38. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján

Ánya ​kísértete 145 csillagozás

Vera Brosgol: Ánya kísértete

Ánya sok mindenre számított, mit találhat egy kiszáradt kút mélyén, de egy új barát nem jutott volna eszébe. Különösen nem egy olyan új barát, aki egy évszázada halott.
Belezuhanni egy kútba önmagában is balszerencse, de Ánya élete sem fenékig tejfel. Cikinek érzi a családját, elégedetlen a testével, és már szinte le is mondott arról, hogy beilleszkedjen az iskolában. Pont egy új barátra van szüksége – még akkor is, ha az halott.
Ánya új barinője azonban véresen komolyan gondolja, hogy örökre barátok lesznek…

Az Ánya kísértete elnyerte a Cybils- a Harvey és a képregényes Oscarjának számító Eisner-díjat.

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2020
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321262 · Fordította: Márton Zsófia

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Siobhan


Kedvencelte 14

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 155

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Ngie>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

A mai napig nevetek kicsit azon, mennyire megkajáltam a kötet legelejét, a legjobb értelemben. (Akik olvastak, tudni fogják szerintem mire gondoltam). Nem elég, hogy érdekes színvilággal rajzolták meg ezt a képregényt, még meglepni is megtudott!

Videóban bővebben volt róla szó: https://www.youtube.com/watch…

4 hozzászólás
Molymacska P>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

Ánya kritikai visszhangja nagyon jó volt, és kicsit félve is kezdtem bele, mert nem tudtam, mit tartogat számomra a kötet. Nagyon örültem, amikor olvastam, és én is része se lehettem egy felforgató tinédzser életnek, és történetnek, ami egyből magával ragadt.
A történet szerint Ánya beleesik egy gödörbe, ahol találkozik egy kísértettel. Később megmenekül a gödörből, de a kísértet vele tart, az életébe, az iskolába, az otthonába.
Nagyon tetszett a képregényben, hogy bemutatja a tinédzser életet: reálisan. Hogy semmi sem tökéletes, senki sem lehet mások felett álló, hogy mindenkinek vannak valódi problémái, és attól még, hogy nem látjuk, azok létezhetnek. Talán az egyik erőssége pont a karakterekben volt, akik mind a saját démonaikkal küzdenek (Ánya csak hozzácsapott lusz egyet a listához. Mi az a tinikorban, ugye?)
Érdekes volt a kísértet is: ha a történetet nézem, akkor látható volt a kísértet önzése, a tenni akarás, az önmegvalósítás, hiszen a saját életében ez nem volt lehetséges. Másrészről a kísrtet tényleg bemutatja Ánya „másik” énjét, a kísértést, hogy ő ezt valójában szeretné, de nem teheti. spoiler
Ami különleges volt számomra a képregényben, hogy a főszereplő önmagában nem volt átlagos: orosz-amerikai lány. Mit tudunk az orosz kultúráról? Hát én elég keveset, mégis szerintem mellékszálként, díszletként nagyon jól mutatja ezt a fajta a kultúrát, és a problémakört is (mint bevándorló, akinek akcentus nélkülinek kell lennie ahhoz, hogy elfogadják mások. Ezzel szerintem sokkal többen tudnak azonosulni is). Ha Ánya nem orosz lett volna, hanem valaki teljesen más, a sztori működött volna, de így volt természetes, így volt kerek egész a történet.
Amikor belepoztam a képregénybe, akkor rögtön az egyik kedvenc játékom off jutott az eszembe, mert a rajzolása ahhoz hasonló. Kicsit félelmetes, kicsit olyan művészi, reális, de mégis olyan kellemesen misztikus. Biztos ennek a stílusnak van valami neve is, csak én nem tudok róla. Ilyen ennek a kötetnek a rajzolása is, néha nagyon természetes, igazi iskolai élet képregény, máskor félelmetes, de nem pusztán a rajz miatt, hanem azért, amit képvisel az. Nagyon tetszett benne ez a stílus, ez a picit borzongató, de közben nagyon aranyos rajzolás.
Különösen tetszett benne, mint a Kis boszi naplójába, hogy a főszereplő átlagos alkatú, vagy picit duci Ánya nem vékony, ezt szóvá is teszik a képregényben, mégis amikor ránézek, úgy érzem, ő normális alkatú, és kicsit közelebb érzem képileg magamhoz, mint sokszor a nagyon vékony szereplőket. Ez is valójában a történet része, hiszen Ánya esendő, de különösen tetszett, hogy ettől függetlenül minden karakter kicsit más, kicsit másféle testfelépítéssel rendelkezik.
2020 egyik kedvenc képregénye számomra Ánya története. Nagyon kedves történet, és tiniknek szinte kötelező olvasmánynak adnám ki, ert annyi aspektusa van, és annyi mindenről lehet általa is beszélgetni. Nagyon szerettem ezt a kötet, és remélem még sok hasonló gyönygszem fog magyar is megjelenni.

