Mogorva ​nyár (Halkirálynő 5.) 281 csillagozás

Vavyan Fable: Mogorva nyár Vavyan Fable: Mogorva nyár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Belloq ​és akciócsoportos társai különleges kiképzési programról hazatérve tudatják Denisával, hogy egy dél-amerikai országba utaznak nyaralni. Festői helyre érkeznek, ottlétük az első napokban valóban nyaralásnak látszik, ám hamarosan támadás éri őket, s a dzsungelen át kell menekülniük. „Kicipzározom a puttonyt. Ők persze dögösebbek: a hét zsákon egyszerre reccsennek a fémfogak. Három másodperc alatt alsónadrágra vetkőznek. No, akkor én is. További három másodpercig tart, amíg előhúzzák a káprázatosan összehajtogatott ruhacsomagot. Éjfekete kezeslábas bomlik ki előttem, különös anyaggal bélelt, állig galléros modell, gyanítom, hogy lőhatlan. A Nagyszerűek gyorsan végeznek felöltésével, nekem Leon segít, hogy megtaláljam az elrejtett műanyag cipzárt, a szigeteléssel bevont kapcsokat. Ebben a cuccban zajtalanul kúszhatunk, mászhatunk, egyetlen alkatrésze sem csikordul, zörren meg soha. Pilótasapka-féle sisak következik, minden oldalról zárt, bélelt modell, Batman is valami… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Fabyen, Budapest, 2007
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300224
>!
Pannon, Budapest, 1992
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637866272

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Daniel Belloq (Mogorva) · Denisa Wry · Martin Wry · Louis Struwe · Rühl Fresson


Kedvencelte 55

Most olvassa 10

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Madama_Butterfly>!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

Kétségkívül az egyik legjobb Halkirálynő – történet!
Fable itt sem hazudtolja meg magát, jön minden, aminek jönnie kell: krimi, humor, akció – mi kell még? Ja igen: zseniális a karakter-formálás, és a már megismert szereplők mellé minden kötetre jut valami új, valami váratlan. Nekem évtizedek óta kedvenc, nem a semmiért… és igen, még mindig olyan szeretnék lenni, mint Denisa és még mindig olyan az álompasi, mint Belloq!

2 hozzászólás
cicus61 P>!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

Denise és Daniel és a családjuk, barátaik. Folyamatosan elszórakoztatnak minket, szétröhögjük a fejünket :) De azért az életbölcsességek Mese Anyótól az sem semmi. :)
Most Denisa egy kicsit az agyamra ment a depressziójával és a folyamatos féltékenykedésével. Imádom, hogy kutya, macska, barátok, ellenségek, mindig felbukkan valami, vagy valaki :)
A vége pedig mindig ütős és folytatásért kiált! :)
Biztos, hogy olvastam már, de nem emlékszem mikor.

klaratakacs P>!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

A legjobb a Halkirálynő-sorozatból, az örök – bármikor élvezettel újraolvasható – kedvenc.
Denisa és Belloq párosa a szerelem örök etalonja számomra, de az összes (nem bűnöző) szereplő életszemlélete a sajátom. Martin és Ella rengeteget tesznek a történethez, a többi csodabogárral együtt. A humora 20+év után is üt, könnyezve röhögtem több esetben. „Elmeklinika. Elfekvő.”-néha ez az én családom is.
Kalandból sincs hiány, Denisa továbbra is fejjel a falnak módszerrel nyomoz, közben bizalmi válságol önmagával. A tengerparti nyaralás élvezetei felidéztek néhány – már nagyon vágyott – nyári emléket, a dzsungelharcos részeknél még mindig izgultam. Egyetértően bólogattam, amikor a rendőrség és hatalom kapcsolatáról beszél, a bűnözés folyamatos újraszerveződéséről. Ugyan kevésbé vagyok hamvas és optimista, mint a könyv megjelenésekor, az első olvasáskor, de még halvány reményt most is látok az emberiségnek, bár egyre kevesebbet.

