Vis ​Major (Vis Major 1.) 401 csillagozás

Vavyan Fable: Vis Major Vavyan Fable: Vis Major

A boldog-boldogtalan őslakók által csak Fertő Cityként emlegetett nagyváros éjszakájában tort ül a bűn. És mintha ez nem volna épp elég: jut belőle a nappalokra is. A helyi rendfenntartókat nem véletlenül emlegetik egy napon a középkor szent őrültjeivel. Ehhez a küzdelemhez gyomor kell, idegek. Meg stukker. Meg könyökütés. Mindezen földi jókkal felfegyverezve, oldalán a hirtelen, szőke Kyra Emettel járja a nagyváros dzsungelét a modern szamuráj, Vis Major. A bűnüldözés leghatékonyabb fegyvere ő a húszas kaliberű smasszerpuska óta. Egy-jobb napjain két-lépéssel mindig a rosszfiúk előtt jár. Rendszerint győz. Utcahosszal… Egy regény, melynek tempójával csak egy Ferrari Testrossa, élvezeti értékével viszont az égvilágon semmi sem versenyezhet.

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Fabyen, Budapest, 2004
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639300101
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1993
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632417

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Vis Major · Kyra Emett


Kedvencelte 86

Most olvassa 13

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

Nefi>!
Vavyan Fable: Vis Major

Nagyon kellemes kis történet :) De a nyelvezete már odafigyelést igényel, úgyhogy akiket ez fáraszt azoknak nem ajánlanám, a többieknek igen, harapni fogják :)))

Homolya_H_Tímea P>!
Vavyan Fable: Vis Major

Kyrához és Vis Majorhoz volt szerencsém a Halkirálynő sorozat olvasása kapcsán, és nagyon kíváncsi lettem az ő párosukra is.
Kicsit féltem, hogy kábé egy második Denisa és Belloq kettőst kapok, de nem.
Az alap sztori hasonló, új társak, ki kell ismerniük egymást, aztán persze jön a vonzalom-szex-szerelem hármas, mégis egyediek, nem Halkirálynő másolat.
Ami feltűnt még, hogy míg a Halkirálynő sorozatban általában egy vagy két ügy fut, addig itt sok kicsi esettel kell megbírkózniuk, estéről estére. Jó, volt egy szál, ami végig kísérte az oldalakat, de sokkal inkább volt mozgalmas.
Nekem ez a kötet is bejött, jöhet a folytatás :-)

klaratakacs P>!
Vavyan Fable: Vis Major

25 éves könyv… mégis friss, akció- és érzelemdús. Amikor először olvastam (úgy rögtön vagy ötször egy-két éven belül) még nem tudtam, hogy én is nyomozó leszek. Nem ilyen akcióhős, de azért a milliő megvan, amiben dolgozunk. A rendszer, az alá-főlérendeltség, nőellenes viselkedés. Mégis van hangulata, ahogy ennek a könyvnek is. Megvan Kyra tisztasága, tisztessége, életöröme, Vis Major (-Adrien) gerincessége, ereje, tartása. Jobb lenne a világ, ha több ilyen ember lenne. Sajnos a bűnözőből van több…
Máig szeretem a könyvnek ezt az egyértelmű jó és rossz harcát, a humorát és az érzelmeit is. Felidéz sok minden átéltet, annyira emberi.

_Katie_ P>!
Vavyan Fable: Vis Major

Az a cirkuszt…ebben aztán semmi klisés nem volt :)
Fable-t vagy szereted, vagy nem. Ha nem tudsz ráhangolódni és azonosulni a történeteivel és a stílusával akkor megette a fene. Ezeket a könyveket nem lehet kicsit szeretni, részeket kiragadni belőle. Ezek vagy belopják magukat a szívedbe, vagy halálra idegesítenek.

A borítónak hála Vis Major mindig úgy jelent meg előttem, mint Steven Segal. Talpig feketében, hátranyalt, fényes copffal, akkora méretben, mint egy kétajtós gardrób szekrény.
Kyra pedig olyan volt, mint egy elvarázsolt kis elmeroggyant. Ráadásul elvetemült Anita Blake-et is simán lekörözte, pedig őt aztán nem egyszerű. :)

Remekül volt vegyítve a krimi és a romantikus szál. Szerencsére a romantika nem ment a gyilok, ámokfutás és vérontás rovására. Köszönjük Vavyan. Én legalábbis tutira.

2 hozzászólás
barbikaunatkozik>!
Vavyan Fable: Vis Major

Ez volt az általam olvasott legfurcsább krimi. Nem is tudom, mit mondjak. Így nem beszélgetnek egymással a való életben, mégis, ezek néhol annyira viccesek tudnak lenni.
Bővebben: http://barbiolvas.blogspot.hu/2016/02/steven-seagal-es-…

Röfipingvin P>!
Vavyan Fable: Vis Major

Körülbelül hét éve olvastam utoljára. Viszont bizonyos sorokra most is szó szerint emlékeztem.
Erre mondják, hogy mély nyomot hagyott! :)(:

borga>!
Vavyan Fable: Vis Major

Olyan tizensok-huszonpár évesen végigfaltam az összeset szinte, és nagyon élveztem őket.
Most elővettem ezt újra, mert az új könyvet (minden jel szerint) kölcsön fogom kapni, és a Denisa Wry féle vonal még egész tisztán a fejemben van, ez viszont – hát, mély homály.
Vannak, amik változatlanul szimpatikusak, van ami azért jobban szemet szúr, mint anno.
Először is a Fable-történeteket meseszámba veszem, vagyis nem kérem számon rajta, hogy az emberek mindig reális reakciókat hozzanak, mert hát lássuk be, néha kissé irreálisan türelmesen és behódolóan fogadják az okostojás-harcimacska szövegeit, viselkedését. Meg a szamuráj is kissé túl van misztifikálva. :)
De pont a szövegkezelését kedvelem benne változatlanul, hogy (akkoriban nekem még) szokatlan szókapcsolatokat, jelzőket, képeket használ, ami akkor és azóta is meghatározó volt abból a szempontból, hogy magam is bátrabban játszom a szavakkal. Mert az jó. Ez részemre elévülhetetlen érdeme.
Meg a plasztikus ember- és helyzetábrázolása, fa humora, mint pl. hogy a szamuráj akkora vehemenciával lapátolt a vízben, hogy kissé túl is futott a parton, és még a homokban is evezett párat.
Konkrétan ez a történet a sokból gyengébb, mint a halkirálynősök eleje, nyilván ezért is nem ragadt meg annyira.
De azért nem rossz.

3 hozzászólás
Vivi_>!
Vavyan Fable: Vis Major

Hát, nem tudom. Úgy érzem, hogy még nem most kellett volna olvasnom Vavyantől. Nem a szereplőkkel volt baj, mert nagyon szerettem őket, jókat nevettem a párosukon, engem inkább a sztori nem kötött le igazán. Nem éreztem azt, hogy tudni akarom a dolgok menetét, csak olvastam és néha nem is tudtam, hogy mit. De az írónő humora tényleg remek, rég röhögtem ennyit is valamin. De talán majd később olvasok tőle mást is, hátha csak ez a könyv nem igazán nyerte el a tetszésem. Lehetséges, hogy egyszer majd folytatom a sorozatot, de most valahogy nem nagyon kapcsolódtunk össze az íróval.

Szabóné_Erdős_Gyöngyi>!
Vavyan Fable: Vis Major

Igazi, (békebeli, korai) Fable történet, erős, hősies és közben természetesen eléggé árnyaltan esendő férfiakkal, és kifejezetten erőteljes (igazságérzettel rendelkező) harcias női főszereplővel. Hihetetlen mit ki nem bírnak ezek a szegények gyűrődésből. Nem vagyok növénymániás, de többször beugrottam volna egy alkonyi – hajnali séta fordulóra abba a csodakertbe, abba a csodaházba, hogy titokban kisimuljak, ellazuljak magam is. Nem volt egyszerű közel kerülniük egymáshoz, napszámra egymás mellett ülve sem. Nem volt zökkenőmentes alkalmazkodniuk egymáshoz, másokhoz, és persze a hatalomhoz, pláne a túlkapásaihoz sem.

