Lélek-jelenlét 8 csillagozás

Vekerdy Tamás: Lélek-jelenlét Vekerdy Tamás: Lélek-jelenlét

A közéleti kérdések iránti érdeklődéséről közismert neves író, pszichológus 1992-ben kapott meghívást Zelky Jánostól, a Bartók Rádió Muzsikáló Reggel szerkesztőjétől, hogy heti egy alkalommal, szabadon, minden tematikai megkötés nélkül ossza meg gondolatait, véleményét az őt meghatározó erővel foglalkoztató dolgokról, jelenségekről, a világ közérdeklődésre számot tartó eseményeiről. A kötet most a négy éven át nagy sikerrel sugárzott sorozat darabjait teszi közzé, ismét hozzáférhetővé a szerző tematikus csoportosításában: A létezés technikái;Korunk;Jogok – gyermekek – iskolák.

>!
Móra, Budapest, 2017
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634156192
>!
Móra, Budapest, 2013
202 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631195385
>!
Ökonet, 2001
208 oldal · ISBN: 9630050226

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Mariann_Czenema P
Vekerdy Tamás: Lélek-jelenlét

Említettem már, hogy engem a lélektani témájú írások pihentetnek, kikapcsolnak, kiemelnek önmagamból, habár Vekerdy Tamás ezen kis kötete inkább esszészerű mű. Én nem hallottam ezeket a kis rádióadásokat, melynek talán teljesen szövegű, talán kevésbé – ez kicsit homályban maradt – leiratainak tárházát kapja kézhez az olvasó.

Elvileg három témát jár körül a pszichológus szerző, A létezésből indulunk, majd átgondolhatjuk vele Korunk problémáit, mire végül kikötünk kedvenc tárgyánál, a jogok-gyerekek-iskolák szentháromságánál. De ez a mesterséges tagolás igazából nem képezi le az esszék témaválasztását, amelyek csöppet sem koherensek, együtt állóak, egymásra hangoltak, kicsit csapongónak tűnnek elsőre – ha csak a címeiket olvassuk el. Viszont a szövegekbe jobban belemélyedve igenis szembetűnőbb, hogy mennyire pillangó, dominóhatású a világunk.
(bővebben itt:
http://czenema.blogspot.hu/2017/03/vekerdy-tamas-lelek-… )

>!
Sheeana
Vekerdy Tamás: Lélek-jelenlét

Egy ember gondolatai a világról. A politizáló írásokat nem különösebben szerettem, de a többit igen. A kedvencem A megbízható ember és a Tévedni emberi dolog. Kiidézhettem volna, de lusta voltam bepötyögni, pedig érdemes lenne.

>!
tigritigr
Vekerdy Tamás: Lélek-jelenlét

Néhol fájóan aktuális, ajánlom mindenkinek, aki a hétköznapoktól való elszakadásra vágyik.

>!
baroness
Vekerdy Tamás: Lélek-jelenlét

Sokat hallottam már Vekerdy Tamásról, de soha semmit nem olvastam tőle. Teljesen véletlenül akadtam a könyvre a könyvtárban. Az első fejezetek annyira nem fogtak meg. A harmadik, iskoláról, nevelésről, oktatási rendszerről szóló rész annál inkább! Nagyon aktuális ma is!


Népszerű idézetek

>!
Sheeana P

Ahol untatnak, onnan menekülj!

23. oldal, Ahol untatnak, onnan menekülj!

Kapcsolódó szócikkek: Mérei Ferenc
5 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P

Bukdácsolok az üveg és fém és műkő pályaudvarokon és repülőtereken, jobb helyeken előzékenyen mosolyognak rám az alkalmazottak, kiszolgálnak mindazzal, amiért megfizettem – vagyis nem én fizettem, hanem aki küldött vagy hívott engem –, és közben azon morfondírozok, hogy valahogy ebben a nagy, komoly és felnőtt sürgés-forgásban (ami ráadásul rengeteg pénzt is emészt) semmi sem igaz. Ha otthon, semmittevésben üldögélek, közelebb lehetek a lényeges dolgokhoz, mint ha részt vészek a mai életben.
De hát melyek is a lényeges dolgok?
Erre bizony nehezen tudnék válaszolni, csak azt érzem: ez a mi civilizációnk egyre fokozódó mértékben a felesleges dolgok civilizációja.

56. oldal, Utazás

>!
Mariann_Czenema P

Visszatérve az itt egybegyűjtött szösszenetekhez:
Minden kormány alatt – látni fogják – az éppen aktuális kormányzat „ellen” is szólnak ezek a kis szövegek.
Miért?
Mert a teremtett világ – emberi közreműködéssel – tökéletlenné vált, és szerintem az értelmiség feladata erre mindig, újra és újra – lehetőleg pontosan – rámutatni.

9. oldal, első kiadás előszava

>!
Mariann_Czenema P

Ha a percet nézzük, az mindig nehezen elviselhető, mindig rosszal terhelt. Mintha a valóság a rosszat jelentené. Ha kicsit tágasabban nézzük a világot: a meséknek kell igazat adnunk.
A végén újra meg újra győz a jó, és kimondatik – újra kimondhatóvá lesz – az, ami igaz.

131. oldal, Népmese

>!
Sheeana

Nem babona, hogy jelentős döntések előtt azt mondjuk: aludjunk rá egyet. Mint a régiek mondták: éljünk a párna tanácsával. Ilyenkor nem a párna tanácsol, hanem okosabb és teljesebb személyiségünk mély rétegeiben merítjük meg a problémát. Mert többek vagyunk, mint amit belőlünk a mi számunkra is nappali éber tudatunk át bír fogni. És az alvásban éppen ez a bennünk rendező erőként működő teljesség tud szóhoz jutni, ha hagyjuk és segítjük.

22. oldal, A párna tanácsa

>!
Mariann_Czenema P

Ide most újra népmesék igazságát szeretném leírni.
A percben talán mindig – majdnem mindig – azt éljük át, hogy a rossz kerül felül. Hosszabb távot szemlélve mindig újra megbizonyosodhatunk: győz a jó, és kiderül az igazság.
Igaz: akkor meg a győztes jóról derül ki, nem is annyira jó, ő is tökéletlen; megmutatkozik a rossz oldala, fonákja.
És kezdhetjük elölről.
De ez így van rendjén.
„A cél a halál, az élet küzdelem, / S az ember célja e küzdés maga” – figyelmeztet a madáchi szó.
A búcsú szava tehát ez: küzdelemre fel!
(Ki-ki a maga helyén, a maga pillanatában.)

202. oldal, Búcsú

>!
Sheeana

Engedjük meg hát magunknak, hogy napjainkat tagoljuk, és sokszor csak látszattevékenységünket megszakítva tétlenkedjünk. Ez a tétlenkedés tud csak megnyitni új és új erőforrásokat.

15. oldal, A nap tagolása


Hasonló könyvek címkék alapján

Mérő László: Új észjárások
Ranschburg Jenő: Gyerekségek
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek
Hankiss Elemér: A befejezetlen ember
Mérő László: Mindenki másképp egyforma
Ranschburg Jenő: Szülők könyve
Neumann Ottó: Tettes után tipegő
Boldizsár Ildikó: Meseterápia
Ranschburg Jenő: Áldás vagy átok? – Gyerekek a képernyő előtt
Polcz Alaine: Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia / A bábjáték mint diagnosztikai és terápiás módszer / A világjáték