Ki ​feküdt az ágyamban? (Halkirálynő 3.) 297 csillagozás

Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban? Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban? Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

Denisa, ​a fiatal nyomozólány dacból, szorongva, ám sikeresen megfékez egy ámokfutót. Tettét, mint már annyiszor, önfejűségnek minősítik. Sajátos munkastílusa miatt kedvese, Belloq szünetelteti kapcsolatukat. Az ügyet, amelynek felgöngyölítésén fáradozik, az akciócsoport veszi át.
Denisa elvonul a tengerpartra, és a sziklák közt hasalva áthelyezési kérelméhez körmöl piszkozatokat. Mintegy mellesleg a hajóforgalmat figyeli. Rövidesen csónak érkezik az öbölbe, utasai érdekesnek rémlő csomagokat rakodnak ki. Aztán a sziklák közül fegyveresek rontanak rájuk, s kitör a harc.
Denisa aznap éjjel felszed a kocsijába egy sebesült férfit. Hazaviszi, ápolja, injekciózza. Csaknem beleszeret, pedig sejtelme sincs, kinek a jótündére. Néhány nap múlva az akciócsoport főnöke s annak helyettese, Belloq, nem hiszi el ezt neki. Nyaralásból hazatérő öccse, Martin is kikel magából, és úgy kiabál vele, mint egy szóló hét törpe: Ki feküdt az ágyamban? Ki használta a párnámat,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Fabyen, Budapest, 2006
394 oldal · ISBN: 9639300195
>!
Pannon, Budapest, 1993
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637866477
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1989
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631537528

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Daniel Belloq (Mogorva) · Denisa Wry


Kedvencelte 55

Most olvassa 8

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

jagoka1984 P>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

Imádom ezt a sorozatot. Az a humor, ami az egész regény során olvasható, emellett mégis izgalommal van tele….
Az új szereplők úgy olvadnak be a történetbe, hogy fel se tűnik, hogy eddig nem szerepeltek a sorozat többi részébe.
Bízom benne hogy ezek a karakterek továbbra is jelen lesznek.

Madama_Butterfly>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

Denisa még mindig vagányan őrült és őrülten vagány, Belloq még mindig az álompasi, ám a többiek – Cyd, Dalia, Laco, Martin és még sorolhatnám – is alaposan tehetnek róla, hogy ez egy sírva röhögős burleszk krimi.
Egy könyv, ami még mindig ugyanolyan jó, mint tinikoromban. Ritka az ilyen.

GytAnett>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

Az emlékezetemben úgy élt ez a könyv, hogy nem éppen volt a kedvencem a sorozatból. Az elmúlt kb. 15 évben lehet, hogy ekkorát változtam, de lehet, hogy csak rosszul emlékszem. :D
Tény, nem szeretem a változásokat, és hát Lobo/Marcel megjelenése – az amúgy sem háborítatlan – vizet rendesen felkavarta. Denisa még mindig egy imádni való, vakmerő idióta, de ha nem ilyen lenne, mégis mit olvasnánk kacagva? Nem kell keresnie a bajt, mert az mindig megtalálja magától, sokszor több irányból is egyszerre.
Minden egyes szereplőt szeretek benne. Kivétel nélkül.
Azt hiszem, amiatt nem maradt meg jó emlékként, mert a tini énem nehezen dolgozta fel, hogy mosolyszünet volt Daniel és Denisa között, pedig ők álompár. Akkor meg miért nincsenek együtt? Egyik makacsabb, mint a másik… Szerencsére ott vannak a barátok, akik próbálkoznak azzal, amivel csak tudnak. :)
A krimi vonal még mindig jó. Szeretem, ahogyan tálalja az infókat Meseanyó. Nem feltétlenül a krimi a leglényegesebb része a könyveinek, de azért nem elhanyagolható. Szórakoztató nyomozások. Szeretjük. :))

7 hozzászólás
klaratakacs P>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

