74. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​beavatott (Divergent 1.) 2178 csillagozás

Veronica Roth: A beavatott Veronica Roth: A beavatott

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Eredeti mű: Veronica Roth: Divergent

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Ciceró, Budapest, 2016
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635398843 · Fordította: Logos
>!
Ciceró, Budapest, 2014
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635398843 · Fordította: Logos
>!
Ciceró, Budapest, 2012
430 oldal · ISBN: 9789635399192 · Fordította: Logos

1 további kiadás


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Négyes · Beatrice Prior (Tris) · Christina · Eric · Will · Lynn · Marcus Eaton

Helyszínek népszerűség szerint

Hancock-épület · Sears Tower


Kedvencelte 665

Most olvassa 192

Várólistára tette 482

Kívánságlistára tette 546

Kölcsönkérné 20


Kiemelt értékelések

>!
Lanore P
Veronica Roth: A beavatott

Vannak olyan könyvek, amikről egyszerűen tudom, hogy nem az én könyveim, nem fognak tetszeni, és általában igazam is van. Node ezzel hogy tévedhettem ekkorát?? IMÁDTAM!!
Pörgős, izgalmas, újszerű, letehetetlen! Az egyetlen dolog, ami egy picit zavart, hogy a világról nem tudtunk meg sokat. Az alapötlet érdekes volt, miszerint 5 alaptulajdonság csoportjai közé kell besorolni az embereket, de hogy ezt ki találta ki és miért, miért pont ez az 5 csoport, mi volt a célja vele, az nem nagyon derült ki, szívesen olvastam volna többet a rendszer kialakulásáról, és a többi csoportról is.
De ha ezt az apróságot félreteszem, akkor minden mással tökéletesen elégedett vagyok! A főszereplő, Tris végre nem az a szokásos gondokkal küzdő, piruló arcú jókislány, tele van olyan tulajdonságokkal, amik emberibbé, igazibbá tették. Amikor kellett, önző volt, hazudott, úgy idomult a környezetéhez, hogy a legjobban jöjjön ki a helyzetekből, bátor volt, bevállalós. Négyes pedig… elképesztően titokzatos (naná), vonzó pasi a színész, akit a szerepre választottak a filmhez viszont nagyon nem jön be :S, a szerelmük nagyon lassan alakul ki, csigalassúsággal, de nekem még ez is tetszett, végre nem egy elkapkodott szerelem volt első látásra. És végre, végre nem volt szerelmi háromszög!! Ó, és a félelemszimulációk… annyira részletesek voltak, olyan jól voltak megírva, hogy kedvem támadt kipróbálni… milyen érzés lehet végigmenni a saját félelmeiden, és szembenézni velük? Nagyon kíváncsi lennék rá. A végére úgy begyorsultak az események, hogy csak kapkodtam a fejem, folyt a vér, hullottak az emberek. Nekem való! Jöhet a folytatás :)

60 hozzászólás
>!
Kikiriki
Veronica Roth: A beavatott

Wow!
Tavaly karácsonyra kaptam meg a könyvet, és fogalmam sincs, miért csak most kezdtem el olvasni. Imádtam minden egyes sorát! Az írónő nagyon szépen le tudott írni minden egyes jelenetet. Talán a vége egy kicsit összecsapott lett, de ez nem is zavart annyira.
Azt hiszem van már egy éve annak, hogy megnéztem a filmet, amit szintén nagyon megszerettem, de mint általában, most is a könyv tetszett jobban.
A főszereplő személyiségét imádtam, azt hiszem az írónő nagyon jól megalkotta őt, ahogy előttem is írták, végre nem egy külsőre és belsőre is tökéletes karakterről volt szó.
Négyesről már ne is beszéljünk! Annyira megkedveltem őt is! *-* valaki szerezzen már nekem is be egy Négyest:(
Röviden nagyon jó könyv volt, megérte elolvasni! :)

>!
Klodette
Veronica Roth: A beavatott

Most is imádom, régen is imádtam, mindig is imádni fogom. :)
Másodszorra olvastam és még mindig ugyanúgy lekötött. Hajnali fél 4-ig fent voltam és izgultam ezerrel.
A trilógiából nekem ez a kedvencem és ha az írónő nem folytatta volna, hanem mondjuk lezárja, én akkor is szerettem volna.
Négyes egy igazi álompasi, talán nincs is nála menőbb hapsi. (L)
Számomra tökéletes ez a könyv. Nem találtam benne hibát.

