Tűzvarázs 151 csillagozás

Vavyan Fable: Tűzvarázs Vavyan Fable: Tűzvarázs

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Shane Negrin hajdan zsaru volt, akárcsak kedvese: Ohio di Giacomo. Fiuk született. Seregnyi bűnözőt lakatoltak le együtt. Például a pszichopatát. És a bombászt. Egy rossz napon szakítottak Shane nőül ment a lélekgyógyászához. Eltelt tíz év. Shane szóvivő lett, felszedett néhány fölös kilót, érzése szerint agyára is. Házassága ellaposodott, fia idegtépően kamaszodik. A bombász sittideje letelik. A pszichopata megszökik. Shane önfeledten mazo-tornázik, hogy újra 36-os méretű ruhákban járhasson: a valaha Grand Machónak becézett-gúnyolt, máig zsaru Ohio oldalán. Az elmebeteget és a robbantót hidegvérűen hagyják mézédes tervei. Ők Shane-t akarják:ölve és halva. De nem csak ők.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Fabyen, Budapest, 2010
488 oldal · ISBN: 9789639300347
>!
Fabyen, Budapest, 1996
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638535962

Enciklopédia 5


Kedvencelte 30

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

mea0810>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

4 csillag de csak mert elfogult vagyok a korábban olvasott könyvek végett :)
ez nem volt igazán jó..néha elvesztem a hosszú mondatok közben, nem is értettem, hogy most mi van?! a humor sokat dobott az olvasási élményen, a történetben a bűnüldözős szálat mellékesnek éreztem, inkább a kapcsolatok vitték a történetet már amennyire vitték..
Ohio igazi Fable pasi csak imádni lehet :) Shane viszont nem a tipikus női főhősnőnk, nem igazán kedveltem meg..
ezt a könyvét nem hiszem, hogy valaha is újra olvasnám..

evé>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

A moly tanúsága szerint 7 éve nem olvastam Fable-t és akkor is félbehagytam. Pedig 10-12 éve faltam és imádtam a könyveit. Nem is értettem azokat, akik nem szeretik a stílusát, sőt egyenesen utálják. De valahogy, valamikor telítődtem, és azóta nem találom vele a közös hangot.
Ezt a könyvét is legalább kétszer olvastam régebben. Most mégis nagyon nehezen bírtam belerázódni, három napig nem is jelöltem, hogy elkezdtem, mert nem voltam benne biztos, hogy el is olvasom.
Amikor először nevettem fel hangosan, akkor már sejtettem, hogy nem lesz itt nagy baj, de a stílusát a végéig nehezen viseltem. Ezek a nyakatekert szavak, mondatok… Volt, hogy kétszer futottam neki valaminek, mert az agyam automatikusan valami értelmes szóval helyettesítette a leírtat, viszont így a mondatnak semmi értelme nem volt… De a humor, a pörgés és jó néhány gondolat kárpótolt az agykárosító zagyvaságért cserébe.
Nem bánom, hogy pont most, pont ezt a könyvet kaptam le a polcról. Passzolt az időjáráshoz. Pont ilyen havas, jeges, cidris idő van a könyvben is. Majdnem passzolt az élethelyzetemhez, pont ilyen „teli van a hócipőm, ideje változtatni” helyzetben vagyok. Szóval motivációs könyvnek igen jó :)
A fekete vagy fehér szereplők, a kisarkított jellemek, az eltúlzott cselekmény pedig, ha jól emlékszem Fable sajátja. Ha az ember nem veszi túl komolyan, még élvezni is lehet. (itt-ott sikerült csak, jobb szeretem a valós karaktereket, még ha a sztori teljesen légből kapott is. Valamint a logika teljes mértékű hiánya is néha szemrángásra késztetett…)
Amit imádtam: Fodor Ákos folyamatos idézését, feltűnését, a róla formázott Jerven-t. Az életmód gondolatokat. A torna gyakorlatokat, a recepteket. Az állatokat. Scarlett-et. Valamint, hogy visszaköszöntek néhányszor a saját gondolataim, világlátásom. A legemlékezetesebb, amibe belebotlottam és akár én is mondhattam volna: „Nem tehetek róla, amint átlátom, mitől, miért hülye valaki, már nem is tudok rá haragudni.” (a hülye más szavakkal is helyettesíthető: bunkó, érzéketlen, sértő stb.)
Lehet megint eltelik pár év mire rákívánok Fable-re, de azért a szép emlékek megmaradnak.
Most pedig irány tornázni :)

Paulina_Sándorné P>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

Érdekes történet volt, csak Shane halálra idegesített. Nekem kicsit túlzás volt, amiket művelt néha. Furcsa volt számomra ez a családi felállás, bár spoiler Ohio-t jobban bírtam, mint Rank-et. Royal nagyon szemtelen kölyök. Még nekem is fájtak a beszólások, amiket az anyjának, Shane-nek mondott. A humort bírtam benne, bár néhol erős volt, azért mosolyogtam sűrűn olvasás közben.

gabona P>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

Nehezemre esik bevallani, de egy kicsit hiányzott Fable. Vágytam már egy jó kis akcióregényre tőle, úgyhogy éppen elérkezettnek láttam az időt ahhoz, hogy magamévá tegyem a Tűzvarázst, ami első blikkre Shane Negrin története, aki azonban kicsit jobban beleássa magát – és valamennyire ismeri a szerzőt – könnyen rájön, hogy ez bizony Fable története! Tehát Shane = VF, emellett pedig hangsúlyoznám, hogy: Jerven, a homoszexuális dalnok költő nem más, mint maga Fodor Ákos. Gondolom, hogy Ohio és Royal is létező személyeken alapulnak, de mivel a szerző magánéletével kapcsolatban nem vagyok naprakész, inkább hanyagolom a témát.

Meg kell hagyni, egy jó darabig nagyon tetszett ez a regény, még azt is meg mertem volna kockáztatni, hogy az egyik legjobb, amit eddig olvastam tőle. (Igaz, nyomokban A Hold forró jegén című Halkirálynő-epizódot idézte, talán nem véletlenül, csupán egy év különbséggel jelentek meg…) Aztán ez a kép, még ha csak apró részletekben is, de fokozatosan tört össze, köszönhetően a túl sok magánéletnek, ami aztán nem került egyensúlyba az akciószállal, ahol szokás szerint annyi volt a bűnöző, hogy követni sem lehetett. Mondjuk korrekt krimi volt, szokásos Fable-szint. Azt azért hozzá kell tenni, hogy akkor még ez a vonal sem volt olyan erőltetett, mint az elmúlt évek regényeiben. Minden apró negatívum ellenére – mint azt a csillagozás is mutatja – ez egy jó könyv volt, habár csak egy átlagos a megannyi, hullámzó színvonalú Fable közül.

>!
Fabyen, Budapest, 1996
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638535962
Chriss>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

Jégvarázs után Tűzvarázs :)
Már hiányzott Fable stílusa, ezért ismét rákaptam a könyveire. Mikor Shane „mesélt” E/1-ben, néha olyan érzésem volt, mintha Denisát hallgatnám. Nem véletlenül. :)
A sztori és tetszett, bár nekem kicsit lezáratlannak tűnt az utolsó szál… Mindegy, még így is remekül szórakoztam. Tényleg hiányzott… :)

Earthjade>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

Hangulat: álmodozó
Időjárás: sziporkázó nap
Helyszín: pihe-puha kanapé
Állapot: csillogó szemek, görcsölő rekeszizmok

Hmm… nyami…
Aucs, ez a könyv volt életem első Fable könyve, a városi könyvtárban akadtam rá és egyszerűen haza akart velem jönni. Pillanatok alatt olvastam ki, és újra és újra. Aztán vissza kellett vinnem.. egy világ tört darabokra. Akkor döntöttem el milyen pasit akarok magamnak, 18 voltam…
Sajna felnőttem :D, de sose nyugodtam míg saját példányom nem lett belőle (mély fájdalommal tudatva nem a pasit szereztem be). Sokáig én is a Földről akartam egy képet az ágyam fölé… Bár Shane receptjeit nem életcélom kipróbálni, viszont a régi ruhatáram nekem is hiányzik.
Most ennyi idő után (sok-sok-sok év, közel 20) újrázva tökéletesen élvezhető, minden pillanatát imádtam, de azt az erőleveses tojásos cuccot még mindig nem kívánom szervezetembe jutattni… pfuj….
Ui: a pasi még mindig jöhet..

Fairymysz P>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

Lassan húsz éve is van már (19 pontosan), hogy először olvastam ezt a könyvet. Épp érettségi előtt voltam és annyira örültem annak, hogy végre van valami, ami elrángat a tankönyvektől. Emlékszem, hogy faltam a sorokat és alig 19 évesként jókat vigyorogtam Shane „kapuzárási pánikján”, változtatási kényszerén, miközben arra gondoltam, hogy ilyen vénséges vénen, mit akar? És ma itt vagyok, annyi idősen, mint Shane és bár ugyanolyan vigyorral olvastam a könyvet, most már más dolgok számítottak viccesnek.
És közben arra kellett gondolnom, hogy ha akkor tudom, amit ma, hogy közel a negyvenhez sem vénségesen vén az ember, vajon mi mindent csináltam volna másképp?
A lényeg: Meseanyó még mindig elvarázsolsz és rá tudsz mutatni az élet fontosabb dolgaira. Ami jó, mert mi hétköznapi emberek nagyon vakok tudunk ám lenni.

>!
Fabyen, Budapest, 1996
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638535962
Jassal>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

A kedvenc könyvem tőle. Már rengeteget elolvastam és biztosan még fogom is. Szeretem, hogy meg tudja fogalmazni azokat a bonyolult érzéseket, amikről én csak nyökögni-makogni tudnék. Mindezt teszi úgy, hogy közben tudok jókat nevetni, izgulni és megtalálni azt, amit a sorok közé szánt.

