Magyar ​őstörténet – Magyar honfoglalás 2 csillagozás

Vékony Gábor: Magyar őstörténet – Magyar honfoglalás

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

>!
Nap, Budapest, 2002
224 oldal · ISBN: 9639402168

Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
Vékony Gábor: Magyar őstörténet – Magyar honfoglalás

Nekem még volt szerencsém Vékony Gábortól órát hallgatni a régészeten. Ő volt az utolsó olyan akadémiai szinten azért elismert kutató, aki a kettős honfoglalás elméletét vallotta. Ez a könyve tulajdonképpen egy rövid összefoglalása nézeteinek, noha az igazán érdekes részletek az utolsó néhány oldalon rendkívül röviden lettek elintézve. A nézetei felett igazából már a megjelenés idején kissé eljárt az idő, és soha nem váltak széles körben elfogadottá, és erős bírálatokat kapott a nyelvészektől is. Elolvasni elsősorban azért érdemes, mert egy kicsit beleszagolhatunk a „mi lett volna ha…?” keretében abba, hogy miként nézett volna ki egy akadémikusan is elfogadott kettős honfoglalás elmélet, ha bizonyítást nyer.

attatoth P>!
Vékony Gábor: Magyar őstörténet – Magyar honfoglalás

Vékony Gábor rendkívül széles tudású régész volt, aki több más tudományág területén is otthonosan mozgott. A magyarság őstörténetét nyelvészeti ismeretek alapján vázolta fel. Számomra ez a könyve olyan mintha egy ablakot nyitott volna a múltra: bepillantást nyerhettem távoli őseink életébe és végig követhettem több ezer éves fejlődésüket. Vékony Gábor nézetei eltérnek a ma elfogadott vagy divatos elméletektől, főleg a honfoglalást látja teljesen más szemmel.


Népszerű idézetek

Emmi_Lotta I>!

Bevezetés
Tanulmányt írni egy nép származásáról, etnogeneziséről, különböző veszélyekkel jár. Egyrészt a szerzőt illetően: képes-e átfogni, megérteni és feldolgozni azt a forrásanyagot, amelyet feltétlenül szükséges lenne ismernie. Lehet-e valaki jártas történelemben, nyelvészetben, régészetben, etnográfiában, s mindezen tudományok segédtudományaiban is? Ha pedig mindezen ismeretek birtokában van is, vajon van-e lehetősége a forrásanyagból olyan képet rajzolni, amely valamilyen mértékben a valóságost megközelítőnek tekinthető? Egyszerűbb lenne erre a kérdéscsoportra nemmel válaszolni, ha azonban jelen esetben mégis egy etnogenezis megrajzolásával kísérletezünk, akkor indokoltabb a talánnal való válasz.

5. oldal

2 hozzászólás
Emmi_Lotta I>!

Tanulmányt írni egy nép származásáról, etnogeneziséről, különböző veszélyekkel jár.

(első mondat)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szendrei László: Baráti tanácsok amatőr őstörténészeknek
Makkay János: Türkmagyarok / Turcohungarica
Bartha Antal: A magyar nép őstörténete
Németh Gyula: A honfoglaló magyarság kialakulása
Sudár Balázs (szerk.): Magyarok a honfoglalás korában
Fülöp Gyula – Lendvai Antal: Árpád népe előtt
László Gyula: Múltunkról utódainknak I-II.
László Gyula: A honfoglaló magyar nép élete
László Gyula: Őseinkről
Szabó Judit – Polczer Adél – Sándor Viktória (szerk.): A honfoglalás kora