellák vegyesek voltak, jellemzően az erős romantikus vonal miatt nem annyira tetszett a „Fitt és Forte”, és ha kicsit kívülállónak éreztem magam, az valószínűleg azért volt, mert ismét nem nem tartozok bele a cél-korosztályba. úgy örülnék, ha egyszer olvashatnék az írótól felnőtteknek szóló regényt! :)

Az utolsó két novella az Árnyak és jelek sorozat világában játszódik, így akinek hiányzik ez a világ vagy a karakterei, az kicsit nosztalgiázhat. Különböző emberi kapcsolatokat dolgoz fel az író disztópiába ágyazva, ezért azoknak is ajánlom, akik szeretik a lélektani könyveket!

Összességében ismét jó élmény volt az Veronica Roth világaiban elmerülni.
Ajánlom disztópia szeretőknek, lélektanfüggőknek és ifjaknak! :)

csfannie P>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

„Egy olyan időszakomat élem, mikor a hosszabb távú koncentrálás nehézséget okoz, ezért most tökéletes választásnak bizonyult A vég és más kezdetek. Roth munkásságával tavaly ismerkedtem meg, teljesen magába szippantott a stílusa, és ez most is hasonlóképpen volt. Bár voltak novellák, amelyek kevésbé tetszettek, szerencsére túlsúlyban voltak azok, amelyekben megtaláltam azt a plusz értéket, amit a jó olvasmányokban keresek. A számomra kedves novellák túl rövidek, a nem kifejezetten nekem való novellák pedig túl hosszúnak érződtek, de nyilván ízlések és pofonok. :)
Ha egy olyan kötetet keresel, ami nem igényel magasfokú koncentrációt, mégis érdekfeszítő és teljesen emberi érzéseket dolgoz fel még a nem evilági környezetben is, akkor teljes szívből tudom ajánlani ezt! Remélem, téged is magával ragad majd.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2022/06/veronica-rot…

hmelcsi>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Köszönöm szépen a @gabokiado -nak a gyönyörű könyvet <3

Ez volt az első kötet, amit az írónőtől olvastam, habár a Kiválasztottakkal régóta szemezek. A Beavatott filmek nekem nagyon tetszettek, ezért mindenképpen szerettem volna egy próbát tenni ezzel a könyvvel. Nem igazán tudtam elképzelni, hogy mire számítsak, ezért egy igazi meglepetés volt számomra. Nagyon érdekes világot teremtett ezzel a novelláskötettel az írónő, ahol nem is igazán a science fiction a főeleme, inkább háttérként működik, ahol a lényeges mondanivaló, az érzelmek és a kapcsolatok sokkal jobban kitűnnek.

Számomra már a borító és a cím is abszolút figyelemfelkeltő volt, azonban a legnagyobb meglepetést a könyv belső illusztrációi és a szöveg elrendezése okozták. Régóta nem olvastam olyan könyvet, ahol ilyen érdekes és szép megoldása volt az illusztrációk elhelyezésének.

A hat novella közül volt, ami jobban és volt, ami kevésbé tetszett mégis mindegyik tudott adni valit számomra.

~Tehetetlenség~
Szerintem remek választás volt ezzel a novellával kezdeni, mert megteremti azt a futurisztikus hangulatot, ami a kötetet jellemzi, ugyanakkor még veszi el a figyelmet a történetről. Szerintem gyönyörű gondolat, hogy a jövőben lehetőség lesz, arra, hogy egy gép segítségével, a halálunk előtt újraéljünk pillanatokat egy számunkra fontos személlyel együtt. Felkavaró és megindító romantikus történet, ami abszolút elnyerte a tetszésem.

~A párkák~
Ennél a novellánál sokkal jobban éreztem a sci-fi vonalat, ugyanis itt a Földön különböző idegen fajok illeszkedtek be az emberi társadalomba, azonban ezek között vannak olyanok, akik az embereken élősködnek megfosztva a tudatuktól. Egy testvérpár néhány napos utazását követhetjük nyomon, akik az anyjuk gyilkosa és az élősködők után nyomoznak. Nagyon érdekes volt ez a világ, ezért szívesen olvastam volna még róla.

~Halljátok hát!~
Ez volt a kedvenc novellám. Az elejétől a végéig egy kerek jól felépített történet. Egyszerűen magával ragadott és faltam az oldalakat. Ebben a disztópikus világban az emberiség küzd a túlélésért. Egy fanatikus csoport, akik a világ végét várják, biobombákkal betegítik meg és ítélik halálra az embereket, akik csak élnék a mindennapi életüket. Az abszolút halással rendelkezőknek esélye van, hogy a dallamhaló iskolát kijárva jobb életet biztosíthassanak maguknak és a családjuknak. Két lehetséges út áll egy dallamhalló előtt, ami közül választhat: az élet dala vagy a halál dala…

~Fitt és Forte~
Ettől a novellától a képek alapján mást vártam… Leginkább különböző barátok kapcsolatát és szerelmi szalát boncolgatta, akik rajonganak egy szuperhős csapatért.
Nekem picit kevés volt ez a novella az előzőekhez képest.

~Páncélosok~
Ez egy hosszabb hangvételű novella volt, ugyanis két részből áll, ahol a két főszereplőnkkel ismerkedhetünk meg.
Cyra éppen merényletre készül, hogy megszabaduljon az elnyomó hatalomtól és személyes bosszúját is beteljesítse… Azonban idővel megismeri a másik oldalt is és egy érdekes fordulat miatt meghiúsul a bosszúja…
Akos története rövid, de lényegre törő. Nem tisztelik a többiek és gyengének tartják. Azonban, amikor eljön az ideje bebizonyítja, hogy tévedtek vele kapcsolatban…

~A transzformációhívők~
Itt Otho sorsával ismerkedhetünk meg, aki gyilkosság miatt börtönbe kerül, azonban valaki az ártatlansága mellett tanúskodik, így el kell döntenie, hogy megtagadja a vallomást és tovább bünteti magát vagy elfogadja az igazságot és a szabadságot.
Rendkívül izgalmas volt belelátni ennek a szektának a működésébe illetve megismerni, hogy mi is történt Othoval valójában. Szintén kedvencem lett ez a történet.

Ha tetszett az utolsó két novella, a Páncélosok és A transzformációhívők, akkor érdemes beszerezni az írónő Árnyak és jelek duológiáját, ami ehhez a világához kapcsolódik.

Összességében abszolút nem bántam meg, hogy kimozdultam a komfortzónámból ezzel a novelláskötettel. Abszolút ajánlom, ha kicsit is felkeltette az érdeklődésedet

FélszipókásŐsmoly P>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Az írónőtől (a filmeken keresztül) a Beavatott sorozatát ismertem, de kíváncsi voltam erre a novelláskötetére. Olvastam már, hogy a világteremtésben remekel, és nagyon is igazat kell adnom ennek a megállapításnak. Régebbi és újabb válogatott történetek szerepelnek benne lehetséges jövőkről, de nem is annyira a jövőn van a hangsúly, mert a technológiát leszámítva bármikor megtörténhetnének – az emberek állnak a művek középpontjában. Az emberi érzések, kapcsolatok, drámák, életek és halálok, véget érő életszakaszok és más, új kezdetek. A science fiction tudományos része nem jelentős, legtöbbször pár mondattal elintézi a magyarázatot, ám szerencsére ez nem hagy hiányérzetet. Sokkal inkább romantikus (de hála az égnek, nem pararomantikus) történetek ezek, némelyik ténylegesen a szerelem/vonzódás motívuma miatt, némelyik csak az erős érzelmi töltete és ábrándos hangulata miatt. Többjükben is megjelenik a zene mint a történet fontos eleme. Mindegyikük ifjúsági, kamaszokkal vagy fiatal felnőttekkel a főszerepben.

Hat hosszabb novellát tartalmaz a kötet, amiből az utolsó kettő az Árnyak és Jelek duológia univerzumában játszódik. Mindegyik gazdagon illusztrált – tetszett a rajzfilmes stílus, bár sajnos a legtöbb rajzot úgy helyezték el, hogy gyakran alig vehető ki a közepük a kötés miatt. Ez a tervezési hiba kissé csalódást keltett. Viszont örültem, hogy a GABO-nál egyre több könyvet végre új nyomdánál készítenek, így hajlékony és ruganyos, remekül lapozható kötet született. Apró zavar, hogy oldaltördelési baki miatt kimaradt a 94. oldal, és utólag külön lappal pótolták (de a pótlap színe elüt a kötetétől).

Tehetetlenség (2017) ★★★★★
A cím egy zeneszámra utal, ami egymás felé sodorja a két szereplőt. Ebben a világban a haldoklóknak megadatik az a lehetőség, hogy egy gép segítségével újraéljék és megosszák valakikkel néhány emléküket egy utolsó látogatás során. A felidézett emlékeken keresztül tárul fel a két szereplő kapcsolatának öröme, a szakítás komorsága, a bennük dúló érzelmek mélysége, a depresszió és az alkotóvágy vívódása, a gyász és a kötődés huzavonája. Szép mondanivalót hordoz az önkifejezésről.

A párkák (2019) ★★★★★
Piócaszerű, az emberek gerincére tapadó és az elméjük fölött irányítást átvevő földönkívüliekre vadászó testvérpár újbóli egymásra találásáról szól. Akciódús, lendületes a cselekmény, a hajsza mellett a testvérek kapcsolatát helyezi a középpontba. Kíváncsi lennék más történetekre is e világból, például arra, hogy a sokféle érdekes földönkívüli faj hogyan és miért jött a Földre, miként illeszkedtek be a társadalomba, hogyan élnek együtt az emberekkel. E vonatkozásokról csak szösszeneteket kaptam a novellából.

Halljátok hát! (2013) ★★★★★★★
Csodálatos az elejétől a végéig! Pedig disztópia, a világvégehívők biobombáitól megritított és fenyegetett, a túlélés lehetőségeit a zenében kereső emberiséggel. Káprázatos leírások, az érzések és zenei hasonlatok mélysége pillanatok alatt bevonzott a történetbe. Ebben a világban az abszolút hallással rendelkezőknek lehetősége van ún. dallamhalló iskolában kibontakoztatni a tehetségüket. Egy implantátum segítségével – melynek működése a húrelméleten alapul – képesek hallani az élet, illetve a halál dalát. Nagyszerű, kerek, teljes és tartalmas novella. Imádtam!

Fitt és Forte (2017) ★★☆☆☆
A rajzok és a cím alapján ezt akartam a leginkább szeretni, de sajnos ez lett a kötet legrosszabbja. Képregényhősökre utal a cím (eredetileg Vim and Vigor), és néhány kamasz szerelmi kapcsolatáról szól. Ezzel valahogy egyáltalán nem tudtam kapcsolódni, túl hangsúlyos volt benne a romantikus szál és minden más kevés. Valami fanfiction jelleget próbált hozni, de nálam nagyon mellé ment az egész.

Páncélosok (2019) ★★★★☆
Nem olvastam még az Árnyak és Jelek duológiát, de nem szükséges hozzá előismeret a regény fülszövegén túl. Érdekes világot ábrázol: egy áramjelenség folytán mindenkinek van egy különleges képessége, amin keresztül képes hatni dolgokra. Valójában két történetet foglal magába, egy-egy mellékszálon halad, ami rálátást ad a két főszereplőre, Cyrára, illetve Ákosra (valójában csak A-val írja, de nehéz nem belelátni az ékezetet). Az elsőnél merényletet készül elkövetni (a disztópikus elnyomónak tartott) Cyra ellen a nézőpontkarakter, de a regény tükrében nyilvánvaló, hogy sikertelen lesz. De nem is ez a lényeg, hanem az ok, amiért meghiúsul – és ezt szépen építette fel. Ákos pedig egy páncélos bestiával teszi magát próbára, hogy jobban becsüljék. Kíváncsivá tett a regényekre, a jellemábrázolás terén jól szerepelt, bár összességében kicsit kevésnek éreztem. Bizonyára a duológia rajongóinak sokkal többet ad visszatérni a kedvenceikhez.

A transzformáció-hívők (2019) ★★★☆☆
Az Árnyak és Jelek univerzumában, de egy másik bolygón játszódik, ahol egy helyi szektát állít a középpontba. A kamasz főszereplő gyilkosság miatt börtönben van, a képességéről szinte semmit nem tudunk meg, mert végig blokkolót visel, így akár teljesen függetleníthető a duológiától. Itt sajnos nem sikerült eléggé bevonódnom, de az ijesztő, életidegen vallási dogmák hatása a főszereplőre átérezhető, a kapcsolatát a szomszéd lánnyal és annak családjával is szépen bontja ki. Mégis sutának éreztem mind a karakterépítést, mind a történetet, ami túlságosan szűk fókuszú, alig tudtam meg valamit a szektáról és a világról, ahol élt (pár környezeti jellemzésen túl). Tetszettek viszont az apróságok: a hangszerek hatása a korábban zenétől eltiltott főhősre, a színvakság és a szürke növényzet, a vallás alapjául szolgáló, átalakuló madarak ábrázolása.

Hails>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Nagyon vagány novellák voltak benne. Futurisztikus és különleges mesébe szőtte bele az írónő az amúgy egyszerű emberi dolgokat, mint a barátság, család, szerelem. :)

whisperingwithwolves>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Veronica Roth munkásságával a Kiválasztottak kapcsán ismerkedtem meg, és már akkor elhatároztam, hogy fogok még olvasni tőle. A Beavatott könyvek eddig kimaradt nekem, pedig a filmeket szeretem. Az Árnyak és jelek duológiával régebben már szemeztem, ugyanakkor nem voltam biztos benne, hogy tetszene e, de jó hír, hogy van ebben a novelláskötetben egy novella, ami a világhoz kapcsolódik, így ha ti is bizonytalanok vagytok, akkor a Páncélosok novella segíthet eldönteni, hogy bele merjétek e vágni a fejszéteket. Többnyire a novellák a halálra és az elmúlásra épülnek, de egytől-egyig különleges közegben játszódnak, és emiatt lesznek csak igazán szerethetőek. Az írónő 6 novelláját tartalmazza ez a kötet és gyönyörű illusztrációkkal színesíti (igazából fekete-fehérek) a kiadványt. Nemcsak a szöveghez illenek ezek a rajzok, hanem a kötetnek is adnak egyfajta pluszt. Imádtam bennük, hogy habár látszólag csak kiegészítői a történeteknek, mégis megmutatják a novellák lényegét.

