Kedves, ​mint egy kéjgyilkos 161 csillagozás

Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

A ​Rossz ómen, jó ómen hőse kényszerneurotikus módon számolgat, és furcsa
növényágyásokat gondoz a kertben. A Seggfejben szereplő férfinak emberfej nőtt a farán, ám ő elutasítja az operációt, jobb ötlete lévén. A Jó Tündér frissen elvált főalakja elakad az autópályán a hóviharban, és beteljesül, amit kívánt. Nem menekülhet a katarzis elől! A Padlógázban egy asszony felbőszül férje válási szándékától. Szuicid célzattal elköt egy kamiont, és az éjszaka kellős közepén feldönget az autópályára, forgalommal szemben. Útjába kerül a kedveséhez igyekvő lány, az ünnepelt politikus, a szerelmes zsaru, az Ördögűző néven elhíresült gyilkos, a gyermeket váró leszbikus pár. A pokoli csattanás pedig kapóra jön valakinek. A Kedves, mint egy kéjgyilkos hősnője észreveszi, hogy voyeur leskelődik utána. Távollétében bejár a lakásába, fürdik a kádjában, használja fogkeféjét. A lány nem rémül meg, inkább úgy dönt, levadássza a kukkolót. Ehhez régi ismerősök segítségét venné igénybe. Ám ekkor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

>!
Fabyen, Budapest, 2008
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300255

Kedvencelte 21

Most olvassa 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Az első és legfontosabb, amire figyeljen, aki nekiül ennek a válogatásnak, a kvázi-alcím: Megbotránkoztató mesék. Mert a Halálgyári képek cím alá besorolt kettőt (Valahol Európában – Új fejezet, Halálgyári képek) leszámítva pontosan erről van szó. A másik kettő sokkal sötétebb, sokkal megrázóbb, mint a megszokott Fable féle írások. Talán ezért is éreztem őket sokkal ütősebbnek.

Ahogy említettem: megbotránkoztató mesék. Pengeélen táncolnak, némelyiket nagyon eltaláltnak éreztem, némelyik nekem már átesett a ló túloldalára. Értem én, hogy szatíra, meg görbetükör meg etc. De néha nem árt valami, ami ellensúlyozza a sok-sok megjelenő negatívumot. Nézzük sorban:

Rossz ómen, jó ómen:
Hidegrázósan precíz, remekül ábrázolt viselkedéssel. Az egyik kedvencem a kötetből.

Seggfej:
Szinte jó is lehetne, ha nem lett volna egy „testvérkéje” az Édes mint a bűn-ben.

Démoni:
Majdnem jó volt, de nekem itt-ott már túl sok. A Rossz ómen.. zsarujának újbóli felbukkanásának örültem, kár, hogy a nevétől viszont falnak megyek.

Tündöklés:
Kicsit kesernyés, amolyan édes-búsan életszagú.

Celeb-mennyország:
A Celebség tökéletes kifigurázása. Szintén a kedvencek között.

Csalárd sárkány:
Nem nagyon tudtam hova tenni, leginkább sehova se szeretném. Amikor egy novella két szereplőt vonultat fel, és azokból az egyik finoman szólva emberi mocsok (képzeljetek ide valami erőteljesebbet), a másik meg szintén, de mellé szadista sorozatgyilkos is… az minden csak nem jó. Legalábbis nekem. Nem vagyok habos-babos lelkületű, de szeretem, ha egy írás az undoron kívül kivált belőlem valamit.

Valahol Európában – Új fejezet:
Megrázó.

Halálgyári képek:
Az, amit a címe is sugall. Lehetne akár az előző novella is, csak sokkal több szemszögből ábrázolva.

Padlógáz:
Amikor a kevesebb több lett volna. Majdnem jó, de megint azt érzem, amit már korábban is: annyi bizarr/aberrált/defektes stb. szereplőt vonultatott föl, amitől az görbe tükör mivolta elvész, és egy fertő-típusú katyvasz a végeredmény.

Kedves, mint egy kéjgyilkos:
Ennyire senki nem lehet hülye. De a befejezése jó volt.

Kedvenceim: Rossz ómen, jó ómen, Tündöklés, Celeb-mennyország
Amiket kihagytam volna: Csalárd sárkány, Padlógáz

Dinah>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Még a megjelenés évében olvastam, és emlékszem, hogy a hóban elakadt autós történetén könnyesre röhögtem magam. De a többi történet is kiváló. :) (Emlékeim megfakultak, így biztos újraolvasós könyv lesz.)

Kiki0926>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Nos igen, ki merem jelenteni egyik kedvencem Fable. Ahány könyvét olvastam mindannyiszor imádtam. Ez a könyv sem volt más:) Egyszerűen lenyűgöző, hogy nem fél gúnyt űzni az igazságból. Minden egyes történet tetszett, és megkacagtatott. :D Ajánlom azoknak akik szeretik a morbidabb humort, az éles iróniákat :) Természetesen 5 csillagot érdemel.

diamondfox P>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Én szeretem az ilyen kis szösszeneteket, egy-egy rövidebb történet, ami úgy igazán kikívánkozik az emberből, de nem tölt meg egy 300-400 oldalas regényt. Természetesen az Vavyan Fable: Édes, mint a bűn a jobb ilyen válogatás terén, de nekem ez is egyik kedves kötetem Meseanyótól. :)

(Talán) Kedvencnek mondanám: Padlógáz, Démoni, Jó tündér
Kevésbé karmoltam: Seggfej (A fentebb említett kötetben is volt már ilyenre példa…)

KillerCat>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Őszinte,nyílt,kritikus és szokás szerint humoros.

Kedvenc mondat:

„Egyébként: a tudás nem fegyver, hanem ajándék. És az élet nem háború.”

Paulina_Sándorné P>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Nem tudom miért, de egy kicsit úgy érzem, hogy nem igazán ezt vártam. Hogy miért nem tudom, de lehet, hogy csak csalódott vagyok, mert bizonyos szereplőket hiányoltam. Az eszemmel tudom, hogy nem mindig kaphatom meg őket, de a szívem néha hiányol dolgokat. A „Rossz ómen, jó ómen” és a „Démoni” történeteket emelném ki, melyek számomra nagyon bejöttek. Volt olyan, amit nem igazán értettem, hogy hová is akar kilyukadni. A stílusát még mindig szeretem az írónőnek, tetszik, ahogy a szavakat forgatja.

karolka P>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Nekem ez most valami borzasztó volt. Szeretem Fablet, de ez most nem jött be. Komor hangulatú, baljós, néhol gyomorforgató.
Nem tudom mit vártam, de nem ezt. Nekem a humor és az irónia se jött most át. Sajnálom.

Annamária_Seres P>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Bevallom őszintén a thriller nem igazán az én műfajom, de ahhoz képest kellemesen csalódtam ezekbe az írásokba. A Rossz ómen, jó ómen igazán erős kezdés volt, ez a kényszeres karaktert. A főiskolai pszichiátria óránkat juttatta eszembe, ahol tanultunk az ilyen kényszerbetegekről, bár ők nem követtek el spoiler. A Celeb-Mennyország görbe tükröt állít a celeb népnek, erősen felnagyítja a viselkedésüket. A Démoni is igazán erős volt, hát ez már súlyos pszichiátriai eset. Ő már idegesítő volt, míg Rossz ómen, jó ómen szereplőjét nem tartottam annyira elvetemültnek, csak Ómenek rabjának, de a főszereplő szó szerint démoni. Ezek tetszettek a legjobban.
Összességében mindegyik novella érdekes, humoros volt. Olvastatta magát.

anesz P>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Nem igazán tetszett , mert a legtöbb novella komor. Nem is emlékeztet Vavyan Fable többi művére, kivéve az utolsó kettő. A legjobban a címadó darab tetszett, mert ez hasonlított a legjobban V.F. megszokott stílusára, míg némi humor is megcsillan benne.
Különben a többi novellában fel-felbukkan egy személy, Lomeo, a zsaru, aki még érdekes figura.

Papusz>!
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos

Erre számítottam? Nem.
Jó volt? Nanáhogy!
(még azzal együtt is, hogy a kéjgyilkosostól erősen halkirálynős érzésem támadt)


Népszerű idézetek

rlb_32557241>!

Aki azt szeretné, hogy minden úgy történjen, mint a mesékben, az a meséknek csak a végére emlékszik.
Wilhelm Grimm

7. oldal

rlb_32557241>!

A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul a saját lelkében olvasni.
Bruno Bettelheim

7. oldal

malnast>!

Ilyenkor, és kizárólag ilyenkor érzi, hogy csakugyan él, nem pedig egy lajhár álmodja őt!

392. oldal

farkas_medve>!

Akkoriban a férfi nagyon nős volt, később roppant bús lett.

335. oldal

ViraMors P>!

…azt javasolta: pihenjen, lazítson, legyen könnyedebb; menjen ki a négy fal közül, utazzon el, a környezetváltozás segíthet. Ismerkedjen élő emberekkel, figyelje beszédüket, és vegye tudomásul: a nyelv élőlény, játékos, szabad, vérpezsdítő, és szeretőül szegődik a szerencsések mellé. Senki sem sajátíthatja ki magának, nem hiheti, hogy ha sablonok, frázisok, klisék közé zárja őt, az édest, megóvhatja a nem létező veszedelmektől.

ViraMors P>!

Figyelem, hol ér össze, s hol válik külön benned az ember és a szörnyeteg. Tudom, az agyászok is szívesen tanulmányoznának a sitten. Könyvet, filmet, musicalt, bábjátékot, kifestőkönyvet is csinálnának a sztoriból. Kielégülne becsvágyuk, és vastagra keresnék magukat. Cserébe megdicsőítenének. Gyorsan kimenne a fejekből, hogy megöltél négy embert.

anesz P>!

Egyébként: a tudás nem fegyver, hanem ajándék. És az élet nem háború.

28. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Gabriel Wolf: Az éjféli fojtogató!
Stephen King: Minél véresebb
Stephen King: A remény rabjai
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai gyilkosság
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Edgar Allan Poe: Rejtelmes történetek
Stephen King: Rémálmok bazára
Stephen King: Minden haláli