>!
vIVIv
Veronica Roth: A beavatott

Nem láttam a filmet, de mindenképpen meg fogom majd nézni.
Tris az Önzetlen csoportban él, de nem volt nagy titok belőle, hogy végül hol fog kikötni. Én nem gondolnám, hogy jó ez a csoportosdi, mivel az emberben egyszerre több dolog is munkálkodik és ezeket a végtelenségig nem lehet elrejteni, elfojtani.

Tris az új helyén elég kemény kihívásokkal néz szembe, haláleset, erőszak, de ott van Négyes, aki kihozza a lányból a legjobbat és ketten együtt összefognak a rendszer ellen.
Azért az elég durva lehetett, amikor spoiler
A könyv végén eluralkodik a káosz, és a folytatás se kecsegtet szerintem sok jóval.
Tris viselkedése nem mindig jött be, főleg amikor önzően viselkedett, vagy ridegnek tűnt olyan lesz@arom mi lesz, de máskor pedig csupa jó döntést hozott és voltak érzelmei.
Négyes pedig <3

>!
Bradshaw
Veronica Roth: A beavatott

Az a pillanat felbecsülhetetlen, amikor elkezdek egy könyvet olvasni, és hirtelen azon kapom magam, hogy sötétségbe burkolózott minden, az eltelt órák csak perceknek tűnnek, s csak pár oldal maradt hátra.

Nem tagadom, a A Beavatott minden betűjét élveztem!
Egy másik világba repültem, ahol csak csoportok léteznek, a döntések fontos szerepet töltenek be az emberek életében, s ha egyszer a szavak elhagyták a szád, akkor nincs megállás. Viszont kivételek mindig akadnak, igaz Tris?

A könyv elején sokat gondolkoztam, hogy vajon melyik csoportba kerülnék, de rá kellett jönnöm, miközben Tris-szel együtt csináltuk végig a szimulációkat, hogy Elfajzott vagyok. Sok információt nem tudtunk meg róluk vagy arról, hogy mi történik a kerítésen túl, viszont ezeket a dolgokat csak apró hibáknak könyveltem el.

Mivel ez a könyv inkább arra tanít minket, hogy a döntések befolyásolják az életünket, de ha negatív irányt vesznek, akkor se csüggedjünk, mert mindent meg lehet változtatni – még utólag is. Tris élete erre egy tökéletes példa. Rég találkoztam ilyen „hibátlan” szereplővel. Tetszett, hogy egy alacsony, kevésbé csinos lány a főhősnő.
Apropó, ha már szereplőknél tartunk,ne feledkezzünk meg, ami legendás Négyesünkről. Istenem…mindenkinek kéne egy ilyen férfi az életébe. Legjobban azok a láthatatlan szikrák tetszettek, amik akkor bújtak elő, mikor Tris a közelében volt. Valamint a kedvenc részem az volt az egész történetben, amikor megtudtam a nevének az eredetét. Húú. Sosem gondoltam volna!

A Divergent számomra nem egy tanulságos könyv volt, hanem egy új élet, amiben bármikor szívesen visszamegyek!

Ui. Titokban reménykedem, hogy egyszer – a távoli jövőben – valaki kifejlesztet egy szérumot, ami segítségével én is szembenézhetek a félelmeimmel.

