Tavaszi ​szimfónia 3 csillagozás

Vera Adlová: Tavaszi szimfónia

„Küldjetek ​fényt az emberi szivek mélyére – ez a művészet hivatása” – vallotta Robert Schumann, és ezzel a gondolattal mintha nagy szerelmének, élete hűséges társának, Clarának állított volna örök emléket.
Vera Adlová Tavaszi szimfónia című regényének lapjain egy kivételes egyéniséget elevenít meg, aki csodálatra méltóan teljesítette hármas küldetését: mint művész, mint feleség és mint anya. Clara Wieck-Schumann sorsával összefonódva elvonulnak előttünk a XIX. század szellemi és zenei életének nagyságai, ízelítőt kapunk az európai metropolisok zenei életéből, s az előtérben a „kiváltságosokkal” felvillan a cári Oroszország képe.
A jeles cseh írónő a regényes életrajz eredeti formáját választotta. Érdekes módon szövi át a múltat a jelennel, ezzel összekötő ívet von a tegnap és a ma közé, felráz, elgondolkoztat, és egyben megindítja a régi kifakult betűkbe temetett érzések vérkeringését. A XIX. század művészeinek helyzetét Clara Schumann szavaival jellemzi: „Mivel több a… (tovább)

>!
Madách, Pozsony, 1978
292 oldal · Fordította: Havas Márta

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Coffee I
Vera Adlová: Tavaszi szimfónia

Évekig nem tudtam, hogy ekkora kincs pihen a könyvespolcomon.
Nem tudtam, mit várjak, mire számítsak ettől a könyvtől. Most már tudom: ez egy pici zongorába zárt „Büszkeség és balítélet”, tele ismerős nevekkel.
Megtanított arra, hogy még jobban értékeljem azokat a könyveket, amik régiek és semmitmondónak, ismeretlennek tűnnek.
Remélem, vannak még molyok hasonló cipőben, és lapul még polcokon ez a könyv. Ha felismered, olvasd el!

>!
bfg3 P
Vera Adlová: Tavaszi szimfónia

Clara Schumann-nak minden bizonnyal nagyon érdekes élete volt, ez a könyv azonban nem az. Vagy legalábbis nem az egész; több komoly problémám volt vele. Először is az időbeli ugrabugra egy életrajzban (még ha regényes is), számomra kifejezetten idegesítő. És nem csak a fejezetek előtti idézetek, de maga a szöveg is ilyen. Ami a szövegek tartalmát illeti: nos, legalább a harmadát különféle érzelmek és gondolatok leírása teszi ki, ráadásul egy teljesen idióta „találgatós” nézőpontból, összevissza értelmű mondatokat használó "impresszionista stílusban. (Természetesen gyorsolvasásra kapcsoltam, de néha nem segített.) Mindezeken felül a rettenetesen erőszakolt, a II. világháborúról szól utalások végképp kidobtak a történetből. Miért kellettek bele, én nem értem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Zsigray Julianna: Tékozló élet
Huszka Jenőné Arányi Mária: Szellő szárnyán…
Françoise Giroud: A csodálatos Cosima
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap
Herczeg Ferenc: Pro Libertate!
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben
Jacek Dehnel: Szaturnusz
Gárdonyi Géza: Bibi
Thomas Shapcott: Száműzött fehér szarvas
Honoré de Balzac: A harmincéves asszony