Káma-Szútra 79 csillagozás

Vátszjájana: Káma-Szútra Vátszjájana: Káma-Szútra Vátszjájana: Káma-Szútra Vátszjájana: Káma-Szútra Vátszjájana: Káma-Szútra Vátszjájana: Káma-Szútra Vátszjájana: Káma-Szútra Vátszjájana: Káma-Szútra Vátszjájana: Káma-Szútra Vátszjájana: Káma-Szútra

A Káma-szútra – Vátszjájanának, a valószínűleg a 3. században, Indiában élt szerzőnek az egyetlen fennmaradt, eredetileg szanszkrit nyelven írott műve, pontos fordításban: A szerelem vezérfonalai – máig a szerelmi tudományok alapkönyve. Célja az indiai szerző szerint, hogy az ember elsajátítsa a három földi érték, azaz az Erény (Dharma), a Vagyon (Artha) és a Szerelem (Kama) közül a harmadikat. Ez utóbbi „a tulajdonunkká vált dolgok élvezete a hallás, tapintás, látás, ízlés és szaglás öt érzékének segítségével, melyek a szellemmel és a lélekkel válnak eggyé”. Az ezek és az érzékelt dolgok közti különleges kapcsolatból ered a gyönyör tudatossá válása, ami nem más, mint a Káma. A szútra (vezérfonal) a korabeli tudományos irodalom műfaja volt. A magyar fordítást Baktay Ervin, a kiváló magyar indiológus készítette.

>!
Lazi, Szeged, 2005
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138366 · Fordította: Baktay Ervin
>!
Lazi, Szeged, 2002
210 oldal · ISBN: 9639416142 · Fordította: Baktay Ervin
>!
Librotrade, Budapest, 2002
128 oldal · ISBN: 963932826X · Fordította: Gyurkó László

8 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
sztimi53 P
Vátszjájana: Káma-Szútra

Egyszerre időtálló és idejét múlt. Most hagyjuk a hajlékonyságot vagy annak hiányát, vagy az egyes beállítások nehéz kivitelezhetőségét, de engem kiábrándítanak a bajszos illetve kék színű fickók a képeken, már ha a bajszos a férfi, ki tudja. Tudom, semmi művészi érzékem nincs. Nem baj. Nagyrészt untam, kivéve a recepteket a végén, azokban bizarr örömömet leltem.

25 hozzászólás
>!
csillagka P
Vátszjájana: Káma-Szútra

2x ment a levesbe, gépem se engedi leírni.
Akkor maradjuk annyiban hogy nagyon jó párkapcsolati és önismereti könyv, közel harminc év házasság utána férjjel együtt olvasva, és hangosan kiröhögve.
Részleteket fedje homály, mert azok úgy látszik megmaradnak a hálószobánk titkának.

>!
moszat
Vátszjájana: Káma-Szútra

Nincs eléggé hangsúlyozva, hogy ez nem egy ókori szex tankönyv, hanem egy átfogó párkapcsolati kézikönyv, elsősorban férfiaknak. Férfiaknak, hiszen a például a fogamzásgátlás kérdése teljesen kimaradt. Mint minden crosskulturális élmény, ez is a saját kultúrámról mesél. A saját, személyes Káma-Szútrám a hadsereg volt, az alapkiképzés keménysége mellett mindig beleférő átlag napi öt pornófilm óta számomra nincs új a nap alatt. Persze az emberi fantázia végtelen és a fejen állva az északi sarkon pozitúra körül is kialakul a szokásos fan klub, de azért ennek élvezetei értéke komolyan megkérdőjelezhető.
Érdekes, hogy minden kasztrendszer és a nők egyenlőtlen-jogúsága ellenére sokkal nagyobb volt az egyén lelki és egyéb szabadsága Indiában, több mint kétezer éve, mint Európában, akár ötven éve. A tisztesség, erkölcsösség, szüzesség, vagy akár a prostitúció erénye teljesen más, egy sokkal élhetőbb szokásrendszerré áll össze. Az írás mindenféle előítélet és részlehajlás nélkül összefoglalja a témát, például a szadizmust, vagy a homoszexualitást is érintve. Legfontosabb különbség – tulajdonképpen a jelenünkhöz képest is – hogy a testiséget, illetve a férfi és a nő kapcsolatát nem tiltott gyümölcsként, nyíltan felvállalhatatlanul, vagy ellopott tűzként, fetisizálva ábrázolja, hanem az élet szerves, természetes velejárójaként.
Érdemes nem tiniként, anyuék éjjeliszekrényéből meglovasítva, hanem felnőtt érzelemvilággal és szexualitással is elolvasni, úgy sokkal karmikusabb élmény.

>!
ppayter
Vátszjájana: Káma-Szútra

Tizenkevés évesen véletlenül (?) megtaláltam valamelyik könyvespolcon, akkor unalmasnak és talán még elrettentőnek is éreztem (@Gilgalang értékelésének második mondatát szinte szó szerint átvehetném: hhttp://moly.hu/ertekelesek/97125), azóta viszont a gyakorlati, majd a kultúrtörténeti jelentőségét is megtanultam értékelni.