>!
Viktória_Erdei 
Veronica Roth: A beavatott

Előre féltem hogy egyáltalán tetszeni fog-e a film megnézése után. De tévedtem. Izgalmas volt. Én kíváncsi lennék melyik csoportba kerülnék. Bár szerintem a Barátságosak vagy a Műveltek közzé. A szimulációk nagyon jó lenne a valóságban is, hogy legyőzzük önmagunkat, a félelmeinket. Négyes ahogy filmben, úgy a könyvben is jó pasi. Jöhet a következő. :)

>!
Levandra P
Veronica Roth: A beavatott

Minden porcikámmal tiltakozok ez ellen a világ ellen. Nem és nem! Nem tudom, miért. Talán nem tetszik ez a társadalom, vagy mert nem érzem eléggé jól kidolgozottnak? Mégsem a képi anyaggal van baj. Látom magam előtt a lepusztult várost, a beszakadt utakat, az elhagyatott házakat. Ez tehát rendben van, de egyszerűen nem tudok azonosulni a háttértörténettel – kevésnek érzem, vagy talán túl soknak? Mindenesetre úgy érzem, nincs ebben semmi új, már olvastam valahol. Ismerős a felépítése, a problémák, a szereplők, a konfliktusok…

Nehezen indul be a sztori, és el kell jutnom a könyv 1/3-áig, hogy elkezdjek érdeklődni iránta, hogy érezzem, érdemes olvasnom. És addig is és utána is logikátlan. Értem és mégsem. Ez egy rettenetes, kegyetlen világ, eszmékkel, amiknek jó céllal kellett volna megszületniük, de már a születésük pillanatában gyenge alapokat kaptak. Márpedig erre nem lehet felépíteni egy utópiát, ennél többre van szükség. Próbálom megtalálni a választ, hol hibázta el mindezt Veronica Roth.

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/10/veronica-roth-…

4 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Veronica Roth: A beavatott

A könyv eleje és az alapötlet az valami zseniális. Érdekes és izgalmas, ahogy folyamatosan fenntartja az érdeklődést az olvasóban. Nem olyasmi, amit könnyű félbehagyni – nem egyszer morogva tettem félre, hogy végezzem a dolgaimat.
Tulajdonképpen az első 3/4-e a könyvnek rendben van, aztán valami elromlott. Illetve spoiler nélkül mondhatom, hogy minden elromlott. Úgy érzem, ha írtak volna egy epilógust hozzá, akkor nem kéne trilógiává avatni ezt a könyvet, de mindenképpen érdekel hogyan tovább.

Tetszett a hosszas felvezetés és a ráérős megismerkedés ezzel a kifacsart Chicago-val. Ez ismét egy olyan világ, ahova szívesen „költöznék”. A könyv elején megállapítottam, hogy a logikus, könyvbu… könyvmániás Művelt csoporthoz tartozom és az utolsó oldalakon sem éreztem úgy, hogy ez bűn lenne. Hobbiból térképet bemagolni vagy könyveket venni és eldugdosni a család elől – ezeket ismerem… Jó lett volna a többi csoport ceremóniáiról, avatásáról, mindenről többet megtudni!

Mire a könyvig értem már megfilmesítették és csak amiatt szántam rá magam a várólistán való előrehozására, mert tele volt a Friss-em a lelkes filmélményekkel. Sajnos a megfilmesítés és a promo képek (de még az új borítós magyar kiadás miatt is) elém állítottak egy Négyest, egy Tris-t, akiktől meglepően könnyedén vonatkoztattam el olvasás közben! Főleg Tristől…

Az eredeti borítók nagyon tetszenek, imádom a kitalált világot és ezt az elosztást is. Nagyon tetszett minden, csak a vége az nagyon nem. Pedig jó kis csavarokkal jutottunk el az első rész végére! Van 2-3 szereplő, akit agyonlőnék, de összességében meg vagyok elégedve a főbb alakokkal!

