A ​pszichológus újra válaszol 8 csillagozás

Vekerdy Tamás: A pszichológus újra válaszol

Gyerekekről, felnőtteknek
„Én azt hiszem, hogy az igazán jó válaszok – ha vannak ilyenek – nem a receptek, hanem azok, amelyek tovább kérdeznek, és netalán újabb kérdéseket hívnak elő az olvasóban. Mert azt hiszem, hogy a kérdező ember van igazán közel a dolgok áramához, és nem a válaszoló ember; különösen nem az, aki azt hiszi, azt képzeli magáról, hogy ismeri a helyes – netán egyedül helyes – válaszokat.”

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tartalomjegyzék

>!
Sanoma, Budapest, 2005
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638676930 · Illusztrálta: Szűcs Édua

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

dianna76 P>!
Vekerdy Tamás: A pszichológus újra válaszol

Szeretem Vekerdy Tamást, mint pszichológust, vagy ha úgy tetszik nevelési tanácsadót. Ezt a könyvet viszont talán hiba volt kihoznom a könyvtárból, mint gyermekpszichológiai anyagot. Csupán annyi a baj vele, hogy nem tetszett ez a kérdés-válasz stílus. Jobban szeretem, ha csupán a válasz, ill maga a szakirodalom van jelen. (Erre most, ennek a könyvnek a kapcsán kellett rájönnöm) Ez azért érdekes, mert egyébként szeretem, ha az életből hoznak példát a pszichológiai, ill gyermeknevelési könyvekben. Talán az volt a gond, hogy némelyik kérdést olyan… na ezt most nem tudom kifejezni milyennek éreztem. A lényeg, hogy több kérdésre adott és egyértelmű volt a válasz laikusként is, és nem is értettem miért teszi fel a kérdező, ill. hogy éppen miért lát problémát bizonyos dologban. Ahogy azt sem értettem bizonyos kérdéseknél, hogy miért egy újság oldalán teszik fel, s miért nem az illetékes intézménynek, személynek stb. Persze ami egyiknek egyértelmű, az másnak nem, illetve mindenki mást lát problémának. Gyereket nevelni meg nem is olyan könnyű! Azért akadt jó pár dolog, kérdés, ami tényleg engem is érdekelt, és szívesen olvastam a probléma kifejtését pszichológiai szempontból. Meglepett, hogy nem csak szülők, de pedagógusok is intéztek kérdést a szakemberhez. Ami még jó volt, hogy nem pusztán választ adott a szerző, hanem bővebben és általánosságban is kifejtette álláspontját az adott problémakört illetően. Akadt számomra elborzasztó dolog is: óvodában televíziót nézetnek gyerekekkel, mert arra szüksége van; ebéd után kötelezően haza kell vinni a csemetét az oviból, ha a szülő nem dolgozik. S ha már tévé, ez egy jól kivesézett téma a könyvben, de szerintem nem csak itt. Érdekes téma volt a pavor, valamint tetszett az erdei iskola, csak mint a könyvből kiderült, nem mindenhol értelmezik megfelelően a jelentését, mibenlétét. Az örökbefogadásos kérdéseknél újra és újra az vetődik fel, hogy: – Elmondani, vagy nem? S ha igen, mely életkorban? Anélkül, hogy elolvastam volna az első választ, kibukott belőlem, hogy: – Kezdetektől fogva! Egyszerűen ebbe kell(ene) belenevelni a gyereket. És igen, Vekerdy válasza is ugyanez volt újra, és újra.
A kötetben csoportosítva vannak a korosztályonkénti problémák, de a fontosabb témák is kaptak külön fejezetet. Ezeken túl a betűrendes útmutató segíti a szülőt/olvasót, ha csak szemezgetni kíván a könyvből adott témában. A könyv egyébként gazdag anyaggal bír, kezdve a cumizástól, a testvér féltékenységen át a gyászig, valamint pl. iskolai problémák, drog, mobiltelefon, bántalmazás, hiperaktivitás, identitás. Szóval azért lehet szemezgetni bőven belőle.

>!
Sanoma, Budapest, 2005
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638676930 · Illusztrálta: Szűcs Édua
Annamaria_Nagy_Korodi>!
Vekerdy Tamás: A pszichológus újra válaszol

Annyira olvasmányos és szeretnivaló stílusban íródik, hogy hamar lehet vele haladni. Rengeteg a jó tanács, a gyerekeink minden életkorára vonatkozóan. Aki hétről hétre azért veszi kezébe a Nők Lapját, hogy Vekerdy tanár úr rovatát elolvassa, annak ez a könyv is kötelező olvasmány.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ranschburg Jenő: Mi rontottuk el?
Ranschburg Jenő: Szülők kis könyve
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Ranschburg Jenő: Félelem, harag, agresszió
Polcz Alaine: Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia / A bábjáték mint diagnosztikai és terápiás módszer / A világjáték
Ranschburg Jenő: Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban
Ranschburg Jenő: Én és a többiek…
Ranschburg Jenő (szerk.): Tehetséggondozás az iskolában
Ranschburg Jenő: Iskolás a gyerekem
Ranschburg Jenő: Személyiségünk titkai