Kamaszkor ​körül 36 csillagozás

Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

MILYEN IS a kamasz? Hazudik? Lusta? Szemtelen? Szerelmes? Magányos? Vagy éppen: kibírhatatlan? Mit kezdjen magával és a felnőttek mit kezdjenek vele? És MIÉRT OLYAN, amilyen? Meddig marad ez így? Miben más, mint a többiek? Miért és miben TÖBB netán a kamasz, mint a nála kisebbek vagy nagyobbak? És miért és miben kevesebb? Efféle kérdésekre keres választ ez a könyvecske, melyet jó felerészben kamaszok írtak…

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155932373
>!
Holnap, Budapest, 2019
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633467947 · Illusztrálta: Réber László
>!
Holnap, Budapest, 2015
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491089 · Illusztrálta: Réber László

8 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 7

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vorosmacska>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Még élénken bennem él a saját kamaszkorom, milyenek a „rossz fej” felnőttek, és igyekszem kerülni ezt a szerepet. Persze, itt nem pusztán „jó fejségről” van szó, hanem azt gondolom, jól el lehet rontani ebben a korban – legalábbis egy időre – a korábbi jó kapcsolatot, ha a szülő nincs rendesen észnél. Most, hogy egy szem gyermekem átlépte a bűvös 13-as életkort, nem árt, ha felkészülök arra, milyen is a – most eléggé hálátlan szerepnek tűnő – másik oldalon állni. Szóval vannak kihívások ebben a korszakban, amit Vekerdy találóan „szeretetpróbáló idő”-nek jellemez.
A könyv nem a legfrissebb. 1981-ben az MTV részére készítettek egy kamaszokról szóló beszélgetős műsort, amiben a szerző is részt vett. Tizenéveseket kértek föl, hogy játsszanak el az életükből vett jeleneteket a hazugság, a szemtelenség, a lustaság és a szerelem témakörében. A könyv ezeket a jeleneteket idézi fel, és kapunk hozzájuk alapos elemzést Vekerdy tollából. Az időtényezőn gyakorlatilag átugorhatunk, hiszen a problémák gyökere hasonló, a környezet változott azóta (habár a digitális világ beszippantó hatásáról nehéz megfeledkezni).
Vekerdy a kamaszok szemszögéből próbál magyarázatot adni, hogy vajon miért vetemednek hazugságra, mikor alapvetően ez egy nagyon is őszinte korszak. Arról van szó, hogy a kamasz épp a saját világát építi, alakítgatja, ezért van az, hogy elfordul a szülőktől, lepasszolja őket, és ha ellenállásba ütközik, hazugsággal védelmezi.
Szót ejt arról, mennyire fontos kamaszkorban a semmittevő ábrándozás, a belső képkészítés, ami során újrajátssza az átélt jeleneteket, elképzel helyzeteket, hogyan is lett volna jó viselkedni abban a szituációban. Ez a történések átgondolásában és pszichikai feldolgozásában segít. A módszert felnőtteknek is melegen ajánlja.
És még egy fontos dolog: a kamaszt már nem lehet nevelni, jobb nem is próbálkozni vele. https://moly.hu/idezetek/166171
Hosszan lehetne még írni a könyvről. Jó pár kérdésre magam is megnyugtató választ kaptam, és megerősített abban a nézetemben, hogy gyakorlatilag nekünk, felnőtteknek kell türelmesebbnek és elfogadóbbnak lennünk, és okosan terelgetni őt a saját kis útján. Aztán majd csak eltelik ez a pár év, remélhetőleg anélkül, hogy az összes hajszálunk kihullana.

>!
Holnap, Budapest, 2005
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633463394 · Illusztrálta: Réber László
2 hozzászólás
Aurore>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Felnőtteknek íródott, hogy jobban megértsék, mi újság a kamaszokkal. Nekem nem sok újdonság volt benne, mert egyrészt én nem felejtettem el, milyen volt, másrészt olvastam már Vekerdytől (aki számomra a legnagyobb guru a gyereknevelésben), és vannak átfedések, harmadrészt meg mert nekem volt egy normális apám, aki pont úgy nevelt, ahogy kell, és én is úgy próbálok, és azt hiszem, ez többnyire be is jön. De azért tömören jól összeszedi a dolgokat.
A kamaszok jelenetei, életképei is nagyon érdekesek, kíváncsi lennék a tévéfelvételekre is, milyen, amikor megelevenednek?
Ja, és Réber!