Andru P>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

Általában a humorért és a szókincsért olvasom Fable könyveit. Amúgy is hajlamos vagyok facsargatni a szavakat :-) Néhány kifejezése rám ragadt, a többit egyszerűen jól esik olvasni.
Valljuk be, hogy ritka kivételektől eltekintve ugyanazokkal a karakterekkel dolgozik. Legfeljebb árnyalatnyi az eltérés. Ebben a könyvben sem volt semmi meglepetés ezt illetően. Külön pech, hogy általában olyan férfi karaktereket rajzol meg főhősként, akiknek a felleléséhez sajnos olvasni kell, ismerkedni nem elég :D

Kahoko>!
Vavyan Fable: Tűzvarázs

Szeretem ezt a könyvét is az írónőnek, de valahogy nem annyira, mint a többit. Talán majd pár év múlva hozzánövök, de most az újraolvasásnál döbbentem rá, hogy hihetetlen lassan haladok. Nem volt az az érzés, ami a kedvenc könyvek ötödszöri olvasásánál is, hogy ott a könyv, és menni kell olvasni, mert mi lesz, ha jön egy akármilyen katasztrófa és nem jutok ötödször is a végére. Csak ide oda rakosgattam. Azért három pont, mert mégiscsak azok a részek voltak többségben, amik tetszettek, és nem azok, amik nem… még ha lassan haladtam is. (Ui.: Egy kicsit tényleg sok a könyvben a rinya.)


Népszerű idézetek

hencsibe>!

Szabad az, aki szabad szívvel választja meg, kitől függjön, hová tartozzon.

1 hozzászólás
hencsibe>!

Micsoda különbség valakit a markodban tartani, vagy a tenyereden!?

szanoca>!

– Kérsz valami erőset?
– Vizet innék – suttogtam a kiürült bögrébe.
– Az bizony nagyon erős ital: hajókat hord a hátán.

ildiii>!

A pasas semmi bűvészeset nem csinált, mindössze annyit tett, hogy finom, apró mozdulatokkal állított az optikámon, amitől élesebb, láthatóbb lett a kép, amelyet addig hunyorogva néztem.
– Olyan nincs, hogy életkor, az ember annyi, amennyinek érzi magát – ballagott tovább az elé tett bajlajstromon. – S ha véletlenül negyvennek érzed magad, lapozz vissza, nézd meg, mit tettél annak érdekében, hogy így is érezhess. Meglehet, pont ennyi akarsz lenni. Elfáradtál? Meguntad? Beleszürkültél?
– Nem tudom – vontam a vállam. – Mintha egy márciusi hóember volnék.
– Akkor talán gondolj bele, mi más akarnál lenni, és válj azzá; az egész csak játékosság és képzelet dolga. Ne dőlj be a körülötted dühöngő reklámoknak, melyek színüzleti célzattal üvöltik – ne feledd, csak a hazugság üvöltöz! –, hogy az élet mindösszes értelme a fiatalság, punktum! Az élet egyetlen értelme maga az élet. Arról szól, mihez fogsz a kapott eséllyel: iparkodsz-e ünneplőbe tenni a szívedet, napjaidat, élethossziglan.

Kapcsolódó szócikkek: élet · esély
1 hozzászólás
hencsibe>!

Ugyanis a szex nem pasiknak kiírt futóverseny asszonyterepen, hanem társas játék a csodával.

Kahoko>!

Bekeveselltem: nem csupán végig-, hanem átélni akarom az életemet!

237. oldal

KillerCat>!

Megőrülni bármitől lehet, bár ez nem megoldás semmire.

8. oldal

K_Maria P>!

Eszembe ötlöttek az újságok Valentin-napi mellékletei, melyekben cuncimókusok, muszmuszok, koboldmakik és bucókák üzengetnek barnamacijuknak, gombóckájuknak, nyuszkójuknak, manókájuknak, selyempaplanjuknak, a leghatalmasabb mogyorójú mókulinak, avagy egy zöld BMW-nek, ám egyik megszólítást sem találtam Ohióhoz illőnek.

Kapcsolódó szócikkek: Valentin nap
2 hozzászólás
zeany>!

Felült a kanapén, s a lapos gyógypillantással nézett rám, amelytől mindannyiszor fogcsattogtatóan dühödtté vált a jelképes bicska a zsebemben, arra is fütyülve, hogy ez komplett képzavar.

20. oldal

zeany>!

Rám férne egy hűtő borogatás. Szúrós seggű lidércek ülnek a mellemen.

183. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Pratchett: Baff!
Julie Garwood: Árnyéktánc
Julie James: A hamis partner
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Fred Vargas: Talpra, halottak!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Réti László: A hasonmás
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány