Jól ​szeretni 201 csillagozás

Tudod-e, hogy milyen a gyereked?
Vekerdy Tamás: Jól szeretni Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Megismerlek ​és elfogadlak.
Olyannak, amilyen vagy.
A te teljes világodat.
Aki jól szeret, az megismer és elfogad
saját világát kitágítja a másik felé.
Befogadja őt.

"Ha az embernek olyan szerencséje van, hogy valakit is érdekelni kezd, amit itt vagy ott mondott, leírt, és úgynevezett 'előadásokra' hívják, akkor azt kell átélnie, hogy ezeknek az együttléteknek, legalábbis az ő számára, a hasonlíthatatlanul jobb, felpezsdítőbb, szórakoztatóbb része az, amikor a megjelentek elmondják kérdéseiket, aggályaikat, ellenvetéseiket, egyszóval megnyilatkoznak. Nagyszerű érzés hallani, amikor a négy-ötszáz fős (esetleg nagyobb) hallgatóságból egy kedves nő vagy férfi feláll, és bevilágító erővel mondja el személyes tapasztalatait, személyes példáját, ami megeleveníti az egész együttlétet.

Ebben a könyvben a találkozásoknak ezt a részét, illetve a kérdésekre adott válaszokat találja meg az Olvasó. Nem kérdés-felelet formájában, hanem a kérdéseket,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2018
ISBN: 9786155932021 · Felolvasta: Vekerdy Tamás
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2013
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155281105
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2013
256 oldal · ISBN: 9786155281884

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Polányi Mihály


Kedvencelte 16

Most olvassa 53

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 161


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Odafigyelve szeretni. A gyerek kicsi ugyan, de nem hülye. Önálló személyiség, akire ne a mi gondolatainkat erőltessük rá. Csak szeretve neveljük, terelgetve az élet útján.
Ne csak felnőtt legyen, hanem boldog és kiegyensúlyozott gyerek is.

5 hozzászólás
Anibell P>!
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

„Kicsit szorongok. Vajon ebből a felfűtöttségből sikerül -e itt, a következő lapokon valamit is visszaadni?” – írja Vekerdy Tamás az előszó végén.
Ó igen, sikerült. Olyan a könyvet olvasni, mintha egy lusta vasárnap délután (amikor a gyerekek alszanak) kávézgatás közben folytatnánk egy felpezsdítő beszélgetést Vekerdy Tamással. Imádtam a laza stílusát, a remek példákat, a kultúrtörténeti adomákat: felbukkan Kodály, Churchill, Arany János, Mikszáth Kálmán, Richard P. Feyman, Krúdy Gyula, Einstein, Móricz Zsigmond, Rejtő, Woody Allen, Széchenyi és még sokan mások. Ezek a kis történetek (illetve olykor csak idézetek) amellett, hogy színesek és szórakoztatóak, növelték Vekerdy iránti rajongásomat. Nem csak művészekre, hanem természetesen pszichológusokra, tanulmányokra is hivatkozik, érdekfeszítően, kicsit sem száraz tálalásban.
Számos interjút olvastam a szerzővel, és Nők Lapja cikkeket, a nevelési alapelvek ismerősek voltak (és mindig is szimpatikusak). Nagy vonalakban: Ismerd meg a gyermeked, támogasd, hogy az lehessen ami, higgy benne. A gyerekek utánzással tanulnak: példastatuálás helyett példamutatás. A szülői hitelesség a kulcs, minden álcázás, hazugság, akármilyen jóindulattal is történne, tévút. A gyerekeknek mese, szabad játék, mozgás, elfogadás, szeretet, dögönyözés, együtt töltött idő kell. A mozgás – nem versenysport – a fára mászás, a futkározás a szabadban nélkülözhetetlen bizonyos agyi pályák kifejlődéséhez. A mai magyar oktatás a sokféle intelligenciának csak nagyon kis részét értékeli (erről olvasnék egyszer bővebben is).

4 hozzászólás
Filippino P>!
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Azt szeretem Vekerdy Tamásban, hogy az arany középutat pártolja, szélsőségektől mentesen, ami pedig igencsak ritka manapság. Számtalanszor találkozom vad ősanya amazonokkal, akik szerint kövezés jár minden nem hordozásért minden körülmények között, minden nem együtt alvásért, minden nem minimum óvodáskorút is szoptatásig, és találkozom ennek szöges ellentétével is, akiknek az elsődleges szempont a várandósságuk alatt, a gyermek születését követően is, hogy minden ugyanabban a kerékvágásban maradjon, mint előtte, mintha mi sem változott volna. Ufonak érzem magam sokszor, mert ugyanúgy használom a babakocsit, és olykor a kendőt, hogy 1 éves koráig szoptattam, és nem tovább, hogy néha velünk alszik, néha nem, hogy nem akarok bizniszmama lenni, karriert építeni most, hogy szerintem nem cukormázas az egész gyereknevelés, de nem is eltúlzott önfeladás, amely szerint zuhanyozni sincs időm. Középen lavírozok, ha már be kell magam jelölni egy tengelyen, ösztönösen csinálom, és ha valamit nem tudok, akkor a számomra hiteles emberektől kérek tanácsot. Miért kell elköteleződnöm bármelyik csoporthoz is? Miért kell választani aközött, hogy ki ökoanya, ki ősanya, ki önmegvalósító dolgozó, ki trendi csak márkás ruhákat vásárló, mindenben a legjobbat választó, ki szakkönyvekből, tanulmányokból legújabb állás szerint nevelő? Lehet csak én én? Aki kicsit ez is, az is. Sokszor elfelejtjük a legfontosabbat: szeretni. Nem tudományosan, túlzásokba esve, mert hallottuk, hogy az jó, hanem figyelve a rezgésekre, lelassulva, ráhangolódva a gyermekemre, őszintén.
A könyvet olvasva nagyon sok minden elindult bennem. Nem pont erre számítottam, az előszót olvasva sem. Azt hittem, több konkrét példa lesz benne. Volt elkalandozás, ugrálás csecsemőkor és fiatal felnőttkor között, szélsőséges esetek említése, irodalmi példák. Ezek mellett is kedveltem az írást.

1 hozzászólás
Aurore>!
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Amikor olvasom, mintha apám nevelési elvei köszönnének vissza. Az egész valahogy olyan természetes nekem: igazat kell mondani a gyereknek, meg kell adni az érzelmi biztonságot, egyáltalán belső biztonságérzetet építünk stb., ezért nem sok újdonság volt benne, de sok-sok megerősítés, és néhány új nézőpont, amin még rágódnom kell egy kicsit. Ehhez képest apám szerint Vekerdy egy hülye volt [sic!], mert másképp gondolkozik a tehetségfejlesztésről, mint ő. Én nem tudom, kinek van igaza, csak azt, hogy amikor kicsi koromban Vekerdyt láttam a tévében, elvarázsolt azzal, mennyire belülről érti a gyerekeket. (Ilyet még Janikovszky Éva tudott.) És most olvasva is ez jött át. Meg hogy – mivel most már tanár vagyok, és sok mindent tudok, de sok mindent nem –, őrülten szeretnék vele beszélgetni.
Jó, egyszerű, közérthető stílus, anekdoták, szellemesség – kellemes olvasmány.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2013
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155281105
3 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Vekerdynek minden szava arany.
Ajánlom mindenkinek, akinek gyereke van, gyerekekkel dolgozik, van a családban, szomszédban, környéken gyerek, és jobban meg szeretné érteni őt.

Zazka>!
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

A könyv egyetlen hibájaként azt tudnám felhozni, hogy a 207. és 208. oldal közt nehéz volt lapozni :) Egyébként minden szava szentírás!

HoneyBunny>!
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Nem tudom, hogy jól szeretem-e Vekerdyt, mert néha morgok, hogy itt kevés, ott ismétel, de az biztos, hogy nagyon bírom. Szeretem a hozzáállását, és szeretem, hogy az olvasás után magabiztosabb vagyok a gyereknevelésben. És hogy jól szeretem-e a gyerekemet? Nagyon, nagyon, nagyon remélem!!!

zsoca8711 P>!
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Kötelező könyv szerintem minden szülőnek, de az elolvasása után úgy gondolom, hogy mindenkinek érdekes lehet – én úgy olvastam végig, hogy nemcsak a saját apaságomra reflekáltam közben, hanem a gyerekkoromra és a szüleimmel való kapcsolatomra is. Tanulságos volt mindkét olvasata.
Lehet azt mondani, hogy önismétlő, de az a helyzet, hogy ez azért van így, mert minden dolog ugyanarra vezethető vissza: mennyire szereted a gyermekedet és mennyire akarod magadat erőltetni az ő személyisége helyett. Vekerdy nagyon jól (és kultúráltan, művelten) vezeti ezt le különböző szituácikón, élethelyzeteken, problémákon keresztül.

Doro>!
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Alig várom, hogy idézetekben kifilézzem a könyvet. Minden lapja érdekes volt, még úgy is, hogy sokat olvastam már Vekerdy Tamás cikkeit, tehát gondolatvilága nem (teljesen) ismeretlen a számomra.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, mert emberi, szakértői és nagyon mai. <3


Népszerű idézetek

Izolda P>!

Nem egy szülő panaszkodik arra, hogy a gyereke vendégségben hozzá bújik, ő meg irigykedve nézi azokat a társait, akik vele ellentétben szabadon szaladgálnak, játszanak. Őt is próbálja elküldeni, eltolni magától, hogy „ne engem ölelgess, menjél szépen oda a többiekhez!” Ezek a próbálkozások azonban nem hatékonyak, és nem tesznek jót a gyerekeknek. Ha vendégségben a gyerekem hozzám bújik, akkor hozzám bújik. Egy idő után lehet, hogy megunja és egész lassan elmerészkedik a közelemből, de nem akkor, ha eltolom magamtól, ha azt érzi, hogy ez nekem rossz. Nem akkor, ha bíztatom, hogy menjen játszani. Ezeket mellőzni kellene. Adjuk meg neki a biztonságot: igen, hozzám bújhatsz, ha akarsz. Már miért is ne?
Szóval jó volna, ha végre elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni.

211. oldal

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Doro>!

Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy nincs szükségem pszichológusra, nem vagyok én hülye! Holott ezerszer elmondtuk már, hogy a hülyén nem segít a pszichoterápia. Minél okosabb valaki, annál többet segít.

239. oldal - Értékek és érzelmek (Kulcslyuk, 2013)

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

szeptember99>!

(…) jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni. Tudom, félünk, hogy nem fog 'érvényesülni' az életben. De kérdezem: egyáltalán mit jelent az, hogy 'érvényesülni'? Kit irigyelünk? Azt az agresszív, csúcsra törő pasast, aki fiatalon eszelősen hajt, sikert sikerre halmoz, majd negyvenöt éves korára kiég, ötven-hatvan éves korára pedig egy megkeseredett roncs lesz belőle? Ez a jó? Biztos, hogy lesajnálandó az a kis 'félénk', introvertált, befelé forduló fiú, aki csak 35 éves kora után kezd lassan kibontakozni? Lehetőleg kerüli a nagyon harcos mezőket, de azért talál magának egy területet, amit szeret, amiben jó, és amivel elkezd egy kis pénzt is keresni. Azért a végére csak összehoz egy szerény kis hajlékot, ahol jól érzi magát a családjával, kellemes, kedves apa és nagypapa lehet belőle, imádják a gyerekek és az unokák. Ez egy sikertelen élet volna? Tényleg csak egyetlen vonzó életsablont tudunk elképzelni, amelyiknek ráadásul mindig csak a csúcspontját ismerjük, a végét soha, kivéve, ha az az öngyilkosság? Ennyire megőrjített bennünket a celebszemlélet?

211-212. oldal, Magányos... (Kulcslyuk, 2013)

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

robinson P>!

Létre jött a szociális vagy kulturális pubertás néven ismert jelenség: 23 éves, 25 éves, 28 éves, „és még nem tudja mi akar lenni”. Sokan ezért vágnak neki a BA után a MA-nak, majd a PhD fokozat megszerzésének.

236. oldal

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

3 hozzászólás
Aurore>!

Természetesen az ember ordítozik néha idegességében, a gyerek meg sír. Ez szinte elkerülhetetlen. De ilyenkor is az a jó, ha később bemegyek, és azt mondom: „Sajnálom! Hülye voltam!… De te is olyan hülye voltál, hogy ettől teljesen felment bennem a pumpa!” Ez a bocsánatkérés nem csökkenti a tekintélyünket, ellenkezőleg: mérhetetlenül megnöveli! „Jó fej, ő még ezt is meg tudja, meg meri magának engedni!”

106-107. oldal - Verés (Kulcslyuk, 2013)

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Aurore>!

Tehát igenis mindent meg kell mondani – és mindig azt kell mondani, ami van, egyszerűen. Ez alapvető biztonságot ad.

250. oldal - Védettség - bizalom (Kulcslyuk, 2013)

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

mazsolafa>!

Aki jól szeret, az megismer és elfogad – saját világát kitágítja a másik felé.
Befogadja őt.
És egyben benne – és általa – létezik tovább.

256. oldal

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

robinson P>!

A totális magánynál egyébként lényegesen gyakoribb, hogy a gyerek a kortárs csoporthoz nem tud ugyan kötődni, de egy baráthoz például igen.

215. oldal

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

robinson P>!

A pénz olyasvalami, amit a legtöbben felnőtt korunkban is borzalmas álszeméremmel kezelünk, és képtelenek vagyunk normális viszonyba kerülni vele.

228. oldal

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Aurore>!

Ha a gyerekeket ilyen értelemben „bizalomra neveljük”, az nem teszi-e őket kiszolgáltatottá, védtelenné azokkal szemben, akik „rossz szándékkal” közelednek hozzájuk? Nem! Éppen ellenkezőleg. Akiben a bizalom ép, mert stabil, szerető környezetben nő fel, az érzelmileg kiművelt, igényes lesz – és nagyon érzékeny arra, ha valami nem stimmel.

251. oldal - Védettség - bizalom (Kulcslyuk, 2013)

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve
Fischer Eszter: Modern mostohák
Ranschburg Jenő: Szülők könyve
Susan Forward: Mérgező szülők
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Kevin Leman: Útmutató lányos apáknak
Iben Dissing Sandahl: Fogd a kezem!
Daniel Siegel – Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje
Kevin Leman: Péntekre boldog család