Halkirálynő 118 csillagozás

Vavyan Fable: Halkirálynő

A ​regény az 1987-ben megjelent A Halkirálynő és a Kommandó második kiadása. Az újabb megjelenést a regény hatalmas sikere indokolja, s a címváltoztatás sem véletlen. Az Olvasók Halkirálynő-ként emlegetik a könyvet, s Vavyan Fable kéziratán is ez a cím állt hajdan, amikor kiadót keresett hozzá.
„Nehéz fajsúlyú, veretes, itt-ott túlságosan is komor irodalmunk peremén hirtelen felbukkan egy kis csaj, ránk fogja a tollát, és elrikkantja magát: fel a kezekkel! Mögötte ott a kommandó, megvillan a tenyerek éle, cipőtalpak hasítják a levegőt, és darabokra törik a gonosz pofacsontja. Óriási!”
(Magyar Katalin)
„Fable – a csodák csodája – amerikaibb az amerikainál (a Hemmettől Chandlerig terjedő stílusnál). Melynek jellemzője a laza (ön)gunyorosság, a könnyed, gyors, felszínes, de hatásos valóságelemzés, a legmélyebb érzések némi cinikus fölénnyel kezelése (csupán az érzelgősség és nem az érzés elhárítása céljából). Fő vonalakban ezekből táplálkozik az a sajátos atmoszférát… (tovább)

A Halkirálynő és a Kommandó címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Pannon, Budapest, 1990
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637955151

Kedvencelte 20

Most olvassa 9

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

Őszintén szólva nem tudom, hogy ez hanyadik újraolvasásom volt, szerintem már a negyedik. Örülök neki, hogy jó néhány éve olvastam utoljára így újonnan tudott hatni, mégis régi ismerősökként köszöntöttem a szereplőket. Ez volt az első könyv VF-től, amit anyukám kb. 12-13 évesen nyomott a kezembe, azóta imádom a Halkirálynő sorozatot. :)
Meseanyó korai könyvei zseniálisak. Történet és szóhasználat szempontjából, gyönyörű szóvirágokat tud alkotni. Nem mellesleg humoros is. Tipikusan az a könyv, amin időnként hangosan felvihog az ember. :D
Az eddig elolvasott könyvek szereplői közül Denisa az egyik abszolút favorit. Szeretem, hogy annyira vakmerő, hogy megy a saját feje után, mert nem akarja, hogy mindent helyette oldjanak meg. Ennek ellenére időnként fejbe tudtam volna verni, hogy egy kicsit észbe kapjon, de az írónő valahogy meg tudta úgy írni ezeket a dolgokat, hogy mégis igazán kedvelhető maradt. Fun fact: rájöttem, hogy Denisa 26 éves, olyan idős, mint én. Amikor elsőnek olvastam, nagyon öregnek tűnt, de valahogy még most is sokkal felnőttebbnek látom, mint most saját magamat. :D Mondjuk ennek fényében nagyon kíváncsi lennék, hogy Daniel mégis milyen idős.
Daniel Belloq. A könyves pasik ásza. Imádom. Ennél többet nem is tudok mondani.
Igazából minden egyes szereplő imádni való, és csak ódákat tudok zengeni róluk. Martin a legkirályabb öcs, elfogadnám öcsinek; Donald pedig a legjobb barát. :)
Izgalmas könyv, tényleg nincs megállás, mert a nagy ügyet sok „kisebb” színesíti. Szegény szereplőinknek még aludni sincs ideje megállni.
Ez az a történet, amiről szerintem nem lehet értelmes értékelést írni. Imádom. Kész. Olvassa mindenki.

gyuszi64>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

2020/67.
Tulajdonképpen minden sarkalatos kérdéskörben jobb volt, mint vártam: nem egyirányú (sőt kissé bonyolult) cselekményszervezés, nem annyira amerikai stílusban (hál istennek), mint képzeltem; a párbeszédek nem erőltetettek (ez volt a legnagyobb félelmem), az atmoszféra átjön stb. Kicsit hosszúak voltak egyes részek, és nem sok tájleírást találni a regényben – de hát ez egy ilyen könyv. :)

A 80-as évek végén sokan olvastak a járműveken, és az olvasókat két homogén részre lehetett osztani: V. Fable vagy L.L. Lawrence friss hangú könyveit szorongatták. Én az utóbbihoz tartoztam (kár, hogy a nagyon erős indítókötetek után önismétlést éreztem), de nyilván a két szerző „felelős” elsősorban a magyar krimi megújításáért. Utánuk talán már könnyebb lehetett (én pl. T.O.Teas krimijein csodálkoztam, mennyire jók), mindenesetre VF és LLL hatása, meggyőződésem, ma is érződik, és a legfrissebb hazai krimiírók is sokat köszönhetnek nekik.

Nekem ez nagy adósság volt, és első könyvként tényleg gyengébbre számítottam – muszáj lesz még olvasnom a sorozatból. Picit érzem a meseszerűséget, helyes, szórakozni akarunk.

