Álomhajsza (Seym és Lilia 1.) 295 csillagozás

Vavyan Fable: Álomhajsza Vavyan Fable: Álomhajsza Vavyan Fable: Álomhajsza Vavyan Fable: Álomhajsza Vavyan Fable: Álomhajsza

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amint ​tudomást szerzünk a KÉK KRISTÁLY létezéséről, azonnal szenvedélyesen érdekeltté válunk abban, hogy az el is juthasson rendeltetési helyére. Sok, nagyon sok függ ettől: talán nem kevesebb, mint az emberi élet szépsége. Fénylő és sötétlő birodalmak, szörnyecskék és monstrumok, tündérek és fenevadak, harcosok és filmesek között vezeti hőseit biztos, de gyengéd kézzel VAVYAN FABLE ebben a különös, egymásba illeszkedő, egymást tükröző, egymást kiegészítő ikerregényben. A Szerző, a tőle már jól ismert pazar játékossággal, plasztikus megjelenítő erővel, de a még tőle is szokatlan érzelmi komolysággal hívja meg olvasóját a szerteágazó, elbűvölően gazdag mese-álomvilágba. Varázsol, de nem csal. Hiszen az álom: igaz! Mi álmodjuk magunkról, egymásról. A varázsos, groteszk, fura-bájos, bizarr, pikáns, lebegő, súlyos, gyengéd, horrorszerű, kuncogtató, józan, szárnyaló, görnyesztő, trillázóan gunyorkás és szívmélyien komoly FANTASY-TÖRTÉNET minden ere, patakocskája és folyama – s velük az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Fabyen, Debrecen, 2020
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300897
>!
Fabyen, 2020
900 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639300903
>!
Fabyen, Budapest, 2000
902 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639300004

5 további kiadás


Kedvencelte 101

Most olvassa 17

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Fairymysz>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

Kamaszként, durván 30 éve, az első Fable-olvasásaim egyike volt az Álomhajsza. Soha ezelőtt nem olvastam még fantasyt és hihetetlen élmény volt számomra. Olyannyira magával rántott a történet, hogy másnap még a sulit is kihagytam, mert egész éjjel olvastam.
Azóta már párszor újraolvastam, egy időben ez volt az én Bibliám.
Seym és Lilia számomra most is maga a „szerelem”. Szerettem Brad és Kristen párosát is, de egyértelműen a mű mondanivalója a fantasy részben van, a Kék Kristály keresésében.
A mostani olvasásom felidézte azt a Vavyan Fablét, akit annyira megszerettem annak idején.
Persze, most már más szemmel olvastam, láttam a hibáit is, de ez nem jelenti, hogy kevésbé izgultam a főhősök miatt. (Még, ha a forgatásos részek most annyira nem kötöttek le, noha sikerült jó párszor megnevettetnie.)

4 hozzászólás
Kukuucs>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

Az első felnőtt fantasy könyvem, amiből 13 évesen ezersok idézetet írtam ki a szerelemről. Lilia és Seym kapcsolata azóta is etalonnak számít nálam. Ha lesz egy lányom, Liliának fogják hívni.

5 hozzászólás
Black_Angel>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

Nagyon szerettem ezt a történetet, főleg ezt a történet a történetben stílust. És a Lilia Seym szálat is, ahogy a filmben, és a való életben is alakul a kapcsolatuk! imádtam:)

EmeseGx>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

Történet: 5*
Olvasási élmény: 4*
Akkor logikus lenne 4,5 csillagot adni, de úgy gondolom a könyvet szeretném értékelni.
Nehéz spoiler mentesen beszélni róla, mert a könyv meghatározó része egy… Érdekes fordulaton alapul spoiler.
Alapjában véve, ez egy fantasy-romantikus történet, és bár a fülszövegben csak egy szó utal rá, a filmforgatás is jelen van. Amikor ezt megtudtam, tudtam, ez az én könyvem, lehetetlen, hogy ez nekem ne tetszen off. És összességében így is lehetett volna… Ha 4-5 évvel később olvasom, biztos.
Én 16, de inkább 18 év fölött ajánlom, nem azért, mert durva, az csak néhány helyen hányingerkeltő (jó értelemben, jók a leírások), hanem egyszerűen olvastam, és nem értettem. Tudtam, hogy majd ha jó pár év múlva újraolvasom, érteni fogom, de egyelőre nekem ez még magas. Viszont egyetlen negatívumot sem tudnék mondani.
A történet kalandos fantasy fele tetszett, de a végét ANNYIRA befejezetlennek érzem, hogy az borzasztó. Jó értelemben. Kíváncsi vagyok a folytatásra spoiler. És a történet nem annyira fantasy fele. Az első kötetben az tetszett jobban, ott többet foglalkoztunk a filmes kulisszatitkokkal, érdekességekkel, viszont a másodikban a fantasy rész fogott meg jobban. Erről nem igazán tudok mit mondani, amit nem értettem, annak a nagy része itt volt. És ez szintén őrjítően befejezetlen, kívánja a folytatást.
Számomra két csúcspontja volt a könyvnek: spoiler
Kinek ajánlom? Akinek van gyomra a durvább dolgokra fantasy és romantikus szinten is, és érteni, értékelni is tudja azokat.

5 hozzászólás
KingucK P>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

Szeretem a Fable női főhőseit :)
Még fantasyt nem sokat ovastam tőle, de ez is mozgalmas, izgalmas és változatos volt, mint az előzőek. A világ varázslatos, meseszerű, tele különleges lényekkel.
Tetszenek a több szálon induló történetek, először különös volt az éles váltás, de már a másodiknál nem zavart.

Leánykökörcsin>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

Anyu kérte, hogy olvassam el, egyik kedvenc könyve, nagyon-nagyon jó. Állandóan kérdezgette hol tartok benne, én meg mindig pontos leírásokat adtam róla. Jól kitárgyaltuk! :) Nekem is nagyon-nagyon tetszett, az szerzőtől második könyvem, de nem az utolsó!
Először meglepődtem, mikor hirtelen váltott a történet, de miután belerázódtam, egyre jobban tetszett, mindig sajnáltam, mikor vége lett egy adott szakasznak, bár a fantasys szál nekem jobban tetszett. Lilia nagy kedvenc, Shorr-on meg csak nevetni tudtam! :D
Nagyon tetszett. :)

Cukormalac>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

Nem vagyok egy megveszekedett fantasy-olvasó (habár a Witcher most engem is felcsigázott, pedig nem szeretem követni a flowt), igazából ezt is csak Fable (és a kitüntetés) miatt olvastam el. Mondanom sem kell, hogy a kilencszáz oldal rengeteg, és habár nincs túlszálazva, biztos, hogy meg lehetett volna ezt írni egészségesebb mennyiségben is, ha pedig belegondolok, hogy van egy szintén dupla kötetes folytatás, menten elhajítom az agyamat. A fantáziavilág és a valóság is egyaránt tipikus VF, talán utóbbi egy kicsit elegyíti a burleszk-, valamint akció-vonalat, ami hosszútávon sajnos nem tesz jót (nagyon nem, döntsük már el, mit akarunk!), előbbi élvezetéből pedig sajnos nagyon sokat vesz el a túlzott fecsegés, ami a jelen idejű írásmódból következik. (Ezt magamon is észrevettem, de elsőkönyvesként én nem vagyok hajlandó elvenni belőle, míg Meseanyónak azért ez már a sokadik regénye volt, holott az első ilyen jellegű. Bocs, ha feleslegesen bonyolítom túl.) Persze a szép gondolatok és megmondások most is ültek, de jobb szeretem egy-két nap alatt letudni a Fable-könyveket, mintsem hogy másfél hét kelljen hozzájuk. (Azért csak meglesz egyszer az a plecsni! Nem sietem el.)

>!
Fabyen, Budapest, 2000
902 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639300004
Én_az_olvasó>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

A fantasy résznek nagyon jó a története, a figurák, szörnyek és a többi kitalált alak. Viszont nem tetszettek a szerelmesek monológjai, azok nagyon édeskések és maga a szerelmi szál is olyan királykisasszonyosan meseszerű. (Jó, tudom, az egész egy mese, de akkor is, nekem ez sok.) A kitalált helyszínek, birodalmak klasszak, de a leírásoknál túl sok jelzőt, túl sok színt használ az írónő egy mondatban, és így (legalábbis számomra) elvész a lényeg. Ráadásul minden tojásdad és gömbölyded, csak ritkán ovális vagy kerek.
A másik sztori cselekménye hozzám közelebb áll, Brad és Kristen beszélgetései nagyon jól megírtak, imádtam az okos, humoros mondataikat.

Paulina_Sándorné P>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

Élveztem a történetet, bár egyszer meglepődtem olvasás közben, spoiler Tetszett ez a megosztás – imádom Seym és Lilla párosát, valamint imádtam Brad-et is. Kristen először furcsa volt a számomra, főleg a stílusával barátkoztam nehezen. Imádtam Brad állatait. Voltak részek, ahol könnyek hulltak a szememből a nevetéstől. Férfiak és az ágynemű húzás?! Hát itt pusztultam. :-) A fantasy világban nagyon bejött az álomvilágok sora.

Catherine_Devereux>!
Vavyan Fable: Álomhajsza

Alapvetően nagyon is szeretem a fantasy műfaját, mégis kérdőjel volt számomra, hogy pont Fable tollából milyen lehet.
Kérem szépen, fantasztikus. Úgy magába szippantott a történet, hogy lehetetlenség volt letenni, pláne kiszakadni belőle. Nagyon jól meg tudta ragadni az ember érzéseit.
Annyira beszippantott a fantasy világ, mikor az idő- és térbeli váltás bekövetkezett lehetetlenség volt átrázódni. Kétszer is vissza kellett lapoznom, hogy most egyáltalán jó könyvet olvasok-e.
A filmforgatásos részek nem igazán voltak a kedvenceim, kissé egysíkúak, de a szokásosnak modnható „Halkirálynős” részletek, hangulat világ párszor visszaköszönt.
Bár ez a befejezetlen befejezés kissé fájt… Igen, hőseink belelovagolnak a naplementébe újabb kalandok után kutatva…. Ne legyen vége, vagy ne így… Legalábbis fájt a szívem érte.


Népszerű idézetek

Izolda P>!

Szerelem
Mikor a szél meglebbenti a függönyt.
Nem a függöny, nem a szél.
A lebbenés.

(Fodor Ákos)

Telena>!

Én nem merem elmondani, amit érzek. Félek súlyától, erejétől, és félek attól is, hogy az, akinek szánnám, akivel szívesen megosztanám, megrémülne tőle.

1 hozzászólás
rosa_canina>!

A giccs: ami túl szép ahhoz, hogy szép legyen.

hencsibe P>!

Mindenhol csak kellemes helyek vannak, ha megfelelőképpen állsz a dolgokhoz.

K_Maria P>!

A szerelem erőt ad, majd megfelezi. Egymás nélkül nem létezhetünk. Ha elvesztem őt, mert elszakítják tőlem, megölik vagy elhagy, vele vész az erőm. Lényemnek azt a felét kell nélkülöznöm, amely nélkül üressé válik az is, ami megmaradt.

BorsoB>!

Önmagunkból kinézve látunk, s a látvány is mi magunk vagyunk. Kérdezz végig száz embert, százféle Világot fognak leírni neked.

K_Maria P>!

Nem kínálhatsz fel nagyobb csodát, mint a szerelem. Semmi nincs, amire elcserélhető. Szeretem őt, s amióta ez megtörtént velem, többé nem vagyok önmagam, akként nem, mint eddig. Sebezhetőbb lettem, s a szerelem természetéből adódik, hogy megsebezhet ő is: egy figyelmetlen szó vagy mozdulat fájdalmat okozhat, miként ennek ellenkezője olyan örömet, amihez foghatót eddig nem ismertem.

K_Maria P>!

Nem beszélhetek róla úgy, hogy magamról ne szóljak. Önzőn hangzik; valójában ez az összetartozás a szeretet. Sosem éreztem ehhez mérhetőt, s biztosan tudom, többé nem is fogok, egyszerűen azért, mert fokozhatatlan: máris olyan vakító, hogy már-már fáj. Érzelmeim rokonai az ölelés érzéseinek: az elviselhetőség határáig szépségesek, mígnem felrobbanva megsemmisülnek és újraélednek: még szebbként. Nem látványos varázslat, nem másoknak szól, bennünk tündököl.

K_Maria P>!

S még valami, csodával határos: beteljesíthetjük álmainkat


A sorozat következő kötete

Seym és Lilia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
L. J. Wesley: Hetedhét birodalom
Meiszner Krisztina: MásValaki problémája
Rick Riordan: Neptunus fia
Fróna Zsófia: Démonok közt
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Szakács Eszter: A nulladik zsebuniverzum
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: Pokoli balhé
J. Goldenlane: A jósnő hercege