46. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
52. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján

Rémusz ​bácsi meséi 216 csillagozás

Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Ritkán ​fordul elő, hogy a nyúl kifogjon a rókán.. Nos, ennek a könyvnek főszereplője, a bátor, furfangos Nyúl lóvá teszi a Rókát, megtáncoltatja a Héját, álöltözetben megrémíti a hetvenkedő Farkast, és tűzön-vízen át megsegíti a bajba jutott barátait. A furfangos Nyúlról szóló mulatságos történeteket Rémusz bácsi, egy jóságos öreg néger meséli esténként a Kisfiúnak. Meséi azonban nemcsak a Nyúlról szólnak, sok szó esik a vendégszerető özvegy kosnéról, Mezeiné asszonyságról, és a viháncoló, kotnyeles báránykisasszonyról, a kópé Tücsök pajtásról, Liba anyóról, a bölcs öreg Teknősről s a muzsikus kosról, Benjámiin bácsiról. A rövid, fordulatos, vidám meséket amerikai négerek mesélgették egymásnak. A múlt század végén gyűjtötte őket kötetbe Joel Chandler Harris amerikai népmesekutató és meseköltő. Kilenckötetnyi meséből válogatta ki Dégh Linda a legszebbeket a magyar gyermekek számára. Ezeket Vázsonyi Endre dolgozta fel, sok új, mulatságos ötlettel, vidám verssel tarkította, és… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró

>!
Móra, Budapest, 2020
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198430 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2017
ISBN: 9789630989329 · Felolvasta: Csuja Imre
>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2016
ISBN: 9789630967051 · Felolvasta: Csuja Imre

11 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Rémusz bácsi


Kedvencelte 35

Most olvassa 15

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Porcsinrózsa>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Ugyanolyan boldogan olvastam, mint a messzi gyermekkorban. Először az unokáknak, aztán már csak magamnak, hiszen a mesékből igazán sohasem növünk ki.
Most is a nyúl volt a kedvencem, meg az öreg teknős. Szívesen ültem Rémusz bácsi mesehallgató székén. Tetszett az is, ahogyan cinkosan összenevettek ők ketten, vagy ahogyan Rémusz bácsi belevonta a Kisfiút a mesevilágba, hogy igazán részese lehessen a történeteknek. Jaj, mennyire meggyűlt az öreg néger baja a Kisfiú olthatatlan kíváncsisága, örökös kérdezősködése miatt ! Néha bizony kutyaszorítóba került, s csak nehezen tudta kivágni magát.
Nagyszerű utazás volt ez, vissza a ködbe vesző gyermekkoromba, amikor még apukám mesélt nekem. A mesék semmit sem vesztettek üdeségükből, s a világháló korában éppen olyan élvezhetőek, mint amikor még nem volt a családunkban televízió sem, szüleink meséltek nekünk, és nagyon boldogok voltunk.

3 hozzászólás
Jagika P>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Bábfilmként találkoztam először ezzel a mesével. Akkor lelkesen szurkoltam Nyúlnak – Róka ugyanis rettentően sunyiképű báb volt, így eleve nem volt rokonszenves. Mai olvasatomban viszont Nyúl koma is megéri a pénzét! Borzasztó hiú és olykor igencsak rosszindulatú. Még jó, hogy csak a mesékben vannak ilyen alakok… ;)

BeliczaiMKata P>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Legkevesebb mesekönyvem, gyermekkorom meghatározó darabja. Mai napig élvezettel olvasom el a tanulságos és egyben szórakoztató történeteket. Mindenkinek ismernie kellene.

Kiss_Julianna P>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Nagy kedvenc! Tegnap este befejeztem a könyvet, ebből meséltem az unokáknak.
Ma reggel hozták, hogy kezdjem újra! :))
Kell ennél több, hosszabb értékelés :))
Még sokszor elővesszük úgy hiszem.

pwz I>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Imádom a meséket, azon belül is a korai jerkeckorom meghatározó bábfilmjeit, Mazsolát, a Futrinka utcát, no és persze Rémusz bácsi meséi-t. Emlékszem, kicsit fura volt számomra gyerekként az egyes epizódok előtt az „élőszínészes” felvezetés, pláne, hogy rájöttem, a „fekete bácsit a felvétel előtt befestették feketére”, de ez mit sem vont le a mesék élvezeti értékéből. Nyáron szó szerint napestig csavarogtunk Nagyiméknál a határban, de a Rémusz bácsi meséjével be lehetett minket csábítani a házba és még meg is mosdottunk rendesen, hogy időben nézhessük az újabb történeteket, vagyis hogyan veri át az okos nyúl a ravaszdi rókát. Az egyik ilyen történet nagyon belém égett: a szurokbábu esete (ez nem Gardner! :D) Volt egy kívánságom, nevezetesen, hogy ezeket a történeteket valamikor olvashassam, ráadásul saját könyvből. @clarisssa-nak hála, névnapomra ez is megvalósult! :D Köszönöm! Felnőtt fejjel is élmény ezeket a meséket olvasni! :D

>!
Minerva / RTV, Budapest, 1980
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632231902 · Illusztrálta: Reich Károly
MissFortune>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Aranyos mesék voltak benne. Egy második osztályosnak azonban nem vastag ez egy kicsit?:D

Arianrhod P>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Végig hallottam a gyerekkoromban látott bábfilm alakjainak hangjait, Kaló Flórián mint Róka feledhetetlen. És magam előtt láttam Rémuszt is, mindig a nagyapámra emlékeztetett. Most olyan volt olvasni, mintha visszafiatalodtam volna, és a nagyapám mesélné. Nagy élmény volt. Pedig soha nem rajongtam az állatmesékért, de ez valahogy más, talán mert mítikus-folklór gyökerei vannak a történeteknek.

2 hozzászólás
Gyöngyi0309 P>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Napi egy mesét olvastam, így sokáig tartott. Férjemnek és nekem is kimaradt ez a gyerekkorunkból, most pótoltuk. Aranyos történetek voltak, engem picit idegesített a Nyúl, az, hogy alig járt pórul, és sokszor sajnáltam a Rókát. Férjem kedvence a Nyúl volt, az enyém a Kisfiú, főleg az, amikor kis Bettyzett az anyukájára. A kedvenc mesém a legutolsó volt, az, ami a Puhatalpú állatról szól.
Nagyon bírtam Mezeinét és a Báránykisasszonyokat, igazi Austen karakterek. :)
Valószínűleg sokszor olvassuk még a gyereknek, jó, hogy megvettük.

6 hozzászólás
Lahara IP>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Az egyik legjobb mesegyűjtemény, amit valaha olvastam, kizárólag Reich Károly illusztrációival. Persze, én mindig, régebben mindig úgy képzeltem, hogy ezek a mesék nem Amerikában játszódnak, hanem Magyarországon, akkor is, ha öreg néger van benne, zavart is a mosómedve meg a büdösborz. Aztán később már elhelyeztem térben és időben. Régen azt is hittem, hogy ez magyar mese, és egyszer, amikor felfedeztem, hogy van belőle Disney rajzfilm The Song of South címmel, ugyancsak meglepődtem. Ravasz a Róka, de még ravaszabb a Nyúl, és afféle Tom és Jerry-szerű állandó átverések történnek, persze a legtöbb esetben a Róka kárára.

