Gyógyít6atlan? 28 csillagozás

Végh Antal: Gyógyít6atlan?

A szerző könyve közvetlenül az 1986-os, számunkra kudarccal végződött mexikói labdarúgó- világbajnokság után jelent meg. Mik voltak a kudarc előzményei, hogy is volt az a bizonyos 6-0-ra végződő szovjet-magyar mérkőzés…

Eredeti megjelenés éve: 1986

>!
Lapkiadó, Budapest, 1986
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632720784

Kedvencelte 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Végh Antal: Gyógyít6atlan?

Érdekes, hogy mindig van még lejjebb. Annak idején a 0:6-ot én is katasztrófaként éltem meg. Most meg a bukaresti 0:3 és a hollandiai 1:8 már csak hír formájában ért el hozzám és nem is nagyon érdekelt, mert mára már nemcsak a magyar foci beteg, de nemzetközi viszonylatban is egy rettentő beteges trend kerekedett felül, amelyben néhány kimagasló pénzügyi lehetőségekkel rendelkező klub és nemzeti szövetség saját belügyének tekinti az futballvilágot, és én ebben még nézőként sem kívánok részt venni.

nyolcadikutas P>!
Végh Antal: Gyógyít6atlan?

Mexikó… Orosz – Magyar: 6:0
600.000 eladott példány…
Meg a főtt tészta…
A magyar foci még mindig gyógyít6atlan!!!

Péter_Szombati>!
Végh Antal: Gyógyít6atlan?

Az apokaliptikus 0-6-ot talán ez a könyv dolgozza fel a legszívbemarkolóbban, leghitelesebben. Elképesztően jó olvasmány, és tartalmaz egy olyan fejezetet, ami végigelemzi magát a meccset! Akit érdekel, hogy miért jutottuk idáig, ne hagyja ki!

1 hozzászólás
Hidden_fremen>!
Végh Antal: Gyógyít6atlan?

Nem ez a könyv, ami közelebb visz az okokhoz.
Egyben van igaza: jóval magasabbak voltak az elvárások, mint a reálisan elérhető cél.
A csoportban az Európa bajnok Franciaország és a KEK győztes Dinamo Kievre épülő Szovjetúnió mellett gyakorlatilag csak a legjobb harmadikként való továbbjutásra a 16 közé volt valós esélyünk.

A K.O. okait leginkább Bocsák Miklós Mundial könyve szedi össze.
Szerintem – olvasva/hallgatva az ezzel kapcsolatos anyagokat – ahogy az 1954-es berni döntőn sem itt sem egy ok volt, hanem több tényező okozhatta a katasztrófát:
1. A válogatottunk nem képviselt olyan erőt, amit hittek róluk vagy amit ők maguk terjesztettek saját magukról. (Viszonylag könnyű csoportból jutottunk túl és egy tartalékos, nálunk fagyoskodó brazil verésre alapoztunk. Ráadásul nem volt karmestere a csapatnak Nyilasi hiányában és nagyon látszódott élesben, hogy valójában mit tudnak a játékosok.)
2. A felkészülésben elkövetett hibák sorozata miatt nem sikerült az időzítés és pont a VB meccseire gyengült le a válogatott. (A felesleges téli edzőtábor, majd a mexikói délben játszott edzőmeccsek melegítőben, a „tudományos” étrend, melynek következtében 2-3 kilót fogytak a játékosok.)
3. A válogatott addigra már nagyon kiismerhető módon játszott és Mezey képtelen volt a változtatásra, beavatkozásra. (Lobanovszkij – milyen meglepő – és valószínűleg a franciák is felkészültek belőlünk. A szovjetek elleni félidőben Mezey semmit nem tudott mondani a játékosoknak.)
4. Természetesen a játékosok is gyengén játszottak (tisztelet a kivételnek.) Az általuk felhozott magyarázatok nagyon ellentmondásosak és cáfolhatók:
a. Nagyon meleg volt. (Igen, minden csapatnak.)
b. A szovjet meccs elején nem tudtunk bemelegedni, hómezőt láttunk. (Ehhez képest a szovjet meccs közvetlen kezdete előtt a folyóson nagy hanggal beszélték, hogy hogyan fogják agyonverni a szovjeteket és hát a Kanada elleni meccs sem volt érdemben jobb, mint az előző.)
c. Össze voltunk zárva két hétig egy szállodában. (Az argentinok egy hónapig voltak összezárva és nem egy luxus szállodában, hanem inkább egy szállónak nevezett helyen.)
d. Túl korán jött a két gól. (Azért ,akár a mostani VB is megmutatta, hogy lehet 2-0-ról fordítani vagy szépíteni és véleményem szerint jobb korán két gólt kapni, mint később.)

AZS>!
Végh Antal: Gyógyít6atlan?

Mintha csak a mai magyar fociról olvasnék. Rég óta állt a polcon ez a könyv. Valamiért úgy gondoltam elolvasom.
Ezek után kíváncsi vagyok, hogy Rekop Gyuriék Trollfocija miről szól?

Péter_Vásári>!
Végh Antal: Gyógyít6atlan?

A helyszínen néztem a válogatott Andorrai vereségét. Akkor még nem ismertem ezt a könyvet, de akár arról is szólhatna.


Népszerű idézetek

Gooblin>!

Ismert mondás: kígyó nem felejti farka harapását.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fencsik Tamás – Ganxsta Zolee: Döglégy a világ körül
Pincési László: Az isteni Diego Maradona
Lakatos András – Láng Zsuzsa: Pótmérkőzés
Varga Ferenc: 10 év kék-sárgában
Dénes Tamás – Rochy Zoltán: A 700. után
Sebes Gusztáv: Örömök és csalódások
Lovász Tamás István: A Heves megyei labdarúgás története
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom
Hámori Tibor: Puskás
Olivia Brice: Újra élni és hinni