martonka77 >!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Főként azért olvastam el, mert az Árnyak és jelek sorozathoz is voltak benne novellák. Jó volt nosztalgiázni egy kicsit. Tetszett a két kiegészítés.
A többi novella is nagyon tetszett. Mindegyik tartalmazott valami fantasy elemet, emellett mély gondolatok, és csipetnyi romantika is volt bennük.
Mondhatjuk, hogy mindegyik tanított valamit.

Rácz_Stefán_Tibor IP>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

Rothnak nagyon jó érzéke van a novella íráshoz is, jól jár körbe központi, emberi kérdéseket, miközben a világok megteremtésében is nagyon erős. Abszolút olvashatóan és szerethetőek ezek a történetek, ha pedig tetszett az Árnyak és jelek duológia, akkor szerintem rajtad a Páncélosok sem fog majd ki. Kíváncsian várom mivel készül legközelebb Roth, abszolút érdemes figyelni rá, örülök, hogy a Gabo ilyen ügyesen gondozza az életművét.

Bővebben a blogomon:
» https://sorok-kozott.hu/2022/09/konyvkritika-veronica-r… .

KiSzil>!
Veronica Roth: A vég és más kezdetek

A cím rögtön megfogott és kiváncsian vártam a jövőben játszódó novellákat. Az első három nagyon tetszett, az utolsó három kevésbé, bár ott is voltak jó ötletek. Az illusztrációk nagyon passzoltak, és növelték az olvasás élményét.
Két dolog különösen megfogott.
1. Az első történetben, a Tehetetlenségben nagyon érdekesnek találtam az utolsó látogatás szertartását, mely által az utolsó pillanatokban az elmék összekapcsolásával, az emlékek felidézésével búcsút vehetünk szeretteinktől.
2. A harmadik történetben, a Halljátok hát! című novellában, már maga a kifejezés, a “dallamhallók” is nagyon tetszett. Nagyon izgalmas elgondolásnak tartottam, hogy bizonyos emberek képessé válhatnak arra, hogy hallják az élet vagy a halál dalát egy implantátum segítségével, és lefordíthatják azt a zene nyelvére.
Olvastam volna még több hasonló, jövőbeli történetet.


Népszerű idézetek

csfannie P>!

– A művészet – mondtam neki, amikor elvált egymástól az ajkunk – egyszerre feltárulkozás és merészség.

csfannie P>!

Tudta, hogy rettenetes lesz emlékezni, de néha a jó és a rettenetes együttesen is létezhet, nem? Muszáj, hogy így legyen. Hiszen az ember is érezhet egyszerre örömöt és szomorúságot.

csfannie P>!

A kötelezettségérzet veszélyes, mert megzavarja az ember gondolkodását.

csfannie P>!

Bizonyos szokások éppúgy bevésődnek egy barátságba, mint a megszokott mozdulatok az izmokba, és akkor is kitartanak, amikor már minden más megváltozott.

csfannie P>!

Az életet már értjük. A halál még rejtély számunkra.

FélszipókásŐsmoly P>!

Feltárulkozott előttünk. Ez mind az életben, mind a művészetben elképesztően ritka jelenség. A művészet mindenekelőtt feltárulkozás és merészség.

47. oldal - Tehetetlenség

Kapcsolódó szócikkek: művészet
csfannie P>!

Az idő legnagyobb részében olyan közel álltam ahhoz, hogy belezuhanjak önmagam legsötétebb, legüresebb mélységeibe, hogy inkább próbáltam egyáltalán nem érezni semmit.

whisperingwithwolves>!

Még mindig jobb élőhalottnak lenni, mint azt érezni, hogy haldoklik a szívünk.

csfannie P>!

– Ki szerint muszáj egyáltalán bármit is éreznem?
– Szerintem. Azért választottalak utolsó látogatónak, mert… még egyszer, utoljára el akartam neked mondani, hogy sokkal, de sokkal több vagy, mint csupán a benned lévő fájdalom.


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Esővágy
Stephenie Meyer: A burok
Melissa Landers: Elválasztva
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája
S. J. Kincaid: A kárhozott
Tahereh Mafi: Ne engedj
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Lauren Oliver: Káosz
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem
Julianna Baggott: Tiszták