Vivienna>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

"Nagyon örülök, hogy most került a kezeim közé ez a könyv, ugyanis el sem tudnék képzelni ennek a kötetnek az olvasására jobb időszakot, mint az október. Szerintem ez a történet tökéletesen illik a Halloween-i, Spooktober-i időszakba, és nem csak azért mert egy kísértet is szerepel a történetben.

Maga a képregény nagyon szépen van kivitelezve, az illusztrációk nagyon igényesen vannak kidolgozva, ami pedig külön tetszett, az a kötetnek a színvilága. Szerintem nagyon jól illett ehhez a kísérteties történethez a kötetnek a szürkés-lilás színvilága."

Teljes értékelés: https://konyveskuckom.blog.hu/2020/11/05/vera_brosgol_a…

theodora P>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

Nagyon kíváncsi voltam erre az ifjúsági képregényre, ami egy orosz származású kamaszlány, Ánya története.
A lány nem csak a tinikor problémáival küzd, hanem az amerikai mindennapokba való beilleszkedéssel. Be akar olvadni társai közé, de ebben a családja néha megakadályozza.
Egyik nap bezuhan egy kútba és ott találkozik egy szellemlánnyal, később barátok lesznek és Emily egyre többet segít neki. A történetben Ánya fejlődését követhetjük, dinamikus paneleken keresztül. Nagyon tetszett, hogy mennyire minimalista módon tudott érzékletesen bemutatni helyzeteket! Örülök, hogy a Ciceró egyre több hasonló értékes, gyerek – kamasz korosztálynak szóló képregénnyel színesíti a magyar piacot!

ria_konyvei>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

Az első képregényes próbálkozásom volt ez a kötet. A grafikája szerintem nagyon gyönyörű, nekem nagyon tetszett, és igazából ez adta meg a löktetet arra, hogy én ezt el akarjam olvasni. Maga a történet fantasy, egy kísértet és egy ember közötti viszonyát mutatja be.
Nem godnoltam volna, hogy kapok karakterfejlődést egy ilyen rövidke képregényben, de megtörtént. Mégpedig Anya fejlődött nagyon is az előnyére. Számomra végig unszimpatikus volt az ő karaktere, de az ahogyan végül bánt a testvérével a végén, az tetszett.
Egyszer olvasós kis képregénynek nekem tetszett, jó kis történet volt.

chibizso>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

Az Ánya kísértete két szinten működik nagyon jól: mint ifjúsági és mint felnövéstörténet, egyfajta képregényes bildungsromanként (fejlődésregényként) végig hiteles és átélhető.

A hagyományos panel elrendezésben elmondott történet sodró lendületű, így gyorsan olvasható a kötet. Ebbe az egyszerűnek tűnő keretbe minden olyan problémakör belefér, amely megjelenhet egy kamasz életében.

Szó esik önelfogadásról, az átlag által kikiáltott ideálnak való megfelelés, formális lázadás (cigi, lógás), szerelem vagy egy hozzánk hasonló barátra való rátalálás. Utóbbi két témában húz újat és meglepőt a képregény. Ánya szerelmi élete kapcsán Brosgol a jól ismert tinifilmek sablonjaira épít: átlagtól eltérő lány, aki belezúg az iskola menő fiújába, ám annak egy tipikus cicababa barátnője van. Ilyenkor jönne az, hogy a menő fiú mégis belezúg a főszereplő lányba – akivel amúgy tud azonosulni a legtöbb olvasó –, leszereli a cicababát is valahogy – aki amúgyis buta és gonosz –, és majd milyen szép happy end lesz, meg jól megérdemelt szerelem. Brosgol felrúgja az ehhez hasonló szcenáriókat, sőt csavar is rajtuk párszor. A maguk izgalmasságán túl ez a sablon rombolás megnyugtatja a 12 +-os olvasót az őt foglalkoztató problémák kapcsán, de fel is készíti valóságos szituációkra. Nem mindenki olyan, mint az elsőre gondolnánk. Mindig bizonyosodjunk meg egy vélemény valóság alapján, ahelyett hogy készpénznek vennénk, és bizony ne féljünk ledönteni saját ideáljainkat se.