(bővebb: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/04/veronica-ro…)

3 hozzászólás
>!
janka0416
Veronica Roth: A beavatott

Borító: 5/5 – 4 <3
Cselekmény: 5/5** – Sírjak vagy nevessek?
Ha választhatnék akkor a barátságosak csoportjához csatlakoznék. Igaz,hogy nem volt túl sok infó róluk, de valamiért nagyon megmaradt bennem. Lehet,hogy a vége miatt.
A történet főhőseiről annyit mondanék, nem a megszokott felállás. Gazdag vagyok, szőke, 180 cm stb. Nem!
Ahogy a könyv is írja:
EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL
Divergent/ Beavatott imádtalak! Márciusban az első sorból foglak nézni!
*Ellie Goulding – Dead In The Water* – https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
>!
ozsolt
Veronica Roth: A beavatott

Az első dolog ami nagyon megtetszett ebben a könyvben, a borító volt. Egy titkos társaságot képzeltem el magam előtt, és egy beavatási ceremóniát. Persze tudtam, hogy nem erről van szó, mert egy ismerősöm ajánlotta a trilógiát és a kedvcsinálóba azért elárult pár dolgot. A lényeg, hogy végül úgy gondoltam nekivágok. Az első pár oldal elolvasása után féltem, hogy ez a könyv sorozat is, a mostanság annyira felkapott, film adaptációra törekvő, giccs lesz. Tévedtem.
http://aveloh.blogspot.hu/2017/03/veronica-roth-beavato…


Népszerű idézetek

>!
Reika

– Te is félsz tőlem, Tobias?
– Rettegek – feleli mosolyogva.

359. oldal, 31. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes
>!
No_Exist

– „Hiszünk a hétköznapi bátor tettekben és a bátorságban, amely arra készteti az embereket, hogy álljanak ki egymás mellett.”

187. oldal, 16. fejezet

>!
Lex

– Megszoktam, hogy mindig kimondom, amire gondolok. A mamám szerint az udvariasság mások becsapása, csak szép csomagolásban.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christina
>!
No_Exist

Van, hogy az embernek nincs más választása, mint a sírás vagy a nevetés.

186. oldal, 16.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: nevetés · sírás
>!
Roni_olvas

– Most sírnom kellene? – kérdezem. A hangomat elnyeli az inge. – Talán valami nem stimmel velem?…….

– Tudok én bármit is szerinted a könnyekről? – kérdezi szelíden.

279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes
>!
kellyolvas P

– A mi agyunk azonban sokféle irányban gondolkodik. Nem vagyunk képesek egyetlen gondolkodásmódra leszűkíteni a működését, és ez félelmet kelt a vezetőinkben. Azt jelenti ugyanis, hogy bennünket nem lehet irányítani. Ez pedig azt, hogy akármit is tesznek, mi mindig is gondot jelentünk majd számunkra.
Úgy érzem, mintha valaki friss levegőt fújt volna a tüdőmbe. Nem vagyok Önfeláldozó. És Bátor sem.
Elfajzott vagyok.
Akit nem lehet irányítani.

390. oldal

1 hozzászólás
>!
Gorkie P

A nyugodt elme pedig tiszta tudatot eredményez.

Kapcsolódó szócikkek: elme · tudat
6 hozzászólás
>!
Könyvmolykisasszony

Az emberi értelem képes megbocsátani bármi rosszat. Éppen ezért olyan fontos, hogy ne hagyatkozzunk rá.

97. oldal, 9. fejezet

>!
Renkaa

– Ez borzasztó – mondja Will, komolyságot színlelve. – Ez az én barátnőm. Kemény, mint egy vattacsomó.
– Ó, fogd már be!

362. oldal


A sorozat következő kötete

Divergent sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Yancey: Az ötödik hullám
Kresley Cole: Poison Princess – Méreghercegnő
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Ann Aguirre: Menedék
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Tahereh Mafi: Ne érints
Kiera Cass: The Crown – A korona
Cassandra Clare: Csontváros
Gayle Forman: Ha maradnék
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat