Fortélyos ​mester királysága 12 csillagozás

Vázsonyi Endre: Fortélyos mester királysága Vázsonyi Endre: Fortélyos mester királysága

Fortélyost mestert, a ravaszdi rókát, jól ismerik a meseolvasó gyerekek. Ő az, aki túljár mások eszén, aki csúfot űz az erdő kevésbé csavaros eszű lakóiból, aki gátlástalanul becsapja a jóhiszemű állatokat, aki a legnehezebb helyzetből, a biztosnak vélt kelepcéből is kivágja magát, s ő az, aki végül is pórul jár, mert hiszen ravaszkodással, fondorlattal nem lehet örökké boldogulni.
Vázsonyi Endre több mint hatvan rókameséje a világ minden tájáról összegyűjtött motívumokból építi fel a középkori francia „rókaregény” keretébe ágyazott történetet Fortélyos mester tündökléséről és bukásáról.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak

>!
Ciceró, Budapest, 2002
324 oldal · ISBN: 963539277x
>!
Minerva, Budapest, 1983
282 oldal · ISBN: 9632232364

Kedvencelte 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Arturo MP
Vázsonyi Endre: Fortélyos mester királysága

Fiam mostanában mindent imád, ami a rókákkal kapcsolatos. Amikor rókás könyvet olvasunk és kiosztja családon belül a szerepeket, ő mindig a rókáét kapja.* Nekem nem teljesen világos, miért, mert ezek a rókák legtöbbször fényes részsikereket érnek el, de a végén annál nagyobbat koppannak. Így volt ez Bálint Ágnes Mi újság a Futrinka utcában? című meséjében, és így van ebben a könyvben is.
Vázsonyi Endre rövidebb meséket fűz össze egy hosszabb történetté. A mesék egy része régi ismert történetek (például a Róka és a holló) átdolgozása, de a nagy többségét saját maga találta ki.

Fortélyos mester egy minden hájjal megkent csirkefogó.** Mindenkit ott csap be, ahol lehet, ezért nincs is igazán barátja az erdőben – haragosa annál több. Hogy mégis minden bajból kimászik, azt csakis agyafúrtságának köszönheti. Nagy eszével egészen a királyságig viszi, de azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha elmondom: pünkösdi királyság ez…
Fortélyos mester történetét bátran ajánlom nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak. Együtt, alvás előtti meseként igazán nagy élmény átélni a sok kacagtató kalandot.

* Én pedig, ha van ilyen szereplő, akkor kutya vagy farkas szoktam lenni. Így voltam Morzsa a Futrinka utcából és Lompos bátyó ebből a könyvből. :)
** Képletesen és szó szerint is. :)

>!
Ciceró, Budapest, 2002
324 oldal · ISBN: 963539277x
17 hozzászólás
>!
Tsara
Vázsonyi Endre: Fortélyos mester királysága

Imádom. :) Hihetetlenül szórakoztató könyv. Gyermekkorom kedvence volt, de most olvasva a lányaimnak ismét beleszerettem a történetekbe. Szerencsére, mivel állandó esti olvasmány lett otthon.

>!
Lady_Hope I
Vázsonyi Endre: Fortélyos mester királysága

Jajj, de szerettem. :) Az első nagy lélegzetű „regényem” egyike.

>!
matka
Vázsonyi Endre: Fortélyos mester királysága

Már másodszorra olvastuk a fiammal (9 éves), nagyon szeretjük (bár Fortélyos nem egy kedves, tündi-bündi jószág, inkább olyan gonoszka :).
Jókat nevettünk a csalafintaságain és sajnáltuk „áldozatait”.
Jár a maximális csillag!


Népszerű idézetek

>!
kate101

– Hogy minek?-kiáltotta a róka. – Hát elfelejtetted, hogy rokonok vagyunk?
– Szegről-végre csakugyan rokonok volnánk – ismerte el a borz. – Eddig azonban, meg kell adni, nem valami sokat törődtél ezzel a rokonsággal.
– Mindig is nagy szeretettel gondoltam rád! – bizonykodott a róka .- Hanem most, hogy lakótársak leszünk, magad is meglátod majd, mit ér a háznál egy igazi, melegszívű rokon!
A borz megvakarta a fülét.
– Ejnye! – mondta. – Úgy látszik, rosszul hallok. Mintha valahogy úgy értettem volna, hogy: lakótársak leszünk.
– Békében, barátságban élünk majd – folytatta a róka –, ahogy szerető atyafiakhoz illik. Megosztjuk mindenünket, segítjük egymást. Alig várom már, hogy kiüljünk a tornácra, és csendesen, derűsen elbeszélgessünk a szép, langyos, vadméhzsongásos, tücsökmuzsikás, nyári estéken!
– Köszönöm a kedves meghívást – szabadkozott a borz. – Hanem hát, azt hiszem, hogy két család nehezen férne el a szűk rókalyukban. Aztán meg, csak nemrégiben építettem ezt a tágas, kényelmes házat, és az igazat megvallva, semmi kedvem egyhamar elköltözni innen.
-Ó, el sem fogadnék ekkora áldozatot! – felelte Fortélyos mester. – Inkább én költözöm ide hozzád a feleségemmel meg a hat aranyos kölykömmel.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rigó Béla: Vuk
Fésűs Éva: A furfangos nyuszi
Nógrádi Gábor: Kengu elrablása
Walt Disney – Robin Hood / Csipkerózsika / 101 kiskutya
Jean de La Fontaine – Sarah Albee: A kakas és a róka
Ljuba Stíplová: Kisállatok esti meséje
Beatrix Potter: Kacsa Jolán kalandjai
Sven Nordqvist: Tűzijáték a rókának
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?
Csukás István: A karácsonyfát meghoztuk