Édes, ​mint a bűn 128 csillagozás

Vavyan Fable: Édes, mint a bűn Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

A ​nagy sikerű elbeszéléskötet újabb írásokkal bővült, felfrissült kiadása. Megint köztünk jár Talpig Jane, Gianetto hadnagy, Zöld Cafat, Halálsikoly, UFO kapitány, a Homo Paciensek – és a többiek!

"- Nekem nincs mitől tartanom – szögezte le Gianetto. – De maga alaposan gondolkozzon el útközben, hogy mit fog felelni az alábbi kérdésekre: miért nem jelentette a támadást a rendőrségen? Miért hozta el a fegyvert? Miért tekinti versenypályának a város utcáit? Meggyőződésem, hogy a főnöke is lajstromozza a kérdéseit.
– Nyaljon sót – morogta Talpig Jane.
A hadnagy az ajtót kinyitva az úttestre lépett. Eszébe jutott valami, és visszahajolt.
– Majd lassan vezetek, hogy tudjon követni – mondta, megadva a kegyelemdöfést.
De ugyan kinek?
Talpig Jane berántotta az ajtót. Lenyomta a zárógombot.
Gianetto begörbült az ablakon. Kicsit torz volt az arca.
– Szívesen elvettem volna az ujjamat. Mind a négyet."

„Halálsikoly kinyitotta a szemét.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tartalomjegyzék

>!
Fabyen, Budapest, 2013
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300507
>!
Pannon, Budapest, 1991
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637955372

Enciklopédia 1


Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

Be kell vallanom, hogy anyumnak a kiadása óta megvan az első kiadás, de pár oldal után többször is feladtam, mert hártyavékony, átlátszanak a betűk az oldalakon – én meg szemüveges vagyok és így is elég rossz a szemem. Sosem értem Talpig Jane történetének a végére… illetve MOST sikerült! Sőt az összes többit is elolvastam, ha már nálam volt egy új, bővített kiadás.

A kötet sokféle novellát tartalmaz: hosszú-rövid írások váltakoznak, amelyek jobbak-rosszabbak, izgalmasak és unalmasak. Több kiemelkedően jó történetet találtam a könyvben, amit sajnáltam volna, ha nem olvasok el, de akadt olyan is, amin gyorsan átfutottam és nem kötött le.

Vavyan Fable férfikaraktereiért most is odáig voltam – ide nekem Gianettot, Bogartot és Jason Fleetet! –, de azért érdemes tudni, hogy a kötet főleg erős női karaktereket vonultat fel.
Klasszikus Fable írások – humoros szövegek, kifigurázott karakterek, romantika, krimi. Az én kedvenceim ők voltak: Halotti torta, Szikrázó éjjel, Halálharmat, Halálosan banális, de azért a Defekten is elröhögcséltem.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/05/vf-edesmint…

>!
Fabyen, Budapest, 2013
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300507
>!
diamondfox P
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

Nekem még mindig az egyik legkedvesebb Fable kötetem. Imádom, akárhányszor olvasom újra. Emlékszem legelőször A golyó című kis szösszenet ragadt meg még középiskola elején. Most főiskola végén nem is igazán tudnék választani, mindegyiknek van valami plusza, amiért szeretem :)

>!
gabona
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

Amikor elkezdtem olvasni, még nem gondoltam, hogy 33 oldal után közel két hónapra le fogom tenni a könyvet… képtelen voltam az eredeti, első kiadás sűrű sorait, vékony szemrongáló lapjait követni. Szerencsére belebotlottam az új, 2013-as verzióba és mivel kimondottan az ilyen kiadásokat gyűjtöm, hát, mondanom sem kell, hogy össze-vissza csókoltam a könyvet, elképesztően örültem neki. Örülök is, hogy megvan, viszont a Szikrázó éjjelen és UFO kapitány jelentésén kívül nem igazán találtuk meg egymást ezekkel az írásokkal. Némelyik már annyira hosszúnak tűnt, hogy imádkoztam: legyen vége. A hosszabb elbeszéléseket szinte egynek éreztem, annyira hasonlítanak egymásra, az újabb írások pedig egyáltalán nem vettek le a lábamról. De nem adom fel, ha beleőrülök, akkor is elolvasom az összes VF-könyvet, még ha ez maradandó agykárosodást is okoz. Viszont ezek után nem kevés fenntartással megyek majd neki a Kedves, mint egy kéjgyilkosnak…

>!
Fabyen, Budapest, 2013
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300507
>!
KillerCat P
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

Kötelező olvasmánnyá kéne tenni az értelmező szótár mellé.

„Az érzelmes pasas. A pasas, akinek lelke van. A pasas, aki nem létezik.”

„Aranyszabály, csak férfiaknak: ha a nő kérdez, ne válaszolj. Bármit mondasz ellened fordítja. Kizárt dolog, hogy eltaláld, mit akar hallani. Ugyanis ő sem tudja.”

„Kötelező olvasmánnyá kéne tenni az értelmező szótárt.”

>!
klaratakacs +SP
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

Azt hiszem Vavyan Fable-nek van némi része abban, hogy nyomozó lettem. De ki ne akarna Talpig Jane lenni? Vagy bármelyik erős, gondolkodó értelmes hős, az ő könyveiből.
Mert az ő meséiben sok ilyen van, nőből is férfiból is. Csak a világból hiányoznak. Az emberek többsége egyszerű, mint a stukker. (by Jason Fleet)
A kötetet megjelenéskor már olvastam, akkor is szerettem, bár a morbidák nem tetszettek. Most az új kiadás jutott és azt hiszem én felnőttem, a világ pedig hozzáromlott a morbidákhoz. Most ezek tetszettek a legjobban.
A humora pedig még mindig üt nálam (a mostani könyveiben már nem találom ezt meg), de annak ellenére kuncogtam jókat, hogy néhány történetre szó szerint emlékeztem.

>!
Bubi
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

Mit is mondhatnek….vagy inkabb mit nem fogok mondani. Egyetlen jellemzes illik ra es ez pedig tobbet mondd, mindennel: Meseanyo.
Koszonom, hogy ujra kiadtak ezt a csodat es megszerezhettem..
U.i.. Sokaig gondolkodtam…Legyen csak Meseanyo vagy Mindig Meseanyo… Aztan rajottem. Meseanyo Orok.

>!
Röfipingvin MP
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

A stílus hamisítatlan, de a történetek közül nem mindegyikkel találtunk egymásra…

>!
Dottie
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

Naponta csak egy történetet olvastam, hogy sokáig élvezhessem Fable stílusást, amit imádok. Mindegyik sztori más és mégis nagyon szerethető. A kedvencem a Szikrázó éjjel.

>!
papda
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

Nem rajongok különösebben a novellákért, s a későbbiekben is maradok a regénynél, viszont nagyon tetszett a Dolog morbiditása és különösen érdekes és elgondolkodtató az UFO kapitány jelentése.

>!
Kayra
Vavyan Fable: Édes, mint a bűn

Az első kiadást mentettem meg az antikváriumban, és ennek hatására tájékoztatok mindenkit, hogy pályát módosítok. Ha mindenki ilyen talpig férfi lenne, otthagynám a melót, elmennék taxizni :D


Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

Apropó, Aphrodité. Aki ezt a mitológiai históriát kitalálta, ügyelhetett volna, hogy ne adja meg az istennő hajszínét. Nem ügyelt, leszögezte: Aphrodité szőke. Azóta buknak a férfiak a szőke nőkre. Kivált, ha a szőkék húszéves csibék.

265. oldal, Halálharmat (Fabyen, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Aphrodité / Venus
1 hozzászólás
>!
Dottie

Az érzelmes pasas. A pasas, akinek lelke van. A pasas, aki nem létezik.

169. oldal

>!
Dottie

Aranyszabály, csak férfiaknak: ha a nő kérdez, ne válaszolj. Bármit mondasz ellened fordítja. Kizárt dolog, hogy eltaláld, mit akar hallani. Ugyanis ő sem tudja.

57. oldal Szikrázó éjjel

>!
AniTiger MP

Jason mélyet lélegezve végigsimított a haján.
– Oké – suttogta. – Bocsásson meg. Általában nem vagyok ilyen ideges. Többnyire jól kijövök a nőkkel. Mióta tudom, hogy úgy kell kezelni őket, mint a rozsomákot.
– Mi az a rozsomák? – érdeklődött Dana.
Kick felvihogott.
– Veszedelmes bestia, bár alig nagyobb egy macskánál. Sosem szelídül.

