Manilakötél 4 csillagozás

Veijo Meri: Manilakötél

A ​frontról döcög hazafelé a vonat, szabadságos katonák ülnek rajta. Egyesek kártyáznak, mások háborús élményeik elbeszélésével szórakoztatják egymást. Köztük ül Joose Keppila közlegény, de ő nem vesz részt semmiben. Még bajtársai előtt is titkolja, mi az oka kellemetlen közérzetének: vadonatúj, szép hosszú kötelet visel testére csavarva. A front mögött találta, s hogy valami haszna is legyen a háborúból, így akarja hazacsempészni, elkél otthon a ház körül. Ez aztán komikus és veszélyes helyzetekbe sodorja, melyek a legváratlanabb módon oldódnak meg. Kötetünk címadó kisregényének szereplői abszurd világban, groteszk szituációkban mozognak, s a történet egésze azt sugallja, hogy a háború az ember legértelmetlenebb, leganakronisztikusabb cselekedete. (tovább)

Eredeti mű: Veijo Meri: Manillaköysi

Eredeti megjelenés éve: 1957

>!
Európa, Budapest, 1964
130 oldal · Fordította: Gombár Endre

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
kolika
Veijo Meri: Manilakötél

A cím alapján lehetne akár krimi is, mint ahogy egyik ismerősöm meg is jegyezte. De itt a kötél szó kapcsán nem akasztófa kötélre kell asszociálni, hanem sokkal inkább egy jövőbeli ruhaszárító kötélre, főhősünk problémáinak fő okozójára. Miben is vétkes, ez a kötél? Hogy lesz egy sima kötél a baj fő forrása? Hát úgy, hogy az úton talált kötelet a testére csavarva próbálja hazacsempészni hősünk. S ezáltal jómaga jóformán a vonat üléséhez van ragasztva, mert mozogni nem igazán tud. A túl szoros kötél biztosítja, hogy ne nagyon ugráljon a közlegény.
Nem is kell neki ugrálnia, hogy lássuk mi történik körülötte. A vonaton, s a peronon is történnek abszurd tragikomédiába kiválóan helytálló esetek. A mesélések alapján tudomást szerzünk, hogy nem a főhősünk az egyetlen, aki szintén egy manilakötél hazacsempészésére adta fejét. Az ottani történetben is kis híján halállal végződött a kaland, mint ahogy Joose közlegény sem hivalkodhat a történtek végkimenetele felől.
A fenti kaland sok apró kitérővel van fűszerezve, ami igazán megadja a kis könyv savát-borsát.


Népszerű idézetek

>!
Terbócs_Attila

A sarokban egy eke állt. Tartozékai gúzzsal voltak csomóba kötve. Egy vasláb is tartozott hozzá; már csak a ló meg az istráng, egy ember meg a krumpliföld hiányzott, meg a szántás ideje.

100. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Arto Paasilinna: A nyúl éve
Väinö Linna: Az ismeretlen katona
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Mika Waltari: Szinuhe
Juhani Peltonen: Salomo és Ursula / Vadászat karácsonykor
Yrjö Kokko: A négy szél útja
Arto Paasilinna: Az üvöltő molnár
Lauri Viita: A végtelen bennünk van
Frans Eemil Sillanpää: Silja / Egy férfi útja / Emberek a nyári éjszakában
Kjell Westö: Ahol egykor jártunk