Soliloquor 57 csillagozás

A lélek magányos beszélgetése Istennel
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

„A világ egy élő tájkép Vecsei H. Miklós verseiben, temérdek lélegző mozdulat, retinába égetett látvány. De történjék bármi, itt minden rólunk szól, ez az izmos költészet a vágyakozó emberről beszél, pontos, kimért és fukar nyelven, mégis árulkodva, mint egy gyerek. A Soliloquor versei nem monológok, értő dialógus ez, és az ifjú költő úgy néz, hogy érdemes követni a tekintetét. Egy tanú, aki nem csak tanúja annak, hogy él.” – Grecsó Krisztián

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Sztalker Csoport, Budapest, 2017
76 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155822001

Enciklopédia 1


Kedvencelte 16

Most olvassa 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Pandalány P>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Kevés, rövid, mégis annyi minden van benne. Gondolatok, remények, félelmek és Miklós. Egy fiatal és tehetséges költő legbensőbb gondolatai, félelmetesen őszinte és különleges kötetbe csomagolva.
Ráadásul a megvásárlásával támogathattam a Poket-projektet, így külön öröm számomra, hogy elolvashattam. Többször kell lapozgatnom majd, úgy érzem. :)

csucsorka IP>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Az elején tetszettek a mondatok és gondolatok, de a versek nem. Aztán eléggé belejöttem.
Sokan felsejlenek a sorok mögött, mint egy-egy deja vu. Kicsi Petri (akinek a visszacsengése nélkül az okosok szerint elvileg nem is lehet kortárs verset írni), kicsi SimonMarci, kicsi JA, kicsi Pilinszky… de valahogy nem haragudtam ezekre az ismerős mondatokra sem, hiszen én is nagyon szeretem mindnyájukat, azért ismerek rájuk és ezért nem tud Vecsei se nélkülük írni teljesen.

Néhol hátborzongató volt. Azért a Vecsei H. gyönyörűséges homloka mögött sincs minden rendben.

Egy verseskötetnél – akármilyen kicsi és vékonyka – én mindig baromi nehezen nyomok rá a “befejeztem” gombra. Egyrészt mert azzal, hogy a végére értem, sosem érek a végére, mert viszem magammal. Másfelől meg sosem fejezem be, mert mindig újrakezdem, fel-felütöm, vissza-visszatérek.

utóirat: a rímtelen versek mindig azt a tévképzetet keltik az emberben, hogy ilyet mi is tudnánk. (Csakhogy nem tudunk.)

Dorina_S>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Sajnos nagyon ritkán olvasok már verseket. Erre mindig akkor jövök rá, amikor a kezembe kerül egy verseskötet vagy csak úgy hirtelenjében szembejön velem egy vers és elolvasom. Gimnáziumban -hála a magyar irodalom órának és a tanáromnak- sok verset olvastam, és e kötet közben rá is jöttem arra, hogy nekem bizony hiányoznak, szóval megfogadtam többet fogok olvasni belőlük.

A kis rövid bevezetőm után nehéz megszólalni erről a könyvről, és persze a szerzőjéről. Vecsei H. Miklós neve egészen idén májusig nem volt számomra annyira ismert, de szerencsém volt mert Tataán egy musical est keretében fellépett és végre megtudtam ki is ő. Nagy nehézségek árán tudtam csak ezt a kötetet beszerezni, mert már szinte sehol nem lehetett kapni, de csak sikerül megkaparintanom. Borzasztóan kíváncsi voltam, elsősorban Vecsei H. Miklós miatt. Miután személyesen is találkoztam vele és hallottam énekelni muszáj volt „közelebbről” is megismernem őt. Utánanéztem miben játszik, mit csinál. És ledöbbentem, hogy mennyire sokoldalú és mennyire szívén viseli az irodalmat. Roppant szimpatikus színészt ismertem meg a személyében, és végül de nem utolsósorban megnéztem őt a Pál utcai fiúkban is. Lehengerlő volt, de azt hiszem ennek az elemzése nem éppen ide tartozik…de muszáj volt megemlítenem.
A versei által pedig elém tárta a lelke mélységeit. Modern versek ez kétségtelen, nem könnyű őket értelmezni. Nekem sem sikerült mindegyiket, és még párszor el kell olvasnom ezt a kötetet, de pont ez jó a versekben….minél többet olvasod annál több jelentés fogalmazódik meg benned. Kétségkívül a „legütősebb” versek még mindig a szerelemről születnek.
Csodás volt olvasni Vecsei lelkének részleteit, amit megmutatott nekünk ebben a kötetben.
Remélem még nagyon sokat fogok tőle olvasni, mert a mai világban olyan ember mint ő, nagyon ritka vagy talán nincs is már.

3 hozzászólás
Molymacska>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Elolvastam, és nem tudom hova rakni.
Vannak benne nagyon jó mondatok, meg nagyon jól elkapott érzések, amiknél csak bólogatni tudok: igen, ezt én is átérzem, meg tudom találni a helyét a világban. Máskor pedig valami olyan dolgot olvasok, aminek nem látom értelmét, és csak próbálom megérteni, miről is van szó (ellenben ezek a szövegek nagyon jók, hiszen elgondolkodok rajta, miről is szólhat)
A képek is nagyon jók, élvezet volt a versekhez társítva nézni, megadta a hangulatot hozzá.
Kortárs magyar vers témában mindenképpen ajánlom ezt a kötetet, bár tény, hogy első olvasásra nem mindent lehet pontosan érteni.

Arwenn>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Szavakat nem találok arra, mennyi inspirációval és motivációval áldott meg ez a kis kötet és írója. Nagy hála érte!

Mesketevirág>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Van olyan szerencsém, hogy a kötet elolvasása után éppen a Vígszínházba vitt az utam, ahol az előadás után dedikáltatni tudtam. Azt hiszem, örökre megmarad bennem a kép. Mindenki nyújtja felé a füzetkéjét, ilyen-olyan lapokat, Hasi pedig becsülettel, némán rákanyarítja a nevét. Aztán én jövök, elé nyújtom a könyvet, mire a száján egy meglepett, boldog „Ó!” szalad ki. Annyira tiszta volt, annyira kedves az apró öröm, amit az okozott, hogy valaki a könyvével megy oda hozzá. Persze szinte biztos, hogy fél óra múlva már nem is emlékezett rá, de nekem akkor is megmelengette a szívem, én akkor is emlékezni fogok.
Na rendben, storytime vége.
A könyv.
Lehet, nem tettem jól, de egy este alatt elolvastam. Mindig az volt bennem, hogy „csak még egyet”, így hamar a végére értem.
Az elején kellett egy kis idő, mire belerázódtam, a gondolatok sokszor túl mélyek voltak nekem, de ezt talán meg lehet bocsátani – túl fiatal vagyok ahhoz, hogy mindent értsek, ami lezajlik a költőben. De még így is… Egy-egy sor megborzongatott, elkápráztatott, és olyan sok gondolatot ébresztett bennem! Több kedvencem is lett belőle.
A Soliliquor valahogy időről időre az éjjeliszekrényemen köt ki, mert mindig előveszem, hogy olvasgassak belőle. Azt hiszem, mostantól meg sem próbálom visszaköltöztetni szegényt a polcra. Jó helyen van ott, ahol van, mikor alszok.

Bogi813>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Apró könyv, és mégis mennyi mennyi mondanivaló. Látszólag véletlenszerűen egymás mögé rakott szavak és mondatok.De közben mégis.. mégis ad. Megteremt egy pillanatot, amit örömmel ad a szélnek, hogy az elfújhassa. Létrehoz egy érzetet, amit egyszerűen nem lehet szavakkal leírni. Csak érezzük, hogy szépen, lassan de fokozatosan szövi be a szívünket. Nagyon szerettem olvasni Vecsei H. Miklós könyvét, mert valami olyat adott amire nem is gondoltam volna. Egyszerre volt kicsit más, és nagyon ismerős. Már az elejétől értettem, éreztem az apró képeket, a varázslatot egy egy szó zöngésében. A mindennapi életben is szeretem a 'csöndeket' melyekről ő ír. ezek a pillanatok, amikor az ember egy pillanatra megáll. Egy kicsivel fényesebb pillantás, egy tovább benntartott levegő majd egy hosszabban tartó sóhaj. Amikor ha csak egy picit is de érezzük ami körbevesz minket. ezelőtt sosem találkoztam könyvvel ami – ha csak egy kicsit is- de megtudta volna fogalmazni ezt. Köszönöm a könyvet, és hogy az olvasója lehettem!
(És igazán köszönöm a szerző igazán emlékezetes és barátságos viselkedését amit a kötetpremier utáni dedikáláson a sokadik egyformábbnál is egyformább rajongó után is mindegyikünk felé egyaránt tanúsított. )

h_kincsoo>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Érdekes, nagyon érdekes egy könyv volt. Többször meg kellett állnom, hogy rájöjjek mindennek a lényegére és megértsem.
Ezen felül nagyon szépen van felépítve az egész. A képek, a versek és a szösszenetek ugyanúgy lekötöttek.
Ha eddig nem szerettem eléggé Hasit, most biztos még inkább a szívembe zárnám, de ez már régen megtörtént.

_dora_>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Fúúú… Nem is tudom mit vártam pontosan ettől a könyvtől, de nem teljesen azt kaptam. Imádom Hasit, szerintem fantasztikus művész, de a versei nem tetszenek. Időnként nagyon egyszerűen fogalmaz, máskor viszont teljesen túlfogalmazza a dolgokat. Olyan metaforákat ír, amiken nagyon sokat kellett gondolkoznom. A sok vers közül azonban van olyan, amit nagyon szívesen újra olvasok, ha egy kicsit relaxálni akarok. Valami jobbra számítottam, de végre valami, amiben nem tartom nagyon tehetségesnek. Mert hát persze minden, amibe belefog fantasztikus lesz.

pipacstappancs>!
Vecsei H. Miklós: Soliloquor

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Sok mindent megtudtam a kötet olvasása közben versekről, magamról, és Vecseiről. Íme 3 ezek közül:
1. Verset írni még mindig szerelmi bánatról a legkézenfekvőbb.
2. Jó zenei ízlése van a szerzőnek.
3. A klasszikusok tagadhatatlanabbul közelebb állnak a lelkemhez, mint a kortárs versek. De a kategóriában abszolút értékelhetőek a kötetben szereplő versek, csak ha választanom kell, azért inkább pl. Tamkó Sirató Károlyhoz nyúlok továbbra is. :) Lehet a régiek is törekedtek arra, hogy divatos verset írjanak, de azokon nem érzem ezt a törekvést, a mai verseken igen, és ezen a köteten is kicsit.
Összességében nem riasztott el a kötet véglegesen a munkásságától, szeretem Vecsei H. Miklóst, tervezek még olvasni tőle, voltak szép gondolatok, érzések, szókapcsolatok a kötetben, de a legerősebb az egészben a címe. Nem tudom egész pontosan ez dícséret vagy kritika tőlem, de semmi nem maradt meg bennem annyira, minthogy milyen szép kiejteni: soliloquor.


Népszerű idézetek

shine28>!

ha tudnád, mit csinálok,
elhagynál.
ha tudnád, mi zajlik bennem,
még jobban szeretnél.

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Jako23>!

egy pillanat az egész,
mégis van időm örülni annak,
ami van.

37. oldal, forog, megáll, forog, forog

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Kapcsolódó szócikkek: pillanat
2 hozzászólás
Bibliomanie>!

A párhuzamos egyenesek a végtelenben összefutnak.

Hamarabb értem a végtelenig. – álmélkodik az egyenes az összefutási ponton. Kezében fecnit szorongat, rajta írás: „jó volt melletted.”

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

shine28>!

Egy pillanatra megcsillan a szürkeség:
És minden szép megérti,
Hogy szét kell esnie.

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

shine28>!

Minden porcikám oda törekszik, ahol a hiányaim vannak.

20. oldal

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Jako23>!

Már el tudom vinni
az éjszakát a nappalomba.
Csak ne legyen körülöttem senki,
aki vár tőlem valamit.

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Jako23>!

Habár nem írom le,
De van egy erősen hiányzol hangulata
ennek a pillanatnak.

40. oldal - Mesélek magamnak

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

Nocharity>!

minden örök elmúlik egyszer
ez tart meg egymásnak
ez választ minket el

21. oldal

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

shine28>!

Ma életemben először sírtam könnyek nélkül.
Ez a felnőtté-válásból lehet valami.
Örülök neki,
pedig alapvetően az emberré-válás a célom.
A gyerek Én felé haladás.

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel

hamvolt>!

Imádkozni akarok egy világért,
Ami nélkülem boldognak látszik.

Vecsei H. Miklós: Soliloquor A lélek magányos beszélgetése Istennel


Hasonló könyvek címkék alapján

Bogdán József: A szavak néha kövek
Jókai Anna: Virágvasárnap alkonyán
Gabriel Wolf: Egy robot naplója
On Sai: Scar
Eőry Emese: Versek
Strasser Kaponya – Berzeviczi Anna: A megbántás és megbánás közt elidőző résen
A. Túri Zsuzsa: Tűztündértánc
Murányi Zita: Csillag
Póli Róbert: Csillaglélek
Füle Lajos: Napi csendességek 365 napon