90. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​beavatott (Divergent 1.) 2300 csillagozás

Veronica Roth: A beavatott Veronica Roth: A beavatott

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Eredeti mű: Veronica Roth: Divergent

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2016
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635398843 · Fordította: Logos
>!
Ciceró, Budapest, 2014
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635398843 · Fordította: Logos
>!
Ciceró, Budapest, 2012
430 oldal · ISBN: 9789635399192 · Fordította: Logos

2 további kiadás


Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Négyes · Beatrice Prior (Tris) · Christina · Eric · Will · Peter Hayes · Lynn · Marcus Eaton · Tori

Helyszínek népszerűség szerint

Hancock-épület · Sears Tower


Kedvencelte 655

Most olvassa 170

Várólistára tette 503

Kívánságlistára tette 537

Kölcsönkérné 19


Kiemelt értékelések

>!
Lanore P
Veronica Roth: A beavatott

Vannak olyan könyvek, amikről egyszerűen tudom, hogy nem az én könyveim, nem fognak tetszeni, és általában igazam is van. Node ezzel hogy tévedhettem ekkorát?? IMÁDTAM!!
Pörgős, izgalmas, újszerű, letehetetlen! Az egyetlen dolog, ami egy picit zavart, hogy a világról nem tudtunk meg sokat. Az alapötlet érdekes volt, miszerint 5 alaptulajdonság csoportjai közé kell besorolni az embereket, de hogy ezt ki találta ki és miért, miért pont ez az 5 csoport, mi volt a célja vele, az nem nagyon derült ki, szívesen olvastam volna többet a rendszer kialakulásáról, és a többi csoportról is.
De ha ezt az apróságot félreteszem, akkor minden mással tökéletesen elégedett vagyok! A főszereplő, Tris végre nem az a szokásos gondokkal küzdő, piruló arcú jókislány, tele van olyan tulajdonságokkal, amik emberibbé, igazibbá tették. Amikor kellett, önző volt, hazudott, úgy idomult a környezetéhez, hogy a legjobban jöjjön ki a helyzetekből, bátor volt, bevállalós. Négyes pedig… elképesztően titokzatos (naná), vonzó pasi a színész, akit a szerepre választottak a filmhez viszont nagyon nem jön be :S, a szerelmük nagyon lassan alakul ki, csigalassúsággal, de nekem még ez is tetszett, végre nem egy elkapkodott szerelem volt első látásra. És végre, végre nem volt szerelmi háromszög!! Ó, és a félelemszimulációk… annyira részletesek voltak, olyan jól voltak megírva, hogy kedvem támadt kipróbálni… milyen érzés lehet végigmenni a saját félelmeiden, és szembenézni velük? Nagyon kíváncsi lennék rá. A végére úgy begyorsultak az események, hogy csak kapkodtam a fejem, folyt a vér, hullottak az emberek. Nekem való! Jöhet a folytatás :)

60 hozzászólás
>!
Kikiriki
Veronica Roth: A beavatott

Wow!
Tavaly karácsonyra kaptam meg a könyvet, és fogalmam sincs, miért csak most kezdtem el olvasni. Imádtam minden egyes sorát! Az írónő nagyon szépen le tudott írni minden egyes jelenetet. Talán a vége egy kicsit összecsapott lett, de ez nem is zavart annyira.
Azt hiszem van már egy éve annak, hogy megnéztem a filmet, amit szintén nagyon megszerettem, de mint általában, most is a könyv tetszett jobban.
A főszereplő személyiségét imádtam, azt hiszem az írónő nagyon jól megalkotta őt, ahogy előttem is írták, végre nem egy külsőre és belsőre is tökéletes karakterről volt szó.
Négyesről már ne is beszéljünk! Annyira megkedveltem őt is! *-* valaki szerezzen már nekem is be egy Négyest:(
Röviden nagyon jó könyv volt, megérte elolvasni! :)

>!
Nikolett0907 P
Veronica Roth: A beavatott

„– Megszoktam, hogy mindig kimondom, amire gondolok. A mamám szerint az udvariasság mások becsapása, csak szép csomagolásban.”

Na igen, a filmet láttam először, nagy hiba volt.
Hogy őszinte legyek nem azok táborába tartozom, akiknek tetszett volna.
Sőt kimondottan untam, így mikor a kötetet a kezembe vettem, nem igazán volt kedvem olvasni és jó sokáig tartott mire rá szántam magam, hogy értékeljem.

Félre ne értse senki, a maga nemében nagyon izgalmas volt.
A lerágott csontot, az író egy teljesen új csomagolásban tálalta és ezáltal újként el lehetett adni.
Ha nem olvastam volna az Éhezők viadalát és sorolhatnék pár másik remekművet, biztos, hogy az egekig magasztalnám és a kedvencek között landolna.

Hogy ezek után miért adtam öt csillagot rá? Jó kérdés, talán azért, mert engedékeny kedvemben vagyok, de ami inkább az igazsághoz közelít maga a tény, hogy tudott újat kihozni ebből a világból az írónő.

Ami érdekes, hogy alapvetően tetszett ez a „csoportos” kaszt rendszer, azt is tudtam értékelni, hogy miként bántak az adott osztályokkal. Kimondottan érdekesnek találtam, hogy mi ez a „kettősség”. De a főszereplő hölgyemény nem győzött meg, túl tolta a szerepét.
Nem éreztem, hogy mennyire erős, vagy mennyire igen is át tudom érezni a lelki gyötrődését és vele tudok lélegezni, harcolni. Végig külső szemlélője maradtam az eseményeknek és ezt nem szeretem.

Mivel ilyen vegyes érzésem van olvasás után, egyenlőre nem erőltetem a folytatást, talán később, mikor már kopik ez az ellenállás bennem.

Egy olvasásnak megfelelt.

>!
MissFortune
Veronica Roth: A beavatott

Egy ideje halogattam az olvasását, azonban egy kihívás miatt rászántam magam. Nem bántam meg! Sőt.. Fantasztikus volt. Kicsit tartok a disztópiáktól, szeretem, de annyira nem az én műfajom.
A világ, melyet feltár, nagyon érdekes.Furcsa megoldás ugyan ez a csoportosítás a háború elkerülésére. Vártam, hogy kitörjön valami lázadás féle, vagy valami összeesküvés, ami természetesen meg is történt. DE.. Nem vártam hogy ilyen brutális formában. Ledöbbentem.
Tris szimpatikus szereplő. Szerintem jó döntést hozott azzal, hogy a Bátrakhoz ment. Nagyon nagy élmény volt számomra olvasni a kiképzéséről. Részletesen le voltak írva a szimulációk.
Tobias hihetetlenül cuki. A szerelmi száluk nagyon feldobta a könyvet.
Összességében imádtam, mihamarabb szeretném olvasni a következő részt:)

>!
Klodette
Veronica Roth: A beavatott

Most is imádom, régen is imádtam, mindig is imádni fogom. :)
Másodszorra olvastam és még mindig ugyanúgy lekötött. Hajnali fél 4-ig fent voltam és izgultam ezerrel.
A trilógiából nekem ez a kedvencem és ha az írónő nem folytatta volna, hanem mondjuk lezárja, én akkor is szerettem volna.
Négyes egy igazi álompasi, talán nincs is nála menőbb hapsi. (L)
Számomra tökéletes ez a könyv. Nem találtam benne hibát.

>!
vIVIv
Veronica Roth: A beavatott

Nem láttam a filmet, de mindenképpen meg fogom majd nézni.
Tris az Önzetlen csoportban él, de nem volt nagy titok belőle, hogy végül hol fog kikötni. Én nem gondolnám, hogy jó ez a csoportosdi, mivel az emberben egyszerre több dolog is munkálkodik és ezeket a végtelenségig nem lehet elrejteni, elfojtani.