Viszont a Kisfiúhoz nagyon nagy türelem kellett, és Rémusz bácsinak ez meg is volt, mert a Kisfiú kedvenc hőse mindig a Nyúl volt, és nagyon ragaszkodott az eredeti kánonhoz, akkor is, ha nem Rémusz bácsi, hanem Dávid apó mesélt.

dianna76 P>!
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Nap (és stressz) levezető esti mesének alvás előtt kiváló volt. Lassan adagoltam, napi egy-két mesét csipegettem, ezért sokáig kitartott. Azt gondolom, hogy egyszerre sokat olvasni nem lett volna jó belőle, mert unalmassá válhatott volna. Így apránként kivégezve a kötetet, teljesen meg vagyok elégedve vele, egészen szerethető volt! Habár mindegyik mese az állatok furfangjáról, és az egymással (helyesebben a rókával, esetenként farkassal) való kitolásról szól, mégsem volt egyhangú. Rémusz bácsi minden napra tartogatott valami új történetet, kicsit másabbat, mint az előző. Nem tudom eldönteni, hogy adott-e hozzá sokat pluszban az összekötő szöveg – Rémusz bácsi és a kisfiú párbeszéde, cselekvése – , mindenesetre jó volt azt is olvasni. Az itt-ott felbukkanó illusztrációk kedvesek voltak. Elkélt volna több is belőlük.

>!
Móra, Budapest, 2015
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198430 · Illusztrálta: Reich Károly
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

pwz I>!

– Nincs nálam türelmesebb állat – mondta a Róka türelmetlenül.

139. oldal, Hol terem a görbe-pörge törpe-körte (Móra, 1980)

Kapcsolódó szócikkek: róka · türelem
Turms>!

Szálltak a buborékok, hozták-vitték a titkos víz beszédét. A Róka ide-oda fordította a fejét, és egyre beljebb lépdelt a partról a vízbe.
– Brekeke! – mondta egy apró zöld béka.
De a Róka így értette:
– Gyere be!
– Menjek be? – csodálkozott a Róka, és körülnézett. – Ki hív engem?
– Kva-kvákkvák – szólt a Varangyos Béka.
A Róka azonban így hallotta:
– A bátyád.
Nagyon megütődött ezen a válaszon a Róka, mert eddig úgy tudta, hogy a bátyja éppolyan kevéssé szereti a vizet, akárcsak ő maga.
Meg is kérdezte:
– Hát te mit keresel a vízben?
– Ümmöm-ümmöm – mondta a Vöröshasú Béka.
A Róka meg ezt értette:
– Fürdöm, fürdöm.
Odanéz, ahonnan a hangot hallotta, vagyis a vízbe, és látja, hogy csakugyan ott áll a bátyja, éppen szemben.
(Azazhogy a saját tükörképe állt ott, azt nézte a bátyjának.)
– Brekeke! – kiabált megint a zöld béka, s ez most is éppen úgy hangzott, mintha azt mondta volna: gyere be!
– Inkább te gyere ki! – felelte a Róka, és már nyúlt is a saját képmása felé, hogy kihúzza a vízből.
Hanem egy kicsit elhirtelenkedte a dolgot, megcsúszott, elesett, és fejjel előre belepottyant a vízbe. Alig tudott kikecmeregni belőle.
– Hahaha! – nevettek a nagy békák.
A kisebbek meg így:
– Hehehe!
És volt ott egy egészen pici béka, az így nevetett:
– Hihihi!

61-62. oldal, A békák beszéde (Ciceró, 2010)

2 hozzászólás
jazmin>!

– Kitől tanult táncolni a Nyúl? – kérdezte a Kisfiú.
– Az apukájától – felelte Rémusz bácsi.
– És az apukája?
– Az? A saját apukájától.
– És a saját apukája?
– Mármint hogy a Nyúl nagypapája? Egy tánctanártól.
– És a tánctanár?
– Egy másik tánctanártól.
– És a másik tánctanár?
– Egy harmadik tánctanártól.
– És a harmadik tánctanár?
Rémusz bácsi úgy tett, mintha gondolkoznék.
– Őszintén szólva, azt már nem tudom – válaszolta végül. – Hogy a harmadik tánctanár kitől tanult táncolni? Nem, ezt igazán nem tudom.

