Éjféli ​iskolák 113 csillagozás

Veres Attila: Éjféli iskolák

Magyarország, ahogy még sosem láttuk.

Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.

15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásokról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, és az állapotokról, amikor a kettő között nincs különbség.

Veres Attila az Odakint sötétebb című bestseller után most egy novelláskötettel jelentkezik, amelyben ismét bizonyítja, hogy miért ő a magyar weird irodalom legfontosabb szerzője.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
320 oldal · ISBN: 9789634194750
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194699

Enciklopédia 1


Kedvencelte 26

Most olvassa 28

Várólistára tette 161

Kívánságlistára tette 216

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
phetei P
Veres Attila: Éjféli iskolák

Ha lemegy a nap, te eljössz mindig hozzám.
Kéred, hogy menjünk el már, az éjszaka vár.
Egész héten vártam, hogy találj rám,
Mmm… de izgulnom kár, mert eljöttél végre már.
~ Orsi – Ha lemegy a nap | https://www.youtube.com/watch…

Veres Attila valószínűleg rocksztár státuszt ért el ezzel a kötettel, az @Agave_konyvek pedig bevállalt becsülettel és nyert. Hogy mindenki komolyan gondolja a dolgot azt már tavaly is sejtettem, amikor az Alleeban szembejött az Odakint sötétebb plakáton, mint az év irodalmi szenzációja. Még ha nagyvonalúan le is hessegetjük magunkról a marketing démon fojtogató csápjait, a két kötet megjelenése együtt valóban nem mindennapi jelenség. Mondhatjuk ezt különösen annak tükrében, hogy számtalanszor hallhattuk már, a magyar piac nem tud eltartani efféle speciáis, már-már réteg ízlést kiszolgáló műveket, különösen egy olyan kényes helyzetben, mint ami az Alexandra bukta után létrejött. Azt gondolom, az Éjfél iskolák hivatkozási pont lesz, mivel rácáfol több olyan alapvetésre melyek vörös posztónak (bocs) számítanak a hazai fantasztikus könyvkiadásban. Magyar szerző, novellás kötet, weird, horror műfaj, magyar szetting.

A siker titka minden bizonnyal nagyrészt abban rejlik, hogy Veres Attila magyar környezetbe helyezi a történeteit. Nagy valami? Nem, sőt igazából annyira triviális, hogy nem is igazán értem miért kell erre felhívni a figyelmet. A magyar fantasztikum helyzetéről folytatott viták során rendre előjön, hogy a magyar íróknak a külföldi top alkotókkal kell versenyeznie, hiszen a hazai kiadók szinte azonnal szállítják a legjobb újdonságokat. Velük szemben a magyar íróknak egy elvitathatatlan előnye van, nevesen, hogy magyarok, ezáltal számunkra ismerős és olyan formában átélhető regényeket, novellákat egyebeket tudnak szállítani nekünk, amire mondjuk China Miéville nyilvánvaló okokból nem képes. A magam részéről így mindig kicsit értetlenül állok az előtt, amikor egy magyar író olyan fülszövegű regényt tesz elénk, hogy pl Lépj a jövő útjára! 2066 – Philadelphia. Ok, köszi, lapozzunk.

Nyilvánvaló természetesen, hogy egy minden szempontból magyar írás még nem garantálja a sikert. Bizonyos körökben népszerű hiedelemmel ellentétben, simán lehet valami szar attól, hogy magyar. Veres Attila sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy a magyar szettinget olyan könnyed befogadhatósággal tudja átadni ami kevesek sajátja. Nem igazán tudom máshogy megfogalmazni, de egész egyszerűen hatékonyan ír. Mentes a felesleges sallangoktól és otromba szócsépléstől. Az írásai elején kapunk egy a magyar rögvalósággal kínos könnyedséggel összeegyeztető helyzetet, ami aztán változó hirtelenséggel fordul át meredt pislogásba. Valami ilyesmi lenne talán, ha Michel Houellebecq weirdet írna spoiler. Hogy egy kicsit még folytassam a hasonlítgatást: a magyar környezettel ellentétben, paradox módon a legutóbbi ilyen félig weird, félig misztikus írás amiről úgy éreztem, hogy na ez aztán tényleg megtörténhetne a szomszéd utcában is az a Torzók volt Lauren Beukestől.

A novellák hasonló stílusúak és egyenletes színvonalúak, általam nem várt, de annál élvezetesebb elemként pedig több esetben lazán össze is kapcsolódnak, hivatkoznak egymásra, ami egyfajta újraolvashatósági élményt is ad a kötetnek spoiler. A következő időkben valószínűleg részletesen ki is fogják vesézni mindegyiket, így én ebbe csak szőr csápmentén mennék bele. A legjobb darab nekem a Borostyán komplex lett, illetve a Nem elevenszülő, ami afféle totális mindfuck, de a jól eső fajtából. Kicsit megijedtem az elején a Szorozva nullávaltól mert semmi szükségét nem éreztem, hogy Lovecraft hommage-t olvassak, de ezzel kiderült, hogy ilyet is lehet jól írni. A leggyengébb az utolsó előtti Közöttetek volt, amit a végén már szimplán untam, valószínűleg azért, mert mire ide jutottunk már egyszerűen nem tudott semmi újat vagy meglepőt nyújtani. Ezt talán szerencsésebb lett volna a kötet első harmadába tenni.

Leszögezhető, hogy az Éjféli iskolák egészen különleges és egyedi hangulatú gyűjtemény. Ez abból adódik, hogy a bevezetők többnyire könnyen azonosulható szituációkat kínálnak, melyek gyakran már önmagukban is elég kényelmetlenek, ezt pedig még aztán fokozza a továbbiakban bekövetkező lelki és/vagy testi trancsír. Nem annyira ajánlott egyedül olvasni, félig sötét lakásban. Gyakran gondolkoztam, hogy mivel a szöveg irodalmi igényességű spoiler, Veres Attila jó eséllyel simán megállna weird nélkül a szépirodalmi közegben is. Mondjuk ilyenkor az is felmerült bennem kérdésként rögtön, hogy egyébként minek?

Negatívumként annyit tudnék mondani, hogy a borító szerintem kifejezetten gyenge és semmitmondóan jellegtelen lett. Főleg az Odakint sötétebbéhez képest.

Ja és amúgy:
Congratulations! your domain is available.
pornaftermidnight.com $9.99

Csak mondom.

upd.: http://pornaftermidnight.com :)

__

53 hozzászólás
>!
szadrienn P
Veres Attila: Éjféli iskolák

Kiválóan megírt, brutális horror novellák valahol a szürreális valóság és a lidérces rémálom között, amiből reggelente verejtékben úszva, levegő után kapkodva ébredünk. Ha úgy gondoljuk, hogy féltünk már éppen eleget, a szerző kreatív megoldásokkal bizonyítja, hogy vannak azért még ezen a téren kiaknázatlan lehetőségek, frászt kaphatunk akár egy ifjonti hévvel várt szerelmi együttléttől, benevezhetünk egy lovecrafti utazásra a vérszomjas, barbár istenségek elátkozott földjére, de néha elég, ha csak átruccanunk a sivár külváros lepusztult presszójába. Nagy tévedés azt hinni, hogy a rettenet tőlünk megnyugtató távolságra van, hiszen könnyedén utolérhet a szorgosan szántó-vető magyar falvakban vagy az ismerős panelrengetegben, ott lapul gondolataink mélyén és elfojtott vágyainkban.
Bevallom, az első rész novelláiból áradó tömény erőszak és iszonyat alaposan mellbe vágott, és az élmény hajmeresztően billegve egyensúlyozott valahol a tűréshatáram peremén, ezzel együtt a Szorozva nullával minden bestialitásával együtt a kötet egyik legjobb elbeszélése. Az első sokkon túllendülve azonban már nagy élményt jelentett az a rengeteg eredeti és elképesztő ötlet, amivel a szerző folyamatosan borzolja az idegeinket, egészen kiemelkedőnek találtam a Visszatérés az éjféli iskolába címűt és A Borostyán komplexet. A kifejezésmód és a perifériára sodródott, depresszív életformák ábrázolása néha egészen közel kerül a szépirodalomhoz, a fekete humor mindenütt kísért, a nyers és brutális hangulati elemek finoman bekúszó, nyomasztóan szürreális víziókkal váltakoznak.
A könyv hatása nagyon erős, senkinek sem javasolnám, hogy ezzel próbálja megalapozni horror olvasó pályafutását, a műfajban otthonosabban mozgó érdeklődők számára azonban kivételes, különleges élményt jelenthet.

9 hozzászólás
>!
csartak MP
Veres Attila: Éjféli iskolák

Veres Attila egy olyan gondolati csapot nyit meg, amit sokan nem mernek kinyitni.
Titkos, nem vállalt gondolatok, amiktől néha elfordulunk még önmagunkban is. És ha már ezek a gondolatok megnyíltak, már nem lehet tőle szabadulni.
Nem vidám dolgok ezek, halálról és életről, a testről, a húsról, a hitről, lelki nyomorúságról, kilátástalanságról, mindezek napjaink Magyarországán, brutális természetességgel megírva.
Megszünteti a hétköznapi életről alkotott illúziót, és a végén itt állunk pörén elmerengve.. és még többet akarok olvasni tőle.

6 hozzászólás
>!
Oriente P
Veres Attila: Éjféli iskolák

Nem tudok igazán ütős értékelést megfogalmazni, mert egyrészt kiütött a könyv, másrészt a novellák pont azt hozták, amit az Odakint sötétebb után vártam. Nagyon bírom ugyanis a lokális, nyomott szürrealizmusból a kozmikus léptékre váltást, ami a szerző specialitása.

Bár novelláskötetről van szó, az egyes darabokat szervesen összekapcsolják a keresztutalások és az atmoszféra. Nagyon profi válogatás olyan szempontból is, hogy a színvonal egyenletesen magas, a zsigeri behatás szépen hullámzó – vagyis ha egy történet nem akarta az agyamat végigpofozni az emésztőszerveimen, akkor azt sem érzékeltem feltétlenül rossznak, legfeljebb szusszantam egy kicsit. Azt az ívet mondjuk, amiről Attila a könyvbemutatón beszélt (@sirszalhasogato idézi is: https://moly.hu/ertekelesek/2790913) én pont nem látom, de ez nem különösebben zavar; inkább úgy érzem, hogy a felvetett témák (vágy, keresés, kielégülés, menekülés, beletörődés, stb.) keresztül-kasul szövik az egész kötetet. Annyiban érdemes követni az olvasási rendet, hogy az első novella után mindenki eldöntheti, hogy tényleg akarja-e ezt, az utolsó meg egészen aranyos (ha lehet ilyen jelzőt egyáltalán használni ebben a kötetben), így némileg elsimítja a felborzolt idegszálakat.

Sokak első gondolata egy-egy Veres Attila szöveg után az lehet (így voltam ezzel magam is), hogy itt bizony nemcsak a produktum a weird, hanem az alkotójuk is. De mindig rádöbbenek (és gondolom sokan mások is), hogy pont ellenkezőleg: kevesen értik meg ilyen jól és szövegezik meg ilyen elemi erővel, hogy a világ beteg és néha egyszerűen lehetetlen benne ép elmével működni. Ráadásul van valami közös a Éjféli iskolák hőseiben, egyfajta belátó engedékenység, ami a tagadás helyett az idomulásban látja az egyetlen járható utat: tárd ki az ajtót, ereszd be a szörnyetegeket és nincs többé rettegés. Fura, de van ebben az egészben valami megnyugtató, szelíd erő, ami nekem folyamatosan ellenpontozta a válogatott, vérben cuppogó, féregjárta, gusztustalan vagy éppen arctalan rémségek tárházát.
Szóval jöhet még, Attila, ne kímélj! :)

A statisztika kedvéért, az én kedvenceim:
Nem elevenszülő, Szorozva nullával, A présházban, A borostyán komplex, Visszatérés az éjféli iskolába

3 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Veres Attila: Éjféli iskolák

Kedves Veres Attila! Mondanám, hogy vegyél feleségül, de valaki már megelőzött ezzel az előző könyvednél, meg túl fiatal is vagy hozzám, na meg a férjem sem örülne ennek a barokkos fordulatnak. Viszont lehetnék a múzsád. Sugdosnám a füledbe a szürreális álmaimat, amik meg szoktak lepni a különböző zsíros vacsorák után, te pedig szépen megfogalmazod és cselekményt adsz a nagy összevisszaságnak. Kapcsolatunk máris szépen alakul, hiszen szerepet kaptam a Szorozva nullával novellában, ami meg pont az überkedvencem. spoiler
Szóval, kérek még ilyeneket, mert pont a kedvencem ez a szürreális horror, vagy hogy úgy mondjam, weird, mert az még menőn is hangzik, és Lovecraft csodálkozna, hogy neki is ez volt a stílusa, biztos örülne. Ja, igen, simán lehet egy lapon említeni Veres Attilát és Lovecraft-ot, büszkék lehetünk, hogy van egy ennyire tehetséges írónk.
Különösen tetszett, ahogy a novellák finoman összekapcsolódtak, utaltak egymásra, és nem volt John és Jack és Marie, hanem volt Gábor és Zoli és Nóra…
A végére ideírom még a kedvenceim: a teljes első rész, a Testetlen-lelketlen összes novellája, de mint mondtam, főleg a Szorozva nullával.
a csodálatos értékelésemért azt a tizenöt év pro-t majd megbeszéljük, jaj, ezt nem is ide aka

>!
makitra MP
Veres Attila: Éjféli iskolák

Petrichor.

Különös dolgok népesítik be Veres Attila képzeletét, de közös bennük, hogy mind a valóságból fakadnak. A magjukat minden idegenségük ellenére a mi vágyaink, érzéseink, gondolataink alkotják. Hőseit, ha nevezhetjük így őket, hétköznapi dolgok mozgatják, de legfőképpen saját sikertelenségük, fragmentáltságuk tudata, valami hiányérzet. Legtöbbször férfiak, Gáborok, Csabák és Ferik, ritkán nők, néha még az is megesik, hogy az éjszaka teremtményeivel kötünk barátságot. Élményeik (élményeink?) azonban közösek.

Az Éjféli iskolák történeteiben a legváratlanabb helyeken bukkan fel a különös, gyakran csak az utolsó pillanatokban. Van, hogy csak a feszültséget érzi az olvasó, mint egy vérbeli horrorban, és csak az utolsó lapokon bukkan fel valami megnevezhetetlen, valami rettenetes; másutt már az elejétől fogva benne élünk a nem mindennapiban. Nyelvileg remekül építi fel ezeket a világokat: erős kifejezések, meghökkentő képek erősítik az olvasóban a megérzéseket. Ha kell, célratörő a próza, ha kell, ráérősen mutatja be a világot és annak lakóit. Pár mondattal fel tud vázolni sorsokat, életeket; az erős magyar atmoszféra gyorsan megmutatja, hol is járunk – a közös emlékezet segít az értelmezésben.

Valamennyi írás erős hangulatú és különleges, még azok is, amelyek kevésbé bizonyultak maradandónak számomra. Éppen ezért mondom azt a kötetre, hogy zseniális; és bár mostanában rendszeresen olvasok magyar zsánerszerzőktől erős könyveket, Veres Attila egyedi hangja sokáig emlékezetes marad.

Olvassátok az Éjféli iskolákat és hagyjátok, hogy elringasson különc világa, élvezzétek a különlegest és legyetek üdvözölve a sötétben.

Bővebben: https://tubicacezar.blogspot.com/2018/06/veres-attila-e…

>!
pat P
Veres Attila: Éjféli iskolák

„Felerészben lovecrafti rettenet, felerészben egy átlagos hétfő reggel” – írja Veres Attila a kötetet záró utószavában a Közöttetek című novelláról. És hát ennél jobban tutira nem tudnám összefoglalni az egész kötet leglényegét, sőt kvintesszenciáját. Tényleg pont ilyen az egész
Esetleg még hozzátenném, hogy eszeveszett jó a humora – fene gondolta, hogy egy hivatalosan tán horror besorolású könyvön fogok a leghangosabban röhögni az évben. (Igen, a D.O.D.O azért versenyben volt. Szoros második.)
Esetleg még a stílusát is megemlíteném – én nem tudom, hogy ír Veres Attila egészen pontosan, de valahogy tök jól. Nem modoros, nem túltolt, nem is kőegyszerű, nem is valami haj, de különleges – de nagyon veresattilás, és nekem nagyon bejön.
Ja, és esetleg még azt is hozzátenném, hogy nagyon magyar, nekem nagyon nosztalgikus, ismerős, barátságos és befogadó szövegek ezek, az egész könyv egy puha ölelés – meg lovecrafti rettenet, hát igen.