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2020/10/03/anya-kisertete-kepr…

Trixi>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

A képregények nem igazán az én világom, de a kivétel erősíti a szabályt, vagyis megpróbálkoztam ezzel …… és nagyon bejött. Ánya egy tipikus mégis szerethető tini, mufurc stílussal. Éli a tinik nehéz életét, amikor egy gödörbe esve hozzácsapódik egy szellem. Aki eleinte barátságos, aztán egyre inkább kezd érdekessé válni, azaz finom kis turpisságok derülnek ki róla. Vicces volt és egyben izgalmas is, jókat nevettem. Tetszett a színvilága – kísérteties – húúúúúúúú!

beasechoes P>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

Egy pocit azt gondoltam, hogy viccesebb lesz, de mivel kiderült számomra, hogy ezt nem kifejezetten felnőtteknek írták, így már értem, hogy rám miért nem volt olyan nagy hatással. Ettől függetlenük a grafikák tetszettek benne.

brigus_27 P>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

Az első próbálkozásom képregénnyel, és egyszerűen fantasztikus volt! Imádtam! Nagyon megszerettem ezt a kis könyvet, klassz történet, klassz illusztráció, szerethető főszereplő. :)
Nagyon tetszett a színvilág, szerintem nagyon illett a történethez, és a szereplőkhöz.Külön tetszett a szellem szál, őszintén emiatt választottam olvasásra. Szórakoztató volt, könnyen olvasható és rövid, de mégis tartalmas. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára vettem a kezembe. :)

sZsófi>!
Vera Brosgol: Ánya kísértete

Ez volt az első képregényem és ezután csak még többet szeretnék olvasni! Igaz, hogy egy fél órás olvasmányról van szó, mégis jól megismerhetjük a szereplőket és egy teljes egész történetet kapunk. Az illusztrációk csodaszépek voltak, öröm volt őket nézegetni.
Mindenkinek nagyon-nagyon ajánlom, jó kis kikapcsolódás :)


Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

És miért olyan szörnyű, ha valaki egy kicsit dundi? Odahaza, Oroszországban a háj a vagyon jele!

1 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!

Hé, Ánya, hallom, ügyes voltál ma tesin!
Hé, Katy, hallom, ügyes voltál ma a fiúmosdóban!
Menj a francba, Siobhan!

Kapcsolódó szócikkek: Siobhan
Caledonia_Valley P>!

De csitt! Ki ez a fullos szirén? Örökre el tudnék veszni e sötét hajban és e bájos hurkákban.

Nikii9125>!

Gáz, ha csak annyi a célod az életben, hogy lenyűgözz egy rakás beképzelt tinit.

153. oldal

Nikii9125>!

Ó, de remek. Közgazdaságtan. Mondjuk rám fér az alvás.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: közgazdaságtan
Melinda_Kléri >!

Az emberek azt hiszik, az ötévesek nem kegyetlenkednek egymással… hát én tudnék mit mesélni.

152. oldal

Nilse >!

De csak ennyit tudsz! Hogy te mit akarsz! Nem tudod, másnak mi jár a fejében.

211. oldal

Melinda_Kléri >!

Hölgyeim! Ha mindannyian átlendültünk Ánya hátsóján, befejezhetnénk a tesztet?

70. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Noelle Stevenson: Nimona
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 2.
David Petersen: Egérőrség – 1152. tél
Bosnyák Viktória: Elképesztő!
David Bischoff: A sárkánygyíkok nyomában
Maria Surducan: Vízitündér
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Jordie Bellaire: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol
Brian K. Vaughan: Saga 2.
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben