Tündérlovaglás (Halkirálynő 10.) 152 csillagozás

Vavyan Fable: Tündérlovaglás Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ella ​Belloq „példátlanul izgalmas kalandtúrán, élménykiránduláson” (by média) vesz részt iskolatársaival az Albatrosz-félszigeten. A túra kimondottan nem jó értelemben válik izgalmassá. Denisa a Shrek csúfnévre keresztelt rendőrfőnököt faggatja Ella hollétéről, emiatt erősen tart féltett kincse – maradék türelme – elvesztésétől. Nem növeli komfortérzetét az urna sem, amelyet egy játékbabákkal telezsúfolt, különös házból hozott haza.
Martin a folyamatos nőrohamoktól csömörlötten használt gumióvszereket kukáz ki szerény hajléka padlójáról. Újrahasznosítással kapcsolatos, erősen környezetbarát álmodozásából azonban felébreszti a hideg gyanú: Egylövetű Izéke becenevű új ágymelegítője nem akar lelépni az „egyéjszaka” múltával. Sajnálatos módon a hölgyszemély nem pusztán a férjhez menési láztól idült: már régen elhagyta a normálisnak nevezhető elmeövezetet, és még egyre gyorsul.
Belloq egy neonáci bandát üldöz, és kiváltképp kínos titkukra bukkan egy monostorban. Denisával… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Fabyen, 2019
490 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300842
>!
Fabyen, 2019
490 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639300859
>!
Fabyen, Budapest, 2013
490 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300460

1 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Denisa Wry · Martin Wry · Cameron Bye (Zsöti)


Kedvencelte 22

Most olvassa 4

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

A_Shara>!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Régi ismeretség a miénk, gimis koromra nyúlik vissza. Emlékszem, ahogy suli után rohantunk az utcai árusokhoz megvenni a legújabb halkirálynő kötetet. (Libri, Líra hol voltak még…)
Aztán éjjel a takaró alatt kislámpával olvastam. (már akkor sem voltam normális)
Eltelt kb. 30 év, a szereplők még mindig kortalanok, csak én lettem öregebb és kritikusabbb.
Sok a nyelvészkedés, sok a szemszög és kicsit kifulladt a történet.
Hol van ez a rész az első kötetekhez….
De még mindig szeretem. ❤

3 hozzászólás
borga>!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Isten hozta újra a szerethető halkirálynőt! Nincs veszettül túlspilázva a szavakon lovaglás, bár számolatlan, de hát ez védjegy; és a felháborodás is jogos, a népnevelő tanulságok, korrekt viselkedésminták pedig bombabiztosra a szánkba vannak adva, nem lehet elsomfordálni mellettük, de a kor és embere kvázi kiprovokálja az orrbeledörgölést.
Kellemes meglepi volt a felnövésre szálat nem fogékony Martin, a többiek is önazonosan viselkedtek, valamint továbbra is vonzódom az állatmániához is.
Igaza van a korábbi értékelőknek a folklórral meghintett aszfaltszagban. Már hiányzott. Itt most jó volt.
És azért az ember újfent elmereng, hogy aktuálisan, ha saját bőrre megy, támad-e ördöge önkezű visszavágásra, illetve nézi-e rezzenő pilla nélkül, ha más megteszi? Bújik és lapul, vagy meg mer mozdulni? Kívánom, hogy sose kelljen megtudni.
A végére még egy kérdés: de mi köze volt az egésznek a címhez? Se ló, se tündér (hacsak Mogorva védangyala miatt nem).

gabona>!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Az örökös vesszőparipák

„Én elhoztam az Operációt, csak a csipeszt elhagytam, így nem tudunk operálni.” (Phoebe, Jóbarátok – I. évad, 4. rész)

Alapvetően nincs bajom Fable könyveivel, de az utóbbi évtizedben írottak azért rendre alapos fejvakarást okoznak. Már az olyannyira kedvenc Halkirálynő-sorozat sem a régi, igaz, azt még 2006-ban sikerült elkasználni. A lejtmenet betetőzése az eleddig utolsó rész, a Galandregény, igaz a hamarosan érkező Fanyarédes sem kecsegtet sok jóval.

A Tündérlovaglás, amit nehezen, de végül a már említett 12. rész (2/5) valamint a Csontfuvola (3/5) közé sikerült belőni, sajnos az örökös vesszőparipák könyve lett. Oké, hogy jelenkorunk borzalmai rendre hatnak a szerzőre (talán egy kicsit jobban is, mint más tényezők, így most csak a címben van tündér meg lovaglás), de állandóan ugyanazt ismételgetni már visszatetszést kelt egy idő után. Ráadásul ezúttal mindenkinek kijut az elbeszélői szerepből, amivel még nem lenne baj, de hát a dumák annyira hasonlóak, hogy néha még a kis, fejlécben elhelyezett rajzok sem segítenek megkülönböztetni a figurákat.

Fő baj még a kis (kb. 12-13 lehet) Ella szuperhőssé való avanzsálódása. De most komolyan: a kiscsaj úgy viselkedik egy megszállott neonácival szemben, mint egy női Terminátor. Oké, hogy egy VF-könyvben nem érdemes a rögvalóságot hánytorgatni, de ez azért sok, ahogy a beszéde is. Esküszöm, felnőttek nem képesek ilyen választékosan kifejezni magukat, nemhogy egy kislány…

Martin egyéjszakája is inkább gyomorforgató, mintsem nevettető, ám ami leginkább szembetűnő, az a nácizmus, az eziránti fanatikus elkötelezettség (plusz minden, ami ezzel jár), valamint a vallás- és egyéb háborúk újbóli elítélése. Megint. Vótmá. Előtte is megírta, utána is (Holt volt, holt nem volt… – 2014). Unalmas, elcsépelt. Ahogy a felesleges papos, pedofilos szál is. Értem én, hogy ki kellett tölteni a majd' 500 oldalt, de akkor is csak a katyvasz.

Egy valami viszont örök: a szerelemről továbbra is gyönyörűen ír. Szép sorokat és képeket alkot a témában úgy, hogy ne legyen negédes. Ellentétben a többi duma fájdalmasan túlgondolt és felesleges, én sajnos nem vagyok elég pihent hozzájuk, ez van.

Maga a sorozat attól még favorit marad, hogy a felénél el lett csűrve, mondom ezt a komplett széria elolvasása után. Félve közelítek majd a legújabbhoz, de titkon remélem a legjobbakat.

>!
Fabyen, Budapest, 2013
490 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300460
mokus33>!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Az előző Halkirálynő részt már elég régen olvastam, de az a Habospite megfeküdte a gyomromat, úgyhogy ennyi idő kellett, hogy ismét úgy érezzem, kíváncsi vagyok Denisáékra. Lehet, hogy én változtam meg, de már nem hat rám a régi varázs, amit ifjúkoromban éreztem, amikor Fable könyvet olvastam. Olyan, mintha az írónő folyamatosan magát szeretné űberelni, cikornyásabbnál bonyolultabb mondatokkal, újabb és újabb szóalkotásokkal bombázza az olvasót, de bevallom, nálam az ellenkező hatást váltja ki, inkább idegesít ez a túlzó fogalmazás. Éppen annyira, hogy úgy döntöttem, a következő részre ismét rápihenek egy kicsit.

Andrée P>!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Továbbra is mélyrepülésben a Halkirálynő. :( Úgyhogy több szempontból sem tetszett.
Nem örültem, hogy ebben a részben már Ellából is sikerült egyre kevésbé szerethető és kedvelt karaktert varázsolni. Martin gyanús volt már a korábbi részekben is, hát vele és a vele kapcsolatos „történésekkel” ebben a részben tetőzött a nemszeretemség.
Ismét túlontúl sokra sikeredett a „megmondóemberkedés” és észosztás, holott ez a széria az elején nem ilyen volt. A viccek már korántsem viccek, hanem megint csak okoskodós és mindent és mindenkit kritizálósak.
A történet sem egy hűha, ismét a csúf nácik…asszem ez már volt és akkor bizony még jobban sikeredett. :/
Szóval az örök igazság, itt is érvényes, régen jobb volt.

