Génmódosított ​növények 7 csillagozás

Mire jók?
Venetianer Pál: Génmódosított növények

Ma ​a világon példátlan gyorsasággal növekszik a genetikailag módosított növények vetésterülete. Hogy ez jó vagy sem, arról intenzív és indulatos szakmai, politikai, gazdasági, és médiaviták folynak. De miről is vitatkozunk?

Tudta ön, hogy:
…a DNS önmagában nem élő anyag?
…a klónozás – bárhonnan is származik a kijelölt gén – többnyire az Escherichia coli nevű emberi bélbaktériumban történik meg?
…Dolly, az első klónozott bárány a 227-ik kísérletre sikerült?
…a papaját a géntechnológia mentette meg a kipusztulástól?
A szerző, aki a génsebészet aktív művelője, a mezőgazdasági GM-technológia mibenlétét, hasznosságát, illetve veszélyességét elemzi. Célja a hiteles, érdekes, szórakoztató tájékoztatás.

„Ami pedig a véleményeket, hipotéziseket, spekulációkat, jóslatokat illeti, megkísérlem azok torzításmentes ismertetését, majd – ahol szükséges és lehetséges – állást foglalok velük kapcsolatban. Nem óhajtom ugyanis titkolni, hogy e kérdések… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szokatlan szempontok

>!
Typotex, Budapest, 2010
150 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632791531
>!
Typotex, Budapest, 2010
152 oldal · ISBN: 9789632791531

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

bodr>!
Venetianer Pál: Génmódosított növények

A könyv rövidsége egyszerre előnye és hátránya is számomra, ugyanis ha nagyobb terjedelmű lenne, biztosan bele sem kezdtem volna, hiszen annyira azért nem érdekel a génmódosított növények sorsa, viszont olvasása közben mégis egészen elkezdett érdekelni, és nem bántam volna, ha inkább kétszer ekkora. Kicsit azt gondolom, nem árt egy tudományos módszertani háttértudás a könyv olvasásához, és nem azért, mert anélkül nem érthető, inkább talán kevésbé meggyőző. Bár engem nem kellett túlságosan győzködni, mert eddig is GM-párti voltam, a szerző ezt elég klasszul teszi, lelkiismeretesen vall az aggályokról és a bizonytalanságokról, ugyanakkor hűvösen közli mellette a kísérleti eredményeket is, amelyek után nem böki oda álszent módon, hogy vonja le mindenki a következtetést, pont-pont-pont, hanem kedves stílusban leírja ő. Egyébként már az előszóban kiköti, hogy ő bizony nem fog a két ellentábor közötti mértani középen manőverezni, hanem felvállalja az álláspontját, amivel max. nem ért egyet az olvasó, és nekem ez is szimpi volt, mert tényleg, miért is ne, az ő könyve. Tetszett a fejezetek egymásutánisága is, amit a tartalomjegyzékre való első blikk alkalmával furcsálltam, de amikor már benne voltam, inkább frappánsnak tartottam. Az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni ellene, hogy a vége nagyon le lett harapva, én hiányoltam az ismeretterjesztő könyveknél megszokott összegző-megmosolyogtató-szívdobbantó lezárást vagy utószót. Úgy látszik, Venetianer Pál nem ilyen érzelgős típus, viszont cserébe néhol vicces. Kár, hogy nem tudom, hogyan kell kiejteni a nevét.

bfg3 P>!
Venetianer Pál: Génmódosított növények

Értelmesen egy fontos témáról. Nagyon hiányoznak az emberiségnek az ilyen könyvek.

balagesh IP>!
Venetianer Pál: Génmódosított növények

Korrekt könyv – keveseknek tetszik majd, hisz középen marad. :)
Nem fizetik le a cégek, nem szédítik meg a fanatikusok. Meghallja az éhezők és az aggodalmaskodók szavát is. Viszont érti az idők üzenetét: a génmódosítás nem opció, hanem a jelenünk és a jövőnk része. Kész. Lehetne szentelt vízzel űzni, titkosítani a fájlokat, de a haladásnak nem lehet az útjába állni.
Ja, és most én is mitizálom a génmódosítást, pedig a könyvből az is kiderül, azért az túlzás. A Terminátor sokból tudjuk, hogy a csavarhúzózott, forrasztott gépek is elszabadulnak, ha nagyon akarjuk, nem kellenek ahhoz ilyen bonyolult dolgok.

entropic P>!
Venetianer Pál: Génmódosított növények

Eddig nagyjából annyit tudtam a GM-növényekről, hogy léteznek, úgyhogy nekem csupa újdonság volt ez a könyv. Mindenesetre jó volt egy ennyire hisztimentes és hitelesnek tűnő könyvet olvasni egy efféle ellentmondásos témáról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Emily Anthes: Frankenstein macskája
Siddhartha Mukherjee: A gén
Dudits Dénes – Györgyey János: Zöld GMO-k
Dudits Dénes – Heszky László: Növényi biotechnológia és géntechnológia
Benedek Pál (szerk.): Biotechnológia a környezetvédelemben
Surányi Dezső: Gyümölcsöző sokféleség
Pusztai Árpád – Bardócz Zsuzsa: A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága
Balázs Ervin – Dudits Dénes – Sági László (szerk.): Genetikailag módosított élőlények (GMO-k) a tények tükrében
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Margaret Atwood: Az özönvíz éve