Ami ​igazán számít, az a megélt élet 6 csillagozás

A visszapillantás ereje
Verena Kast: Ami igazán számít, az a megélt élet

Ismerjük ​meg életünk új horizontját, tekintsünk vissza a megtett útra, hogy előre nézhessünk! – szólít fel bennünket a hazánkban is jól ismert szerző. Mindannyian arra vágyunk, hogy életünknek értelmet és jelentőséget adjunk. Tapasztalat, hogy azok az embertársaink, akik képesek életükre nyugodtan, aprólékosan és elfogulatlanul visszatekinteni, határozottabbak, pozitív beállítottságúak lesznek. Akik újragondolják a sikereiket, a tévedéseiket, döntéseiket és átélt fájdalmaikat vagy örömeiket, nagyon sokszor meglepetve döbbennek rá arra, hogy tulajdonképpen elég jól helytálltak, jól tudták viselni még a nehezebb időkben megélteket is.

Verena Kast sok-sok példán át mutatja be, hogy a visszatekintésből milyen sokat profitálhatunk, és ha sikerül mindez, lényegesen könnyebben viszonyulunk saját megélt életünkhöz. Emlékezzünk, éljük át újra életünk egész gazdagságát és változatosságát!

A Dialóg Life sorozat az élet kérdéseivel foglalkozik: lelkünk és testünk egészségével,… (tovább)

Eredeti cím: Was wirklich zählt, ist das gelebte Leben

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dialóg Life

>!
Dialóg Campus, Budapest, Pécs, 2012
184 oldal · ISBN: 9789639950726 · Fordította: Ujj Bernadett

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
cseri P
Verena Kast: Ami igazán számít, az a megélt élet

Tizennegyedik könyvem a huszonöt pszichológiai témájú könyv közül, amit idén szeretnék elolvasni, nem adtam még fel, de ez most nehezen ment… Lehet, hogy tényleg csak amiatt, hogy nyár van, de majdnem egy hónapig olvastam, egy kicsit fogcsikorgatva, pedig érdekes volt. Talán még a fordításra gyanakszom, nem tűnt igazán gördülékenynek. Ez volt az első könyvem a szerzőtől, több témában írt, azért választottam ezt, mert érdekelnek egy ideje az élettörténetek. Itt elsősorban arról van szó, hogy idős emberek hogyan tekintenek vissza életük eseményeire, mit látnak kiemelkedő, meghatározó élménynek, hogyan tudják pozitívan szemlélni a maguk szerepét. Ezen a ponton vezet át a terápia témakörébe, hiszen a szerző abban szeretne segíteni, hogy visszatekintve az élet értékeit lássuk meg, és ebben a magunk szerepét megbocsátóan kezeljük.

2 hozzászólás
>!
moni79
Verena Kast: Ami igazán számít, az a megélt élet

Egy időben nagyon érdekelt, hogyan működnek az egyéni élettörténetek, hogyan kapcsolódnak össze a narratívák és azok alakítása az identitással. Aztán persze gyorsan kiderült, hogy ez a személet milyen hasznos a terápiában. Most került elő újra a téma, és pont Verena Kastnál, akinek az írásait nagy élvezettel és érdeklődéssel olvasom. Ez a könyv használható az önismeret fejlesztésére is, hiszen pont abban segít, hogy pszichológus segítsége nélkül is vissza tudjunk emlékezni életünk fontos történéseire (a traumatikusok és a pozitív élményekre is), aztán rendezzük az emlékeinket, és szükség esetén új szemléletet alakítsunk ki. Kast érthetően írja le, miért fontos ez a folyamat, és hogyan érdemes csinálni. Elsősorban idős emberekről van szó, de szerintem bármikor segíthet ez a módszer, ha úgy érezzük, hogy válságban vagyunk vagy elakadtunk. Jó esetben a terápia szerves része lehet, de kiegészítésként is használható. A könyvben szó van arról is, miért fontosak az álmok, a szüleinktől kapott (sokszor ártalmas) mondatok vagy mi akadályozhatja az emlékezést. A szégyen, a bűntudat és a hála olyan fontos érzelmek, amelyekkel kiemelten kell foglalkoznunk. Emellett Kast arról is ír, milyen jól használhatjuk az adott életszakaszban olvasott könyveket, látott filmeket vagy hallgatott zenét az emlékek és a hozzájuk kapcsolódó érzelmek felidézésére.

>!
Galambdúc
Verena Kast: Ami igazán számít, az a megélt élet

Ennek az írásnak már a címe is sokatmondó. Ami benne van, az is tartalmas. Igaz, hogy Verena Kast elsősorban az idősekre alkalmazott terápiás eszközöket mutatja be, de ezek nagyszerűen alkalmazhatók már fiatal felnőttkortól. Sok ötletet merítettem belőle, volt sok rádöbbenés a saját életemmel kapcsolatban, pedig igazából semmi különös nem történt. Amit hiányoltam, s ez általában mindig így van az ilyen jellegű könyveknél, hogy túl kevés élő, szemléletes példát tartalmaz, ebből lehetett volna több, hosszabb, elgondolkodtatóbb.
Problémafelvetésre viszont nagyon jó, olyan érzések és jelenségek szerepét vizsgálja az életben, mint szégyen, bűntudat, barátság szerepe, hála, stb. A lényege, hogy az emlékezésnek, visszaemlékezésnek kulcsfontosságú szerepe van mindnyájunk életében, főleg az út végén.
Most már érdekel a svájci szakember többi könyve is, jól ír, nem néz hülyének. A bonyolult, tudományoskodó dolgokat, ami egy kizárólagos kasztnak szól, már nehezen veszi be a kényes gyomrom.


Népszerű idézetek

>!
Enisz

Ez a magától értetődő önbizalom, amit mi emberek az öröm állapotában átélünk, nyitottá tesz minket mások és a világ felé. (…) Át tudunk valamit adni, nagylelkűek tudunk lenni: nem muszáj az én-határainkat csökönyösen megszabni, meg tudjuk nyitni azokat.

71. oldal

>!
Enisz

Az öröm a szövetségesség és a szolidaritás alapvető emóciója. Az öröm átélése, az örömre való emlékezés központi erőforrást jelent a nehéz időkben – és az életre történő visszatekintéskor.

72. oldal

>!
Enisz

A bánat elleni eszközként Epikurosz (Kr. e. 341-270) azt tanácsolja, hogy a kellemes élmények emlékeit jól raktározzuk el, és újra és újra emlékezzünk rájuk.

81. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Wendy Lustbader: What's Worth Knowing
John W. James – Russel Friedman: Gyógyulás a gyászból
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Szeghy Ernő: Gondolatok az élet késő alkonyán
F. E. Eckard Strohm: Atlantisz angyalai
Maoshing Ni: A hosszú élet taoista titkai
Friss elmével egy életen át
Rácz Ildikó (szerk.): Törődjön többet egészségével!
Wisniewska Roszkowska: A nők másod- és harmadvirágzása
Egészség 60 év felett