Kedves, ​mint egy kéjgyilkos 134 csillagozás

Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

A ​Rossz ómen, jó ómen hőse kényszerneurotikus módon számolgat, és furcsa
növényágyásokat gondoz a kertben. A Seggfejben szereplő férfinak emberfej nőtt a farán, ám ő elutasítja az operációt, jobb ötlete lévén. A Jó Tündér frissen elvált főalakja elakad az autópályán a hóviharban, és beteljesül, amit kívánt. Nem menekülhet a katarzis elől! A Padlógázban egy asszony felbőszül férje válási szándékától. Szuicid célzattal elköt egy kamiont, és az éjszaka kellős közepén feldönget az autópályára, forgalommal szemben. Útjába kerül a kedveséhez igyekvő lány, az ünnepelt politikus, a szerelmes zsaru, az Ördögűző néven elhíresült gyilkos, a gyermeket váró leszbikus pár. A pokoli csattanás pedig kapóra jön valakinek. A Kedves, mint egy kéjgyilkos hősnője észreveszi, hogy voyeur leskelődik utána. Távollétében bejár a lakásába, fürdik a kádjában, használja fogkeféjét. A lány nem rémül meg, inkább úgy dönt, levadássza a kukkolót. Ehhez régi ismerősök segítségét venné igénybe. Ám ekkor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

>!
Fabyen, Budapest, 2008
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300255

Kedvencelte 16

Most olvassa 6

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Az első és legfontosabb, amire figyeljen, aki nekiül ennek a válogatásnak, a kvázi-alcím: Megbotránkoztató mesék. Mert a Halálgyári képek cím alá besorolt kettőt (Valahol Európában – Új fejezet, Halálgyári képek) leszámítva pontosan erről van szó. A másik kettő sokkal sötétebb, sokkal megrázóbb, mint a megszokott Fable féle írások. Talán ezért is éreztem őket sokkal ütősebbnek.

Ahogy említettem: megbotránkoztató mesék. Pengeélen táncolnak, némelyiket nagyon eltaláltnak éreztem, némelyik nekem már átesett a ló túloldalára. Értem én, hogy szatíra, meg görbetükör meg etc. De néha nem árt valami, ami ellensúlyozza a sok-sok megjelenő negatívumot. Nézzük sorban:

Rossz ómen, jó ómen:
Hidegrázósan precíz, remekül ábrázolt viselkedéssel. Az egyik kedvencem a kötetből.

Seggfej:
Szinte jó is lehetne, ha nem lett volna egy „testvérkéje” az Édes mint a bűn-ben.

Démoni:
Majdnem jó volt, de nekem itt-ott már túl sok. A Rossz ómen.. zsarujának újbóli felbukkanásának örültem, kár, hogy a nevétől viszont falnak megyek.

Tündöklés:
Kicsit kesernyés, amolyan édes-búsan életszagú.

Celeb-mennyország:
A Celebség tökéletes kifigurázása. Szintén a kedvencek között.

Csalárd sárkány:
Nem nagyon tudtam hova tenni, leginkább sehova se szeretném. Amikor egy novella két szereplőt vonultat fel, és azokból az egyik finoman szólva emberi mocsok (képzeljetek ide valami erőteljesebbet), a másik meg szintén, de mellé szadista sorozatgyilkos is… az minden csak nem jó. Legalábbis nekem. Nem vagyok habos-babos lelkületű, de szeretem, ha egy írás az undoron kívül kivált belőlem valamit.

Valahol Európában – Új fejezet:
Megrázó.

Halálgyári képek:
Az, amit a címe is sugall. Lehetne akár az előző novella is, csak sokkal több szemszögből ábrázolva.

Padlógáz:
Amikor a kevesebb több lett volna. Majdnem jó, de megint azt érzem, amit már korábban is: annyi bizarr/aberrált/defektes stb. szereplőt vonultatott föl, amitől az görbe tükör mivolta elvész, és egy fertő-típusú katyvasz a végeredmény.

Kedves, mint egy kéjgyilkos:
Ennyire senki nem lehet hülye. De a befejezése jó volt.

Kedvenceim: Rossz ómen, jó ómen, Tündöklés, Celeb-mennyország
Amiket kihagytam volna: Csalárd sárkány, Padlógáz

>!
Andi_T I
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Még a megjelenés évében olvastam, és emlékszem, hogy a hóban elakadt autós történetén könnyesre röhögtem magam. De a többi történet is kiváló. :) (Emlékeim megfakultak, így biztos újraolvasós könyv lesz.)