4 hozzászólás
nypiro P>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

Dupla, tripla, extra öt csillag. Imádom. Ezt még nem olvastam. Fura, pont az elsőt. Nem tudtam hogy ismerkedtek meg. Miért Mogorva. Mindíg is szerelmes vooltam Daniel Belloqba :). Aki nem ismeri Vavayan Fablet nem lehet elmagyarázni annyira egyedi. Olvasod, szétszakadsz néha a röhögéstől, néha Denisával együtt izgulsz. Mi lesz vele meg Daniellel, a bűnözőkkel. Luoissal, a Főnökkel, a többiekkel. Azóta is szeretem a japán autókat, meg bármelyiknek is jól odalépni :)

>!
Pannon, Budapest, 1990
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637955151
MajAni>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

Denisa néha nagyon idegesített. A sztori könnyed, néhol vicces, a végkifejlet előre megjósolható. Nekem nagyon fura, ahogy az érzelmeket kezeli. Szokni kell a stílusát és most elég sokáig rágódtam is rajta. Valószínűleg az sem segített, hogy a Csillagtalan tenger után kezdtem el olvasni, ami egy jóval fajsúlyosabb mű, teljesen más zsánerben és még mindig a hatása alatt állok.

Maya>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

Első gondolatom a könyvvel kapcsolatban az, hogy jó kis kikapcsolódás ezt olvasni. Laza, felszínes, gyorsan olvasható. Rohanás jobbra-balra, mindenbe beleavatkozás, mások belerángatása minden marhaságba.
A mai világ elég jó bemutatása: rohangálunk a dolgunk után, élünk egymás mellett és látszólag nem tudunk egymásról semmit, nem akarunk érezni, erre nincs időnk. Valaminek történnie kell, hogy tudatosodjon bennünk valakinek a fontossága. Nem akarunk tanulni a hibáinkból, legtöbbször fejjel rohanunk a falnak. Szerencsére vannak még köztünk gondolkodó, tervezgető emberek is.
Ha az ember kicsit mélyebbre tekint, rájöhet, vagy elgondolkozhat az élet dolgain. Azon, hogy mit kezdjen az érzéseivel, hogy kinek és milyen példát mutat (néha akaratán kívül), hogy mit vállal és ebből mit tud megvalósítani, esetleg milyen következményei lehetnek a fejetlenségének.

ribizlii>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

Humoros, kalandos, fordulatos. A hősnő úgy jó, ahogy van, tettrekész, zöldfülü, reális. Nem lehet tudni ki kivel van, ki a jó és ki a rossz míg nem derül ki Justitia kiléte. Innen kissé lankadt a figyelmem. Nagyon jó húzás, spoiler
Az első olvasásom az írónőtől, de nem az utolsó.

hobe>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

Hát mit is mondjak. Régen már olvastam, azt gondoltam, hogy most is annyira fog tetszeni, de sajnos beigazolódott a félelmem. Mai fejjel már nem volt akkora élmény. Azt hiszem, velem volt a baj. Próbáltam ráhangolódni, de nem ment.

Busmen>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

Egy régi kedvenc , az első Fable :D Az első pedig mindig meghatározó élmény marad :D Megkedveltem. Pörgős fordulatos .

mackótestvér P>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

Értem én, hogy miért ez a nulladik. Azt viszont nem értem, hogy a továbbiakban miért nem lehetett ilyeneket írni ? Ez a rész egyszerűen tökéletes a maga nemében. Hőseink emberek, megsérülnek, nem tudnak lenyomni egymagukban egy egész focicsapatot, és persze a csajszi is cukimuki, miközben elfelejt kellően megszabadulni a ruháitól. Szóval látszik az átmentés a maga módján Denisa-ba illetve Beloqq-ba és mégis…az alapmű nekem eddig jobban tetszett, mit a korábban olvasott két utózmány :)

NagyG>!
Vavyan Fable: Halkirálynő

Nincs mit mondanom.Rongyosra olvastalak.Ezzel el is mondtam mindent.


Népszerű idézetek

Maya>!

Ott él melletünk egy ember, legyen az férj, feleség, szülő vagy testvér, és valójában nem törődünk vele. Nem tudunk róla szinte semmit. Hallgatjuk, és aligha halljuk. Kedvesen és barátságosan bánunk vele, mintha e kettővel pótolni lehetne mindazt, amit nem adunk meg neki, ami lehet figyelem, lehet szeretet, lehet gondoskodás. Az esetek többségében nem adódik elő olyan helyzet, amelyben ezt felismerhetnénk. Elmúlhat így az egész élet.

29. oldal

nodael>!

Fürösztöm arcomat a napsütésben, melyet könnyedén nevezhetnék napizzásnak is. Beszívom a város áporodott szagát, hallgatom az őslények lármáját.

nodael>!

Létezik, hogy megtalálta őket, és nevelő célzattal verték agyon?

nodael>!

A visszaúton ismét életveszélyes vagyok, pontosabban ön- és közveszélyes, mert gondolkozom.

nodael>!

Elfolyt némi vére, sokkba került.
– Elég sokba – játszom a szavakkal, rám se hederít.

nodael>!

Aki a durva férfiakat kedveli, első látásra beleszerethet. Ősi primitívség rajzolja alacsony homlokát.

nodael>!

Megint elfog a kísértés, mint már annyiszor, hogy egyéniségem bélyegét mélyebben nyomjam rá a papírra.

nodael>!

(…) megkísérlem elterelni a figyelmemet azzal, hogy gondolatban kiválasztom a hozzá való anyagot, de nem ragad el az ihlet. Anélkül pedig nem lehet még varrni sem.

nodael>!

Olykor olyan pimasz, hogy az már szinte szeretetre méltó.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Ross Thomas: Hittérítőragu
Christopher Golden: Uncharted: A negyedik labirintus
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Cornelie C. G.: Érzelmi vírusveszély
Nemes István: Az öböl
Dan Brown: Angyalok és démonok
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Steve Berry: Vérbosszú Párizsban
Lesley Pearse: A múlt nyomában