Darolyn>!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Tizedik rész.
Első olvasás.
(nagy sóhaj) Próbáltam húzni az időt, hogy lassabban érjek a végére. Valamennyire össze is jött.
Összesen három nap történése (ha jól számoltam), öt mesélővel (Ella, Denisa, Belloq, Martin, Cyd).
A történet olyan, hogy agyrokkantak kezébe nem adnám, mert rettentő jó dolgokat lophatnának belőle. Maradjanak meg ezek a történések a könyvben, ne váljon valóság belőlük.
Mindig tud újat mondani, mutatni, és akarva-akaratlanul jóra tanítani.
Elfogult vagyok, na. Ezeken a könyveken nőttem fel, és egyáltalán nem bánom. Sőt.
Annyiban volt újdonság, hogy most sokan mesélték, és nagyon jó ötlet volt minden oldal tetejére kitenni a kis képet, így mindig tudtam, hol járunk.
Ez a többfelé osztás azt eredményezte nálam, hogy ha eddig bírtam őket, most még inkább.
Hogy jó volt-e? Ez kérdés…?

regulat >!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Na most az van, hogy ebből az öt csillagból egy fél, az megelőlegezett, mert az írőnő megérdemli.
Hosszú idő erdőmezőkispatakmadártrilla hangulatú regényei után, végre megint valami aszfaltszagút tolt az olvasó elé. Valami olyat, ami régen jellemezte a regényeit.
Úgy látszik ehhez az kellett, hogy valami tényleg kizökkentse, és erre a norvég agyborulásos mészáros volt alkalmas.

Szégyen ide, szégyen oda, én azért örülök, hogy visszakaptunk valami a régi mesélőből.

>!
Fabyen, Budapest, 2013
490 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300460
Nusejka_Sentellion>!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Aranyos, izgis, kritikus, Fables. Én ugyan még mindig azt érzem, hogy a régi fény már megkopott, de még mindig képes varázsolni. Néha kicsit túl sok az egész, túl sok a szóvirág, a szófacsarás, de szerencsére hamar magával ragadott a sztori ahhoz, hogy ez ne igazán érdekeljen :D A váltott szemszöggel kapcsolatban vegyesek az érzéseim, ez utoljára az Ébredj velemben jött be, egyébként nem vagyok oda érte. Viszont az Ella nézőpont nagyon jót tett a sztorinak, majd betojtam, miközben az ő szemén át láttam a terrort. Tetszett, hogy talpraesett a kiscsaj, de azért nincs eltúlozva, nem henteli le egyedül az egész szektás bagázst. Viszont a Martin nézőponttól egy világ omlott össze bennem, hát banyek, ez a srác egy öntelt pöcs!
Összességében sokkal jobban élveztem, mint az előző kötetet, pedig amiatt már-már félve nyúltam hozzá. Vigyázat, kóros újraolvasási kényszert generálhat az arra hajlamosaknál, legszívesebben most rávetném magam a VF összesre :D

diamondfox P>!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

Nézegetem itt az értékeléseimet és ez eltűnt. :( De miért???

Na mindegy, a lényeg, hogy másodjára olvastam most (vagy egy hónapja), amikor az egész sorozatot újra toltam, de nem tetszett annyira. Még mindig pozitívum, hogy végre Ella és Martin szemszögét is megismerhettem – valamint rajzokat is láthattam róluk – de valahogy nem volt annyira nagy katarzís, mint emlékeztem. Bár lehet anno azért volt annyira jó, mert addig se az érettségi tételeket kellett tanulnom :)