A 90-es években sokszor olvastam ezt a könyvet, az egyik kedvencem. (Máig sem tudom kinek adtam kölcsön, mivel biztosan megvolt…vehettem meg újra)
Denisa az egyik ok, ami miatt nyomozó lettem. Példakép, nőként és szakmabeliként is. Szeretem a vakrepüléseiért, a nagyon elrejtett érzékenységéért, a mások iránt érzett szeretetéért. Belloq a másik imádottam. Talpig férfi, méltó társ és még főz is.
A történet elején éppen haragot tartanak Denisával, nevelési célzattal. Nem jön be. De bejön a képbe Marcel, aki összekuszál mindent, Denisát az általa úgy óhajtott bajba keveri. Fel és eltűnik az Aranyfogú és a Kokókirály, korrupció és szervezett bűnözés. Csattanak a pofonok, néha nagyon fájdalmasak.
Ennek a kötetnek köszönhetjük a vijjogásáról és csipkelődéséről híres Dalia alakját, ő megint kedvencem a maga nyers modorával, valamint Donald ebben a kötetben trancsíroz kacsát, ami éjszakai olvasás során sikertelenül párnába fojtott röhögést váltott ki.

4 hozzászólás
mea0810>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

Főhősnőnk mindig belehasal valamibe ennek persze a családja nem örül :D szokás szerint a saját szakállára nyomoz, titkolózik,bajba keveredik. Jóképű, sebesült idegent dugdos,ápol és kedvel. Élete pasija pedig nemigazán bírja idegekkel.. A szálak mint mindig most is összefonódnak rengeteg humorral karöltve :)

Paulinusz_Tünde P>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

A régi Halkirálynők közül nekem ez az egyik kedvencem. Denisa makacs konoksága itt is előkerül, hiszen Denisa sajátja, akár a bőre levethetetlen. Van is baja bőven. Szokás szerint úgy ücsörög a darázsfészkeken mint egy fagyizóban, kávé mellett, süteménnyel, hogy most melyiket is egyem. Mindeközben mindenki halálra aggódja magát, és óvnák őt, védenék, de…
És megint van egy újabb szereplőnk, aki szintén állandó védjegy lesz Dalia, aki szintén nem piskóta.Imádom őt is a kreténségével együtt.
De ne képzeljük, hogy ez egy tündérmese. Vavy állandóan beleszövi a mondókájába vagy a sorok közé (mögé), hogy mi a véleménye politikáról, emberekről, társadalmakról… és ez így van jól. Ezért is szeretem őt.
Vavy ebben a részben is csodás abrakadabrát hajt végre a történeten a szereplőkkel együtt, csak kapkodjuk a fejünket, az oldalak fogynak, majd a végén keservesen kell felsóhajtanunk, hogy hol a többi?

l_moni>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

A kedvenc könyvem a halkirálynő sorozatból :)
Denisa és Mogorva harca végre eldőlni látszik.
Cyd, Dalia, Lobo és Martinék gondoskodnak a nevetésről.
Imádom :)

Galagonya33>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

Nem szeretem, ha behajtják a lapok sarkát könyvjelzőnek. Rühellem.
Ennél a résznél azonban van kettő nagyon erős sírva röhögős rész, amit bejelöltem magamnak, hogy rossz kedv esetén egyből ráakadjak.
Laco esete a harcművésznővel, majd annak szemléletes elbeszélése, és Donald esete a kacsával.
Ezek mindent visznek.

13 hozzászólás
Hollóhát>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

Feladtam, hogy a történetből bármi is megragadjon a hosszabb távú memóriámban. Hátradőlök, és élvezem a szöveget, a mondatok tekergését. Nem semmi, hogy teljesen hétköznapi dolgok úgy vannak itt megszövegezve, hogy százszor érdekesebbek lesznek tőle. A nyelvi leleményekből nincs hiány, pedig azért az előző részekben is el lett sütve ez-az. Lehet-e ezt ennyi köteten keresztül bírni, olvasónak, írónak? A folytatásokból nyilván megtudom majd. Közben a pofonok alá csattogós soundtrack-et képzelek el, mint a Bud Spencer filmekben. Már csak a strand hiányzik a láthatárról, hátam alól meg a törölköző.

Denisa és a baj keresik egymást, közben a fél várost megverik, kivégzik. Halkirálynőt ezúttal nem fogtak, a ponty állomány megmenekült. Már az előzőekben sem értettem ezt a nemeshalas témát, nem bánom hát, ha megválunk tőle. Viszont megtudtam, hogy van nyolcadik törpe, kinek neve gonoszság! Nem csoda, Hófehérke nem haverkodott vele.

Ibanez P>!
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

Kissé nehezebben ment ez a rész, talán nem voltam épp megfelelő „fabeles” hangulatban, vagy nem tudom, lehet, elrettentett a könyv vastagsága (pedig 400 oldal alatt van, de mégis elég vaskos jószág)… valahogy nehezebben haladtam vele, nem élveztem annyira. Több Cyd elfért volna a kötetben, bár kapunk helyette egy Marcellt és egy Dalia-t (na, attól a nőtől én kész lennék, az biztos :-D)… Pedig akcióban és humorban nincs hiány, de mégis lassabban csúszott most ez a rész… A végén pörögtek fel jól az események, a cápás rész nagyon tetszett… (talán a vért hiányoltam? :-D) Most hagyok egy kis szünetet a következő előtt és kíváncsi leszek, mi lesz ezután :-D (mondjuk ott Mogorva szemszög lesz, úgyhogy …) :-D


Népszerű idézetek

Papusz>!

Három fickó veri a férfit, akit szeretek. Helyes, gondolom elsőre, megérdemli.

67. oldal (Fabyen, 2006)

Madama_Butterfly>!

Donald segít töprengeni. Feneketlen kofferéből előszed egy műfogsort; és az ölembe ejti.
Kissé hátrahőkölök, és felkapom a kezeimet.
– Vidd ezt innen, jó?!
– A technikusok csinálták. Pontosan ilyen az őrült fogsora.
– Tiszta sor. Kimegyünk az utcára, egyik kezünkben tartjuk a protkót, a másikkal szétfeszítjük a járókelők ajkait, mint a lókupecek. Idővel ráakadunk az emberünkre.

Kapcsolódó szócikkek: Denisa Wry
Madama_Butterfly>!

Árad belőle a báj és a könnyedség, mint egy balettozó zongorából.

AniTiger P>!

Mogorva megfogja a kezemet, és úgy néz rám, mintha most készülne a vallomásra: igen, bizony szokta magát nézegetni a tükör előtt az én harisnyakötőmben.

171. oldal (Fabyen 2006)

Bagneso>!

A járókelő olyan ember, aki jár, orra bukik, s felkel. És újra, elölről. E kifejezésbe belefér az emberi sors.

Madama_Butterfly>!

Maga benne lesz a Guinessben, Denisa. Egyedül maga képes arra, hogy egy fenékkel két-három darázsfészekbe üljön. Világszám, nekem elhiheti.

Kapcsolódó szócikkek: Denisa Wry · Guinness rekordok könyve
Madama_Butterfly>!

Gyógyír sebeimre Donald története. A hazafuvarozott rotweiler kamasz degeszre ette magát, aztán sírva fakadt. Csakis akkor hallgatott el, amikor újdonsült gazdája s egyben jótevője lehurcolkodott mellé a szőnyegre, az ágy lábához: Iris kezdetben nehezményezte a dolgot, később fogta a kispárnáját, és követte urát a száműzetésbe. Végül mindnyájan elszenderedtek; afféle ágyelőként. Reggel felkelve nem lelték az állatkát. Amikor merevedett tagjaikat egyengetve feltápászkodtak a földről, az eb is meglett. Édesdeden szundított az ágyukban.

jagoka1984 P>!

Én veled akarok találkozni. Ha nem máris, akkor tegnap.

251. oldal

jagoka1984 P>!

sem szülődet, sem gyilkosodat magad meg nem
választhatod.

184. oldal

jagoka1984 P>!

Nincs két egyforma őrült a világlakók között, ezt maga is tudja.

242. oldal


A sorozat következő kötete

Halkirálynő sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rebecca Reed: Neon Nails
R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág
J. D. Robb: Halálos ünnep
Tiszlavicz Mária: Duplacsavar
Borsa Brown: Párban Nápolyban
Stephenie Meyer: A Vegyész
Chris Land: Jaguár árnyéka
Janet Evanovich: Két ravatal
Elle Cosimano: Finlay Donovan bedobja magát
Julie James: A hamis partner