Németalföld ​festészete a XV. században 5 csillagozás

Végh János: Németalföld festészete a XV. században

Az ​egykori Németalföld – a mai Belgium és Hollandia – kultúrájának hirtelen felvirágzása a XV. század fordulóján csaknem egy időbe esik az itáliai kora reneszánsz művészetével. Maga a jelenség azonban – legalábbis ami az alkotások szellemét és formai megjelenését illeti – inkább a középkorhoz kötődik.
Ezt a sajátos fejlődést követi nyomon a könyv egészen a XVI. századig, az itáliai hatás kizárólagossá válásáig. A tanulmány a XIV. század végi viszonyok ismertetésével kezdődik, azzal a korral, amelyben a németalföldi és a francia festészet olyan szorosan összefonódott egymással, hogy a szakirodalom „franko-flamand” művészetként emlegeti. Az északi születésű Limbourg fivérek vagy a név szerint nem ismert Maréchal de Boucicaut hóráskönyvének Mestere fő műveiket a francia arisztokrácia szolgálatában alkották. A Van Eyck fivérek azonban a genti oltárt már egy gazdag flamand polgár megbízásából festették. Az északi országrész festői közül a könyv elsősorban Geertgen tot Sint Jans… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 1977
152 oldal · ISBN: 963130211X

Kedvencelte 2

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
ℕnabella
Végh János: Németalföld festészete a XV. században

Ahogy a szerző is kitért a könyv elején rá: ez a könyv nem ad teljes rálátást a korai németalföldi festészetre, de kiemeli a legjelentősebb alakjait, és azok leghíresebb és leginkább becsült alkotásait, többek között Robert Campint, Jan van Eycket, Rogier van der Weydent, és még sok más festőt.
Nem ad teljes körű képet a képek előéletével kapcsolatban, sem ikonográfiai programjukkal kapcsolatban, de több jelentős elemét kiemeli, megfűszerezve pár érdekességgel.


Hasonló könyvek címkék alapján

Németh Lajos: Csontváry
Gopcsa Katalin: Egry József
Telepy Katalin: Iványi-Grünwald Béla
Bánszky Pál: A képzőművészet vadvirágai / The Wild Flowers of Fine Arts
Bánszky Pál: Süli András
Bay Miklós – Büki Barbara – Kovács Zita – Rád Szilvia – Szakál Aurél: Thorma
Révész Emese: Csók István
Csáki Róbert: Csáki Róbert 2010–2015
Alexander Borovsky: Fehér László