>!
Holnap, Budapest, 2013
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633467947 · Illusztrálta: Réber László
dianna76 P>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Bevallom, Vekerdy írás lévén, én jobbra számítottam. Azért hasznos olvasni való. Tetszett, hogy a kamaszok eljátszottak egy-egy szituációt, s ezen keresztül ill. ennek értelmezésében juthatunk információhoz a kamaszok viselkedését, érzelmeit illetően.
Volt ebben a könyvben sok okos gondolat, és tanács. Nagyon tetszett az a figyelmeztetés, hogy hagyni kell a kisgyermeket segíteni, akkor is, ha kisebb károkat okoz. Mert ellenkező esetben később, kamaszként képtelenség lesz bevonni a házimunkába. Érdekes meglátás, hogy a szemtelenséggel voltaképp támad a kamasz, s ugye tudjuk, hogy maga a támadás egyfajta védekezés. Aranyos volt ez a szöveg, hogy a gyermek/kiskamasz a szerelemben is először támadó. Hát igen, ez nem újdonság. A copf húzogatások ugye… na meg a gúnyos megjegyzések…
Érdemes megfogadni azt is, hogy ne unszoljuk a kamaszt egyfolytában, hogy éppen mit csináljon meg, mert csak azért sem fogja megtenni. Ellenben, ha hagyjuk, hogy tegye, amikor ő szeretné, akkor előbb-utóbb pl. leviszi azt a szemetet, vagy felporszívózza a szobáját. Az „én keresés” -ről szóló fejezet is érdekes volt. Bizony nehéz a kamaszkor!! A társadalmi kamaszkor számomra új kifejezés volt.
A kamasz hazudik, lusta, szemtelen, szerelmes. De ezeknek mind-mind oka van!! Az élettel, a normális fejlődéssel együtt járnak. De nyugi, kamaszkor is csak egyszer van gyerekenként, s elmúlik előbb-utóbb!

Bencsike01>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Alapvető igazságokat oszt meg ez a könyv egy kamasz lélektanával kapcsolatban. A könyv első kiadása a 80-as évek közepén jelent meg, majd újból és újból frissítették a kiadást. A könyv tartalma örök érvényű. Érdekes volt olvasni a tévéműsorról és hogy a gyerekek maguk hogyan mesélték/játszották el a megélt szituációkat. Kicsit hiányoltam a mai korra jellemző problémák átvilágítását.

BEV>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Haszos kis olvasmany kamaszt nevelo szuloknek. Humoros, olvasmanyos es nagyon igaz, mint Vekerdy Tamas osszes konyve.

Alcyone>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Jópofa, ahogy némiképp kifigurázza a kamaszokat, de ugyanakkor érdekes lehet a felismerés is. Mikor kamaszként olvastam, jókat derültem is rajta, de elgondolkodtató is volt. ("Jesszus, ilyenek lennénk mi???!") :)

dorcika>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Aranyos is volt, meg hasznos is, bár szerintem ideje lenne kibővíteni a következő kiadást – például az internettel, az okostelefonokkal, a rettenetesen megbonyolított iskolarendszer lehetőségeivel és buktatóival, ésatöbbi…

maneki_neko>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

A könyv egy 1981-ben felvett, azonos című tévéműsor alapján készült. Először ’86-ban adták ki, aztán újra 2002-ben (ez van meg nekem). Az előszóban leírja Vekerdy, hogy úgy találta, semmit nem kell változtatnia, korszerűsítenie az eredeti kiadáson, mert a problémák nem változtak.

A könyvben – vagyis tévéműsorban – kamaszok játszottak el általuk írt jeleneteket a „négy fővád” témája alapján, mely szerint a tizenéves hazudik, lusta, szemtelen és szerelmes. Ezeket, és a velük készült interjúkat szó szerint olvashatjuk, Vekerdy magyarázatától kísérve.

Én is úgy látom, hogy a kamaszok és szüleik közötti problémák nem változtak, mégis mosolygásra késztetett az 1981-es világ. (Ekkor én 3 éves voltam.) Amikor farmert viselni még lázadásnak számított, amikor a társadalom értékrendjét elvető fiatalokat csövesnek hívták (és aluljárókban ácsorogtak), amikor a szülők refrénje az volt: „amíg az én kenyeremet eszed…”, a tanárok pedig azt szajkózták: „mi lesz így belőled, fiam?”.

petrozy>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Kerek volt, mindenképpen hasznos. Szinte felelevenedett a saját kamaszkorom (halványan még a tv műsorra is emlékeztem), és emlékek százai rohantak meg. Jó, hogy hozzáférhető ez a könyv az érdeklődők számára, mert szülőnek, kamasznak egyaránt megéri elolvasni. (Könyvtárból kölcsönöztem)

Hortobágyi_Mara>!
Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Szenzációs könyv, nagyon sokat segített, hogy megértsem a gyermekemet. Számomra alapmű.


Népszerű idézetek

Aurore>!

Kicsit később a kamaszfiú úgy érzi, hogy minden lányba szerelmes.
A lányokba szeret bele, és „tiszta őrültnek” érzi magát – ahogy Holden panaszkodik erről, a kamaszfiú, Salinger Zabhegyező című regényében –, mert minden kedvesebb lányba, akivel csak egy szót vált, máris „halálosan szerelmes”, és feleségül akarja venni.

102. oldal (Holnap, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Holden Caulfield · szerelem
7 hozzászólás
maneki_neko>!

[…] a kamaszt csak kamaszkora előtt lehet és kell nevelni. (Kamaszkorú gyerekeinkkel szemben mi, felnőttek, azt hiszem, már csak úgy viselkedhetünk, mint a jó tréner. A jó tréner, aki elengedi a sportolót, hogy most már egyedül ugorjon, egyedül lengjen, de azért még ott áll mögötte, mellette, és mielőtt lezuhanna, mielőtt karját törné, bokáját ficamítaná, el tudja kapni egy mozdulattal.)

22. oldal

pertita>!

Én azt tapasztaltam, hogy ha be tudjuk vallani kudarcainkat a gyerekeknek – akár mint szülők, akár mint tanárok –, úgynevezett tekintélyünk, ha van egyáltalán, nem csökken, hanem növekszik. A gyerekek hihetetlenül megértőek – csak a hazudozást nem bírják elviselni. A pöffeszkedő áltekintély szemtelenkedésre csábítja őket.

155. oldal, Holnap kiadó, 2007

Aurore>!

Alkoholt vesz, cigarettát vesz.
És azt hiszi, ezzel lázad a felnőttek ellen, holott éppen ezzel idomul, hasonul hozzájuk…

107. oldal (Holnap, 2013)

5 hozzászólás
maneki_neko>!

A hazugság mindig a gyengeség bevallása. Gyengébb vagyok, nem tudok másképp védekezni – hazudok.

21. oldal

Szamღca>!

A kamaszkort szoktàk a második születés korának is nevezni. akkor, az első születéskor egy elkülönült kis test szakadt ki az anya testéből,
és jött a világra – most egy elkülönülő személyiség szakad ki a család érzelmi burkából, hogy a világgal és önmagával egyedül is szembenézzen.

Aurore>!

