Válás, ​és ami körülötte van 1 csillagozás

Vekerdy Tamás: Válás, és ami körülötte van

„Tudomásul ​kellene vennünk, hogy a gyerek számára a világ akkor ép, egészséges és teljes, ha van anyja és apja is, és valamilyen formában jelen vannak az életében. Erre egészséges testi és lelki fejlődéséhez szüksége van – szüksége volna.
Nem maga a válás viseli meg legjobban − tartós károsodást okozva − a gyerekeket, hanem a két szülő közötti feszült és rendezetlen viszony. Akár a presztízs vagy anyagi okokból fenntartott házasságban, akár a válásban. Az úgynevezett „jó” válások – ilyen persze nincs, legfeljebb a gyerekek szempontjából jobb, mint a fenntartott házassági pokol vagy a „rossz” válás −, tehát ezek az „jó” válások, melyekben mindkét szülő nyugodt és oldott kapcsolata megmarad a gyerekekkel, viszonylag kis kárt okoznak, s egy idő után a gyerekek megbillent egyensúlya megnyugtató módon helyreáll.”

Vekerdy Tamásnak a szülők kérdéseire adott válaszaiban szinte minden – a válással kapcsolatos – problémára talál megoldást az olvasó. A válás utáni… (tovább)

>!
Central Könyvek, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633240359

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Arcturus
Vekerdy Tamás: Válás, és ami körülötte van

Vekerdy Tamás ebben a könyvében neki írt levelekre, kérdésekre, leírt helyzetekre ad specifikus tanácsokat, melyekben elsősorban a gyerekek érdekét nézi. Közhely, de kivételesen egy igaz közhely, vagy legalábbis annak kéne lennie: mindkét szülőnek az a legjobb, ami a gyereknek is a legjobb. És most nem a fennkölt jelentésre gondolok, hogy minden szülő az életét adná a gyerekéért (ez sajnos vagy sem, de nem igaz), hanem arra, hogy mindenki érdeke, hogy a szülők viszonya rendeződjön. Így vagy úgy, de szűnjön meg a feszültség, ne akarjon senki bosszút állni a másikon, legyenek egymással őszinték. És a gyerekkel is.

Van itt kamaszodó gyerek anyukája, aki attól tart, hogy az apja ellene hangolja a gyereket, közben meg csak kamaszodik, 17 éves fiú anyukája, aki egyedül neveli, egész életében megalázták őt, és most úgy érzi, a saját anyja is ellene hangolja a fiát, 15 hónapos kisgyerek, akinek az édesapja az egyébként általa is tervezett terhesség 11. hetében egyszerűen lelépett, és az anya nem tudja, hogy mit mondjon majd a gyereknek az apjáról, meg szeretői viszonyba születő gyerek, akinek az apja tudomást sem akar venni róla, és úgy hozta az élet, hogy az anya és a bátyja együtt nevelik a kislányt, nem tudják, mit mondjanak neki, amikor azt kérdezi: „Te vagy az apukám?”

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/07/05/valas_es_ami_koru…


Hasonló könyvek címkék alapján

Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Ranschburg Jenő: Mi rontottuk el?
Ranschburg Jenő: Szülők kis könyve
Farkas Kriszta: Málna mesék
Kádár Annamária: Mesepszichológia
Singer Magdolna: Ki vigasztalja meg a gyerekeket?
Varga Zoltán: A nehezen nevelhető felnőtt
Kádár Annamária: Az érzelmi intelligencia fejlődése és fejlesztésének lehetőségei óvodás- és kisiskoláskorban
Fischer Eszter: Modern mostohák
Klaniczay Sára: A gyermekkori dadogásról