Könyörtelenül 31 csillagozás

Végh Antal: Könyörtelenül Végh Antal: Könyörtelenül

Végh Antal megtörtént esetet feldolgozó nagy sikerű regénye most új kiadásban kerül az olvasó elé. A határ menti városban lejátszódó túszszedő dráma hat napját gyorsan, döbbenetes erővel pergeti az író, a filmszerű látásmód kemény vágásaival villantja elénk; a tárgyszerű, elfogultság nélküli ábrázolás éles írói reflektorfényei azonban nemcsak a hat napig tart, tragédiával végződő dráma eseményeit és nyomasztó eseménytelenségeit világítják meg, hanem a brutális akcióhoz vezető előzményeket és a következményeket is. Végh Antal műve a világhírű amerikai író, Truman Capote tényregényét, a Hidegvérrel-t is felidézi: az írói eszközök, a stílus nemes egyszerűségével, puritán szépségével és a megjelenítés, elemzés lélektani érzékenységével.

Eredeti megjelenés éve: 1986

>!
Népszava, Budapest, 1986
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633223563
>!
Népszava, Budapest, 1986
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633224888

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Végh Antal: Könyörtelenül

Fiatalkorom egyik kedvence volt, úgy emlékszem, hogy annak idején a filmet láttam először, majd olvasás után újra megnéztem.
Megdöbbentett minden alkalommal – olvasás és film közben is –, hogy ez valóság volt, nem egy kitalált krimi.
A helyszín megdöbbentően hasonlított az é kollégiumi szobámhoz, de szerintem abban az időben minden kisvárosban ugyanolyanok voltak a kolik.
Akkor még nem értettem, hogy két, katonacsaládból származó fiú hogyan vetemedhet ilyesmire.
Ma már értem.
Abban a világban, jó 30 évvel ezelőtt természetes volt Magyarországon, hogy az is horror, ahol nem folyik vér, csak be vagyunk zárva, és nem kapunk enni, miközben ordítanak velünk.
A mai világban ez a történet már nem igazán állná meg a helyét, nem véletlen, hogy nem nagyon olvassa senki.
Egyébként sajnáltam – már akkor is – a két fiút, úgy éreztem, és érzem ma is, hogy értő, szeretetteljes családban erre nem került volna sor.
Talán a fiatalok útkeresése, kilátástalannak ítélt élete az, ami ma is hajtja a világukat.
Persze ezért nem kell feltétlenül fegyvert fogni a kézbe.

>!
kékcseresznye
Végh Antal: Könyörtelenül

Nagyon régen olvastam már, de most újra elővettem, mert megjelent egy új könyv is a témáról, és szerettem volna összehasonlítani ezzel, hogy mennyiben egyezik, illetve tér el a kettő egymástól.
Végh Antal könyve lényegében ponyvaregény, másként ki sem adhatta volna abban az időben. Krimiszerűen tálalja az eseményeket, pörgős, izgalmas stílusban. Mármint az 1986-os kiadási évet nézve, az akkori regényeket tekintve. Egy mai fiatal lehet, hogy unalmasnak találja. Én nem találtam annak, mert végül is a szülővárosomban történtek ezek a megrázó események, és még ma is feldúlják az itt élő embert.
Nem tudhatom, hogy annak mennyire élvezhető a nevek nélküli, az időben ide-oda ugráló történet, aki nem ismeri az eseményeket, de nekem tetszett. Izgalmas volt, még úgy is, hogy tudtam a sztori végét.
Érezhető, hogy nagyon sok adatot és információt összegyűjtött az üggyel kapcsolatban Végh Antal, és hogy nagyon sokakkal beszélt ez ügyben. Sajnos csak név nélkül, mert hírzárlat volt, és sok szereplőt titoktartásra köteleztek abban az időben még, amikor a regény készült. De sok szereplőre ráismerek, még így is, és úgy gondolom, hogy a város életét és lakóit, a sztori hátterét bemutató részek egyáltalán nem légből kapottak, és látszik az alapos kutatómunka rajtuk. A hiányzó részleteket fantáziával pótolta, de így is egy kerek egész történet lett belőle.

>!
Vintersridder
Végh Antal: Könyörtelenül

Elolvastam. Nagyon nehezen leírható hangulata van az egésznek – jó, de érezni rajta, hogy az eredeti történet regényesített változata.

Itt van egy másik változat, ugyanerről a sztoriról – a hölgy, aki írta, részben tanúja volt annak idején az eseményeknek!
http://mek.oszk.hu/05000/05036/html/

>!
Hugi
Végh Antal: Könyörtelenül

Megtörtént esetet dolgoz fel, ami a nyolcvanas években történt Balassagyarmaton a karácsonyi szünet alatt: két fiatal fiú – egy testvérpár – felfegyverkezve behatol egy lánykollégiumba, s ott napokon keresztül egy szobában összezárva fogságban tartanak néhány diáklányt. Élelmük szinte semmi, kínjukban már a radiátor fűtővízét isszák… De beengedni semmit nem engednek be a zárt ajtókon keresztül, míg meg nem kapják az irreális, teljesíthetetlen követelésüket…

A könyv nem említ meg egyetlen nevet, évszámot, helyszínt sem… Minden fejezet más más időben és térben játszódik, de mindig visszatér a kollégiumba, ahol már az őrület határán vannak a lányok… De mégis kiteljesedik egy kerek történet: mi késztette erre a tettre a jómódban élő fiukat, milyen hátterük, gyermekkoruk volt; mi játszódott le a kollégiumban, ott bent a szobában, illetve kint a folyóson; és mi történt azután, miután vége lett…

A „könyörtelenül” itt nem akcióra asszociál; a Könyörtelenül egy mélylélektani folyamatot ír le, melyben az áldozat és üldöző határai összemosódnak… Szinte egy kriminál-pszichológiai esettanulmány.

Letehetetlen…

>!
zsuzsasz
Végh Antal: Könyörtelenül

Szerintem jobb, mint Truman Capote… és nem azért, mert Végh Antal hazánkfia, hanem mert sokkal izgalmasabb, feszültséggel teljesebb atmoszférát, összetett jellemeket teremt/ábrázol, mint Capote. Utóbbit végig sem bírtam olvasni, annyira unalmasnak találtam.

>!
ClumsyCollie
Végh Antal: Könyörtelenül

Megrázó. Ez a könyv elég részletesen belemegy mindenbe. Alaposnak mondanám. Mintha minden egyes papírfecnit megvizsgált volna a szerző és abból gyúrt volna egy regényt. Szerintem ez a normál kutatómunkát is felülmúlja. Viszont a stílusa nem igazán tetszett. Gondolom azért, mert régies ez nekem, de nem annyira, hogy értékeljem ezt benne, csak annyira, hogy untasson egy kicsit. Lassan haladtam vele, szenvedős volt olvasni, pedig a történet és a felépítés is tetszett. Néha hatásvadásznak is találtam. Persze tekintsünk el attól, hogy ez egy valós tragédia, mert különben nem írhatnék olyanokat, hogy „untam, amkor a lányokat ért megráákódtatásról volt szó, meg arról, hogy egész életükre rányomja ez az eset a bélyegét”. Egyébként értem, hogy megrázó egy hétig fegyveresekkel bezárva lenni, de a mai embereknek, olvasóknak ez nem üli meg a lelkét annyira, szerintem. Mármint, ha végignézünk egy híradót, már abban több a szörnyűség. De a 30 évvel ezelőtti Magyarországon el tudom képzelni, hogy valaki a körmeit rágva olvasta ezt a könyvet és szörnyülködött már a fiúk fiatalkorán is.
Nem minden könyv örökzöld.

>!
Dorabella
Végh Antal: Könyörtelenül

A Beszélnünk kell Kevinről játék kapcsán jutott anyukám eszébe ez a könyv, mert ebben is van iskolai mészárlás. Hát nem volt. Nagyon érződik, hogy nem mostanában írták a könyvet, mert ma ha ilyesmi történne, akkor a fiúk gond nélkül lelőnének mindenkit, aki csak a kollégiumban van, nem elégednének meg, hogy csak pár napig éheztetik a lányokat. És olyan gyerekes követelések voltak, hogy ők is gondolhatták, hogy ezt nem fogják teljesíteni. Annyira vártam, hogy mikor történik már valami, lőjenek már le valakit és induljon be a könyv, de ez nem következett be. Ez végülis szerencse, mivel a könyv igaz történeten alapszik.
Nem tetszett, hogy a szerző ugrált az időben. Egyik részben még fogva tartották a lányokat, a következőben a lányok a kórházban lábadoztak, utána újra a kollégium került előtérbe, aztán a fiúk gyerekkoráról mesélt. És nagyon hiányoztak a nevek. Senkinek nem írta le a nevét, csak a fiúk, a lányok, a mama, a papa, a rendőrfőnök, a főorvos, stb.


Népszerű idézetek

>!
Dorabella

Nehéz idők voltak azok. Mert bár tanulni nem szeretett, mégis helyt akart állni. A könyvektől megfájdult a feje, az olvasástól hascsikarást kapott.

38


Hasonló könyvek címkék alapján

Giorgio Vasta: A megfogható idő
Samuel M. Katz: Szellemharcosok
David Yallop: Nincs megállás
Scott McEwen – Thomas Koloniar: A mesterlövész és a Farkas
Szécsi Katalin: Több mint szerelem
Nemere István: A rohamcsapat
T. O. Teas: Gyilkosság négy lépésben
Tarjányi Péter – Dosek Rita: A terror stratégája
Paul J. Frost: Elcserélt elmék
Nemere István: Keresd meg álmomat