294. oldal, Halálharmat (Fabyen, 2013)

>!
Dottie

Megfigyeltem, hogy a felnőttek időnként összetévesztik a szép szavakat a nagy szavakkal. Fogalomzavarodottak. Pedig tudhatnák, mi a különbség. A nagy szavak hazudnak. A szép szavak pedig egyszerűen csak igazak, és néha védtelenné tesznek. Ettől félnek. A néhától.

209. oldal

>!
Kahoko

Hajdan, midőn az Isten megteremtette a Földet; megcsinálta a hegyeket, vizeket, erdőket, állatokat és más értelmes dolgokat, belenézett a tükörbe, s azt mondta magának: na jó, kreálok egy ilyen figurát, mint ez itt, elvégre játszani, kockáztatni is kell. S lőn. Amikor azonban látta, hogy teremtménye tökéletesen életképtelen, elkeseredett. Bánatában csak ült a tévé előtt, rágcsálta a snacket, sós mogyorót, nyomkodta a távkapcsolót, harapta a sört, s nézegette a lyukas zokniból kibámészkodó lábujját. Végül elszánta magát. Nagy sóhajjal azt mondá: akkor most csinálok valami szépet. És megalkotá a nőt. Amint a mű elkészült, nem tudott betelni vele. Milyen finom. Milyen kecses. Milyen eszes. Milyen szép. Na igen, de bármilyen szép, bimbózni nem tud. A szaporodáshoz segítségre is szüksége lesz. Hoppá, hisz ott az a suta, gyámoltalan, szőrös teremtmény, a férfi. Elővette, bámulgatta, hümmögött, vonogatta a vállát. Hát ezzel a lénnyel aligha áll szóba a tökéletesre sikerült nő. Barkácsolt egy kicsit a férfin, de az nem lett jobb az istennek se. Mit volt mit tenni, a nőt kellett kicsit átprogramozni. Előkerültek a Gyengédség, Jóság, Tolerancia, Érzékenység, Anyai ösztön stb. feliratú fűszertartók. Valami még rettentően hiányzott. Nélküle a nő még mindig nem tudná elviselni a férfinak keresztelt kreatúrát. Hoppá, megvan! Isten elővette a Humorérzék nevű sót, s dolgozni kezdett a női agyvelőn. Sajna közben megkezdődött a meccs a tévében, s teljesen elvonta a figyelmét a munkájáról. Miáltal egy kicsit túladagolta a hozzávalókat. S miközben mi nők, benneteket gyámolítunk, táplálunk és gondozunk, hogy ama egyetlen funkciótoknak megfelelhessetek, ti komplexusaitok kompenzálni próbálván minket cikiztek.

57-58. oldal, Szikrázó éjjel

>!
Dottie

Jane halkan nyöszörgött, néha fojtottan felsikoltott. Teste meg-megvonaglott.
– Mindjárt végzek – suttogta a férfi.
– Okvetlenül olyan mélyen kell…?!
– Már nem hatolok beljebb.
– Siess – nyögte a lány és éles sikollyal összerándult.
Azután a könnyein keresztül elmosolyodott.
– Gianetto Örök – súgta halkan.
A hadnagy felegyenesedett.
Felmutatta a kezében tartott csipeszt, s annak szárai között az utolsó üvegszilánkot.

70. oldal Szikrázó éjjel

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP

Vajon mit fognak gondolni az Olvasóim, ha lelepleződöm, hogy nekem nincs is ars poeticám? Létezhetek-e nélküle?

339. oldal, Vavyan Fable (Fabyen, 2013)

>!
Lily96 P

– Bezárhattad volna a kocsimat – vicsorgott Gianetto.
– Na, ez már házasság: te vagy a hülye, és engem hibáztatsz érte – fanyalgott a bölcs Jane.

42. oldal

>!
Dottie

A Rómeó és Júliát, ami sokak hite szerint arról szól, hogy egysrác beleszeret egy lányba, smárolnak, de tiltják őket, erre mérget isznak, kardba dőlnek. Emberek kik még érző keblűek vagytok: a történet nem erről szól, s nem is igazából a történet szól hozzátok, hanem a szavak, amelyekkel a szerző lefestette nektek gyönyörű gondolatait.

169. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Réti László: Kaméleon
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Terry Pratchett: Baff!
Julie Garwood: Árnyéktánc
Julie James: A hamis partner
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Fred Vargas: Talpra, halottak!
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Jasper Fforde: A Jane Eyre eset