Mesemaraton (Mesemaraton 1.) 388 csillagozás

Vavyan Fable: Mesemaraton Vavyan Fable: Mesemaraton Vavyan Fable: Mesemaraton Vavyan Fable: Mesemaraton

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

VIGYÁZAT: ​NEM MESEKÖNYV!
Burleszk, paródia, karikatúra ÉS kalandregény. Hella Postor, a vagány, idős milliomosnő éjjel-nappal tequilát iszik, s közben lovasversenyt szervez fantasztikus terepen, mesés fődíjjal (egymillió fabatka). Szinte a rajt előtt belebotlik Athénába, fiatalkori önmaga hasonmásába. Nagylelkűen meghívja őt és Don Jarrat-t a Mesemaratonra. Ha egymásra találnak, öröklik hatalmas vagyonát. A kiszemelt vőlegénynek van egy szépséghibája: maffiózó. És éppen bajban van egy eltűnt heroinszállítmány miatt. A verseket mormogó és bohócságát mindinkább föladó Athéna az öreg hölgy testőréhez vonzódik: Michel Redfordhoz, aki öltözzön bár navaho törzsfőnöknek vagy pirosbabos szoknyás nőimitátornak, szívdobogtatóbb fickó. Rossz Arcot, Don Jarrat vérszomjas gorilláját is fölajzza, ezért olykor menekülni, olykor támadni kényszerül. Ott van a versenyen Fabre Chant, a mozisztár és három bohókás játékzsoldosa, a lila bugyigókról álmodó Gille Barry, a hamvas apródokra vadászó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Fabyen, 2009
ISBN: 9789639300309 · Felolvasta: Madarász Éva
>!
Fabyen, Budapest, 2004
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639300128
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1994
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638353392

1 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 94

Most olvassa 12

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
GytAnett P
Vavyan Fable: Mesemaraton

Akárhogy is nézzük, ez egy rendkívül beteg könyv. :D Gyakorlatilag egy akció börleszk, vagy kaland börleszk, vagy minden egyben.
Nem emlékszem, hogy ez a második vagy a harmadik olvasásom volt-e. Elsőnek valamikor 13-14 évesen olvastam (idestova 12-13 éve :D), akkor anyukám bejött a szobámba, hogy mégis min vihogok ilyen hangosan. :D Most sajnos már nem tud könyv ilyen reakciót kicsalni belőlem, de azért magamban nagyon jókat mosolyogtam. Biztos vagyok benne, hogy ha elsőnek került volna a kezembe, kb. a falhoz vágtam volna a rengeteg szereplő miatt. Így, hogy ismertem már a történetet, időnként pislogtam, hogy ez most akkor ki is? Elsőre ehhez most nem lett volna türelmem egyáltalán.
Féltem, hogy csalódni fogok, mert újabban Meseanyó könyvei nem azt nyújtják, mint 10-12 éve, pedig én imádni akarom a műveit. Szerencsére ezzel tényleg semmi gondom nem volt. :)
Minden egyes szereplőt meg lehetett kedvelni a maga módján, mert még a gonoszokban is volt valami vicces, valami szerethető. Nem az a tipikus fekete-fehér történet/karakterek. Nyilvánvalóan Redford volt az abszolút favorit, de Athéna sem maradt el tőle messze. Kedveltem, hogy nagy nehezen Redford is megbarátkozott azzal, hogy neki is lehetnek érzelmei, hogy Telezsákból/Nítóból a végére Athéna lett. :) Athéna meg… szerintem minden kétbalkezes nő felismerheti magát a történet elején. Aztán meg csak szeretnénk hinni, hogy mi is ilyen belevaló csajok vagyunk. :)
A mellékszereplők is mindannyian viccesek voltak. Egyik nagyobb idióta, mint a másik. Igazából mindannyian egy klisének feleltek meg, de ez egyáltalán nem volt zavaró, határozottan ők tették a történetet kerek egésszé.
Szerettem a szóvirágokat, a helyenként előforduló nyelvújítást, mert itt VF még nem vitte túlzásba. Itt még tényleg gyönyörködtettek. Biztos, hogy 10-20 év múlva újra el fogom olvasni, ellenben a folytatástól tartok. A molyos százalék azt mondja, hogy jobb, mint az első, de biztos vagyok benne, hogy nekem kevésbé fog tetszeni. :D

>!
gab001 P
Vavyan Fable: Mesemaraton

Még nem olvastam el egy teljes könyvet az írónőtől. Emlékeim szerint nagyon régen a kezembe került ez a könyve, de nem hiszem, hogy sokáig jutottam. Egyszerűen nem az én stílusom ez a fajta humor. De úgy látszik, hogy hamarosan megérek rá, mert a kezdeti nehézségek után sikerült ráhangolódnom. Egy percig sem lehet unatkozni. Már a lovas verseny önmagában is izgalmas lenne, de rengeteg mellékszál kapcsolódik hozzá. Ráadásul végtelenül változatos karaktereket teremtett az írónő. A főszereplők és a közöttük kialakuló romantikus szál is nagyon szerethető. Nem bánom, hogy adtam egy esélyt a könyvnek, s azt sem tartom kizártnak, hogy olvasok még az írónőtől. Meggyőzött.

>!
Fabyen, Budapest, 2004
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639300128
3 hozzászólás
>!
diamondfox P
Vavyan Fable: Mesemaraton

Az elején hisztiztem. Húztam a számat. Puffogtam. „Ez nem tetszik, hát engem is elért a Fable korszak vége?”
És akkor megijedtem. Megráztam magam, hogy szakadjak el végre a kritikus rossz fajtámtól és csak élvezzem. Tegnap a buszon hazafelé, már horkantva lepleztem a nevetésemet, vagy épp elképedve emeltem le egy pillanatra az arcom elől a könyvet és bámultam ki az ablakon. spoiler

Ma reggel pedig befejeztem és rájöttem, hogy csak egy rossz érzés volt, a könyv és a stílus változatlanul remek! Kifejezetten örültem az előszó kiegészítésének (2004-es kiadás), miszerint több burleszk, paródia készült és azokat nagyon szerettem. Szóval: üdv újra a keblemen Vavyan Fable! ♥

A történet pedig kegyetlen. Kegyetlenül abszurd és mégis zseniális! Bolond karakterek egymás hegyén-hátán, prüszkölve röhögő lovak és furcsa szerzetek. A tömeg itt sem volt akadály az egész élvezésében, szóval köszönöm! :)

>!
Fabyen, Budapest, 2004
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639300128
1 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Vavyan Fable: Mesemaraton

Azt mondják, hogy menjek egy másik szobába, aztán a másik szobából áthallatszó kuncogás a bajuk. Azt firtatják, miért könnyes a szemem és hogy látom így a betűket? Csettintgetnek a fülem mellett és morcosak, mert megint leégett a kávé – a héten már másodszor…

A családom néha nem túl toleráns ha: belefeledkezem egy könyvbe, hangosan / halkan röhögcsélek magamban vagy a külvilágot kizárva belemélyedek az olvasmányomba. Fable-t olvasok megint és ilyenkor megszaporodnak az elszakadásaim a külvilágtól, megszokhatták volna már és szerintem az ő saruk, hogy nem tették.

Tulajdonképpen ez a könyv történik, ha mindenféle idióta, kretén, beteges és beteg egybe zsúfolódik egy lovas terepversenyen, ahol a fődíj ugyan egymillió, de inkább a részvétel lényeg – kinek ezért, kinek azért. A szereplők sokfélék: filmcsillag, énekesnő, maffiózó, transzvesztita, narkolepsziás, exkönyvtáros, zsoldos-testőr és még sokan mások. A mezőny sokszínű, mindenki találhat magának kedvencet – az enyém Michel Redford!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/07/vavyan-fabl…

>!
Fabyen, Budapest, 2004
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639300128
>!
Crona
Vavyan Fable: Mesemaraton

Ezt a könyvet bátyám ajánlotta nekem. Nagyon tetszett. Annyit nevettem miközben olvastam.
:)

>!
kicsiboszi
Vavyan Fable: Mesemaraton

Azt hiszem, Fable könyveit vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon nem. Rólam kiderült, hogy az utóbbi csoportba tartozom. Ez az első könyvem az írónőtől, és nem vágyom elolvasni a többit. Nekem ez a fajta humor nagyon erőltetett, mintha egyetlen, hosszú, végtelenített Benny Hill epizódot kaptam volna, csak a gagyi zene nélkül. Nézzetek meg egy Benny Hill részt némán, és máris érthető, mire gondoltam.

4 hozzászólás
>!
Jaina
Vavyan Fable: Mesemaraton

Még egy őrület Vavyan Fable-tól. Sokszor vissza kellett lapoznom, mert elvesztettem a fonalat (ezek a becenevek… maga a cselekmény is elég követhetetlen volt, ráadásul mindenkinek volt vagy háromféle neve… ), sokszor felröhögtem, sokszor a fejemet fogtam. Nem volt rossz, de nem ez lesz a kedvencem tőle.

>!
Stone
Vavyan Fable: Mesemaraton

Ez a könyv a polcon magában röhögve szétesett. Teljesen. Amúgy felturbózott Rejtő, halálos poéngörgeteg az egész. Fárasztó. Élvezetes. De a hangulat is kell hozzá.

5 hozzászólás
>!
Paulina_Sándorné
Vavyan Fable: Mesemaraton

Élvezettel olvastam a történetet. Sokat mosolyogtam, nevettem olvasás közben, persze óvatosan, hogy ne zavarjam a családomat. Szeretem az írónő stílusát, mindig jókor kerül a kezembe egy-egy könyve. A szereplőket imádtam, Redford és Athéna kedvencem lett. A történet pörgős volt, nem tudtam unatkozni. A nevek miatt figyelni kellett.

>!
Clio404
Vavyan Fable: Mesemaraton

Ez az a könyv, amit ha százszor fogom elolvasni, akkor is imádni fogom. Utoljára valamikor 2001–2002 tájékán olvastam még a főiskola alatt és szép emlékeket őriztem róla, ezért most félve vettem kézbe, hátha ezeket az emlékeket megszépítette az idő és én már annyit változtam, hogy nem fogom a könyvet igazán élvezni, de nem ez történt, most is tudtam rajta hangosan nevetni.
Zseniális könyv, páratlan humorral és hihetetlen szereplőkkel. Kicsit paródia, kicsit szatíra, kicsit a valóság, minden benne van.
Athéna (alias Telezsák, Nító, Könyvmoly) a csúcs, imádom, de Redford, Hella Postos és a többiek is belopták magukat a szívembe, azt hiszem időnkét újra fogom olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Telena

Különcnek tartják, tárgyilagosabban szólva: hülyének nézik.

17. oldal

>!
thia

Az egyik könyvmoly, a másik cipőmoly. A harmadik mit tud?

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
1 hozzászólás
>!
Aaron_Rgd

A képzelet határtalan, szabadsága a legteljesebb szabadság, ami ezen a földön valaha is megvalósítható.

130. oldal (3. kiadás)

1 hozzászólás
>!
Izolda P

[…] megkönnyebbült a felismeréstől, hogy szívszerelme nem teljesen hülye, és ha őrült is kissé: tart benne rendszert.

>!
Telena

Kereste önmagát, és meggyőződéssel hitte, hogy előbb-utóbb megleli a könyvet, amely végre elmond neki mindent. Csakhogy az íróknak eszük ágában sem volt leegyszerűsíteni Athéna Dobos életét. Egyik-másik írásműben talált ugyan egy sor lényeges tudnivalót a lényét feszegető kétségek köréből, ám az Egyetlen Könyv, amely bibliája lehetett volna, valószínűleg még nem készült el. S ha mégis, szerzője elkövette azt a hanyagságot, hogy nem küldött belőle egy példányt Athéna Dobos részére, az Isten Háta Mögé.

18. oldal

1 hozzászólás
>!
sassenach

Ha valaki szomorú, szép sem lehet. A gondolatai is megszépítik vagy elcsúfítják az embert.

>!
Sárhelyi_Erika I

Van olyan betű, amit te nem olvasol el? És ezzel még dicsekszel is? Tudod, mikor olvastam utoljára? Két éve, a táblát a szemorvosnál.

20. oldal

>!
Tündér_Lala

– Egy fordított, egy hiro-sima, békét köt a nagymama!

234. oldal

2 hozzászólás
>!
Cheril

Mindjárt vége a mesének. A szereplők szépen eltűnnek a színről, ki-ki visszatér a megszokott életéhez, hétköznapiasan. Az öreg tündér leteszi a varázspálcát.

260. oldal

>!
Cheril

Ez idő tájt a maga legfőbb vonzereje az, hogy TILOS.

215. oldal


A sorozat következő kötete

Mesemaraton sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen
Ken Follett: A katedrális
Dan Brown: A Da Vinci-kód
George Cooper: Magánügy
Rejtő Jenő (P. Howard): A boszorkánymester / A Sárga Garnizon
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Duff Kerr: Árvácska rendet csinál
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen