Engedd ​el őket és találj magadra 10 csillagozás

Leválás gyermekeinkről
Verena Kast: Engedd el őket és találj magadra Verena Kast: Engedd el őket és találj magadra

A ​népszerű svájci pszichoterapeuta a gyász egy sajátos formájával foglalkozik: a szülőktől elköltöző, leváló gyerekek „megsiratásának” folyamatát dolgozza fel. A felnőtt gyermekekről való sikeres leválás központi szerepet játszik azoknak a nőknek és férfiaknak az életében, akiknek szülőként mindezt át kell élniük. Bánat, kétségbeesés, düh, a kudarc és a feleslegesség érzése, irigység, sőt, gyűlölet a „hálátlan” gyermek iránt: a fészekből kirepülő fiataloktól való elválás folyamán számos negatív emóció önti el az otthon maradó anyákat és apákat. A leválás meg nem élt és lelkileg megfelelően fel nem dolgozott folyamata súlyos lelki problémákhoz vezethet, és sok esetben később éppen ezek a problémák kerülnek felszínre a következő generáció felcseperedésekor és leválásakor. Verena Kast jelen könyvében megmutatja, hogyan lehet és kell a családi ház kiürülését egy új életszakasz kezdetének felfogni, hogyan tudják a szülők egymáshoz és a gyermekeikhez való viszonyukat teljesen új és… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mérleg Európa

>!
Európa, Budapest, 2012
106 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793827 · Fordította: Murányi Beatrix
>!
Európa, Budapest, 2007
132 oldal · ISBN: 9789630782883 · Fordította: Murányi Beatrix

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

lenne P>!
Verena Kast: Engedd el őket és találj magadra

Érdekes, hogy nekem szólónak gondolom a könyvet, de hiányolom azokat a részeket, amik engem nem érintenének. Az Apák érzéseiről például szinte nincs is szó a könyvben. Főleg a nők, anyák és lánygyerekek szemszögéből fogalmaz meg minden problémát és megoldást. Úgy érzem, hogy ezt Verena Kast inkább „válaszul” írta férfi kollégáinak.
Nekem szülőként és gyászoló gyerekként is jó, hasznos volt olvasni. Igyekszem figyelni magamat.

Kaia>!
Verena Kast: Engedd el őket és találj magadra

Kicsi kötet, de mégis mondott új dolgokat a gyerekek elengedéséről, de a szakításról és gyászról is. Biztosan előveszem még.

Színek>!
Verena Kast: Engedd el őket és találj magadra

Csodálatos szép kivitelű könyv egy embert próbáló problémáról. A minden embert érintő téma a leválás, leválás szülőnkről- gyerekünkről. Duplán érintett vagyok! Érezem a kiürült fészek csendjét, torok szorító a kitaszítottság. Az agyam tudja, hogy így van rendjén csak a buta lelkem lázadozik ellene. Nem tudni mihez is kezdjen az ember a rászakadó szabadsággal. Hatalmas üresség tátong melyet ki kellene tölteni valamilyen értelmes, hasznos dologgal. Nagyon-nagyon keresem a dolgot mely értelmet ad a további időkre. Addig is míg meglelem, rácsodálkozom apró dolgokra, célokat tűzök ki. Próbálom kárpótolni páromat, kit talán elhanyagolnak érezhette magát míg én gyerekként kapaszkodtam távozni készülő szüleimbe, anyaként elébe helyeztem a szárnyakat próbáló gyerekeinket.
Verena Kast könyve megerősített abban, hogy mindent meg kell élni, de leragadni nem szabad!


Népszerű idézetek

lenne P>!

Előfordulhat például, hogy a szülők és gyermekeik még mindig a régi családi kötelékben élnek, pedig a leválás ideje régen eljött. A gyerekek akkor a titkos menekülést választják, betegségbe menekülnek, vagy egy fantáziavilágba, amely sohasem válhat valóra. Lélekben mennek világgá.

33. oldal, Gyász a leválási folyamatban - Egy életszakasz véget ér

2 hozzászólás
lenne P>!

De minden életterv kizár egyes lehetőségeket – megéletlen életét gyászolja minden ember.

98. oldal, A központi kérdés az identitás

lenne P>!

Leválási folyamat kísér mindenféle kapcsolatot: kötés – oldás – újabb kötődés – olykor új szintű kötődés, ez a ritmusa minden emberi kapcsolatnak.

9. oldal, A leválási folyamatok

lenne P>!

[…] nem úgy van, hogy az anya mindig csak ad a gyerekeinek, ők pedig felnőtt korukban kötelesek visszaadni. Valójában egyszerre adunk és kapunk. És a felnőtt gyerekeknek egyáltalán nem az a fő dolguk, hogy valamit „visszaadjanak”.

43. oldal, Ha elmarad a leválás

lenne P>!

Aki alapvetően elégedetlen önmagával, s ezt az érzését elfojtja, a mi kultúránkban rendszerint az élet egy másik területén hajszolja a sikert, mégpedig lehetőleg látványos sikert, és ez többnyire anyagi siker.

91. oldal, Nehéz gyerek, nehéz leválás

rosa_canina>!

A fiatalok is bűntudatot keltenek a szülőkben: igazából magukat érzik bűnösnek, amiért kirepülnek a szülői házból, de bűntudatukat védekezésképpen a szülőkre vetítik ki – a szülők így bűnbakká válnak, és bűnbakként is viselkednek. A szülő különben is tele van elhallgatott bűntudattal: lelke mélyén tudja, hogy van, amivel adós maradt a gyerekeinek, hogyan is lehetne másképp, hiszen ő is csak ember. Segíthet, ha ezt a titkos bűntudatot, amely talán tényleges mulasztáshoz fűződik, tudatosítja és elfogadja.
……
Vagy ezúttal ő keres bűnbakot, hogy a kínzó bűntudattól szabaduljon. Néha pedig egyenes szít magában valamilyen bűntudatot, nehogy oda kelljen néznie, ahol csakúgyan hibázott vagy hibázik ma is.

26-27

lenne P>!

A leválás és a vele összefüggő gyászfolyamat csak akkor játszódhat le, ha vállaljuk a bűntudatot, és igyekszünk megérteni, miért kellett hibáznunk. De ahhoz, hogy elfogadjuk önmagunkat akkor is, ha kudarcot vallottunk – vagy legalábbis nem tudunk eleget tenni saját ideálképünk követelményeinek – , saját árnyékunkat is el kell fogadnunk. Identitásunk fény- és árnyoldalakból tevődik össze. Tehát abban is el kell magunkat fogadnunk, amiben elmaradunk a lehetőségeink mögött. Csak így láthatjuk meg, milyen lehetőségeket kell még fejlesztenünk.

91. oldal, Nehéz gyerek, nehéz leválás

rosa_canina>!

[…] a felnőtt gyerekek szülei többnyire inkább magukban rágódnak, némán szenvednek, ami persze semmin sem változtat. Az ilyen aggódás – annak álcázott formája, hogy a szülő kételkedik gyermeke önállóságában – gyakran destruktív hatású, és a fiatalok joggal utasítják vissza.

27. oldal, Gyász a leválási folyamatban - Egy életszakasz véget ér

rosa_canina>!

A gyerekekről való leválás folyamata tehát, mint minden gyászfolyamat, kihívás és lehetőség, hogy még inkább és újból magunkra találjunk.

98


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Enikő Csilla – Sz. Makó Hajnalka: Gyász, krízis, trauma és a megküzdés lélektana
Albert Y. Hsu: Hátrahagyottak
Carl Gustav Jung – Marie-Louise von Franz (szerk.): Az ember és szimbólumai
Carl Gustav Jung: Az alkímiai konjunkció
Carl Gustav Jung: Gondolatok a jóról és a rosszról
Jolande Jacobi: C. G. Jung pszichológiája
Jean-Jacques Rousseau: A társadalmi szerződésről
Forel Ágost: A nemi kérdés
Jean Piaget: Szociológiai tanulmányok
Alain de Botton: A filozófia vigasza