Morgiana>!
Vavyan Fable: Vis Major

Nagyon szeretem Fable történeteit, az ott megjelenő szereplőket, főleg a nőket.
Karakán, sajátos világlátású, határozott és izgalmas személyiségek, akik útmutatóként szolgálhatnak arra, hogyan tudod saját magad megőrizni a világban. És hogyan tudod magadat is belülről megváltoztatni, bátor lenni ahhoz, hogy beismerd, hogy változásra van szükséged – jó lenne, ha a mai világban egyre többen gyakorolnák a változáshoz szükséges bátorság nemes erényét.
Maga a krimiszál az megvan, élvezhető, de mivel ez egy kalandregény, nem várhatjuk el, hogy minden a valóságnak megfelelően történjen, butaság is lenne számonkérni ezt a könyvtől.
Ami viszont újra és újra lenyűgöz, az a nyelvi játékossága, szövegkezelése, hogy olyan képeket, szókapcsolatokat használ, ami nekem legalábbis – újdonságként hatott, igy én is elkezdtem kicsit játszani a szavakkal, gyarapítani az ismereteimet, hogy új szókapcsolatokat, leírásokat tudjak alkalmazni. Remélem egyszer sikerül valami maradandót is alkotnom:)))


Népszerű idézetek

kiscsillag0310>!

[…] „kis kezit csókolom, körömtől hónaljig, hát hogy s mint tetszik lenni”?!

327. oldal

3 hozzászólás
girlhu>!

– Mindenkit utálsz?
– Senkit sem utálok. Még téged sem.
– Na jó. És kit szeretsz?
– Még magamat sem.
– Ideje, hogy felkösd magad.
– Gondoltam rá. Untatna.
– Ismerek egy remek pszichiátert.
– Én is. Sajnos becsukták a diliházba.

36. oldal, II. fejezet

Rosaliacska>!

S ha addig élek is;
inkább engem hagyj el,
mint magad, Kedves!

(Fodor Ákos)

Fodor Ákos

1 hozzászólás
Röfipingvin P>!

– Beszélnünk kell – mondta komoran.
– Szeretlek – feleltem.
– Ne hajigálózz rendhagyó igékkel.
– Nem rendhagyó, és nem is hagy rendet. Mindent felborít. De aztán minden a helyére kerül, csak máshová.

454. oldal

Csi>!

– Nézz rám – kérte.
– Nézzen rád a halottkém.
– Nem kedvelsz te engem.
– Tényleg?! Ez lehet a magyarázata annak, hogy örömest beléd üríteném a táramat?!

Rosaliacska>!

Mondd meg, mit nem olvasol, és megmondom, mekkora sznob vagy.

Vicky3>!

– Olyan sötét vagy, hogy a föld is világít a körmöd alatt – feleltem.

girlhu>!

– Ballerini bejelentette az eltűnését?
– Másképp honnan a francból tudnám az adatait?
– Hadd ne találgassak. Csak azért kérdezem, mert nem találkoztam a kocsi körözésével.
– Hát a kocsival?
– Itt áll előttem.
– Hol? – zihálta a nő.
Vis Major elárulta.
– Gondolom, mondanom sem kell, hogy a kocsi Ballerini lányával együtt veszett el?! – pattogott a hárpia.
– Nos, a Ferrari megkerült.
– És hol a lány?
-Tőlem kérdi?
– Kitől kérdezzem?
– Na jó, kérdezze tőlem.
– Hol a lány?
– Nem tudom.
A nő felsikoltott.
– Pók? Százlábú? Kisegér? – találgatta a szamuráj.
– Maga.

1 hozzászólás
Kahoko>!

Nem iszol, nem dohányzol, nem lélegzel. Nem halsz meg rákban.

348. oldal

girlhu>!

-Emlékszel a nászutunkra? Marokkóban?
A mama azonmód amnéziát kapott, és szigorú szemvillanásokkal próbálta hasonlóra késztetni férjét is, mindhiába. […]
-Arrafelé kockaforma házakban élnek az emberek. A perzselő napot a lapostetőn vészelik át. Nagyon tetszett nekünk, hogy a csillagos égbolt alatt szerelmeskedhetünk. Különben az egész falunak tetszett, merthogy kinn volt ám mindenki a háza tetején, és nem dicsekvésképpen mondom, de az összes orgazmusunkat megtapsolták!


A sorozat következő kötete

Vis Major sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit
Anthony Grey: Smaragdhajsza
Réti László: Vakond
Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna
Anthony Grey: Halálmester
Anthony Grey: Amok avagy a fejvadász éjszakája
Mike Smith: Savage
Borsa Brown: Párban Nápolyban
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés
Janet Evanovich: Két ravatal