Gaby33>!
Vavyan Fable: Tündérlovaglás

A Halkirálynő sorozat mindig is a szívem csücske volt, hiszen a sorozat első része volt az első könyv, amit tőle olvastam. Ezt az új könyvet is imádtam az első betűtől az utolsóig. Nagyon örülök, hogy legkedvencebb írónőm végre írt egy könyvet, ami olyan jó mint a régebbi könyvei. Az utóbbi pár könyvével komoly fenntartásaim voltak, nem szerettem őket szívből, nem tudott teljesen magával ragadni, elvarázsolni.
De ez a könyv maximálisan elkapott!!!! Az elején kicsit furcsállottam a több szemszögből való megközelítést. (de hát mivel ez a trend manapság, miért hagyná ki bárki is…) De egy idő után már kimondottam élveztem különösen Ella szemszögét. És a rajzok róluk. Wow. Egész felfrissítette a könyv hangulatát. Keveslettem Cyd oldalát, de gondolom (remélem) lesz még ennek folytatása.
Összességében tényleg nagyon örülök, hogy kaptuk megint egy igazán jól megírt, nagyon Fable könyvet, amit sokszor újra fogok olvasni a jövőben.


Népszerű idézetek

Ariadne>!

Szeretem nézni a vigyorát, mert az olyan, mint amikor nyári reggelen kitárják a spalettát, és bezuhan a napsütés.

393. oldal

3 hozzászólás
jancsibohi P>!

Mindent egybevetve nem vagyok kirívóan szép, vérfagyasztóan intellektuális se, tehát egész jól sikerültem. És még barátaim is vannak, igaziak.

472. oldal

1 hozzászólás
Röfipingvin P>!

– […] Ha egy könyvvel képes vagy elhagyni a földet, akkor te betűnauta vagy?

323. oldal

Cheril>!

– Ehhez is ész kell. Intelligencia nélkül nem lehetne ennyire hülye.
– Amilyen banga, még a leveles tésztának is választ ír.

Bagneso>!

Egen, én vagyok a srác, akitől gondos szülők tiltják a lányaikat. Bölcsen teszik, de nem árt tudniuk: állítólag belőlünk lesznek a legjobb férjek. Egyszer. Idővel. Kellő illúzióval.

461. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Martin Wry
Ariadne>!

Mit kedveltem benne? Azt például, hogy nyílt és egyenes. Hogy nem tökéletes, nem is igyekszik görcsösen annak látszani, és a képmutatás egyéb formáit is kerüli, amikkel a felnőttek szeretik becsapni egymást. Szilaj volt, szabadnak-született. A humorérzéke sokféle módon megnyilvánult, tudott nevetni önmagán is. Láttam ironikusnak, szarkasztikusnak, derűsnek, kiismerte magát a humorosság szintjein. Mellette sosem unatkoztam, mélyről jövően, őszintén tudtunk beszélgetni. Ez odavágós, nagy dolog manapság. Meghallgatott, figyelt rám. Nem hárított el, sosem mondta: ezt még úgysem értheted. Nem vette ki a kezemből a könyveket azzal, hogy későbbre valók, hogy éretlen vagyok hozzájuk. Nem balhézott, ha lefekvés után sokáig olvastam. Nem cenzúrázta tetteimet.

13. oldal

Bagneso>!

A szemem elé húzom a medálomat. Ennek is két oldala van, mint a rendes érméknek, de mindkettő írás. Az elején ez áll: Te miben vagy hibátlan?
Nemcsak azért viselem, hogy az amúgy szexepiles kancsalságomat bámulók viharosan észbe kapjanak. Azoknak is szól, akik folyton más dolgába ártakodnak, fűt-fát kritizálnak.

470. oldal

Gaby33>!

Téged már a pap is vízipisztollyal keresztelt. Mellesleg szigonypuskával kellett volna.

Gaby33>!

Három hónapig hullákat sminkelt egy ravatalozóban, ugyanis cukrász.


A sorozat következő kötete

Halkirálynő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tiszlavicz Mária: Duplacsavar
Julie Garwood: Árnyéktánc
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Stephenie Meyer: A Vegyész
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Réti László: Kaméleon
Karen Rose: Vigyázz rám
Amanda Stevens: Örök kísértés
Helena Silence: Ezüsthíd
Janet Evanovich: Két ravatal