>!
Kiki0926 P
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Nos igen, ki merem jelenteni egyik kedvencem Fable. Ahány könyvét olvastam mindannyiszor imádtam. Ez a könyv sem volt más:) Egyszerűen lenyűgöző, hogy nem fél gúnyt űzni az igazságból. Minden egyes történet tetszett, és megkacagtatott. :D Ajánlom azoknak akik szeretik a morbidabb humort, az éles iróniákat :) Természetesen 5 csillagot érdemel.

>!
diamondfox P
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Én szeretem az ilyen kis szösszeneteket, egy-egy rövidebb történet, ami úgy igazán kikívánkozik az emberből, de nem tölt meg egy 300-400 oldalas regényt. Természetesen az Vavyan Fable: Édes, mint a bűn a jobb ilyen válogatás terén, de nekem ez is egyik kedves kötetem Meseanyótól. :)

(Talán) Kedvencnek mondanám: Padlógáz, Démoni, Jó tündér
Kevésbé karmoltam: Seggfej (A fentebb említett kötetben is volt már ilyenre példa…)

>!
KillerCat
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Őszinte,nyílt,kritikus és szokás szerint humoros.

Kedvenc mondat:

„Egyébként: a tudás nem fegyver, hanem ajándék. És az élet nem háború.”

>!
xriana
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Sokaknak nem tetszik. Szerintemsaját perverzitásaikra ismertek. Az író korábban is piszkálódott, élcelődött, próbálgatta mit bír az olvasó. A kritikát nem. A világunk se bírja. Én imádom őszinte, nyílt, éles-látó görbe-tükör. de ki tud/képes/bír még ezen szívből nevetni? Max kesernyésen.

>!
anesz P
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Nem igazán tetszett , mert a legtöbb novella komor. Nem is emlékeztet Vavyan Fable többi művére, kivéve az utolsó kettő. A legjobban a címadó darab tetszett, mert ez hasonlított a legjobban V.F. megszokott stílusára, míg némi humor is megcsillan benne.
Különben a többi novellában fel-felbukkan egy személy, Lomeo, a zsaru, aki még érdekes figura.

>!
Papusz SP
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Erre számítottam? Nem.
Jó volt? Nanáhogy!
(még azzal együtt is, hogy a kéjgyilkosostól erősen halkirálynős érzésem támadt)

>!
Emília5
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Nem tetszett annyira, mint a többi Vavyan könyv, talán azért, mert a novellákat nem annyira szeretem, mint a hosszabb lélegzetű műveket. Néha megmosolyogtatott, felismertem a szokásos humort benne, de máskor kicsit erőltetettnek éreztem.


Népszerű idézetek

>!
rlb_32557241

Aki azt szeretné, hogy minden úgy történjen, mint a mesékben, az a meséknek csak a végére emlékszik.
Wilhelm Grimm

7. oldal

>!
rlb_32557241

A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul a saját lelkében olvasni.
Bruno Bettelheim

7. oldal

>!
malnast

Ilyenkor, és kizárólag ilyenkor érzi, hogy csakugyan él, nem pedig egy lajhár álmodja őt!

392. oldal

>!
farkas_medve

Akkoriban a férfi nagyon nős volt, később roppant bús lett.

335. oldal

>!
ViraMors P

…azt javasolta: pihenjen, lazítson, legyen könnyedebb; menjen ki a négy fal közül, utazzon el, a környezetváltozás segíthet. Ismerkedjen élő emberekkel, figyelje beszédüket, és vegye tudomásul: a nyelv élőlény, játékos, szabad, vérpezsdítő, és szeretőül szegődik a szerencsések mellé. Senki sem sajátíthatja ki magának, nem hiheti, hogy ha sablonok, frázisok, klisék közé zárja őt, az édest, megóvhatja a nem létező veszedelmektől.

>!
ViraMors P

Figyelem, hol ér össze, s hol válik külön benned az ember és a szörnyeteg. Tudom, az agyászok is szívesen tanulmányoznának a sitten. Könyvet, filmet, musicalt, bábjátékot, kifestőkönyvet is csinálnának a sztoriból. Kielégülne becsvágyuk, és vastagra keresnék magukat. Cserébe megdicsőítenének. Gyorsan kimenne a fejekből, hogy megöltél négy embert.

>!
anesz P

Egyébként: a tudás nem fegyver, hanem ajándék. És az élet nem háború.

28. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Makk Attila: Kaleidoszpók
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Cserna-Szabó András: Levin körút
Janikovszky Éva: Ráadás
Bächer Iván: Zónázó
Lackfi János: Három a magyar igazság
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Fodor Ákos: Képtelenkönyv