Olvasónapló a novellákról odalent:

3 hozzászólás
>!
NewL P
Veres Attila: Éjféli iskolák

Nem szeretem a horrort, a zsigereket, az ún. „weird” történeteket, de Veres Attila tud valamit, mert ezeket a novellákat szerettem (a többségüket legalábbis), felidéztek bennem régen elfeledett álmokat, titkolt félelmeket, és valahogy minden olyan ismerősnek tűnt bennük, holott nem igazán tapasztaltam meg azokat a mélységeket, amiket a bennük szereplő emberek átéltek. Egy hibát követtem el, a könyv nagy részét nem novelláról novellára olvastam kihagyásokkal, hanem egyvégtében több történetet egymás után. Azt hiszem sok mindent veszítettem így el, ezért majd a közeljövőben (úgy egy-két év múlva) újra előveszem a kötetet, de akkor már lassan és adagolva fogom elolvasni, hogy minden apróságot fel tudjak fedezni.
Kedvenc novelláim a kötetből:
Szorozva nullával
A présházban
A borostyán komplex
Kisgömböc

>!
abstractelf P
Veres Attila: Éjféli iskolák

Veres Attila valamiféle mágiát űz, s ebben egyre biztosabb vagyok. Már az első regénye is berántott, de az Éjféli iskolák drogként hatott rám, és teljesen a függője lettem a kötetnek és az írónak egyaránt.

Az Éjféli iskolák minden, ami magyar, megspékelve néha egy kis furcsasággal, néha pedig egy kis borzongással. Ha nem hiszed, csak annyit mondok: található a kötetben egy Kisgömböc feldolgozás, ahol az Antikrisztus egy malac. (Itt jegyezném meg, hogy ez a legjobb feldolgozás, amivel valaha találkoztam.)

A történetek szinte mindegyike magában hordozott valamit, amitől már az első pillanatban megkedveltem. A Pornó éjfél utánnak van a legjobb indítása, és tökéletes felütése lett az egész kötetnek. A Ködváros döbbentett meg először; itt jöttem rá arra is, hogy ez nem semmi olvasási élmény lesz. A Szorozva nullával történet elolvasása után azt kívántam, bárcsak egy regény lenne, mert még imádnék barangolni ebben a világban. A vérvörös gépezet nagyszerű társadalomkritika volt, A Borostyán komplex a bennem élő hobbi borásznak és borrajongónak felért egy szerelmes levéllel.
A legnagyobb hatással rám mégis a Visszatérés az éjféli iskolába volt, amit, ha lehetne odaadnék mindenkinek, aki azt gondolja, hogy nem érdemes kortárs magyar szerzőktől olvasni.

Az Éjféli iskolák számomra az idei év egyik legjobb megjelenése volt, és már most tudom, hogy még sokszor visszatérek ezekhez a történetekhez. Veres Attila pedig felkerült a kedvenc íróim közé.

>!
Nita_Könyvgalaxis
Veres Attila: Éjféli iskolák

Mindennapi rettegésünk ad meg nékünk ma…

Tudjátok, vannak azok az álmok, amikből miután zihálva felébredsz, minél hamarabb igyekszel elfelejteni őket. Na Veres Attila ezeket az álmokat nem űzi a tudatalattija mélyére, hanem megírja nekünk őket.

Számomra a legerősebb novellák a Ködváros, a Szorozva nullával és A Borostyán komplex voltak. Bár a többire sem mondanám, hogy gyengék, sőt, de nekem ezek voltak azok, amik a leginkább megfogtak. A Ködváros remekül megfogja a reménytelen vágyakozás érzését, a Szorozva nullával zseniálisan elborult útibeszámoló, A Borostyán komplex meg olyan ötletet dob be, ami előtt csak meghajolni tudok.

Amúgy mindegyik novelláról el lehet mondani, hogy briliánsan van megírva, olyan mondatok, olyan képek találhatóak benne, amelyek mélyen belénk égnek. Én örülök, hogy kis adagokban fogyasztottam el a kötetet, egyrészt így tovább tartott, másrészt meg elég fullasztó történetek ezek, megülik az ember lelkét.

Nagyon remélem, hogy sok-sok írással fog még minket Attila megörvendeztetni. Őt tartom most a magyar fantasztikus irodalom egyik legbátrabb, legegyedibb hangjának.


Népszerű idézetek

>!
Molymacska

Én nem olvasom végig a regényeket csak az első bekezdést. Senki nem tud jobbat írni az első bekezdésnél, ezt azóta tudom, hogy végigolvastam az Anna Karerinát. Ha ezt a szöveget én olvasnám, itt megállnék. Lehet, hogy neked is azt kellene tenned.

7. oldal Pornó éjfél után

>!
Dávidmoly

– Most nem aludhatunk – mondtam.
– Az emberi agy hatalmas, bonyolult szerkezet – válaszolta, – nincs olyan pillanat, amikor minden része be van kapcsolva. Bizonyos értelemben egész életedben alszol. Bizonyos értelemben egész életedben álmodsz.

107. oldal, Szorozva nullával

>!
szadrienn P

A hely tehetett róla. Ez a vidék, a házsorok közt elterülő kopár földekkel, a kátyús utakkal, a félregombolt ingű emberekkel, az olcsó cigarettával, a vegyszerízű töményekkel, a mocskos, sárga fényt vető lámpákkal, az esti veszekedésekkel, a nyikorgó kapukkal, a gondozatlan muskátlikkal, a köhögésbe torkolló nevetésekkel, a foghíjakkal, az elátkozott csenddel, a Külvárosi presszóval.
Ez a vidék.
Már gyerekként tudta, hogy innen nincs menekvés. Nem volt, nem is lesz, ha ide születtél, itt is pusztulsz, megkeseredetten és elvadulva, és senki sem fog emlékezni rád, csak a salétromszagú falak.

A Borostyán komplex

>!
szadrienn P

Ha a Nagyúr el akarja ragadni, itt az egész éjszaka még, és a következő és a következő; míg aszott testében nem marad már több naplemente.

Közöttetek

>!
Deidra_Nicthea IP

Amikor azt mondom, borkóstolás, az azt jelenti, hogy iszonyatos berúgás egy bérelt, szűk szobában, aznap mosott, száradó ruhák között.

313. oldal, Utószó

>!
Molymacska

Bizonyos értelemben egész életedben álmodsz.

107. oldal Szorozva nullával

4 hozzászólás
>!
Deidra_Nicthea IP

Sikoltásra ébredtem. Erre ébredtünk mindannyian, kivéve azokat, akik akkor már halottak voltak.

106. oldal, Szorozva nullával

>!
szadrienn P

Leila úgy érzi, az arca gumiból van, zsibbadt a tehetetlenségtől; sípolva veszi a levegőt, mintha a torkában kavics rekedt volna meg. A teste haszontalan kacattá válik, üres vászonná, amire idegenek sebeket helyezhetnek.

Közöttetek

>!
csartak MP

Álmomban egy gigászi gödör mellett álltam, melyet csaknem a pereméig városok romjai töltöttek meg, az emberi civilizáció röhejes maradványai. A romok között kísértetek sugdolóztak, akik azt hitték, városaik még állnak, én pedig csak lapátoltam, lapátoltam a földet a romokra, és sikoltottam, sikoltottam…

Szorozva nullával


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
G. Arthur Brown – Komor Zoltán: Chemtrail Kamélon
Komor Zoltán: Klotyó-Krisztus a kenyér-fülbemászó ellen
Komor Zoltán: Az Égi istálló
Komor Zoltán – Tépő Donát: A migráns Krisztusok támadása
Komor Zoltán: Dögnyugat
Komor Zoltán: Mesék Kaptárvárosból
Novák Andor: Szegregált pokol
Komor Zoltán – Tépő Donát: A hortobágyi cápa