Vészbejárat (Vis Major 4.) 200 csillagozás

Vavyan Fable: Vészbejárat Vavyan Fable: Vészbejárat

Vis ​Major és Kyra Emett, a Fertő City utcáin járőröző zsarupáros megest lendületben. Mindketten azt remélik karácsony közeledtével némileg alábbhagy a bűnözés a pszicho városban, és egymással is foglalkozhatnak valahára. Végképp szakíthatnak vagy ölelődzhetnek; összeköltözhetnek, esetleg megfojthatják egymást. Ám nem csak ők érzik furcsául magukat. A mitikusan behavazott, vakítóan teliholdas, ünnep előtti éjszakák másokat is megbolondítanak. Sorozatgyilkos tombol az utcákon. Bús pasasok vetik magukat a folyóba a Halálpillérről. Válófélben lévő nő indul a férje ügyvédjéhez, csőre töltött flintával. Ámoklovas vágtázik a körúton. Bérgyilkos nők végeznek áldozatukkal, majd lelövik az arra járó zsarukat is. Maffiások élik világukat. Nincs nyugalom, áhitat. Akció akciót követ. Ők pedig éjhosszat gonosztevőket kergetnek, olykor mezítláb is. Szépségátalakító plasztikai verésekben részesülnek, Kyra sajátos mikulással konfrontál. A cinikus Vis Major ezt merészeli mondani: A szerelem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

Fabyen, Budapest, 2008
Fabyen, Budapest, 2000
508 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638571284

Vis Major · Kyra Emett · Joe Cocker · Lorne Greene

Paulinusz_Tünde P>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

„Ha majd nyugdíjba vonulok, vidékre költözöm, a falu legvégére. Lovat, kecskét, kutyát, macskát, oxigént fogok tartani.”

Egyértelműen és nyilvánvalóan csillagos ötös. Az egyik legjobb rész. Azt hiszem Vavy azért vívta ki a tiszteletem, mert a könyveivel együtt tudok élni, velük alszom, nekik álmodom, velük lélegzem. Csuda pazar érzés. Szeretem őket! Pár szót ejtenem kell a borítókról és az újrakiadásokon fellelt rajzokról. Az első kötetek nagyon furcsák voltak borítóilag, de túléltem. Voltak nagyon jó második, harmadik kiadások, mint itt a sarkán ülő lány. De a mostanság kiadottaknak nem igazán tetszik a stílusuk és főleg azért nem, mert hasonlítanak valakire, de nem a főszereplőkre. Zavarbaejtően bizonytalan elképzeléssel vannak megrajzolva ezek a borítók. Mindegyiket alaposan megnézem most, mivel gyúrok az életmű pecsétre.
(Még egy apró megjegyzés, mert néha Vavy zenei utalásokat is felhoz, nos hogyismondjam az néha rettentően tud fájni, de mit lehet tenni, nem vagyunk egyformák.)

„Nem csak az vagy, akinek ismered magad. Az is te vagy, akinek mások látnak!”

Nefi>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

Lassan úgy érzem megvalósítom a Piramis: Ha volna két életem című számát. Az egyik a szürke hétköznapokról szól: család, munka, háztartás. A másik életem pedig az, ami az összes létező (és nem létező) szabadidőmben zajlik a könyv szereplőivel. Nehéz nem beleszeretni ebbe az álompasiba és átengedni őt a már-már baráttá szelidült virtuális nőnek és hagyni nekik, hogy elkövessék az évszázados hibákat, hülyeségeket. Ott vagyok velük, de beleszólni az életük folyásába nem tudok (azt hiszem már a szerző sem), mivel ezek a „meselények” életre kellnek és maguk alakítják a sosukat.
Úgyhogy úgy érzem, hogy van két életem, még ha az egyik egy szemlélődő kis élet, de tele van élettel-érzéssel, a másik élet meg most kicsit vegetatív, mert folyton a másik életet akarja álmodni, élni, szemlélni.
A sorozat közepén járok… nos nehéz lesz leszokni erről a szerről, mert ez most nekem kvázi olyan, mint a drog.
A könyvről is írjak valamit? Nem szoktam. Arra ott a fülszöveg. Én arról szokatam írni, hogy milyen hatással van rám a könyv, mit vált ki belőlem, mit indít el bennem.

Cukormalac P>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

A lista szerint a huszonhetedik Fable-könyv, amit olvastam, ez volt, a negyedik Vis Major-történet. Ahhoz képest, mennyire nehezen barátkoztam meg Kyráék párosával (nemsokára újra kéne olvasni a nyitót), a második kötetre feljött a sztori (a Kyra Eleison továbbra is az egyik top-kedvencem tőle), hogy aztán rögtön vissza is tetsszen a sok (nem éppen Könnyű) álommal, ezotériával, spiripiszkossággal. Éppen ezért hanyagoltam sokáig a folytatást, de talán jól is tettem. Szeretem ezeket a könyveket, mivel pár napra beköltözhetőek, remekül lakhatóak, dúsítják a szókincset, feltárják a legmélyebb mocskot és időnként még el is szórakoztatnak. Nem mellesleg ennél csodálatosabban leírva még senkitől nem olvastam szerelmi és erotikus leírásokat, egyszerűen lenyűgöző, ahogy a szavakkal bánik, amik tolla alatt nem maradnak biztonságban, sőt új és újabb varázst kapnak. Ami meg a zsaru-szálat illeti, nem mondhatnám, hogy a kettőezredik év óta túl sok minden változott, a könyv akár mostanság is íródhatott volna.

Fabyen, Budapest, 2000
508 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638571284
xeral>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

Szeretem ezeket a könyveket, mivel pár napra elmerülhetünk, növelik a szókincset, szórakoztatóak. Nagyon szépen írja le a szerelmes és erotikus jeleneteket, amibe szívesen belevetné magát az ember. Egyedien bánik a szavakkal, varázsol. Ami picit negatívum az a se veled-se nélküled vívódás nekem sok volt, a „becsávózás” erőltetett. Néha Vis Major, néha Kyra fejét csapdostam volna valamihez, hátha magukhoz térnek.

Paulina_Sándorné P>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

Hiányzott már Vis Major és Kyra. Imádom a párosukat. Szinte hallani véltem, ahogy Vis Major mondja „élet”. Kicsit haragudtam rá, azért, amit Kyrával művelt. Annyira szigorúan vette az az egy randit, olyan nagy ügyet csinált belőle. Tetszik, ahogy nyomoznak, ahogy legyőznek mindenkit. Nagyon tetszik a kettőjük közötti összhang. Nem semmi új főnökük lett, nem semmi gyűjteménnyel. :-)

Clio404>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

A szereplők továbbra is nagy kedvenceim, de megint sok volt az ezoterikus vonal. A cselekmény is gyengébb volt a megszokottnál, itt most Kyra és Vis Major kapcsolatának alakulása volt a legérdekesebb szál. Kíváncsi vagyok a következő részre, a sorozatból az lesz az első olyan rész, amit még nem olvastam.

Jenis>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

Jó volt, mert sírtam és nevettem és izgultam rajta.
De nekem most is gyenge volt az egész köteten átívelő szál. A sok kisebb ügy nagyon elaprózza a történetet, nem beszélve a rengeteg szereplőtől, akiknek néha még a neve is kicsit hasonló. Én egyszer – kétszer majdnem elvesztettem a fonalat.
Az meg már kezd idegesíteni, hogy mindig megy a huzavona köztük.

A fenti kritikától függetlenül alig bírtam letenni. :)

Nóra_Alpekné_Barna P>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

Fable örök. Lassan hozzámnőnek, velük lélegzem, vagyis teljesen és visszavonhatatlanul Kyra Emett és Vis Major rajongó lettem. Nekem is kell egy Derina, Titanic, egy vérmesen köpködő mókus. Kyrie eleison! Hol a következő kötet?

Shouri P>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

Sodró lendületű volt, mint mindig! Fertő City egy pillanatra sem pihen, ahogy Kyra és Vis Major sem tehetik. Egyszerűen zseniális volt a folytatás, drága férjem pislogott is párszor, hogy min kacagoknolyan önfeledten.
Egy kötet olyan volt, mint egy hurkokkal és lejtőkkel teli hullámvasút – egy pillanatra sem eresztett, mert mindig történt valami a következő kanyar után!

Eta IP>!
Vavyan Fable: Vészbejárat

Ez már nagyon ugyanolyan volt, mint az előző VM-KE kalandok. Képtelen vagyok elkülöníteni őket a történet alapján, csak a stílus lett idővel egyre dagályosabb.

Röfipingvin P>!

– Mint tudjuk, az Úr hímtagot és agyat adott a férfinak, de vért csak annyit, hogy az egyikhez legyen elég.

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · Isten
Cheril>!

Nem vagyok normális! Nem vagyok tökéletes! Nem akarok hibátlan lenni! Nem akarok mindenkinek, pláne bárkinek megfelelni!

Bagneso>!

[…] színigaz a mondás, miszerint a skizofréniával sosem vagy egyedül.

Nefi>!

Őrjöngésesen szétnéztem a háztartásomban, a nekem írott könyvet keresvén.
Aztán persze, amilyen hangulatban voltam, legkedvencebb szerzőmet is a falhoz vagdostam.
Mi több, már-már pennát és pergament ragadtam, hogy zordonás hangvételű levelet intézzek hozzá.
Miért ne?! Egész egyszerűen kikérhetném magamnak az ócska klisé szerint összevissza tákolt, hótt unalom, semmitmondó regényét. Mit irkál ez mindenfélét a saját kedvére, mikor én az egyik korábbi kötetéből megismert huszonhatodik mellékszereplő életének folytatására volnék kíváncsi?! Főhősként persze, mivel piszkosul megtetszett a figura! Továbbá több cselekményt akarok, kevesebb lelkizést! Ugyanakkor követelem, hogy ne történjék folyton ezernyi esemény, jusson hely a lélek finom rezdüléseinek mélységesen átélt ábrázolására is!
Olyan mértéktelen kívánalmak ezek? Egyébként is, tessék engem elbűvölni, megigézni! Miként máskor, azonképpen emez alkalommal is. Ráadásul kedvem és hozzáállásom ellenére! Teringettét! Ördög és pokol! Hogy merészel ez?! Regényt ír, mesét sző az én megkérdezésem, bevonásom nélkül?
Pláne olyat, ami képtelen lenyűgözni a magamfajta bősz neurotikust?
Ez az író ki van rúgva!

Cheril>!

Nem csak az vagy, akinek ismered magad. Az is te vagy, akinek mások látnak!

lejla>!

Gyors, lágy mozdulattal végigsimított fél órája még valódi szőke, jelenleg hamuszürke hajamon.
– Növeszted? – firtatta.
– Amikor elmentél, egészen rövidre tépettem. A hajászom, Julio Caesar sírva vágta.
– De csak levágta. Apácásra – dünnyögte.
Nem teljesen figyelt rám.
– Nem annak néztek. Minden leszbikus utánam fütyült, belém csípett, molesztált. Azóta pánikszerűen növesztem a sérómat.

Kapcsolódó szócikkek: Kyra Emett · leszbikus · Vis Major
Röfipingvin P>!

– Tudod, a boldogság az egy olyan különös, felemelő, ritka trallala-érzés. Néha még nekem is összejön. Az én élettapasztalatommal!

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Cheril>!

Akinek manapság semmilyen neurózisa sincs, az agyhalott vagy hazudós.

Cicu>!

Ami azt illeti, mesélik, hogy létezik valami szeretet nevű elvont fogalom. Szívesen venném, ha végigkísérne életem maradékán.

Vis Major sorozat · Összehasonlítás