Halkirálynő 109 csillagozás

Vavyan Fable: Halkirálynő

A ​regény az 1987-ben megjelent A Halkirálynő és a Kommandó második kiadása. Az újabb megjelenést a regény hatalmas sikere indokolja, s a címváltoztatás sem véletlen. Az Olvasók Halkirálynő-ként emlegetik a könyvet, s Vavyan Fable kéziratán is ez a cím állt hajdan, amikor kiadót keresett hozzá.
„Nehéz fajsúlyú, veretes, itt-ott túlságosan is komor irodalmunk peremén hirtelen felbukkan egy kis csaj, ránk fogja a tollát, és elrikkantja magát: fel a kezekkel! Mögötte ott a kommandó, megvillan a tenyerek éle, cipőtalpak hasítják a levegőt, és darabokra törik a gonosz pofacsontja. Óriási!”
(Magyar Katalin)
„Fable – a csodák csodája – amerikaibb az amerikainál (a Hemmettől Chandlerig terjedő stílusnál). Melynek jellemzője a laza (ön)gunyorosság, a könnyed, gyors, felszínes, de hatásos valóságelemzés, a legmélyebb érzések némi cinikus fölénnyel kezelése (csupán az érzelgősség és nem az érzés elhárítása céljából). Fő vonalakban ezekből táplálkozik az a sajátos atmoszférát… (tovább)

A Halkirálynő és a Kommandó címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Pannon, Budapest, 1990
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637955151

Kedvencelte 18

Most olvassa 8

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
GytAnett P
Vavyan Fable: Halkirálynő

Őszintén szólva nem tudom, hogy ez hanyadik újraolvasásom volt, szerintem már a negyedik. Örülök neki, hogy jó néhány éve olvastam utoljára így újonnan tudott hatni, mégis régi ismerősökként köszöntöttem a szereplőket. Ez volt az első könyv VF-től, amit anyukám kb. 12-13 évesen nyomott a kezembe, azóta imádom a Halkirálynő sorozatot. :)
Meseanyó korai könyvei zseniálisak. Történet és szóhasználat szempontjából, gyönyörű szóvirágokat tud alkotni. Nem mellesleg humoros is. Tipikusan az a könyv, amin időnként hangosan felvihog az ember. :D
Az eddig elolvasott könyvek szereplői közül Denisa az egyik abszolút favorit. Szeretem, hogy annyira vakmerő, hogy megy a saját feje után, mert nem akarja, hogy mindent helyette oldjanak meg. Ennek ellenére időnként fejbe tudtam volna verni, hogy egy kicsit észbe kapjon, de az írónő valahogy meg tudta úgy írni ezeket a dolgokat, hogy mégis igazán kedvelhető maradt. Fun fact: rájöttem, hogy Denisa 26 éves, olyan idős, mint én. Amikor elsőnek olvastam, nagyon öregnek tűnt, de valahogy még most is sokkal felnőttebbnek látom, mint most saját magamat. :D Mondjuk ennek fényében nagyon kíváncsi lennék, hogy Daniel mégis milyen idős.
Daniel Belloq. A könyves pasik ásza. Imádom. Ennél többet nem is tudok mondani.
Igazából minden egyes szereplő imádni való, és csak ódákat tudok zengeni róluk. Martin a legkirályabb öcs, elfogadnám öcsinek; Donald pedig a legjobb barát. :)
Izgalmas könyv, tényleg nincs megállás, mert a nagy ügyet sok „kisebb” színesíti. Szegény szereplőinknek még aludni sincs ideje megállni.
Ez az a történet, amiről szerintem nem lehet értelmes értékelést írni. Imádom. Kész. Olvassa mindenki.

>!
nypiro P
Vavyan Fable: Halkirálynő

Dupla, tripla, extra öt csillag. Imádom. Ezt még nem olvastam. Fura, pont az elsőt. Nem tudtam hogy ismerkedtek meg. Miért Mogorva. Mindíg is szerelmes vooltam Daniel Belloqba :). Aki nem ismeri Vavayan Fablet nem lehet elmagyarázni annyira egyedi. Olvasod, szétszakadsz néha a röhögéstől, néha Denisával együtt izgulsz. Mi lesz vele meg Daniellel, a bűnözőkkel. Luoissal, a Főnökkel, a többiekkel. Azóta is szeretem a japán autókat, meg bármelyiknek is jól odalépni :)

>!
Pannon, Budapest, 1990
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637955151
>!
Maya
Vavyan Fable: Halkirálynő

Első gondolatom a könyvvel kapcsolatban az, hogy jó kis kikapcsolódás ezt olvasni. Laza, felszínes, gyorsan olvasható. Rohanás jobbra-balra, mindenbe beleavatkozás, mások belerángatása minden marhaságba.
A mai világ elég jó bemutatása: rohangálunk a dolgunk után, élünk egymás mellett és látszólag nem tudunk egymásról semmit, nem akarunk érezni, erre nincs időnk. Valaminek történnie kell, hogy tudatosodjon bennünk valakinek a fontossága. Nem akarunk tanulni a hibáinkból, legtöbbször fejjel rohanunk a falnak. Szerencsére vannak még köztünk gondolkodó, tervezgető emberek is.
Ha az ember kicsit mélyebbre tekint, rájöhet, vagy elgondolkozhat az élet dolgain. Azon, hogy mit kezdjen az érzéseivel, hogy kinek és milyen példát mutat (néha akaratán kívül), hogy mit vállal és ebből mit tud megvalósítani, esetleg milyen következményei lehetnek a fejetlenségének.

>!
ribizlii
Vavyan Fable: Halkirálynő

Humoros, kalandos, fordulatos. A hősnő úgy jó, ahogy van, tettrekész, zöldfülü, reális. Nem lehet tudni ki kivel van, ki a jó és ki a rossz míg nem derül ki Justitia kiléte. Innen kissé lankadt a figyelmem. Nagyon jó húzás, spoiler
Az első olvasásom az írónőtől, de nem az utolsó.

>!
hobe
Vavyan Fable: Halkirálynő

Hát mit is mondjak. Régen már olvastam, azt gondoltam, hogy most is annyira fog tetszeni, de sajnos beigazolódott a félelmem. Mai fejjel már nem volt akkora élmény. Azt hiszem, velem volt a baj. Próbáltam ráhangolódni, de nem ment.

>!
Busmen
Vavyan Fable: Halkirálynő

Egy régi kedvenc , az első Fable :D Az első pedig mindig meghatározó élmény marad :D Megkedveltem. Pörgős fordulatos .

>!
mackótestvér P
Vavyan Fable: Halkirálynő

Értem én, hogy miért ez a nulladik. Azt viszont nem értem, hogy a továbbiakban miért nem lehetett ilyeneket írni ? Ez a rész egyszerűen tökéletes a maga nemében. Hőseink emberek, megsérülnek, nem tudnak lenyomni egymagukban egy egész focicsapatot, és persze a csajszi is cukimuki, miközben elfelejt kellően megszabadulni a ruháitól. Szóval látszik az átmentés a maga módján Denisa-ba illetve Beloqq-ba és mégis…az alapmű nekem eddig jobban tetszett, mit a korábban olvasott két utózmány :)

>!
NagyG
Vavyan Fable: Halkirálynő

Nincs mit mondanom.Rongyosra olvastalak.Ezzel el is mondtam mindent.

>!
Maszatostappancs
Vavyan Fable: Halkirálynő

Azt hittem, hogy egy sima krimi, és utána nem győztem falni, mert annnnyival több…. és hát azóta is alig várom, hogy megjelenjen az újabb és újabb folytatás.

>!
plutyka
Vavyan Fable: Halkirálynő

Már sokszor elolvastam.
Most, vidéki tartózkodásom során megint a kezembe akadt és újra átlapoztam. Nem mélyedtem bele, hisz vannak részek, amiket szinte kívülről fújok már.
Ami nagyon szembetűnő számomra: akkor még annyira igazi Vavyanos volt, nem voltak az idegesítő jelzőhalmozások, az erőltetett humorizálás és a sztoriba beerőszakolt jelenre való kikacsintás, megosztva a saját hitvallását erről-arról, hiába adja a karakterek szájába, idegenül hangzik. Na, a régi könyvei még nagyon jók, üdék, élvezhetők. Sokadszorra is.


Népszerű idézetek

>!
Maya

Ott él melletünk egy ember, legyen az férj, feleség, szülő vagy testvér, és valójában nem törődünk vele. Nem tudunk róla szinte semmit. Hallgatjuk, és aligha halljuk. Kedvesen és barátságosan bánunk vele, mintha e kettővel pótolni lehetne mindazt, amit nem adunk meg neki, ami lehet figyelem, lehet szeretet, lehet gondoskodás. Az esetek többségében nem adódik elő olyan helyzet, amelyben ezt felismerhetnénk. Elmúlhat így az egész élet.

29. oldal

>!
MFKata

Amikor belépek, mindannyian ott ülnek az irodában.

(első mondat)

20 hozzászólás
>!
nodael 

(…) odakint egyébként nyár van, vakító, illatos, amint az a nyarak számára előírásos.

>!
nodael 

Éppen szétken, majd keneget egy legyet az üvegen, miközben így szól:
– Denisa…

>!
nodael 

– Muszájlik örökösen őt piszkálnotok?
Rosszul hallok? Till olyan áhítattal ejtette az „őt”, hogy amikor kimondta, ez a szó nem szállt el a többivel, megállt a levegőben, és szinte felizzott egy pillanatra.

>!
nodael 

(…) soha többé nem nézek horrorfilmet, krimit, megmaradok a mesénél. Még azok között is válogatnom kell.

>!
nodael 

Nyelik a félelem gombócait, velem együtt. A különbség csak árnyalatnyi, és lehet, hogy nemcsak engem ingerel gúnykacajra: én vigyázok őrájuk.

>!
nodael 

– Rosszul emlékeznék, hogy megbeszéltük, micsoda lehengerlő gyorsasággal avatkozol közbe, ha elérkezik az ideje? És bizony az idő nemcsak elérkezett, jócskán el is múlt, mire a segítségemre siettél.

>!
nodael 

Fürösztöm arcomat a napsütésben, melyet könnyedén nevezhetnék napizzásnak is. Beszívom a város áporodott szagát, hallgatom az őslények lármáját.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Ross Thomas: Hittérítőragu
Christopher Golden: Uncharted: A negyedik labirintus
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Cornelie C. G.: Érzelmi vírusveszély
Nemes István: Az öböl
Dan Brown: Angyalok és démonok
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Steve Berry: Vérbosszú Párizsban
Lesley Pearse: A múlt nyomában