(…)

– Hát a Nyúl tud fára mászni? – csodálkozott a Kisfiú.
– Nem mindegyik – válaszolta Rémusz bácsi. – De ez tudott.
– Biztosan az apukájától tanulta. És az is az apukájától.
– Biztosan – mondta az öreg. – Az pedig egy fáramászó-tanártól.
– A fáramászó-tanár pedig egy másik fáramászó-tanártól. De hogy az kitől tanulta, azt már nem tudod. Igaz?
– Igaz – felelte Rémusz bácsi.

103. oldal, 105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rémusz bácsi
Turms>!

– (…) Már vártalak. Ez itt Dávid apó, az unokabátyám. Egy másik faluban lakik, onnan jött át látogatóba.
– Akkor ma nem lesz mese? – kérdezte a Kisfiú elszontyolodva.
– Dehogynem! – mondta Rémusz bácsi. – Csakhogy ma nem én mesélek, hanem Dávid apó. (…) Dávid apó nagyapja még odahaza, Afrikában tanulta a meséit.
– Neki Afrikában volt odahaza? – tudakolta a Kisfiú.
A két öreg néger egyszerre bólintott.
– Ott bizony – mondták mind a ketten. – Afrikában.
– Hát akkor miért jött ide? Látogatóba?
– Nem éppen – felelte Dávid apó. – Nem éppen.

140-141. oldal - Mitől pettyes a gyöngytyúk? (Ciceró, 2010)

8 hozzászólás
liliomszál>!

(…) a Farkas sohasem titkolta el, hogy mennyire kedveli a nyúlpecsenyét, a Nyúl pedig sohasem titkolta el, hogy mennyire utálja azokat, akik a nyúlpecsenyét kedvelik (…)

70. oldal, Hogyan csőszködött a Róka kertjében a Nyúl (Móra, 1989)

lenne P>!

– A libának nincs is keze – szólt közbe a Kisfiú. – Csak lába van, keze nincs.
– Hát szemüvege, az van? – kérdezte Rémusz bácsi.
– Az sincs – felelte a Kisfiú.
– Persze hogy nincs – mondta az öreg. – Az igazi libának, annak nincs keze, és nincs szemüvege. De ez a Liba: meseliba, ennek keze is van, szemüvege is.
– És a Nyúl is mesenyúl – tette hozzá a Kisfiú. – Azért tud beszélni.
– Azért – bólintott Rémusz bácsi. – A mesében minden mese.
– De azért igaz is – felelte a Kisfiú. – Játsszuk azt, hogy amit mesélsz, az igaz.

90. oldal, Liba anyó mestersége (Móra, 1989)

zyzmut>!

Volt egyszer egy nyúl. Úgy hívták, hogy: Nyúl. És volt egy róka. Úgy hívták, hogy: Róka.

9. oldal, A szurokbaba

zyzmut>!

A Kisfiú persze mindig is tudta, hogy valaha régen Anya is gyerek volt, akkora, mint ő, sőt még kisebb is, és mindenképp gyengébb, hiszen lány volt.

7. oldal, Rémusz bácsi és a Kisfiú

zyzmut>!

– Hanem tudod-e, hogy ehhez a gyümölcshöz csak nagy türelemmel lehet hozzájutni?
– Nincs nálam türelmesebb állat – mondta a Róka türelmetlenül.

139. oldal, Hol terem a görbe-pörge törpe-körte


Hasonló könyvek címkék alapján

Walt Disney – Micimackó karácsonya
Walt Disney – Mackótestvér
Bruce Talkington: Micimackó esti meséi
24 mese téli estékre
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem medvékről és vadakról
Nógrádi Gábor: Kengu elrablása
Thorbjörn Egner: Róka Miska megjavul
Dömötör Tekla (szerk.): A mesemondó szikla
Disney – Micimackó mesegyűjtemény
Walt Disney – Bambi karácsonya