Vannak olyan gyerekek – és vannak olyan felnőttek –, akik kifelé fordulóak és könnyedek. Könnyen és szívesen mesélnek kalandjaikról – mert divatos dolog kalandokról mesélgetni –, és ők könnyen és kedvtelve követik a divatot.
Igaz, hogy ezek a gyerekek – és ezek a felnőttek – könnyebben kötnek és könnyebben oldanak kapcsolatokat. De most még főleg: könnyebben – és a valóságosnál többet – mesélnek és mímelnek.
Kétségbeejtve némileg társaikat, akik inkább befelé fordulóak, magukba húzódóak és gátlásosak – mint az igazi kamaszok –, és közben azt érzik, hogy csak ők ilyen gátlásosak, csak ők ilyen magányosak, csak nekik nem megy.
A kamaszkor magányos korszak – a szoros barátságok és a rajongó szerelmek ellenére az –, és a kamaszkor gátlásos időszaka az emberi életnek.
És kudarcos idő.
Sok mindenre vágyakozom – és nem merem kipróbálni; ez is kudarc – vagy: kipróbálom és nem sikerül.
Hiszen csak most ismerkedem az élet szélesebb körével.
Érdekes megfigyelni, hogy a nagyon „menő” kamaszok – akiknek sem magukkal, sem a világgal semmi gondjuk nincs – hogyan tűnnek el, hogyan szürkülnek el néhány év alatt nemegyszer, ifjúkorukra.
Míg a gátlásos kamaszok lassan felnőnek és kivirulnak.

127. oldal (Holnap, 2013)

3 hozzászólás
vorosmacska>!

Úgy tartják, hogy a gyerekek talán hároméves koruk körül igényeltek utoljára olyan feltétel nélküli, mindenestül elfogadó szeretet, mint most kamaszkorukban – de ahogy akkor se tudták ezt kimutatni (mert akkor élték első dackorszakukat) úgy most se tudják, ebben a második és esetleg még viharosabb dackorszakban.

23. oldal

Chöpp P>!

DROP OUT.
Cseppenj ki, ejtsd ki magad…
Cseppenj ki, ejtsd ki magad ebből a civilizációból, ebből az ipari, technicizált társadalomból, ahol az élet értelmetlenné vált, ahol nem törődnek a lényeges dolgokkal, ahol hajszolják magukat, hogy pénzt keressenek, és a pénzen fenntartják magukat, hogy újra hajszolódhassanak. Ahol olyan javakat halmoznak fel – és fogyasztanak el –, amelyekre nincs szükségük, míg viszont amire szükségük volna az emberi élethez, arról megfeledkeznek. Megfeledkeznek önmagukról.
Megfeledkeznek a természetről.
Megfeledkeznek a világmindenségről.

133. oldal (Holnap, 2013)

Aurore>!

Itt arra kanyarodik a beszélgetés, hogy a szülők az érzelmi biztonságot pénzzel próbálják megváltani. Azt mondják, hogy nincs idejük, hogy lazán, oldottan együtt legyenek a gyerekeikkel. Holott tíz perc vagy egy cinkos összenézés is elég volna naponta, amiből a szülő és gyereke egyformán érezné, hogy azonos hullámhosszon vannak… Néhány nyugodtan eltöltött perc, kisgyerek kortól kezdve a vacsorázó – vagy netán reggeliző! – asztal mellett… Amikor az apák nem nevelnek, amikor mindenki nyugodtan beszélhet, mondhatja, „ami a szívét nyomja”. Amikor nincs számonkérés, nincs homlokráncolás és dörgedelem az iskoláról.
De ha ezeket nem tudjuk megtenni, akkor pénzt adunk, és a gyerek, akinek valami hiányzik, vesz rajta valamit, hogy ő is olyan legyen, mint a felnőttek – akikre pedig nem szeretne hasonlítani.
Alkoholt vesz, cigarettát vesz.
És azt hiszi, ezzel lázad a felnőttek ellen, holott éppen ezzel idomul, hasonul hozzájuk…

107. oldal (Holnap, 2013)

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Ranschburg Jenő – Popper Péter: Személyiségünk titkai
Kádár Annamária: Mesepszichológia
F. Várkonyi Zsuzsa: Már százszor megmondtam…
L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve
Amber Hatch: Mindfulness szülőknek
Tasnádi Kubacska András: Vadállatok gyerekszobája
Ranschburg Jenő: A serdülőkor
Kádár Annamária: Lilla és Tündérbogyó
Ranschburg Jenő: Szülők lesznek