kriszet_Paulinusz P>!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

Amikor fiatalon olvastam Vavy könyveit mindig Denisa szerettem volna lenni. Mert vagány, vág az esze, csinos, de nem feltűnően, eléggé szemtelen és nyers is. Ő volt előttem a példakép, a Nő. Frappáns válaszai beleégtek az agyam tekervényeibe. Később ez elmúlt, de szeretek vele lenni és Daniel tengermély hangjával. Ezt a részt kevesebbszer olvastam újra (csak 123X :D), szóval ez nem annyira kedvencem. Csak viccelek na. Az egész Halkirálynő sorozat a szívemcsücskében, a lelkem legközepében van. Ezek a részek a bármikor, bárhol, bármennyit kategória nálam.
Ez a rész tényleg nem annyira kedvencem, mert ez egy komoly rész és veszélyes. Itt nagyon éreztem a komolyságot, hogy tényleg nem babra megy a játék, nem jópofi pofozkodós, megrugogatós könyvecske ez. Vérkomoly akció regény lett. Bár Vavy próbálta lecsiszolni az éleket, én érzem, hogy ott vannak.

l_moni>!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

Annyira jók együtt :)
Piciklon … kell egy nekem is, a kertet rendbe kéne tenni.

Trudiz >!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem a nyomozás inkább háttérbe szorult a kialakult helyzetek szülte reakciók, s fergeteges elmés hozzászólások, beszólások mellett. Nagyon tetszett a számtalan vicces szófordulata.
Humoros, szerethető :) Kedvenc.

Lily96>!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

A sorozat részei közül mindig is ez volt a leghatalmasabb kedvenc. Emlékszem régebben volt, hogy kiolvastam és le se raktam hanem kezdtem újra elölről.
Amikor ilyen sokat szerepel az akciócsoport az csak jó lehet, hát még így utazással egybekötve. *-*
Szeretem, hogy Denisa mindig összerakja a képet, hiába próbálnak titkolózni előtte, tetszik, hogy Ella is végre egy kicsit gyerek benne, a bárányhimlő, impotencia, Dalia, Cyd… és estig sorolhatnám mennyi mindent imádok benne, de nem fogom, mivel úgysem tudom átadni a Fable-Denisa hangulatot szóval mindenki olvassa el magának! :D

Nefi>!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

Nagyon is nagyszerű… a regény, a cselekmény, a pasi, a csaj… minden :)

Szabóné_Erdős_Gyöngyi >!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

Ennek a könyvnek is hirtelen lett vége, úgy olvastam volna még. Pedig van benne bőven harc, vér is meg gyilkolászós eszement öldöklés is, de valahogy mégsem ez adja a lényegét, ahogy az emberi kapcsolatok mélyére néz, ahogy az elkeseredés, a vágy, a ragaszkodás mögé pillantgat, ahogy az egymásba fonódó, egymáshoz nyűgöző érzelmek szálait bontogatja, és a nagy gubanc mögött, a hétköznapi színlelések és a (főleg magunkat védő) hűvösen távolságtartó viselkedések vastag rétegei alól felfénylik végre valami csendes, békés és mégis csillámlóan csupa változás szeretet, ez egyszerűen megunhatatlan a számomra.

vegan_with_books>!
Vavyan Fable: Mogorva nyár

Vavyan Fable könyveit leginkább az írónő stílusa és humora miatt kedvelem. És bár az akció nem kifejezetten a kedvenc zsánerem sem filmben, sem könyvben, Fable regényei a szereplők „kommandózásaival” mindig teljesen lekötik a figyelmemet.
Emellett meg kell említenem, hogy Fable zseniálisan ötvözi a regényeiben a humoros, komolytalan vonalat a muszáj-beszélni-róla témákkal.
A regényben észrevehető a párbeszédek hiányossága és így, több Fable történet elolvasása után azt hiszem, jól érzem: ez is az írónő stílusához tartozik. Nincsenek felesleges, üres beszélgetések a szereplők között. Ez persze néha zavaró lehet, viszont leginkább csak a feszültség fokozása, az információ késleltetése a célja.
Nincs időhúzás, az események hihetetlen sebességgel követik egymás. Helyszínek, szereplők váltogatják egymást és egy percig sem hagyják unatkozni az olvasót. Nincs egy kitöltetlen űr, mindig történik valami és ha egy pillanatra elkalandozik a figyelmünk, biztos, hogy elszalasztunk valamit.:D
Persze így a regény egyáltalán nem valósághű, viszont nem is ez a cél, egy fiktív történetnek pedig tökéletes ez a nyüzsgő stílus.
Ha szívesen olvasnád bővebb értékelésemet a könyvről: http://veganwithbooks.blogspot.com/2020/07/vavyan-fable…


Népszerű idézetek

lejla>!

Tudja, az élet bonyolultabb, mint egy kötésminta.

Kapcsolódó szócikkek: élet
9 hozzászólás
AniTiger P>!

Eszembe ötlik az ezerdolláros kérdés. Felteszem. – A mosogatógép is velünk költözik?
– A mosogatógép – visszhangozza kedvesem. Közben erősen bereked. Megköszörüli a torkát. – A mosogatógéphez olyképpen viszonyulok, miként ahhoz viszonyulnék, ha szeretőt tartanál; mint tudod.
– Nem bánom, rád bízom a választást. Mosogatógépet tartsak vagy szeretőt?
– Velünk jön – feleli.

195. oldal (Pannon, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Belloq (Mogorva) · Denisa Wry
Bagneso>!

A világot, amelyet Isten – így mondják – a maga képére és hasonlatosságára teremtett. S ha ez így igaz, nem is csodálom, ha nem mutatkozik előttünk.

60. oldal

Madama_Butterfly>!

Az a baj a nem feltűnően fényes intellektusú emberekkel, hogy saját példájukból kiindulva másokat is hülyének néznek.

Kapcsolódó szócikkek: Denisa Wry
1 hozzászólás
Madama_Butterfly>!

A puska és Raoul közti különbség nyilvánvaló: előbbinek van agya.

Bagneso>!

– Van nálad valami lőszerszám? – érdeklődik.
– Az nincs, de legalább kétméternyire el tudok köpni.
– Bírom, amikor ilyen kegyetlenül macsó vagy, Denisa.

17. oldal

Bagneso>!

Egy igazi pasasba fáradságmentesen, percek alatt beleszerethetsz. Viszont évszázadokig is eltarthat, amíg kitörlöd őt az emlékezetedből.

79. oldal

Bagneso>!

A szellemi fölényt szükségtelen éreztetni, éppen az benne az irritáló, hogy érződik.

51. oldal

Bagneso>!

– …óvakodnunk kell a fertőzéstől, amelynek te vagy a gócközpontja.
Delgado bólogat.
– Nem fürödhetsz ugyanabban a tengerben, amelyikben mi.
– Sápasztóan hülyék vagytok – sóhajt Patrick. – Ez a tenger parttól partig egy és ugyanaz.
– Na, akkor milliméternyi pontossággal tudod, mettől meddig nem léphetsz bele! Nem ihatsz a pohárkánkból, nem fekhetsz az ágyacskánkba, nem lafatyolhatsz bele a tányérunkba, nem fújhatod ki a használt levegődet a mi légterünkben. Nem tudja valaki, legalább zsugorít ez a kór? Ugyanis jó volna, ha Patrick összezsugorodna, mire megboldogul, hogy ne kelljen olyan bazi mély gödröt vájni ebben a hőségben!

241. oldal (Fabyen, 2007)

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Halkirálynő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tiszlavicz Mária: Duplacsavar
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág
Stephenie Meyer: A Vegyész
J. D. Robb: Halálos ünnep
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Szabó Tünde: A hacker
Chris Land: Lélekvesztő I-II.
Julie Garwood: Kegyes halál
Csóti Lili: Hetedvérig