>!
Gilgalang
Vátszjájana: Káma-Szútra

11 évesen merő kíváncsiságból vezérelve, dobogó szívvel loptam el apuék polcáról. Csak arra emlékszem, hogy belezavarodtam a lingákba meg jónikba és ezeknek a sokféle állatokkal összehasonlított méreteibe. Undorodtam a harapás-karmolás résznél, elhültem a jófeleség szerepétől, kiábrándultam a férfiakból és megfogadtam sose fogok ilyen undorító dolgokat csinálni (azaz szex) . :D

1 hozzászólás
>!
PuPilla
Vátszjájana: Káma-Szútra

Ahogy látom, mindenki anyuék polcáról lopta le… én is. Igazából semmi extra, de első látásra még egzotikus volt. :) Kicsit tényleg a száraz, kézikönyv jelleg lengi körül sajnos…

8 hozzászólás
>!
nn
Vátszjájana: Káma-Szútra

erős túlzás, hogy jó, de legyen három csillag… (:

>!
tgorsy
Vátszjájana: Káma-Szútra

Nekem unalmas matematikai leíráshoz hasonlít. Bocs a matematikusoktól.

>!
Bam
Vátszjájana: Káma-Szútra

A maga korában és kultúrájában biztosan hasznos volt, mára azért meglehetősen elavultnak tartom a nők ilyen szintű alávettségének és kihasználásának tényét.

>!
dragonfly
Vátszjájana: Káma-Szútra

Nagy volt a kiváncsiság, aztán nem azt kaptam amire vágytam.


Népszerű idézetek

>!
Fleurs

A szerelemnek tíz fokozata van, ezeket a kísérő tünetek szerint a következőképpen osztályozhatjuk:
1. A szemek szerelme.
2. Lelki vonzalom.
3. Állandó rágondolás.
4. Álmatlanság.
5. A test lefogyása.
6. Kedvetlenség az élvezetek és szórakozások iránt.
7. A szégyenérzet megszűnte.
8. Téboly.
9. Önkívület.
10. Halál.

A férfi és a nő jellemző tulajdonságai. Miért állnak ellen a nők a férfiak ostromának. A férfiak, akiknek a nőknél sikerük van, és a nők, akiket könnyű meghódítani (178. oldal)

23 hozzászólás
>!
Fleurs

Viszont több tekintély véleménye szerint csak akkor lehetünk boldogok, ha olyan leányt veszünk el, akihez ragaszkodunk; következésképpen tehát azt kell nőül vennünk, akit szeretünk.

A házasság (125. oldal)

2 hozzászólás
>!
Beja

Az emberi dolgokat ismerő férfiak szerint a szerelemnek négy fajtája van. Állandó megszokásból, képzeletből, hitből keletkezett szerelem, és a külső dolgok érzékléséből létrejött szerelem.
Egy cselekvés állandó és folytonos gyakorlásából eredő ragaszkodást, szerelmet nevezzük állandó megszokásból keletkezett szerelemnek. Ilyen a nemi közösülés megszokásából keletkezett szerelem, de ugyanilyen az ital és a szerencsejáték szenvedélye is.
A képzeletből támadt szenvedély kizárólag a gondolatokból ered. Ilyen például a szenvedély, amit némely férfi, nő és a kasztráltak éreznek a szájközösülés iránt.
A hitből és tapasztalásból létrejött szerelem két szerelmes kölcsönös ragaszkodása, mivel mindkét fél a másikban látja kiegészítő felét.
A külső dolgok érzékelése folytán általa okozott élvezet felülmúlja azt az élvezetet, amelyet a szenvedély többi fajtája kelt, és csak a külső érzékelésen át jöhet létre.

A szerelem különböző fajtái

Kapcsolódó szócikkek: szenvedély · szerelem
>!
Frank_Spielmann I

Elbűvöl minden nőt az a férfi, aki egy páva- vagy hiénaszemet aranyfüstbe takarva a jobb karján visel.

Bizalmas tanácsok

7 hozzászólás
>!
Fleurs

…a régi tekintélyek szerint a házasság, amelyet a tűz előtt ünnepélyesen kötöttek, többé nem semmisíthető meg.

A házasság különböző formái (153. oldal)

>!
Beja

A Teremtmények Ura kezdetben megalkotta a férfiakat, s a nőket, és százezer fejezetbe foglalt parancsaival megszabta létezésük törvényeit a Dharmával, Arthával és Kámával való kapcsolatban.

(első mondat)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Móra Ferenc: Aranykoporsó
Viz László: Tarsicius
Kovács György: A keresztény vallás megszületésének története
Kendeffy Gábor: Mire jó a rossz?
Somos Róbert: Középső Platonizmus
Kis Ervin: Origenész
Adamik Lajos (szerk.): Mámor
Kaba Melinda: Az aquincumi orgona
Szent Cyprianus: Szent Cyprianus levelezése