Tris az új helyén elég kemény kihívásokkal néz szembe, haláleset, erőszak, de ott van Négyes, aki kihozza a lányból a legjobbat és ketten együtt összefognak a rendszer ellen.
Azért az elég durva lehetett, amikor spoiler
A könyv végén eluralkodik a káosz, és a folytatás se kecsegtet szerintem sok jóval.
Tris viselkedése nem mindig jött be, főleg amikor önzően viselkedett, vagy ridegnek tűnt olyan lesz@arom mi lesz, de máskor pedig csupa jó döntést hozott és voltak érzelmei.
Négyes pedig <3

>!
Levandra P
Veronica Roth: A beavatott

Minden porcikámmal tiltakozok ez ellen a világ ellen. Nem és nem! Nem tudom, miért. Talán nem tetszik ez a társadalom, vagy mert nem érzem eléggé jól kidolgozottnak? Mégsem a képi anyaggal van baj. Látom magam előtt a lepusztult várost, a beszakadt utakat, az elhagyatott házakat. Ez tehát rendben van, de egyszerűen nem tudok azonosulni a háttértörténettel – kevésnek érzem, vagy talán túl soknak? Mindenesetre úgy érzem, nincs ebben semmi új, már olvastam valahol. Ismerős a felépítése, a problémák, a szereplők, a konfliktusok…

Nehezen indul be a sztori, és el kell jutnom a könyv 1/3-áig, hogy elkezdjek érdeklődni iránta, hogy érezzem, érdemes olvasnom. És addig is és utána is logikátlan. Értem és mégsem. Ez egy rettenetes, kegyetlen világ, eszmékkel, amiknek jó céllal kellett volna megszületniük, de már a születésük pillanatában gyenge alapokat kaptak. Márpedig erre nem lehet felépíteni egy utópiát, ennél többre van szükség. Próbálom megtalálni a választ, hol hibázta el mindezt Veronica Roth.

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/10/veronica-roth-…

5 hozzászólás
>!
Viktória_Erdei 
Veronica Roth: A beavatott

Előre féltem hogy egyáltalán tetszeni fog-e a film megnézése után. De tévedtem. Izgalmas volt. Én kíváncsi lennék melyik csoportba kerülnék. Bár szerintem a Barátságosak vagy a Műveltek közzé. A szimulációk nagyon jó lenne a valóságban is, hogy legyőzzük önmagunkat, a félelmeinket. Négyes ahogy filmben, úgy a könyvben is jó pasi. Jöhet a következő. :)

>!
AniTiger MP
Veronica Roth: A beavatott

A könyv eleje és az alapötlet az valami zseniális. Érdekes és izgalmas, ahogy folyamatosan fenntartja az érdeklődést az olvasóban. Nem olyasmi, amit könnyű félbehagyni – nem egyszer morogva tettem félre, hogy végezzem a dolgaimat.
Tulajdonképpen az első 3/4-e a könyvnek rendben van, aztán valami elromlott. Illetve spoiler nélkül mondhatom, hogy minden elromlott. Úgy érzem, ha írtak volna egy epilógust hozzá, akkor nem kéne trilógiává avatni ezt a könyvet, de mindenképpen érdekel hogyan tovább.

Tetszett a hosszas felvezetés és a ráérős megismerkedés ezzel a kifacsart Chicago-val. Ez ismét egy olyan világ, ahova szívesen „költöznék”. A könyv elején megállapítottam, hogy a logikus, könyvbu… könyvmániás Művelt csoporthoz tartozom és az utolsó oldalakon sem éreztem úgy, hogy ez bűn lenne. Hobbiból térképet bemagolni vagy könyveket venni és eldugdosni a család elől – ezeket ismerem… Jó lett volna a többi csoport ceremóniáiról, avatásáról, mindenről többet megtudni!

Mire a könyvig értem már megfilmesítették és csak amiatt szántam rá magam a várólistán való előrehozására, mert tele volt a Friss-em a lelkes filmélményekkel. Sajnos a megfilmesítés és a promo képek (de még az új borítós magyar kiadás miatt is) elém állítottak egy Négyest, egy Tris-t, akiktől meglepően könnyedén vonatkoztattam el olvasás közben! Főleg Tristől…

Az eredeti borítók nagyon tetszenek, imádom a kitalált világot és ezt az elosztást is. Nagyon tetszett minden, csak a vége az nagyon nem. Pedig jó kis csavarokkal jutottunk el az első rész végére! Van 2-3 szereplő, akit agyonlőnék, de összességében meg vagyok elégedve a főbb alakokkal!

(bővebb: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/04/veronica-ro…)

3 hozzászólás
>!
janka0416
Veronica Roth: A beavatott

Borító: 5/5 – 4 <3
Cselekmény: 5/5** – Sírjak vagy nevessek?
Ha választhatnék akkor a barátságosak csoportjához csatlakoznék. Igaz,hogy nem volt túl sok infó róluk, de valamiért nagyon megmaradt bennem. Lehet,hogy a vége miatt.
A történet főhőseiről annyit mondanék, nem a megszokott felállás. Gazdag vagyok, szőke, 180 cm stb. Nem!
Ahogy a könyv is írja:
EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL
Divergent/ Beavatott imádtalak! Márciusban az első sorból foglak nézni!
*Ellie Goulding – Dead In The Water* – https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Reika

– Te is félsz tőlem, Tobias?
– Rettegek – feleli mosolyogva.

359. oldal, 31. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes
>!
No_Exist

– „Hiszünk a hétköznapi bátor tettekben és a bátorságban, amely arra készteti az embereket, hogy álljanak ki egymás mellett.”

187. oldal, 16. fejezet

>!
Lex

– Megszoktam, hogy mindig kimondom, amire gondolok. A mamám szerint az udvariasság mások becsapása, csak szép csomagolásban.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christina
>!
Gorkie P

A nyugodt elme pedig tiszta tudatot eredményez.

Kapcsolódó szócikkek: elme · tudat
8 hozzászólás
>!
No_Exist

Van, hogy az embernek nincs más választása, mint a sírás vagy a nevetés.

186. oldal, 16.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: nevetés · sírás
>!
kellyolvas P

– A mi agyunk azonban sokféle irányban gondolkodik. Nem vagyunk képesek egyetlen gondolkodásmódra leszűkíteni a működését, és ez félelmet kelt a vezetőinkben. Azt jelenti ugyanis, hogy bennünket nem lehet irányítani. Ez pedig azt, hogy akármit is tesznek, mi mindig is gondot jelentünk majd számunkra.
Úgy érzem, mintha valaki friss levegőt fújt volna a tüdőmbe. Nem vagyok Önfeláldozó. És Bátor sem.
Elfajzott vagyok.
Akit nem lehet irányítani.

390. oldal

1 hozzászólás
>!
Roni_olvas

– Most sírnom kellene? – kérdezem. A hangomat elnyeli az inge. – Talán valami nem stimmel velem?…….

– Tudok én bármit is szerinted a könnyekről? – kérdezi szelíden.

279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes
>!
Renkaa

– Ez borzasztó – mondja Will, komolyságot színlelve. – Ez az én barátnőm. Kemény, mint egy vattacsomó.
– Ó, fogd már be!

362. oldal

>!
Könyvmolykisasszony

Az emberi értelem képes megbocsátani bármi rosszat. Éppen ezért olyan fontos, hogy ne hagyatkozzunk rá.

97. oldal, 9. fejezet


A sorozat következő kötete

Divergent sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Kass Morgan: Huszonegy nap
Marissa Meyer: Scarlet
S. J. Kincaid: A kárhozott
Amy Kathleen Ryan: Láng
Amy Ewing: Az Ékkő
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás